Ga naar de inhoud

11 Tips om Beter te Worden in Bordspellen – Win meer!

  • 7 min read
  • door

Het kost veel tijd om echt goed te worden in bordspellen. Je wordt steeds beter door meer te spelen en de benodigde vaardigheden te trainen. Dit artikel zal je enkele tips geven voor beginners, ervaren en gevorderde spelers over hoe je nog beter wordt in bordspellen.

Voor beginnende spelers

We hebben onze tips opgedeeld naar ervaring van de spelers. Hieronder vind je de 5 belangrijkste tips voor beginnende bordspel spelers!

5. Leer de regels

Het kan frustrerend zijn om aan een bordspel te beginnen, en je dan te realiseren dat je niet precies weet hoe je het moet spelen. Bovendien heb je geen idee waarom andere spelers geïrriteerd op je raken vanwege jouw acties! Om dit te voorkomen, moet je de spelregels eerst goed lezen voordat je met iemand anders gaat spelen, om te voorkomen dat je niet alles begrijpt dat je moet doen.

Laat je niet intimideren omdat je nog niet alles weet! Zolang je de basis begrijpt, zal het prima gaan voor je eerste potje of twee.

Als er bepaalde regels zijn die voor jou nog steeds onbegrijpelijk zijn, vraag het dan (beleefd) aan andere spelers om een beter begrip te krijgen.

4. Speel tegen spelers die beter zijn

Er is geen betere manier om beter te worden in een bepaalde vaardigheid dan spelen tegen mensen die meer ervaren zijn op dat gebied.

Dit is een geweldige kans voor je om hulp te krijgen van anderen en onderweg wat tips te leren!

Wees niet bang als ze je steeds verslaan, dit zal het juist makkelijker voor je maken om beter te worden.

Hoe meer je verslagen wordt, hoe makkelijker het voor je zal zijn om bij te leren en je spel te hervatten!

Als ze helemaal geen advies geven (wat onwaarschijnlijk is als ze goed zijn), vraag ze dan naar de belangrijkste strategieën die hen zo vaak hebben geholpen te winnen.

De meeste mensen houden ervan hun kennis te delen en krijgen er een kick van anderen iets bij te brengen.

Wees niet bang om verslagen te worden!

3. Stel vragen over het spel

Je moet leren hoe je “domme vragen” moet stellen!

Als je ergens niet uitkomt, is het altijd beter als je sneller hulp krijgt dan later om onnodige ruzies of frustratie te voorkomen (voor beide partijen).

Lees ook:  Beste spellen voor het oefenen van meetkunde met kinderen

Ook kan het stellen van vragen je helpen te begrijpen hoe meer gevorderde spelers hun strategie vormen en krijg je een beter idee van hoe je er zelf een kunt vormen!

Je zou bijvoorbeeld waardevolle informatie kunnen krijgen van een andere speler over de beste manier om hun meest effectieve tactiek te counteren.

Het is vooral goed als je vraagt naar wat zij van plan zijn te doen. Als je de ‘beginnerskaart’ speelt, geven mensen misschien wel meer informatie dan ze zouden moeten :)!

2. Probeer één spel lang genoeg

Het heeft geen zin om van spel naar spel te switchen als je gefrustreerd raakt en wilt opgeven.

Elk bordspel is anders en het zal wat tijd (en veel geduld) kosten voordat je goed wordt in iets nieuws!

Indien de reden waarom je er niet goed in bent is omdat er te veel regels zijn, haal dan het regelboek tevoorschijn en lees het door voordat je met iemand anders gaat spelen.

Het is ook een goed idee om te wennen aan alle stukken die bij dat spel horen, zodat je niet gefrustreerd raakt als je iets probeert te vinden tijdens je beurt!

Als niets lijkt te werken voor jou, blijf dan bij één spel tot je het gevoel hebt dat je het onder de knie hebt.

Als je het eenmaal onder de knie hebt, ga je verder met een ander spel en herhaal je dit proces.

1. Speel eerst het basisspel

Als je aan een spel begint dat uitbreidingen heeft, zou het ideaal zijn om eerst de basisversie te spelen (voordat je met een van de uitbreidingspakketten gaat spelen) om te wennen aan hoe alles samenwerkt voordat je er iets aan toevoegt.

Voor ervaren spelers

Als je al wat beter bent in bordspellen en je al redelijk wat potjes gespeeld hebt in je leven, dan behoor je waarschijnlijk tot de ervaren spelers. Maar ook als ervaren speler kan je nog heel veel leren. Lees hieronder onze 3 tips voor gevorderde spelers!

Lees ook:  De Geschiedenis van Bordspellen: een Duik in het Verleden

3. Oefening baart kunst

Oefen algemene vaardigheden waarmee je beter wordt in bordspellen. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met het verloop van het spel, wat betekent dat je in staat moet zijn om te voorspellen wat de zetten van je tegenstander zullen zijn en hoeveel beurten het hem zal kosten om te winnen of te verliezen.

De meest gemaakte fouten in een spel ontstaan doordat spelers te gefocust zijn op hun eigen zetten en het grotere geheel uit het oog verliezen.

Je zult beter worden in bordspellen als je oefent in planmatig spelen voor alle mogelijke uitkomsten die in een spel kunnen gebeuren, terwijl je ook begrijpt hoe andere spelers zouden kunnen proberen je plan tegen te werken.

Hoe meer ervaring je krijgt in het verbeteren van bordspelvaardigheden door het spelen van verschillende tactieken, type spellen en tegen afwisselende spelers, hoe beter je zult worden.

2. Speel met verschillende groepen spelers

Probeer, naarmate je beter wordt in bordspellen, met verschillende aantallen spelers te spelen. Spelen met meer of minder tegenstanders verandert de manier waarop elke speler het spel moet benaderen en kan hen voordelen geven ten opzichte van andere spelers als ze zich bewust zijn van hun omgeving.

Bijvoorbeeld, spellen met drie spelers hebben de neiging om zich te concentreren op het aanvallen van een tegenstander terwijl ze vermijden aangevallen te worden door een andere speler, terwijl spellen met twee spelers zich concentreren op het zo vlug aan de kant zetten van de andere speler.

Probeer met verschillende aantallen spelers te spelen om beter te worden in bordspellen.

1. Maak plezier!

Sommige mensen zeggen dat wanneer het spelen van je favoriete bordspellen je gaat vervelen, het tijd is om verder te kijken. Veel mensen maken deze stap niet en blijven zitten met bordspellen die ze niet meer leuk vinden om te spelen. Je kunt beter worden in bordspellen door af en toe nieuwe spellen uit te proberen, want deze kunnen uiteindelijk ook je favoriet worden als je er eenmaal aan gewend bent!

Voor gevorderde spelers / experts!

Als laatste heb je natuurlijk de doorgewinterde speler. Ook als jij denkt aan de top van je kunnen te zitten blijft het altijd mogelijk om bij te leren. Hieronder onze 3 tips voor gevorderde spelers!

Lees ook:  Vanavond een date? 6 Bord- en gezelschapsspellen voor een date avond

3. Oefenen met verschillende speelstijlen

Speelstijl is essentieel als het gaat om te leren hoe je beter wordt in bordspellen. Als je met verschillende speelstijlen speelt, krijg je een veel breder scala aan perspectieven op het spel en dit kan je helpen je strategieën in toekomstige spellen te verbreden.

2. Raak vertrouwd met verschillende spelmechanismen

Spelmechanieken zijn de manier waarop een spel werkt. Het gaat er niet alleen om te begrijpen hoe je beter wordt in bordspellen, maar ze kunnen je ook helpen te begrijpen wat een goede speelwijze is en welke speelwijzen in bepaalde situaties problematisch kunnen zijn.

1. Word goed in meer dan één spel.

Het is goed om beter te worden in bordspellen en het kan heel leuk zijn, maar je moet ook onthouden dat er veel goede bordspellen zijn. Hoe meer ervaring je krijgt met verschillende soorten spellen en speelstijlen, hoe makkelijker het voor je wordt om goed te worden in allerlei soorten spellen in de toekomst.

Nu is het aan jou!

Het is geweldig om beter te worden, maar zorg ervoor dat wanneer je beter wordt, het nog steeds leuk is. Bordspellen moeten altijd om plezier draaien!

Met de bovenstaande tips weten wij zeker dat jij beetje bij beetje steeds beter zult worden in het spelen van bordspellen. Bedenk goed, deze tips zorgen er voor dat je niet alleen beter wordt in het spel wat je op dit moment aan het spelen beten. Nee, deze skills dragen juist perfect over van het ene spel naar het volgende, waardoor je een stuk sneller ‘goed’ zult zijn in een nieuw spel wat je wellicht pas net gekocht heb!

Heel veel speelplezier gewenst :)!