Ga naar de inhoud

Leukste familie bordspellen, om met het hele gezin te spelen

  • 8 min read
  • door

Bent u op zoek naar een grappig familiespel voor u en uw dierbaren? In deze post laat ik u kennismaken met de beste. Ze moeten thematisch, vermakelijk en leuk zijn. Ik garandeer stoffige klassiekers als “monopoly” of “risk” vindt u niet op deze lijst.

Ouders kunnen hun kinderen niets beters geven dan tijd samen en met bordspellen ervaar je grappige momenten die je je nog jaren zult herinneren. Een paar hapjes, lekkere drankjes en een geweldig spel zijn genoeg voor een top middag.

Als ouders een bordspel willen kopen, staan ze voor een dilemma. Honderden gezinsspellen. De ene mooie cover na de andere. Hoe maak je een keuze? De beste optie is ééntje uit deze lijst te kiezen.

Wat zijn familiespellen?

Een klassiek familiespel is vooral gericht op ouders van wie de kinderen nog op school zitten. De nieuwe generatie is al tot op zekere hoogte in staat om met letters en cijfers om te gaan. De meeste van mijn speltips worden aanbevolen vanaf de leeftijd van acht jaar en duren maximaal 60 minuten. Typische familie spelletjes bevatten tenminste:

  • Alle spelers hebben een realistische kans om te winnen
  • De regels van het spel zijn snel en intuïtief te begrijpen
  • Het mechanisme is innovatief, maar niet complex
  • Het spel volgt een duidelijk thema en is idealiter zelfs leerzaam

11 Beste Familie Bordspellen

Deze lijst is verre van uitputtend. Maar je kunt nu eenmaal niet alle spellen behandelen in één post. Mocht u niet een spel voor uw familie vinden in deze lijst, om wat voor reden dan ook, dan raad ik u aan een kijkje te nemen bij de andere artikelen op deze site. Wij hebben bijvoorbeeld aanraders voor alleen volwassenen, maar ook voor tieners.

11. Majesty

Majesty is vanaf 7 jaar te spelen. Het is een zeer toegankelijk familiespel met eenvoudige regels. Toch biedt het elegante mechanismen. Elke Majesty begint met identieke stadskaarten. In de loop van het spel wordt een koninkrijk gecreëerd door twaalf persoonskaarten aan de stad toe te voegen.

Lees ook:  Hoe speel je Patchwork? Speluitleg & Spelregels

Wat hoort bij een middeleeuwse stad? Molens, kazernes, kastelen en nog veel meer. Al deze kaarten zijn prachtig vormgegeven. Voor een familiespel biedt Majesty een verbazingwekkende strategische diepgang. Vooral met de gevorderde versie op de achterkant kun je je creativiteit de vrije loop laten.

10. Camel Up

Camel Up

Camel Up won de “Game of the Year” award in 2014. In dit leuke familiespel strijden houten kamelen tegen elkaar in een volledig gekke race. Je gokt naar de uitslag van de race. Dankzij de pakkende regels en de relatief hoge geluksfactor zitten kinderen midden in de actie.

De kameel, die tot kort voor het einde aan de leiding stond, kan al snel de laatste zijn. Dat is waar het bij Camel Up allemaal om draait! Wie een goede gok bewijst, wordt beloond met waardevolle gouden munten. De innovatieve dobbelpiramide rondt het spelplezier af.

9. Ubongo

Ubongo

Met Ubongo krijg je een leuk puzzelspel in je huiskamer. Het eerste exemplaar werd in 2003 gepubliceerd. Sindsdien heeft het niets van zijn charme verloren. Net als veel andere gezinsspellen biedt Ubongo een beginner en een geavanceerde variant.

Elke speler krijgt per beurt een taakkaart met lege witte velden. Met een set Tetris-achtige tegels moet het gebied nu volledig gevuld worden. Dit is niet eenvoudig en gebeurt zelfs onder tijdsdruk. Wie de opdrachten oplost, krijgt gekleurde edelstenen.

8. Diamant

Diamant

Thematisch gaan we verder met edelstenen. Het “push-your-luck”-mechanisme van Diamant is echter niet te vergelijken met Ubongo. Hoe ver moet ik mijn geluk op de proef stellen? De schatgravers verlaten hun basiskamp om vijf grotten te bezoeken. Het thema van het spel doet denken aan India Jones.

In elke ronde moeten de spelers beslissen of ze hun jacht op diamanten voortzetten of dat ze de grot verlaten en de diamanten in veiligheid brengen. Het speelmateriaal is prachtig en familievriendelijk geordend. Diamant werkt het beste met vier tot zes spelers.

Lees ook:  De 9 Leukste Monopoly Edities Die net Anders Zijn!

7. Droomhuis

Droomhuis
Foto door: steckman

Wie zou geen droomhuis willen? In dit moderne familiespel zet elke speler een huis van twee verdiepingen en een kelder op. In totaal worden twaalf kamers gevuld met kaarten. Mijn droomhuis volgt een zo realistisch mogelijke aanpak. Kamers kunnen alleen worden bebouwd als er een stevige fundering beschikbaar is.

Het spelprincipe is eenvoudig, weinigen bouwen daadwerkelijk hun droomhuis. Vaak ontbreekt een badkamer, de keuken of een slaapkamer.

6. Karuba

karuba familie bordspel

Op “Karuba” lonken waardevolle schatten. Een expeditieteam landt op het strand en gaat op zoek naar vier verloren tempels. De schatzoekers moeten een pad door de jungle vinden. Karuba werd genomineerd voor de spel van het jaar 2016 prijs.

Het bordspel is spannend voor kinderen en ouders. De plattegronden van het eiland zijn goed ontworpen en het hoogwaardige materiaal is gewoon leuk. Met name de 64 kristallen stenen of gouden klompjes wekken het verlangen op om talloze spannende avonturen te beleven.

5. Azul

Nu wordt het kleurrijk! Azul is een abstract bordspel. Desalniettemin wordt het optisch prachtig uitgevoerd. Elke speler wordt een tegelzetter. En niet zomaar één….. je werkt namelijk aan de mooiste kastelen van Portugal.

Het is een van die perfecte introductiespellen. Degenen die beginnen met Azul lopen het risico om besmet te raken met het virus van gezelschapsspellen. In tweetallen kan Azul zelfs echt strategisch worden. De Sudoku-gerelateerde legregels dagen je uit om lastige beslissingen te nemen.

4. Jamaica

Jamaica
Foto door: zapata131

Bij Jamaica is uitpakken al een hit, want de doos symboliseert een schatkist. Elke speler stuurt een schip rond het Caribische eiland – een piratenboot-race waarbij de snelste niet automatisch wint. De meeste acties vinden gelijktijdig plaats. Men is er voortdurend bij het spel betrokken en de wachttijden zijn extreem kort.

Lees ook:  7 Wonders Duel Recensie - Een verhaal van 2 steden

3. Koehandel

koehandel

De titel van dit artikel is “de beste familiespelen”. Daarom moet ook een ouder spel hier genoemd worden. Ik heb gekozen voor koehandel.

Aan het begin van koehandel worden diverse dierenkaarten geveild. Elke soort bestaat uit een kwartet. Als twee spelers dezelfde diersoort (bijv. kat) hebben, kan er een koehandel plaatsvinden. Dan leggen beide spelers verborgen geldbedragen neer. Wie meer heeft geboden, ontvangt het beest. Koehandel is een prachtige manier voor gezinnen om mee te doen aan bied- en blufspellen.

2. Fauna

Fauna

Een favorietenlijst voor gezinnen zonder kennisspelletjes? Dat kan niet! Een van de bekendste quiz spellen is Fauna. In 2009 werd het zelfs genomineerd als Game of the Year. Maar waar gaat het over? Het bord toont een enorme wereldkaart en drie barometers. Dan wordt een dierenkaart getekend en begint de quiz.

Diverse zaken zoals lengte, gewicht, ongevallen en herkomst worden geschat. Je krijgt punten voor correcte en bijna correcte antwoorden. Wie niet scoort, doet kennis op. De kaarten zijn aan beide zijden bedrukt.

1. Photosynthesis

Photosynthesis
Foto door: JackyTheRipper

Bordspellen als Photosynthesis laten je verlieft worden op deze hobby. Dit prachtige spel gaat over bomen, licht en schaduw. Op het bord staat een bosgebied waarop de spelers bomen of zaden plaatsen. De zon dwaalt door het bos en de bomen groeien.

Fotosynthese is thematisch en optisch uitstekend uitgevoerd. Het past perfect in de wereld van vandaag: het sleutelwoord klimaatverandering. Elegante regels en 3D bomen zorgen voor spannende tijden met het hele gezin. Maar pas op: niet iedereen kan in het licht staan.