Ga naar de inhoud

Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

  • 12 min read
  • door

Geschikte bordspellen kiezen voor een specifieke leeftijd kan soms moeilijk zijn. Wanneer een kind precies klaar is voor een bepaald spel is vaak lastig te zeggen, sommige kinderen gaan nu eenmaal wat sneller in hun ontwikkeling dan anderen. Om u toch op weg te helpen bij het kiezen van het juiste spel voor kinderen hebben wij hier voor de leeftijden 6 tot 12 jaar oud een drietal opties weergegeven waaruit u zelf de beste kunt kiezen.

Daarnaast bespreken we kort wat kinderen van deze spellen kunnen leren. Een bordspel voor kinderen hoeft natuurlijk niet alleen leuk te zijn maar mag de kinderen ook best wat leren! Bent u nu echt opzoek naar educatieve spellen, dan hebben wij hier een aparte lijst voor gemaakt.

Leukste bordspellen voor 6 jarigen

Patchwork

patchwork_bordspel

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 6 jaar
Niveau: 1.70 / 5

Patchwork is een snel spel voor twee personen die veel ruimtelijk inzicht vereist. Beide spelers hebben een eigen ‘patch’ voor zich waarop zij gaandeweg verschillende lappen borduren. Het doel van het spel is om een zo compleet/vol/mooi mogelijke patch te maken om zodoende de meeste punten te verzamelen.

Zoals u op de foto kunt zien zijn er veel verschillende vormen waar u uit kunt kiezen. Het vraagt dus een redelijke maten van ruimtelijk inzicht om te bepalen welke op jouw ‘patch’ het beste past en waar je deze dan wilt plaatsen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de volgende beurten natuurlijk! Als laatste kun je geld (knopen) verdienen doordat op sommige lapjes stof extra knopen afgebeeld staan. Kies je ervoor een zo groot mogelijke oppervlakte te bedekken of kies je een kleiner stukje, maar welke meer geld/knopen oplevert?

Keuzes, keuzes. Patchwork leert je strategisch te denken op een redelijk simpele wijze. Daarnaast helpt het bij de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht! Top keuze zou ik zeggen. Lees voor meer informatie onze uitgebruide review of speluitleg.

Sushi Go

Sushi go kaarten

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 6 jaar
Niveau: 1.17  / 5

Sushi Go is een spel waarin elke speler begint met een hand vol kaarten. Hiervan kiest hij of zij één kaart welke ze open op tafel voor zich neerleggen. De rest van hun hand geven ze door aan de speler links van hun. De volgende beurt heb je dus een nieuwe hand kaarten gekregen van de speler rechts van uzelf. Hieruit kies je weer één kaart en de rest geef je weer door aan de speler links van je. Dit gaat zo door tot alle kaarten opgespeeld zijn.

Sushi Go leert je dus goed keuzes te maken tussen welke kaarten je wilt behouden en welke je het risico van wilt lopen dat je tegenspelers deze eventueel zouden kunnen kiezen (en goed gebruiken!). Krijg je de kaart die je nu in de hand laat zitten volgende ronde nog terug, of kiest iemand anders deze? Het spel leert kinderen dus goed meerdere ronden vooruit denken en ook na te denken over de kaarten die medespelers eventueel nodig zouden hebben.

Kies je de beste kaart voor jezelf of de kaart waarvan jij weet dat je tegenspeler deze het allerliefste zou willen hebben?

Regenwormen

Regenwormen

Cijfer: 6.5
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6 jaar
Niveau: 1.15 / 5

Lees ook:  Leukste bordspellen die je op tablet en mobiel kan spelen (IOS en Android)

Regenwormen: Elke beurt gooien de spelers hun dobbelstenen en leggen ze alle dobbelstenen die overeenkomen met een enkele waarde opzij. De resterende dobbelstenen worden opnieuw gegooid en dezelfde waarde wordt weer opzij gelegd totdat de speler stopt en een tegel koopt of niks kan doen en zijn laatste tegel terug moet leggen.

Kinderen moeten snel leren rekenen en keuzes maken voor welke tegels zij zouden willen kopen. Lees ook onze speluitleg.

Leukste bordspellen voor 7-8 jarigen

Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe 2

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8 jaar
Niveau: 1.96 / 5

Ticket to Ride Europe (lees ook onze speluitleg) wordt ook wel eens vergeleken met Kolonisten van Catan (lees ook onze review) omdat het beide de grondbeginselen van macro-economie bevat. In het spel verzamel je kaarten welke je inzet om treinroutes door Europa aan te leggen tussen verschillende grote steden. Dit doe je aan de hand van een geheime opdracht die alleen jij weet.

Ticket to Ride Europe leert echter naast deze macro-economische factoren jongeren ook over de geografie van Europa. Door het spel te spelen zie je dat West-Europa veel beter verbonden is dan de rest van Europa, wat er voor zorgt dat je hier makkelijker en sneller kunt verplaatsen dan in de minder bevolkte/ontwikkelde regio’s.

Het spel is makkelijk te leren en duurt niet al te lang. Daarnaast is het met heel veel uitbreidingen uit te bouwen tot een veel complexer spel. Ook kan je er voor kiezen om in plaats van Europa een andere kaart te kopen om op te spelen, zo kun je kinderen over de geografie van Amerika, Azië of Afrika leren.

Qwixx

qwixx dobbelspel beste bordspel onder 15 euro

Cijfer: 6.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 8 jaar
Niveau: 1.13 / 5

Qwixx is een snel dobbelspel met 5 dobbelstenen. Het spel is makkelijk mee te nemen door zijn omvang en kan overal gespeeld worden, mits je een kwartiertje over hebt.

Waarom Qwixx zo leuk is voor kinderen is omdat ze snel moeten leren schakelen tussen de verschillende opties die het spel bied. Elke dobbelsteen kan punten opleveren, maar je mag ze niet allemaal gebruiken. Kinderen moeten dus snel rekenen om de beste combinatie van dobbelstenen (door de waardes van steeds 2 verschillende dobbelstenen bij elkaar op te tellen) te bepalen. Lees voor meer informatie onze uitgebreide speluitleg of recensie.

Saboteur

Saboteur

Cijfer: 6.6 
Aantal spelers: 3-10
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8 jaar
Niveau: 1.13 / 5

Spelers nemen de rol van dwergen op zich. Als mijnwerkers zitten ze in een mijn, op jacht naar goud. Plotseling zwaait een bijl naar beneden en verbrijzelt de mijnlamp. De saboteur heeft toegeslagen. Maar welke van de spelers zijn saboteurs? Vind je het goud, of leiden de duivelse acties van de saboteurs hen eerst naar het goud? Na drie ronden is de speler met het meeste goud de winnaar.

Saboteur daagt spelers uit goed te observeren wat andere spelers doen en rekening te houden met de verschillende speelstijlen. De twee rollen zorgen er namelijk voor dat je het speel heel anders benadert. Lees meer over saboteur in onze uitgebreide speluitleg.

Leukste bordspellen voor 9-10 jarigen

Pandemic

pandemic closeup 4

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 10 jaar
Niveau: 2.42 / 5

Lees ook:  Hoe speel je Ra? Speluitleg & Spelregels

Pandemic is een coöperatief spel waarbij je samen met 2 tot 4 spelers het opneemt tegen het spel zelf. Jullie zijn specialisten op het gebied van virusbestrijding en moeten zien te voorkomen dat de wereld ten onder gaat aan een dodelijk virus. Lees ook onze speluitleg voor meer informatie.

Een coöperatief spel is voor kinderen erg belangrijk om te leren denken vanuit meerdere perspectieven. Je weet namelijk wat jij zelf kunt doen deze beurt, maar ook wat je medespelers de beurten na jou kunnen doen. Dit vraagt een stuk meer mentale capaciteit dan simpelweg je eigen plannetje trekken. Pandemic vereist een redelijke maten van overleg en compromissen sluiten om samen het spel te verslaan en de wereld te redden van de dodelijke virussen.

Lees hier onze complete lijst met aanbovelen coöperatieve bordspellen.

Kolonisten van Catan

kolonisten van catan basisspel doos voorkant

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 10 jaar
Niveau: 2.34 / 5

Het welbekende Kolonisten van Catan (lees ook onze review en speluitleg), wie kent het niet. In het spel bouw je op het eiland Catan je eigen samenleving op door grondstoffen te verzamelen en dropen, steden en wegen aan te leggen.

Het basisspel is relatief makkelijk en dus goed te spelen vanaf een jaar of 10. Het spel is uit te breiden met veel verschillende uitbreidingen welke het spel een stuk ingewikkelder maken, wacht daar dus even mee totdat de kinderen iets ouders zijn.

Met Kolonisten van Catan leer je kinderen de basisbeginselen van economie door voorraden aan te legen en deze strategisch in te zetten om zo het maximale rendement over meerdere beuren hieruit te kunnen halen.

30 Seconds

30 seconds Nederlands bordspel doos voorkant

Cijfer: 6.7
Aantal spelers: 3-24
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10 jaar
Niveau: 1.20 / 5

30 Seconds is eigenlijk een partyspel, maar dit betekent niet dat kinderen hier niet aan deel kunnen nemen. Het doel van het spel is om de uitgebeelde namen te raden van je medespeler. Heel simpel zou je zeggen, maar schijn bedriegt! Voor kinderen is het leuk om te leren om clue’s op te pakken en deze te vertalen naar concrete ideeën en reeds aanwezige kennis. Het spel draagt bij aan de ontwikkeling van de algemenen kennis en leert kinderen goed samenwerken. Lees hier meer over de spelregels.

Leukste bordspellen voor 11-12 jarigen

Pandemic Legacy Seizoen 1 & 2

Pandemic Legacy- Season 1
Foto door: geigersplat

Cijfer: 8.7 & 8.3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 12 jaar
Niveau: 2.83 / 5 & 3.21 / 5

Pandemic Legacy is een variant op het spel Pandemic die in de leeftijdscategorie 9-10 jaar staat. Een ‘legacy’ spel is een bordspel waar je onderdelen permanent veranderd en/of vernietigd. Dit betekent dat je het spel ‘maar 1 keer kunt spelen’. Maar wees gerust, één keer is niet één potje van 60 minuten, maar vaak een hele reeks van scenario’s die ieder wel 2 uur kunnen duren. Pandemic Legacy bevat 12 van deze scenario’s (die ieder een maand van het jaar uitbeelden).

Dit maakt legacy spellen vaak ook een stuk ingewikkelder dan de ‘standaard bordspellen’ omdat veranderingen permanent zijn en je hier dus goed over moet nadenken. Echter is het heel leuk om eens een spel als dit te proberen, zeker met kinderen vanaf 12 jaar om ze echt uit te dagen meerdere speelronden / potjes vooruit te denken.

Lees ook:  Hoe speel je Istanbul? Speluitleg & Spelregels

Terraforming Mars

Terraforming_mars_board_game

Cijfer: 8.4
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12 jaar
Niveau: 3.24 / 5

Mocht uw zoon, dochter, neefje, nichtje of wie dan ook voor wie u een bordspel wilt kopen rond de 12 jaar zijn en toe zijn aan het ‘echte werk’ dan is Terraforming Mars de perfecte introductie tot de zwaardere spellen. Het mooie aan dit spel is dat hij of zij het ook alleen kan spelen en zich zo dus verder kan verdiepen in deze prachtige hobby zonder dat hij daarvoor andere nodig heeft. Let wel op, het spel is zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar, dus weet goed welke editie u koopt.

Daarnaast zal in éérste instantie toch wel hulp van wat oudere spelers nodig zijn om alle regels goed onder de knie te krijgen. Maar zodra deze bekend zijn zou ik zelfs durven stellen dat dit spel vanaf misschien wel 10 jaar al gespeeld kan worden.

Daarnaast is het simpelweg een heel goed spel, goed gebalanceerd, veel opties, mooi design. Wat wil je nog meer?

EXIT De Verlaten Hut – Escape Room

EXIT De Verlaten Hut bordspel doos voorkant

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12 jaar
Niveau: 2.56 / 5

Iedereen wilde de hut alleen gebruiken als schuilplaats voor de nacht, maar ’s morgens is de deur beveiligd met een combinatieslot, waarbij niemand de combinatie van nummers kent die hen in staat stelt te vertrekken. Ook de ramen zijn geblokkeerd. Een raadselachtig draaiende codewijzer en een mysterieus boek is alles wat je over hebt. Kunt u ontsnappen uit dit verlaten huisje?

In Exit: De verlaten hut, moeten spelers hun teamspirit, creativiteit en deductie-vermogen gebruiken om codes te kraken, puzzels op te lossen, objecten te verzamelen en beetje bij beetje hun vrijheid te verdienen.

Dit is een perfecte en laagdrempelige manier om kinderen te introduceren in de wereld van Escape Rooms vanuit de veilige omging van je eigen huis. Er zijn veel van dit soort spellen maar De verlaten hut is een van de leukste. Daarnaast is het spel ook alleen te spelen. Wil je je kind dus echt uitdagen? Laat hem of haar het dan eens alleen proberen!

Conclusie

Zoals u hopelijk gezien heeft is er veel te kiezen voor elke leeftijd. Wij hebben ons uiterste best gedaan een verscheidenheid aan spellen in elke leeftijdscategorie te geven, maar mocht dat toch niet voldoende zijn geweest, kijk dan eens verder rond op de site. Wij hebben aanraders voor bijna elke leeftijd, aantal spelers, speelduur en budget.

Zoekt u bijvoorbeeld een bordspel voor iemand van 13 jaar en ouder? Dan raden wij aan een kijkje te nemen bij de beste bordspellen voor pubers & tieners.