Het spelen van een spelletje ganzenbord
Wanneer je op zoek bent naar iets totaal nieuw om samen te doen met het gezin, dan is een van de mogelijkheden een gezelschapsspel te spelen. Er zijn er vandaag de dag natuurlijk heel wat mogelijkheden qua spelletjes. Een van de mogelijkheden is een ganzenbord. Maar wat zijn de ganzenbord spelregels? Lees hieronder daarover meer.
Hoe speel je ganzenbord?
Heel concreet, ganzenbord is een bordspel. Het is een spel waarbij je eigenlijk gewoon geluk moet hebben bij het gooien van de dobbelstenen. Je kan niets bijzonders doen om te winnen. Enkel de juiste getallen gooien met de dobbelstenen. Bij dit spelletje begin je door alle spelers van het spel met een dobbelsteen te laten gooien. De persoon die het hoogst gooit, mag starten. Hij of zij mag dan de eerste worp met de dobbelsteen doen voor het spel. Stel dat deze persoon 3 gooit met de dobbelsteen, dan mag deze persoon het pionnetje 3 plaatsen vooruit plaatsen.
Gooi je bijvoorbeeld in het begin 4 of 5 als eerste worp, dan mag je meteen doorgaan naar vakje nummer 53. Gooi je als eerste worp een 3 of een 6, dan mag je meteen doorgaan met je pion naar vakje nummer 26.
Het bord bestaat uit 63 verschillende vakjes. Het is de bedoeling dat je als speler zo vlug mogelijk vakje 63 bereikt. Natuurlijk zijn er tussentijd heel wat hindernissen die je moet overwinnen om nummer 63 te kunnen bereiken. Soms zal je zelfs bijna je bestemming bereiken, maar dan kan je toch nog op een vakje belanden waardoor je een heel stuk terug zal moeten of misschien zelfs volledig terug naar het begin zal moeten. Enkele bijzondere regels bij dit spel zijn de volgende:
- nummer 6: dit is de brug. Bij dit vakje mag je meteen verder naar vakje 12.
- nummer 19: dit is de herberg. Dit betekent dat je een beurt moet overslaan. Je mag dus niet verder gaan met je pion.
- nummer 31: dit is de put. Wanneer je hierin belandt, moet je wachten tot een van de volgende spelers je hieruit komt redden voor je weer verder mag spelen.
- nummer 42 dit is de doornstruik. Bij dit vakje moet je dan weer terug naar vakje nummer 37.
- Kom je op vakje nummer 52, dan beland je in de gevangenis. Hier moet je net zoals bij vakje nummer 31 (de put) wachten tot een andere speler je eruit haalt.
- Kom je op vakje nummer 58? Dan heb je wel echt pech, want dit betekent dat je helemaal opnieuw moet starten.
Enkele andere bijzondere regels: kom je op een vakje met een gansje op? Dan mag je het aantal gegooide ogen met de dobbelsteen nog eens vooruit zetten. Je gooit bijvoorbeeld 3 en je komt terecht op een vakje met een gansje? Dan mag je nog 3 plaatsen vooruit gaan. Kom je daarentegen op een vakje terecht waar al een pion staat van een van je tegenspelers? Dan kan je hier niet blijven staan en dan moet je je pion terugplaatsen op je oude plaats.
Zoals eerder al vermeld, is het uiteraard de bedoeling om zo vlug mogelijk plaats 63 te hebben bereikt. Diegene die er het eerst eindigt, wint het spel. Toch is dit niet altijd zo gemakkelijk. Wanneer je bijvoorbeeld te veel gooit, moet je terug tellen. Bijvoorbeeld: je staat op plaats 58 en je gooit 6 met je dobbelsteen, dan eindig je eigenlijk op plaats 64, welke niet bestaat, dus moet je teruggaan. Zo eindig je uiteindelijk op plaats 62. Op deze manier kan het toch nog spannend worden soms en betekent het niet omdat je eens opnieuw moet starten in het spel, dat je automatisch verloren bent.
Meer informatie over ganzenbord?
Het kan natuurlijk altijd zijn dat je nog wel wat verdere vragen hebt over hoe een ganzenbord er eigenlijk uitziet of hoe dat je het eigenlijk moet spelen. Je kan er dan voor kiezen om eens een filmpje op te zoeken op het internet. Zo krijg je al een eerste idee hierover, net hetzelfde met de concrete spelregels. Toch is de beste manier om dit te leren, door ganzenbord zelf eens te spelen!
Hanno is eigenaar van 123Bordspellen.com, en speelt en verzamelt sinds zijn 8ste fanatiek bordspellen.