Ga naar de inhoud

Footballastic Recensie – Het Kaartspel voor Voetballers

 • 5 min read
 • door

Houd jij van voetballen en kaartspelletjes? Dan is Footballastic een perfect kaartspel voor jou! Tijdens het spelen van dit voetbal spel oefen je met hooghouden, mikken en voetbaltrucjes zoals Around the world.

De makers van dit actieve kaartspel hebben als missie kinderen en volwassenen weer te laten bewegen. Tijdens het spelen verbeter je op een leuke manier je voetbaltechniek en conditie. Zo krijgt een potje voetbal met je vrienden een nieuwe en verfrissende twist!

Materialen

Het kaartspel wordt geleverd in een stevig en waterafstotend blik. Dit spel is het leukst om met een groepje mensen te spelen, maar het spel biedt ook opties om het alleen te spelen (1 tot 11 spelers).

Footballastic is te spelen vanaf 10 jaar, maar op hun website geven ze vanaf 8 jaar als richtlijn aan. Dus echt geschikt voor jong en oud! Een potje duurt ongeveer 45 minuten.

Footballastic

Inhoud van het spel

 • Handleiding
 • Uitleg van de kaarten
 • Korte speluitleg
 • Kaart met QR codes voor een uitleg op YouTube en een scorebord
 • 22 FC Skill kaarten
 • 12 Asisst kaarten
 • 12 FC Combo kaarten

De handleiding en de uitleg van de verschillende speelkaarten is gedrukt op waterafstotend materiaal. Wel zo handig als je dit kaartspel buiten op het voetbalveld wil spelen. Je speelt het spel op een voetbalveld, een sportzaal of een andere open plek. Je moet zelf zorgen voor een bal.

De kaarten zijn verdeeld in drie categorieën: groene skill kaarten; blauwe combo kaarten en tot slot gele assist kaarten. Op de kaarten staan afbeeldingen van de trucjes, hierdoor kan je in één oogopslag zien welke truc uitgevoerd moet worden.

Lees ook:  Sushi Go Review: Snel en Leuk Kaartspelletje

Mocht je de handleiding of de uitleg van de kaarten kwijtraken, dan hebben de makers een QR code toegevoegd. Deze linkt je naar hun YouTube kanaal waar ze het spel in een filmpje uitleggen. Deze online materialen zijn ook terug te vinden op hun website Footballastic.nl

Wat ik zeer positief vind, is dat de makers echt naar de feedback van hun gebruikers luisteren. Footballastic heeft een gratis app ontwikkeld. In deze app kan je gemakkelijk de score bij houden.

De kaarten

Bovenaan de groene Skill kaarten staan drie vakken. Dit zijn de drie levels waarop je het spel kan spelen. Op deze manier kan je het spel spelen met een gemengde groep, je hoeft niet allemaal profvoetballer te zijn om mee te doen.

 • Level 1: speel de bal vanuit je handen.
 • Level 2: speel de bal vanaf de grond.
 • Level 3: speel de bal vanaf de grond of het aantal uitvoeringen ligt hoger.

Onderaan de Skill kaart kunnen logo’s staan, deze logo’s verwijzen naar de drie soorten kaarten (Combo kaarten, Skill kaarten en Assist kaarten).

Skillkaart-footballastic

De Combo en Assist kaarten brengen verassende elementen aan het spel. Dit zijn een soort pestkaarten, zo kan je je medespelers een gele kaart geven waardoor ze een punt verliezen. Of je krijgt een kans op extra punten door een potje panna.

Spelverloop

Sorteer de drie soorten kaarten op kleur en maak hier drie gedekte stapels van. De eerste speler pakt een groene Skill kaart en voert de opdracht uit.

Staat er een logo op jouw getrokken Skill kaarten? Dan mag je nog een kaart pakken, passend bij het logo. Deze kaart speel je in dezelfde ronde, tenzij anders staat aangegeven. Per beurt pak je twee kaarten.

Lees ook:  Het Kleurenmonster Recensie- Coöperatief Kinderspel Vol Emotie!

Lukt het om de voetbaltruc goed uit te voeren? Dan heb je een punt verdient. Wie als eerste tien punten heeft verdiend, heeft het spel gewonnen.

Voor wie is dit spel geschikt?

Persoonlijk vind ik het spel het leukst om te spelen met 3 of meer personen. Dit maakt het inzetten van de Combo kaarten zoals lummelen of de schwalbe toch echt leuker.

Door de verschillende levels is het kaartspel goed in te zetten voor een groep met een wisselend voetbalniveau. Al is het wel fijn als je een basis aan voetbalskills hebt. Zo heb ik een potje gespeeld met een enthousiaste jongen, een gepassioneerd voetballiefhebber. Maar de meeste Skill kaarten lukte ook niet op level 1.

Dit spel is top voor mensen die niet graag lezen, maar wel graag voetballen omdat er duidelijke afbeeldingen en pictogrammen op de kaarten staan met heel weinig tekst. Met de gesproken uitleg in hun video kun je snel en gemakkelijk beginnen met spelen.

Footballastic raad ik zeker aan voetbalcoaches of gymdocenten aan. Met dit spel werk je op een speelse manier aan de beheersing van de bal. Maar leerkrachten op de basisschool zouden dit ook heel goed in kunnen zetten tijdens het buitenspelen.

Conclusie

Als jij het heerlijk vindt om te voetballen, dan is Footballastic een geweldig kaartspel voor jou. Zeker als je al enige voetbalskills hebt of deze graag wil ontwikkelen. Het spel is een leuke combinatie van bewegen en een kaartspellen zoals pesten of Uno.

De regels zijn snel uitgelegd en gemakkelijk te volgen, hierdoor staat het bewegen echt centraal.