Hoe kun je het beste een tweedehands bordspel (ver)kopen?
Veel mensen hebben thuis een hele kast vol met bordspelletjes. Soms moet er echter ruimte gemaakt worden voor andere spullen, waardoor de bordspellen verkocht moeten worden. Of heb je een spel simpelweg lang niet gespeeld en vind je het tijd om geld te investeren in een nieuw spel. Dit is echter lastiger dan dat het lijkt. Hoe vindt je immers de beste plek om deze 2de hands spellen te verkopen en hoe bepaal je de beste prijs voor deze bordspellen?
Hoe bepaal je de beste prijs voor jouw bordspel?
Een van de belangrijkste dingen bij het verkopen van een bordspel is het bepalen van de prijs. Dit kan echter lastig zijn als je geen idee hebt hoe je dit moet doen. Daarom zijn hier enkele tips die je helpen bij het bepalen van de beste prijs voor jouw gebruikte bordspel.
1. Is het spel compleet?
Voordat je een bordspel (ver)koopt, is het belangrijk dat je controleert of het desbetreffende spel compleet is. Wanneer dit niet het geval is kan het namelijk gebeuren dat je een spel niet kunt spelen. Neem bijvoorbeeld een kaartspel. Wanneer je één of twee van de kaarten mist, is het lastig, of soms zelfs onmogelijk, om het spel te spelen. Daarnaast kan een puzzel niet afgemaakt worden als er stukjes missen.
Hetzelfde geldt voor bordspellen. Als er onderdelen ontbreken worden de meeste spellen onspeelbaar. Het is dus belangrijk om, voordat je een bordspel (ver)koopt, te controleren of alle onderdelen aanwezig zijn.
2. In welke staat is het bordspel?
Sommige bordspellen zoals mens-erger-je-niet en monopoly zijn al generaties lang populair. Dit betekent echter ook dat dergelijke spelletjes vaak in een minder goede staat zijn dan modernere spelletjes, aangezien deze al vele malen gebruikt en gespeeld zijn, en al jaren in de kast staan of zelfs van ouders op kinderen doorgegeven is. Ik heb zelf een stratego spel staat wat nog bij mijn oma vandaan komt. Lees hier ons artikel over de meest gespeelde bordspellen in Nederland.
Voor het (ver)kopen van 2de hands spellen is het dus belangrijk om vast te stellen in welke staat het bordspel is, waarna aan de hand hiervan de prijs van het bordspel kunt vaststellen. Let hierbij op:
Let hierbij op:
- Staat van de doos
- Verkleuring van de speelkaarten
- Zitten er scheuren of beschadigingen op het speelbord, bijvoorbeeld bij de vouwranden
- Zijn de speelfiguren nog heel (soms breekt er bijvoorbeeld een arm of been van een poppetje af)
3. Hoe zeldzaam en/of populair is het bordspel dat je wilt (ver)kopen?
Zoals al eerder genoemd zijn er enkele bordspellen die al generaties lang gespeeld worden. Van deze spellen, neem bijvoorbeeld monopoly, zijn vele versies en uitgaven gemaakt. Doordat deze spellen veel geproduceerd zijn, is het vaak gemakkelijker om aan deze spellen te komen. Op het moment dat je zo’n tweedehands bordspel verkopen wilt, of een tweedehands bordspel kopen wilt, moet je hier dus rekening mee houden. Een spel dat gemakkelijk verkrijgbaar is heeft immers een lagere verkoopprijs dan een spel dat lastig te krijgen is.
Daar staat tegenover dat als je een speciale editie van een bekend spel hebt, welke vaak in beperkte oplagen uitgegeven is, deze juist voor verzamelaars veel waarde kunnen hebben.
Recent zie je veel spellen op kickstarter verschijnen. Deze spellen hebben vaak ook een beperkte oplagen. Zeker als je het spel uit de eerste lichting (first edition) hebt inclusief alle kickstarter bonussen dan kunnen deze een stuk meer waar zijn dan de ‘standaard’ reprint versie welke in alle winkels verkrijgbaar is geworden na de kickstarter campagne. Lees ook ons artikel over de kickstart campagnes met de hoogste opbrengst.
Hoe bepaal je de kwaliteit van een bordspel?
Bij het bepalen van de prijs van een bordspel voor als je deze zelf wilt verkopen, of juist wilt inschatten of de prijs waarvoor jij het wilt kopen de juiste is, is het belangrijk om te bepalen in welke staat het spel is dat je wilt (ver)kopen. Dit klinkt echter gemakkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Daarom zijn hier enkele tips over hoe je het beste kunt bepalen van welke kwaliteit jouw 2de hands spel is.
1. Zijn alle onderdelen aanwezig?
Zoals al eerder genoemd is het essentieel dat alle onderdelen van een bordspel nog aanwezig zijn wanneer je een tweedehands bordspel verkopen wilt. Het ontbreken van bijvoorbeeld een kaart, puzzelstukje of dobbelsteen kan er namelijk voor zorgen dat een spel niet gespeeld kan worden. Controleer daarom voordat je een bordspel (ver)koopt of alle onderdelen aanwezig zijn.
2. Zijn de gebruikte kleuren niet vervaagd?
Naarmate een bordspel ouder wordt, vervagen de kleuren. Als speler is dit minder mooi om te zien. Daarnaast kunnen vervaagde kleuren duiden op slijtage die voort is gekomen uit het vaker gebruiken van een bordspel. Hierdoor zouden vervaagde kleuren dus naast ouderdom ook op slijtage kunnen duiden, wat de kans op kapotte, of bijna kapotte, onderdelen in het spel vergroot. Dit zorgt ervoor dat een spel minder aantrekkelijk is om te kopen en hiermee dus minder waard is.
Bij sommige spellen die heel veel gespeeld zijn beginnen de kleuren zo ver te vervagen dat ze op den duur moeilijk van elkaar te onderscheiden worden, dit maakt het moeilijker om het spel te spelen en veel mensen geven dan ook de voorkeur om zo’n spel niet 2de hands te kopen.
3. Zijn er tekenen van slijtage te zien?
Zoals al eerder genoemd kunnen vervaagde kleuren duiden op slijtage. Er zijn echter ook andere vormen van slijtage waar je als (ver)koper op moet letten. Zo is het verstandig om de doos van een bordspel goed te bekijken. Scheuren in de vouwlijnen van dozen, gele of vieze vlekken door bijvoorbeeld koffie of thee en gaten in het karton zijn aanwijzingen dat een bordspel veel gebruikt is, waardoor de kans dat er een onderdeel mist of kapot is groot is.
Let daarnaast ook goed op de kwaliteit van het speelbord (als deze aanwezig is). Hier kun je vaak ook goed aan zien hoe vaak het spel gespeeld is en door wie (heel belangrijk!). Is het spel veel door kinderen gespeeld? Dan zie je waarschijnlijk eerder diepe groeven of krassen in het speelbord. Let ook op de vouwranden in het bord, als hier altijd voorzichtig mee omgegaan is zul je hier weinig slijtage aantreffen!
Waar koop of verkoop je het beste een tweedehands bordspel?
Zodra je bepaald hebt van welke kwaliteit jouw bordspel is en de prijs hebt bepaald, blijft er nog één belangrijke vraag over. Hoe ga je jouw tweedehands bordspel kopen of verkopen? Om het jou wat gemakkelijker te maken worden hier een aantal mogelijkheden genoemd en uitgelegd.
1. Je bordspellen (ver)kopen via Marktplaats
Wanneer je van plan bent om een bordspel te (ver)kopen is het eerste waar je wellicht aan denkt Marktplaats. Dagelijks worden er duizenden tweedehands bordspellen aangeboden via dit verkoopkanaal, wat het gemakkelijk maakt om het juiste bordspel te vinden of een koper te vinden. Een nadeel van Marktplaats is echter wel dat je als (ver)koper vreemde mensen aan de deur krijgt of juist zelf op pad moet op een spel op te halen (of weg te brengen).
Daarnaast is het aanbod aan bordspellen op Marktplaats enorm, wat het lastig maakt om als verkoper jouw bordspel te verkopen (het aanbod is immers heel groot, op het moment van schrijven krijg ik meer dan 39.000 zoekresultaten op marktplaats voor bordspellen!).
2. Je bordspel (ver)kopen op een beurs
Ondanks dat je misschien niet zo snel denkt aan het (ver)kopen van een bordspel op een beurs, is het zeker een optie die je moet overwegen. Zowel nationaal als regionaal worden spelletjesbeurzen georganiseerd waar je jouw spel kunt verkopen of juist dat spel dat je altijd al gewild hebt, kunt kopen. Een nadeel van het (ver)kopen op een beurs is echter wel dat je vaak even moet wachten voordat je je bordspel kunt (ver)kopen, aangezien er niet elke dag een spelletjesbeurs in de buurt is. Daar tegenover staat wel dat er op spelletjesbeurzen vaak specifiekere en zeldzamere spellen te vinden zijn.
Op de beurs tref je echter wel de ‘professionele’ tweedehands kopers en verkopers, wees dus bereid stevig te onderhandelen en weet goed wat je wilt betalen of ontvangen voor je bordspel. Anders kan je nog wel eens bedrogen uit de bus komen! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Spellenspektakel in de Jaarbeurs in Utrecht!
3. Je bordspel (ver)kopen via tweedehands winkels
Aangezien er bij iedereen wel een tweedehands winkel in de buurt te vinden is, is dit een optie die vaak snel bij je in je op komt wanneer je een bordspel wilt (ver)kopen. Als verkoper van een bordspel moet je echter wel rekening houden dat de meeste tweedehands winkels slechts spullen van je willen ontvangen. Ze zullen geen spullen voor je verkopen. Dit betekent dat je als verkoper niet terecht kunt bij een tweedehands winkel.
Als je op zoek bent naar een bordspel is een tweedehands winkel echter wel een goede plek om bij langs te gaan. Doordat veel mensen hun oude spullen bij tweedehands winkels inleveren, zijn hier namelijk altijd wat tweedehands bordspellen te vinden. De kwaliteit verschilt hier echter enorm en het aanbod in specifieke spellen kan ook tegen vallen.
4. Veel 2de hands aanbod op BoardGameGeek.com
Als laatst wil ik graag de voor mijzelf belangrijkste plek bespreken voor het kopen en verkopen van tweedehands bordspellen, BoardGameGeek.com. BoardGameGeek.com is een Internationale website specifiek voor bordspelfanaten. Hier vind je het grootste wereldweide aanbod van tweedehands bordspellen. Als ik iets niet kan vinden op de meer ‘lokale’ markten in Nederland, kijk ik altijd op deze site naar een betrouwbare aanbieder.
Veel van het aanbod komt uit het buitenland, maar als je goed zoek vind je van de meeste spellen ook wel een nederlandese (of belgische) aanbieder. Voor veel spellen kun je ook buiten deze landen zoeken, omdat deze uitsluitend in het Engels uitgebracht zijn, dus je hoeft geen rekening te houden met vertalingen. Let er wel op dat je de spellen niet in het echt kunt zien voordat je deze koopt, en dat verzendkosten uit het buitenland fors kunnen zijn!
Hanno is eigenaar van 123Bordspellen.com, en speelt en verzamelt sinds zijn 8ste fanatiek bordspellen.