Ga naar de inhoud

De 5 meest populaire bord- en gezelschapsspellen in Nederland

  • 16 min read
  • door

Nederland staat bekend om de grote hoeveelheid gezelschapsspellen en bordspellen die hier gespeeld worden zowel thuis als op reis. Echter is niet elk bordspel gelijk gemaakt, sommige zijn beter dan anderen. In dit artikel behandelen wij de 5 meest gespeelde en vooral leuke bordspellen om in een gezelschap te spelen.

Op zoek naar een bordspel om met het hele gezin te spelen? Lees dan hier meer over de 11 bordspelen die ik aanraad om met het gezin te spelen.

De 5 meest populaire bordspellen van Nederland

Of het nu gaat om je vrienden of familie, iedereen kent wel de spellen in deze lijst en heeft er waarschijnlijk een groot deel van gespeeld. Wil je jezelf verzekeren van een goede aankoop die je veel zal gebruiken? Lees dan snel verder voor de meest bekende bordspellen die iedere Nederlander kent!

1. Kolonisten van Catan

Kolinisten van catan speelbord

+ Makkelijk instapniveau met basisspel
+ Veel uitbreidingen beschikbaar die meer strategische diepgang bieden
+ Spelverloop altijd anders door grote variëteit in speelveld
+ Vanaf jonge leeftijd speelbaar
– Kosten kunnen flink oplopen als u alle uitbreidingen wilt

Het Kolonisten van Catan bordspel (vaak simpelweg naar verwezen als Kolonisten, of Catan) is een bordspel voor 3 tot 6 spelers, bedacht door Klaus Teuber en uitgebracht in 1995. De uitgever van het spel is 999 Games. Het spel is in 1999 verkozen tot speelgoed van het jaar in Nederland maar heeft ook in Duitsland verschillende prijzen gewonnen. Sinds 2008 wordt er elk jaar een wereldkampioenschap Kolonisten van Catan georganiseerd.

Voordat het spel begint wordt een achthoekig speelveld opgebouwd bestaande uit tegels met verschillende grondstoffen (akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen). Als dit speelveld opgebouwd is mogen de spelers één voor één een dorp plaatsen op de kruising van drie tegels. Op elk van deze tegels ligt een affiche met een nummer, als je aan de beurt bent gooi je met twee dobbelstenen, gooi je het nummer van een affiche aan één van jouw dorpen dan mag je deze grondstof pakken.

Heb je niet de juiste grondstoffen dan mag je deze ruilen met medespelers of de bank. Heb je wel de juiste grondstoffen dan kan je dorpen, straten en steden bouwen, of ontwikkelingskaarten kopen. Door het spel heen verzamel je punten (dorpen, steden en sommige ontwikkelingskaarten zijn punten waard). De speler die als eerste 10 punten scoort wint het spel. Voor een uitgebreid overzicht van de spelregels kunt u hier terecht.

Het Kolonisten van Catan bordspel kent veel uitbreidingen

Het basisspel kan uitgebreid worden voor meer spelers (Catan voor 5-6 spelers) en heeft ook enkele thematische uitbreidingen, elk ook met uitbreidingen voor 5-6 spelers. Naast de standaard uitbreidingen zijn er ook scenario uitbreidingen, twee historische scenario’s,  twee kaartspellen beide met verschillende uitbreidingen, een Dobbelspel en een Reiseditie. Naast eerder genoemde uitbreidingen zijn er ook enkele ‘stand alone’ of aparte Catan gerelateerde spellen uitgebracht, deze worden los gespeeld en hebben niet de vereiste dat je het originele spel bezit. Op deze website hebben wij verschillende artikelen geschreven over de hiervoor genoemde edities, kijk dus gerust even rond!

Wat maakt het Kolonisten van Catan bordspel één van de meest populaire gezelschapsspellen?

De enorme omvang en bekendheid die het spel door de jaren heen vergaard heeft maakt het vanzelfsprekend dat Kolonisten van Catan op de lijst met populairste bordspellen van Nederland staat. Daarnaast is voor ieder soort gezelschapsspeler een vorm aanwezig, van dobbelspel tot grootschalig bordspel.

Lees onze uitgebreide review van het Kolonisten van Catan basisspel hier.

Lees ook:  10 Beste bordspellen voor 5 personen

2. Risk

+ Vanaf twee spelers te spelen
+ Je hoeft geen uitbreidingen te kopen
+ Topografie en strategisch inzicht makkelijk gemaakt voor jong en oud
– Regels zijn door de jaren heen veranderd

Het Risk bordspel is eigenlijk niet één spel, maar de verzamelnaam van veel op elkaar lijkende strategische bordspellen. De eerste versie van het Risk bordspel is verschenen in 1957 toen Oscarwinnaar Albert Lamorisse het spel La Conquête du Monde uitbracht. Sinds 1992 wordt het spel uitgegeven door Hasbro.

Door de jaren heen zijn er veel verschillende uitgaven geweest, waarvan in 2008 de meest recente. Deze editie heeft aanpassingen aan de spelregels gebracht om de duur van het spel wat in te korten. Een gemiddeld potje duurt ongeveer 120 minuten.

Aan het begin van het spel krijgt elke speler een geheime missie kaart waarop zijn doel voor het potje staat. Hierop kunnen verschillende opdrachten staan, bijvoorbeeld het in bezit hebben (en houden) van een bepaald aantal gebieden, het uitroeien van een andere speler of twee of drie continenten veroveren. Elke speler krijgt aan het begin van het potje soldaten om te verspreiden over haar bezette gebieden, en kan gedurende het spel meer soldaten verzamelen. Ook is het mogelijk om bondgenootschappen te sluiten met andere spelers, maar pas op dat zij je niet in de rug aanvallen.

De speler die als eerste de missie op de geheime missie kaart volbracht heeft is de winnaar van het spel. Een tweede optie om te winnen is de hele wereld veroveren, wat eigenlijk altijd automatisch betekent dat je je missie ook volbrengt. De speler die beweert gewonnen te hebben moet dit bewijzen door zijn of haar geheime missie kaart te laten zien.

Het Risk bordspel heeft een aantal zeer leuke thematische uitgaven voor fans van verschillende genres

Voor het Risk bordspel zijn er geen uitbreidingen gemaakt (het spel omvat immers al de hele wereld), echter zijn er gelukkig wel enkele thematische speciale edities uitgekomen zoals het Risk Game of Thrones Bordspel, het Risk Star Wars Bordspel, het Risk Lord of the Rings Bordspel en het Risk Walking Dead Bordspel.

Wat maakt het Risk bordspel één van de meest populaire gezelschapsspellen?

Het Risk bordspel staat op de lijst omdat elk potje echt totaal anders is. Je krijgt niet alleen aan het begin van elke potje wat je speelt een andere geheime missie kaart, maar alle gebieden op de wereld worden ook willekeurig tussen alle spelers verdeeld. Dit betekend dat elke keer dat je het spel speelt je compleet andere landen en gebieden in bezit hebt. Hierop zul je je tactiek moeten aanpassen.

Daarnaast weet je niet wat de andere spelers proberen te doen, wat is hun geheime missie? Bij veel andere spellen weet je de win voorwaarden voor elke speler, alleen niet bij risk. Dit maakt het dat elk spelletje Risk totaal anders verloopt en veel tactiek vereist.

3. Monopoly

+ Vanaf twee spelers te spelen
+ Je hoeft geen uitbreidingen te kopen
+ Veel lokale en thematische uitbreidingen beschikbaar
– Kan erg lang duren

Het monopoly bordspel is een van de oudste en meest verkochte bordspellen ter wereld. Sinds de eerste uitgaven in 1935 zijn in meer dan 26 talen, 200 miljoen exemplaren verkocht. Het spel wordt tegenwoordig uitgegeven door Hasbro die in 1991 Parker Brothers overgenomen heeft.  Het spel duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 6 uur en is voor 2 tot 8 spelers.

Aan het begin van het Monopoly bordspel begint iedere speler op Start. Als je aan de beurt bent gooi je met twee dobbelstenen en beweeg je het aantal vakjes voorwaarts dat je gegooid hebt. Elk vakje waarop je terecht kan komen heeft een bepaalde functie.

Een groot deel van de vakjes is aan het begin echter nog ‘leeg’ of niet verkocht. Dit betekend dat als jij daar als eerste op terecht komt, je deze kunt kopen van de bank. Je moet natuurlijk wel genoeg geld daarvoor hebben, dus je kunt niet zomaar alles kopen. Als je alle vakjes van een bepaalde straat in bezit hebt, mag je daar huizen en hotels op bouwen. Land een van je medespelers op een van jou vakjes, dan moet hij rente betalen.

Uiteindelijk gaat het er bij het Monopoly bordspel om dat jij de rijkste speler wordt met de meeste bezittingen. Speel je elke andere speler blut of failliet, dan wil je het spel.

Lees ook:  10 Beste bordspellen onder 50 euro

Het Monopoly bordspel heeft een aantal zeer leuke speciale uitgaven die het spel compleet veranderen maar wel het echte Monopoly gevoel weten vast te houden

Het Monopoly Extreem Bankieren bordspel is misschien wel het beste voorbeeld van een eigentijdse versie van een klassiek bordspel. Bij dit bordspel beschik je niet meer zoals voorheen over contant geld, maar verloopt alles via een creditcard achtig systeem. Elke speler begint het spel met een pasje waar een bedrag op staat en gebruikt dit om alle transacties te doen. Een zeer leuke eigentijdse twist aan het klassieke Monopoly bordspel.

Met Monopoly Empire probeer je niet de standaard straten, energiecentrales en treinstations te kopen, maar ben je bezige je eigen ‘empire’ op te bouwen van topmerken. Wie wil er nou niet eigenaar zijn van NERF of XBOX?

Als laatste heb je Monopoly Jackpot waarbij het speelveld in een gigantisch reuzenrad veranderd is. Je beweegt je nog steeds zoals bij het klassiek spel over vakjes langs de rand van het bord. Echter is er een kans element aan toegevoegd. Kom je op een vakje met kans, of dobbel je het kans vraagteken, dan mag je aan het rad draaien. Wordt je opslag rijk of beland je in de goot?

Echter zijn er nog veel meer uitgaven van dit razendpopulaire spel. Kijk bijvoorbeeld eens in onze lijst met Bordspellen voor TV-serie fanaten.

Wat maakt het Monopoly bordspel één van de meest populaire gezelschapsspellen ?

Het Monopoly bordspel staat op deze lijst omdat werkelijk iedereen het kent en dus gemakkelijk zonder een uitgebreide uitleg van te voren gespeeld kan worden. Daarnaast is voor ons persoonlijk één van de grootste pluspunten dat er zo veel edities beschikbaar zijn (van verschillende series en films, voetbalclubs, muziekbands en steden of landen) dat de afwisseling net leuk genoeg blijft om met groepen vrienden met verschillende interesses leuk te blijven.

4. Carcassonne

Carcassonne speelbord

+ Vanaf twee spelers te spelen
+ Heel veel verschillende uitbreidingen beschikbaar
+ Neemt niet veel plek in beslag
– Kleine onderdelen niet voor iedereen even handig

Het Carcassonne bordspel is een spel dat in Nederland uitgegeven wordt door 999 Games en bestaat sinds 2000. In Nederland heeft het spel nog geen prijzen gewonnen maar internationaal heeft het wel in verschillende landen de ‘spel van het jaar’ prijs gewonnen.

Carcassonne is het spel in deze lijst met de meeste uitbreidingen wat voor veel variatie zorgt. Het spel is te spelen vanaf 2 spelers en duurt gemiddeld zo’n 45 minuten. Het spel is vernoemd naar de gelijknamige stad in zuid Frankrijk.

Elke keer dat je aan de beurt bent in Carcassonne leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke type horige dat is, hangt van de tegel af die je zojuist neergelegd hebt. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide.

In principe mag er niet meer dan één horige op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het voorkomen dat er meer horigen op terecht komen. Wie op deze wijze de meeste horigen op een afgebouwd project heeft, krijgt daar punten voor.

Voor elke soort project gelden verschillende spelregels voor het aantal te ontvangen punten. Zodra alle tegels gelegd zijn is het spel afgelopen. Als laatste worden alle punten van de spelers geteld, de speler met het hoogste aantal punten wint.

Het Carcassonne bordspel kent heel veel uitbreidingen

Het Carcassonne bordspel heeft naast de 9 ‘standaard uitbreidingen’ twee verschillende sets van ‘mini uitbreidingen’ (respectievelijk 15 en 7 mini uitbreidingen). Naast deze gigantische set van officiële uitbreidingen zijn er op internet ook veel onofficiële, of fan, uitbreidingen te vinden.

Naast uitbreidingen kent het Carcassonne bordspel ook de voor populaire bordspellen gebruikelijke Junior editie, Reisspel en Dobbelspel.

Wat maakt het Carcassonne bordspel één van de meest populaire gezelschapsspellen ?

Het Carcassonne bordspel staat op de lijst met populaire bordspellen omdat het met haar totaal van meer dan 30 officiële en ontelbare onofficiële uitbreidingen werkelijk een eindeloze variatie bied. Daarnaast is het met een speelduur van 45 minuten een van de kortere spellen op deze lijst, niet iedereen houdt ervan om 6 uur achter elkaar hetzelfde spel te spelen. Mocht u meer willen weten over dit spel, dan kunt u onze uitgebreide review lezen.

5. Stratego

+ Vanaf twee spelers te spelen
+ Je hoeft geen uitbreidingen te kopen
+ Strategie over geluk
– Niet voor meer dan 2 spelers beschikbaar

Het Stratego bordspel is een spel dat sinds de Tweede Wereldoorlog in nederland bekend is, het wordt uitgegeven door Jumbo. Het spel was in de beginjaren niet erg populair maar heeft door de jaren heen haar sporen toch verdient. Ter nagedachtenis aan de slag bij Waterloo is een speciale 200 jarige editie uitgebracht, welke in 2015 verkozen is tot ‘speelgoed van het jaar’.

Lees ook:  Hoe speel je Monopoly? Speluitleg & Spelregels

Stratego is een capture the flag type spel waarin je je eigen leger bouwt aan jou kant van het veld. Dit doe je door de pionnen op zo’n manier neer te zetten dat je tegenstander niet ziet wat er op staat. Elk van de pionnen behoort tot een van de ranken in je leger. Elke rank heeft een andere sterkte. Per beurt mag je 1 van je pionnen 1 vakje verplaatsen. Kom je op een vak waar je tegenstander ook staat dan vechten de twee pionnen het uit. Normaliter wint de sterkste.

Echter zijn er enkele uitzonderingen. Bommen kunnen bijvoorbeeld niet bewegen, maar verslaan alle pionnen op 1 na. De mijnenveger is een van de zwakste pionnen in je leger, maar kan juist als enige mijnen verslaan. Wees dus slim en zorg er voor dat je als eerste de vlag van je tegenstander weet te vinden!

Het Stratego bordspel biedt een compleet andere spelervaringen

Het stratego bordspel kent net als de andere bordspellen op deze lijst de gebruikelijke Junior uitgave, Reiseditie en Kaartspel. Echter heeft Stratego ook de leukste echt unieke uitgaven van de bordspellen op deze lijst. Zo vecht je het bij Stratego Pirates uit op twee 3D piratenschepen, speel je bij Stratego Waterloo de wereldberoemde slag bij Waterloo na en kun je met je vrienden in de buitenlucht Levend Stratego spelen.

Wat maakt het Stratego bordspel één van de meest populaire gezelschapsspellen?

Het Stratego bordspel staat op de lijst omdat het werkelijk op individuele tactiek aankomt in een één tegen één strijd. Dit maakt het spel uniek ten opzichte van de andere spellen op deze lijst. Daarnaast kent het Stratego bordspel de leukste variaties (zoals de piraten editie) die van de bordspellen op deze lijst zijn uitgekomen.

5. Cluedo

cluedo speelbord

+ Vanaf twee spelers te spelen
+ Je hoeft geen uitbreidingen te kopen
+ Het spel kent veel variëteit
– Kan wat traag op gang komen

Het Cluedo bordspel is in 1943 bedacht en voor het eerst uitgegeven in 1949. In Nederland wordt het al jaren uitgegeven door Hasbro. Het is te spelen vanaf 2 tot 6 spelers en duurt gemiddeld een uurtje. Door de jaren heen zijn er redelijk wat variaties op het spel uitgebracht.

Als het spel begint worden drie kaarten willekeurig gekozen en in een gesloten envelop in de kelder gelegd. Op deze kaarten staat een verdachte, een wapen en een kamer waar de moord gepleegd is. Deze drie kaarten vormen samen het moordscenario dat gedurende het spel moet worden opgelost. De overige kaarten worden onder de spelers verdeeld.

Nu is het aan de speler om te achterhalen hoe, waar en door wie de moord uitgevoerd is. Spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen en verplaatsen hun pion naar een kamer. In een kamer aangekomen mogen zij met een theorie komen hoe de moord gepleegd is. Het is aan andere spelers om hun mening over deze theorie te geven.

Zijn zij het oneens met deze theorie dan kunnen zij deze ontkrachten door een kaart uit hun hand te laten zien aan de speler die de theorie oppert. Doordat altijd maar één persoon de kaart te zien krijgt weet de rest van de spelers alleen dat de theorie niet klopte, maar zij weten niet wat er niet aan deze theorie klopte.

Echter de oplettende speler kan zo steeds meer scenario’s tegenover elkaar wegstrepen totdat hij denkt de oplossing te weten. Als je denkt te weten wat de oplossing is moet je deze openlijk bekend maken en mag je in de envelop kijken of dit klopt. Klopt het dan heb je gewonnen, klopt het niet dan ben je uitgeschakeld en gaat het spel verder.

Wil je altijd winnen met Cluedo? Lees dan mijn Cluedo tips goed door!

Het Game of Thrones moordspel waar elke fan van droomt (of niet)

Uiteraard kent Cluedo ook haar Reisspel en Kaartspel variant, maar heeft het ook hetgeen waar denk ik alle Game of Thrones fans van dromen. Namelijk een Cluedo Game of Thrones Bordspel waarbij je de moord op bekende characters uit de serie probeert op te lossen. Ben je geen fan van Game of Thrones dan kan je je geluk misschien op met het Cluedo Big Bang Theory Bordspel, het Cluedo Harry Potter Bordspel, het Cluedo Sherlock Bordspel of het Cluedo Doctor Who Bordspel.

Wat maakt het Cluedo bordspel één van de meest populaire gezelschapsspellen?

Het Cluedo bordspel staat op de lijst met populaire bordspellen omdat het zoveel verschillende scenarios kent. In totaal kan de moord op 324 verschillende manieren plaatsgevonden hebben. Daarnaast vereist het van alle spelen op deze lijst veruit de meeste skill en het minste geluk.

Hiermee zijn wij aan het einde gekomen van de lijst met de 6 meest gespeelde bordspellen van Nederland. Als u dit interessant vond, vindt u wellicht ons artikel over De Beste Bordspellen Aller Tijden ook interessant.