Ga naar de inhoud

10 Bordspellen die veel geld op Kickstarter hebben opgeleverd

  • 9 min read
  • door

De toegenomen belangstelling voor crowdfunding is ook de creatievelingen die met ideeën voor bordspel in hun hoofd rondliepen niet onopgemerkt gebleven. De afgelopen paar jaar is er voor miljoenen door kickstarters toevertrouwd aan soms nog zeer onervaren spelmakers. Echter kunnen we deze mensen ontzettend dankbaar zijn want een aantal van de beste spellen die ooit gemaakt zijn zouden nooit uitgekomen zijn al zou het niet voor crowdfunding geweest zijn. Daarom hebben wij hier 10 goed gecrowdfunde bordspellen op kickstarter op een rij gezet.

Bordspellen met de meeste funding op Kickstarter

10.  Tiny Epic Quest $589,816

Tiny Epic Quest

Aantal backers: 17,152
Gemiddelde pledge:  $34
Oorspronkelijk doel: $15,000
Totaal percentage gefinancierd: 3932%
Uitgever: Gamelyn Games

In Tiny Epic Quest beginnen spelers aan een sandbox-avontuur. Elke speler bestuurt een groep van drie elf helden die op een speurtocht zijn om de wereld en de heilige paddenstoel mensen te redden van de binnendringende goblins.

Een vredige wereld is verscheurd door de opening van een poort vanuit het goblin koninkrijk. Smerige goblins stromen de vredige bossen en dorpjes van de elfenwereld. Nu moeten jij, de held, op zoektocht gaan om dit goed te maken. Er zijn twee wegen naar de overwinning: het sluiten van de poort of het doden van alle goblins. Welke kies je? Hoe dan ook, je speurtochten zullen worden bijgestaan door de hulp van de overlevende paddenstoelen mensen – en door de epische voorwerpen die verloren zijn gegaan in de diepe kerkers van het rijk. Het einde nadert snel, dus je moet snel handelen om het de wereld te redden, maar je moet ook weten wanneer je geluk opraakt …

Bekijk hier op Kickstarter.

9. Secret Hitler $1,479,046

Secret hitler bordspel

Foto door: VeritasEtLuxus

Aantal backers: 34,565
Gemiddelde pledge: $43
Oorspronkelijk doel: $54,450
Totaal percentage gefinancierd: 2716%
Uitgever: Max Temkin

Secret Hitler is een dramatisch spel van politieke intriges en verraad in het Duitsland van de jaren 1930. Elke speler wordt willekeurig en in het geheim toegewezen als liberaal of fascist, en één speler is in het geheime Hitler. De fascisten coördineren om wantrouwen te zaaien en hun koelbloedige leider aan de macht te stellen; de liberalen moeten de geheime Hitler vinden en stoppen voordat het te laat is. Het liberale team heeft altijd een meerderheid.

Lees ook:  Hoe Speel je Toepen? Speluitleg & Spelregels

Bekijk hier op Kickstarter.

8. Scythe $1,810,295

Scythe board game

Aantal backers: 17,739
Gemiddelde pledge: $102
Oorspronkelijk doel: $33,000
Totaal percentage gefinancierd: 5485%
Uitgever: Stonemaier Games

Het is een tijd van onrust in Europa van de jaren twintig. De nasleep van de eerste wereldoorlog maakt de sneeuw nog donkerder. De kapitalistische stadstaat, die simpelweg bekend staat als ‘De Fabriek’, die de oorlog voedde met zwaar gepantserde mechs, heeft zijn deuren gesloten en trekt de aandacht van verschillende nabijgelegen landen.

Scythe is een game in een alternatieve geschiedenis in de periode van de jaren 1920. Het is een tijd van landbouw en oorlog, gebroken harten en verroeste tandwielen, innovatie en moed. In Scythe vertegenwoordigt elke speler een personage uit een van de vijf facties van Oost-Europa die proberen hun fortuin te verdienen en het aandeel van hun factie in het land rond de mysterieuze fabriek te claimen. Spelers veroveren gebieden, rekruteren nieuwe manschappen, oogsten goederen, verkrijgen nieuwe dorpelingen, bouwen en activeren monsterlijke mechs.

Bekijk hier op Kickstarter.

7. Conan $3,327,757

Conan 

Aantal backers: 16,038
Gemiddelde pledge: $207
Oorspronkelijk doel: $80,000
Totaal percentage gefinancierd: 4159%
Uitgever: Monolith Board Games LLC

Conan, ontworpen door Fred Henry en gebaseerd op het Conan-universum van Robert E. Howard, is een op scenario’s gebaseerd semi-cooperatief bordspel met asymmetrische miniaturen. Eén speler is de Overlord, die de oppositie kracht speelt en de andere spelers (1 tot 4) spelen Conan en zijn metgezellen: Shevatas de dief, Hadrathus de Priester / Tovenaar, Belit de piraten-koningin, Valeria de krijger, etc. Het spel is puur gebaseerd op de romans van Robert E. Howard en korte verhalen (en niet op de films of ander niet-Howardiaans materiaal). De uitgever heeft Patrice Louinet, een Howard-expert, ingehuurd om ervoor te zorgen dat de kunst en de scenario’s compatibel zijn met de visie van Howard.

Bekijk hier op Kickstarter.

6. Massive Darkness $3,560,643

Massive Darkness

Aantal backers: 22,361
Gemiddelde pledge: $159
Oorspronkelijk doel: $200,000
Totaal percentage gefinancierd: 1780%
Uitgever: CoolMiniOrNot

Massive Darkness brengt de klassieke fantasy-RPG-ervaring naar het bordspel, met een actievolle campagne boordevol prachtige miniaturen en een gestroomlijnd systeem dat de focus houdt op de acties van de helden, zonder dat je een game-master nodig hebt om de vijanden te besturen.

Lees ook:  10 Beste bordspellen onder 15 euro - Kaartspellen te over!

Kies je held, kies een klas, bepaal welke vaardigheden je je XP aan uitgeeft en krijg buit door de kerkers te doorzoeken of speciale vijanden te doden! Neem het op tegen een groot aantal verschillende vijand typen of omzeil je vijanden door te profiteren van de donkere delen van de kaart.

Bekijk hier op Kickstarter.

5. Gloomhaven $3,999,795

Gloomhaven board game

Aantal backers: 40,642
Gemiddelde pledge: $98
Oorspronkelijk doel: $100,000
Totaal percentage gefinancierd: 3999%
Uitgever: Cephalofair Games

Gloomhaven is een spel vol tactische gevechten in een aanhoudende wereld van veranderende motieven. Spelers zullen de rol aannemen van een rondtrekkende avonturier met hun eigen speciale vaardigheden en hun eigen redenen om naar deze donkere hoek van de wereld te reizen. Spelers moeten uit noodzaak samenwerken om gevaarlijke kerkers en vergeten ruïnes schoon te ruimen. In dit proces zullen ze hun vaardigheden verbeteren met ervaring en buit, nieuwe locaties ontdekken om te verkennen en plunderen, en een steeds vertakkend verhaal uitbreiden dat wordt aangewakkerd door de beslissingen die ze nemen.

Bekijk hier op Kickstarter.

4. Zombicide Black Plague $4,079,204

Zombicide Black Plague

Aantal backers: 20,915
Gemiddelde pledge: $195
Oorspronkelijk doel: $125,000
Totaal percentage gefinancierd: 3236%
Uitgever: CoolMiniOrNot

Zombicide: Black Plague neemt de zombie-apocalyps mee naar een fantastische middeleeuwse setting! De geheimzinnige krachten van de Necromancers hebben een zombie-invasie in het tijdperk van zwaarden en tovenarij ontketend, en het is aan je groep overlevenden om niet alleen in leven te blijven tijdens deze donkere tijden, maar om het rijk terug te nemen en degenen te straffen die verantwoordelijk zijn voor de Apocalypse!

Bekijk hier op Kickstarter.

3. Rising Sun $4,228,060

Rising Sun

Foto door: The Innocent

Aantal backers: 31,262 Backers 
Gemiddelde pledge: $135

Oorspronkelijk doel: $300,000
Totaal percentage gefinancierd: 1409%
Uitgever: CoolMiniOrNot

Rising Sun is de spirituele opvolger van het grote Blood Rage: dezelfde ontwerper, dezelfde artiest, dezelfde studio en dezelfde beeldhouwers.

Rising Sun is een spel over eer, onderhandeling en oorlogvoering in een feodaal Japan waar de oude goden (kami) zijn teruggekeerd om het rijk te herbouwen.

Lees ook:  Leukste spellen als 30 Seconds - 6 beste opties

Terwijl Blood Rage Risk vertrouwde op risico en gevaar, vertrouw Rising Sun op onderhandelen als haar belangrijkste spelelement. Onderhandel, creëer allianties en voer oorlog. Leg gijzelaars vast en pleeg seppuku. De game bevat een eretrack, die staat of valt op basis van je acties.

Bekijk hier op Kickstarter.

2. Dark Souls: The Board Game £5,425,717

Dark Souls

Foto door: Olvenskol

Aantal backers: 31,178
Gemiddelde pledge: £121
Oorspronkelijk doel: £50,000
Totaal percentage gefinancierd: 7542%
Uitgever: Steamforged Games Ltd

Darks Souls: The Board Game is een bruut en moeilijk ontdekkingsspel voor 1-4 spelers. Bereid je voor om te sterven!

De game beschikt over een mechanisme voor “snel opzetten, lang spelen” dat je snel in het spel brengt en de locatie tijdens je verkenning vergroot en aanpast. Het gevoel van gevaar is voelbaar terwijl je nieuwe locaties en de monsters ontdekt die op deze donkere plaatsen wonen. Het gevecht mechanisme en het vijandige gedragssysteem dwingen je tot diepgaand strategisch keuzes en slim beheer van je uithoudingsvermogen om te overleven.

Bekijk hier op Kickstarter.

 1. Kingdom Death: Monster $12,393,140

Kingdom Death

Aantal backers: 19,264 
Gemiddelde pledge: $643

Oorspronkelijk doel: $100,000
Totaal percentage gefinancierd:  12.390%
Uitgever: Kingdom Death

Kingdom Death: Monster is een volledig coöperatieve spel. Gevestigd in een unieke nachtmerrieachtige wereld verstoken van de meeste natuurlijke hulpbronnen, bestuurt u een nederzetting aan het begin van haar bestaan. Vecht tegen monsters, maak wapens en uitrusting en ontwikkel je nederzetting om je overleving van generatie op generatie te garanderen.

Bekijk hier op Kickstarter.

Is het volgens u terrecht dat deze spellen zoveel opgeleverd hebben op Kickstarter? Hebben ze waargemaakt wat ze beloofd hebben? Mocht u overigens nog niet de kans gehad hebben om ze te spelen, let dan goed op de online marktplaatsen, sommige zij door de nog wat beperkte oplage soms moeilijk verkrijgbaar. Daarom kan het geen kwaad er snel bij te zijn!

En hiermee zijn we aan het einde gekomen van de lijst met spellen die het meeste crowdfunding op kickstarter opgeleverd hebben. Interessant om te weten, Gloomhaven is zelfs op nummer 1 van de lijst met Best bordspellen aller tijden terecht gekomen.