Ga naar de inhoud

8 Snelle kaart- en bordspellen die je in minder dan 1 uur kunt spelen

  • 7 min read
  • door

Kaart- en bordspellen zijn een geweldige manier om je avond door te brengen, alleen heb je niet altijd uren de tijd om te spelen. Daarom hebben wij de leukste kaart- en bordspellen die je in minder dan 1 uur kunt spelen op een rij gezet.

Let wel, veel bordspellen kan je in minder dan 1 uur spelen, maar kunnen vaak ook veel langer duren, soms wel tot 5 of 6 uur lang. Daarom hebben wij voor deze lijst uitsluitend gekeken naar bordspellen die in meer dan 90% van de gevallen niet langer dan 1 uur (kunnen) duren. Daarnaast zijn ook spellen uitgesloten die minder dan 30 minuten duren, die hebben een eigen lijst gekregen.

Beste bordspellen die je in minder dan één uur kunt spelen:

Oké je hebt dus een uurtje over en zou graag deze tijd besteden aan een bordspel, maar je zit met de vraag: “welke bordspellen kan ik in minder dan 1 uur spelen?”. Geen paniek, wij hebben de leukste voor u op een rijtje gezet.

8. Secret Hitler

Secret hitler bordspel
Foto door: VeritasEtLuxus

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 5-10
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 1.77
Uitgever: Goat Wolf & Cabbage

We openen deze lijst met een wat opmerkelijk spel dat niet iedereen hier zou verwachten. Het staat ook een beetje in contrast met de wat serieuzere spellen op deze lijst, maar laat je niet afschrikken door de wat aparte naam, dit spel heeft veel te bieden.

Lees ook:  Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen

In Secret Hitler krijg je een geheime rol toebedeeld waarbij je een liberaal, een fascist of (Secret) Hitler zelf speelt. Het spel wordt vaak vergeleken met spellen als de Weerwolven van Wakkerdam, maar in mijn ogen biedt het een stuk meer diepgang.

Let wel op dat je minimaal 5 spelers nodig hebt om het te spelen, maar gelukkig duren de potjes niet al te lang.

7. Ra

Ra bordspel
Foto door: binraix

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 45-60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.35
Uitgever: 999 Games

Ra is een handel en setjes verzamel spel waarbij je in minder dan 1 uur door meer dan 1500 jaar van de Egyptische geschiedenis heen reist. Alles in het spel staat in het teken van de zonnegod Ra.

Het spel is niet al te moeilijk en makkelijk op te pakken en te leren voor nieuwe spelers. Daarnaast wordt het spel door meer ervaren spelers ook nog steeds als uitdagend gezien.

6. Arcadia Quest

Arcadia quest bordspel

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.53
Uitgever: Enigma

Arcadia Quest is een bordspel waarbij je samen met je vrienden door een campagne speelt en quests probeert te voltooien. Als speler heb je invloed op het verloop van het verhaal en het spel wat beschik over 11 verschillende scenario’s waarbij je er elk potje slechts 6 van kiest. Heel veel speel plezier dus uit 1 aankoop!

Daarnaast bevat het spel prachtige miniatuur poppetjes waarmee je kunt spelen. Ook een plezier voor het oog dus.

5. Pandemic

Pandemic Legacy- Season 1
Foto door: geigersplat

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.43
Uitgever: Enigma

Het eerste spel in de welbekende Pandemic serie en een echte topper. Ook al komt het spel uit 2008 is het vandaag de dag nog net zo leuk als 10 jaar geleden. Het spel heeft inmiddels een vernieuwde versie gekregen in 2013 waarbij wat extra’s aan het spel toegevoegd zijn. Bent u dus opzoek naar dit spel let dan even op welke editie je koopt!

Lees ook:  25 Beste bordspellen aller tijden, welke heb jij?

4. Roll for the Galaxy

Roll for the galaxy bordspel

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.76
Uitgever: Rio Grande Games

Roll for the Galaxy is de dobbel variant van het bordspel Race for the Galaxy. In het spel geeft je dobbelsteen je populatie weer waarmee je een zo sterk mogelijk ruimterijk probeert op te bouwen. Het spel is ook 7 jaar jonger dan zijn grote broer wat wel te merken is in hoe het spel speelt. Bordspellen zijn ver gekomen in de laatste 10 jaar.

Als je een fan bent van het origineel is Roll for the Galaxy een echte aanrader, maar ook als je het origineel niet eerder gespeeld  hebt is het een leuk snel spel wat je in minder dan één uur kunt spelen!

3. Pandemic Legacy: Seizoen 2

pandemic legacy seizoen 2 bordspel

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.16
Uitgever: Enigma

Pandemic Legacy: seizoen 2 is het vervolg op het bordspel dat op #1 in deze lijst staat, namelijk seizoen 1. Echter is seizoen twee een stuk lastiger dan het eerste deel. Daarom is het iedereen aan te raden met seizoen 1 te beginnen hoewel het niet noodzakelijk is om seizoen 1 te bezitten om seizoen 2 te kunnen spelen. Seizoen 2 is een compleet op zichzelf staand spel.

2. Android Netrunner

android netrunner kaartspel
Foto door: 3EBC

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.36
Uitgever: Fantasy Flight Games

Android Netrunner is een coöperatief levend kaartspel. Ik zou het spel eerder aanraden aan de wat meer ervaren spelers omdat of echte fans omdat het een ‘levend’ kaartspel is. Ofwel, het is de bedoeling dat je je deck continu vergroot door nieuwe kaarten te verzamelen. Het spelen van het spel is dus slechts de helft van het plezier en veel mensen verzamelen liever dan spelen. Het spel wordt daarom ook wel eens met Magic the Gathering vergeleken, maar dan veel kleiner en minder bekend.

Lees ook:  Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

Maar mocht je zin hebben in een uitdagend coöperatief spel voor 2 spelers dat niet te lang duurt, probeer dan Android Netrunner een keer. Liever een andere coöperatief spel? Bekijk dan onze complete lijst met co-op spellen.

1. Pandemic Legacy: Seizoen 1

pandemic legacy seizoen 1 bordspel

Cijfer: 8.5
Aantal spelers: 2-4

Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.81
Uitgever: Enigma

Pandemic Legacy: seizoen 1 is een legacy spel, wat betekent dat je onderdelen van het spel maar een beperkt aantal keren kan gebruiken (vaak maar slechts 1 keer). Het is niet een heel ingewikkeld spel en voor beginnende spelers een leuke introductie in de wat meer gevorderde bordspellen en andere spelvormen.

Hoewel veel legacy spellen vaak lang kunnen duren is dat bij pandemic seizoen 1 niet perse zo. Gemiddeld doe je een uurtje over een potje.

En dat brengt deze lijst met kaart- en bordspellen die je in minder dan 1 uur kunt spelen ten einde. Als u dit interessant vond, dan vindt u waarschijnlijk onze post over bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen ook interessant.