Ga naar de inhoud

De 10 leukste Co-Op spellen – Ideaal voor stelletjes

  • 9 min read
  • door

In veel bord- en kaartspellen spelen de spelers tegen elkaar. Dit is echter niet altijd het geval. De onderstaande 10 games hebben tot doel mensen bij elkaar te brengen en laten spelers gezamenlijk tegen het spel zelf spelen. Iedereen herinnert zich wel een spelletjes avond waarin iemand een slechte verliezer is.

Soms gebeurt het op het moment dat je iemand verslaat, of als iemand het onvermijdelijke aan voelt komt. Onsportief gedrag is nooit leuk, net als verliezen. Met de onderstaande 10 spellen hoef je daar niet bang voor te zijn. Je speelt namelijk samen en wint of verlies ook samen.

Beste co-op bordspellen om samen te spelen

Een spelletje met z’n tweeën spelen is altijd leuk, maar je hebt waarschijnlijk niet altijd zin om tegen elkaar te spelen. Gelukkig zijn er ook redelijk veel spellen die de mogelijkheid bieden om coöperatief te spelen. Hieronder bespreken we de leukste!

10. Pandemic

Pandemic Legacy- Season 1
Foto door: geigersplat

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.43 / 5
Uitgever: Z-Man Games

Pandemic is een van de beroemdste en meest gespeelde coöperatieve spellen die is ontwikkeld door Z-man Games. Als je het nog nooit hebt gespeeld, raad ik je het echt aan zo snel mogelijk te proberen. Het is snel, uitdagend en kan door vier mensen of minder worden gespeeld.

In Pandemic speel je als 1 van de mensen die de wereld kan redden van de infectie. Je speelt als een wetenschapper, een medicus, een onderzoeker, een dispatcher of een ingenieur. Probeer de reden van de uitbraak te vinden en te genezen, of help andere spelers om laboratoria te bouwen en chartervluchten te regelen. Elk personage heeft zijn eigen mogelijkheden. De game heeft een aantal interessante uitbreidingen. Maar zelfs de standaardversie van Pandemic zal nooit saai zijn.

9. Het Verboden Eiland

Forbidden Island

Cijfer: 6.8
Aantal spelers: 2-4 
Speelduur: 30 minuten 
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.74 / 5 
Uitgever: Gamewright

Het Verboden Eiland is een avonturenspel van Gamewright. Het heeft wat weg van zijn voorganger maar biedt absoluut een frisse ervaring. In het spel heb je een avonturenkaart met een aantal kenmerken. Elke kaart heeft zijn eigen voordelen.

Lees ook:  Eventjes rust? 25 Leukste bordspellen voor 1 speler

Werk samen met andere spelers en vindt vier oude schatten. Elke schat bestuurt een van de vier essentiële elementen. Het speelveld van actie is het niemandsland van het Verboden Eiland ergens achter de horizon verborgen. Nog iets dat het spel extreem spannend maakt tot het laatste moment, namelijk het eiland zinkt! Je kunt alle schatten bezitten en iedereen achterlaten. Maar je zult je nooit veilig voelen totdat je in de helikopter stapt en opstijgt. Dit bordspel is goed leuk voor stelletjes, help je elkaar of verraad je elkaar?

8. De Vergeten Stad

Forbidden Desert

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 45 minuten 
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.04 / 5
Uitgever: Gamewright

De Vergeten Stad is het tweede zeer interessant en sfeervol avonturenspel van Gamewright in deze lijst. Baan je een weg door de Verboden Woestijn (Forbidden Desert) naar de vergeten stad. Een paar delen van een beroemde oude vliegmachine liggen ergens in de stad. Er is maar één manier om alle verrassingen van de woestijn te weerstaan: speel samen met je vrienden en help elkaar.

7. Arkham Horror

Arkham horror

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.17 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Inc

Arkham Horror is een nogal complex, maar ook zeer interessant spel. We kunnen dit bordspel ten zeerste aanbevelen aan iedereen die spellen zoals Eldritch Horror leuk vindt. Mensen raken verdwaald in Arkham, een klein stadje in Massachusetts in de VS.

Elke ronde van het spel ontwaken er nieuwe monsters in de meest onverwachte delen van de stad. Zestien karakters van het spel zijn eenvoudige mensen uit Amerika in de jaren twintig. Ze zullen onbekende monsters en gevaren onder ogen zien. Elk van hen kan omkomen, maar ook compleet gek worden. Alleen samen kunnen jullie alle monsters terug naar de hel sturen. Dit spel is zeer verslavend: als je bent begonnen, kan je niet meer stoppen, dus bereidt je er op voor!

6. Zombicide

Zombicide

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 45-180 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.57 / 5
Uitgever: Enigma

Zombicide is een spel over de zombie-apocalyps waarbij de overlevenden de jagers worden en steeds meer zombies doden. Het is een echte Zombicide. Het spel heeft twee spelborden, een beginner en een expert speelbord. Je kunt het spel dus op twee manieren spelen wat erg fijn is. 20 Minuten spelen op 1 niveau (beginner) of ongeveer 3 uur (expert) op het andere niveau. Het is vrij universeel en op elke manier speelbaar van alleen tot 6-spelers.

Lees ook:  Leukste spellen als Codenames - Speel je deze al?

5. Legendary: A Marvel Deck Building Game

Legendary A Marvel Deck Building Game

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.47 / 5
Uitgever: Upperdeck

Legendary: A Marvel Deck Building Game is de beste optie voor de fans van Marvel, Hulk, Spiderman, Wolverine en al de hele reutemeteut. Het leuke aan Legendary is dat je zowel met de helden als de slechteriken kan spelen. Elke slechterik heeft zijn eigen actieplan. Dus je actie zou anders moeten zijn als je tegen een nieuwe slechterik speelt. Legendary: A Marvel Deck Building Game is een geweldig coöp kaartspel!

4. Sentinels of the Multiverse

Sentinels of the Multiverse

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.50 / 5
Uitgever: Greater Than Games

Sentinels of the Multiverse is een coöperatieve kaartspel waarbij 10 helden vechten tegen 4 schurken in 4 verschillende en dynamische werelden. Elk van de Sentinels van het Multiversum heeft zijn unieke reeks vaardigheden om samen te staan tegen de duistere machten.

Elke speler speelt, nadat hij een van de helden heeft uitgekozen, een kaartspel van 40 kaarten tegen de slechterik of de omgeving stapel, die zichzelf ‘spelen’. De speler pakt de bovenste kaart van het betreffende kaartspel in de beurt van de slechterik of de omgeving. Tijdens de beurt van elke speler mogen ze een kaart uit hun hand spelen, een kracht gebruiken die op een van hun kaarten staat en een kaart van hun kaartspel trekken.

Elke ronde begint met de beurt van de slechterik, draait met de klok mee rond de tafel en eindigt vervolgens met de verandering in de omgeving. Elke slechterik heeft verschillende voordelen, zoals het starten met bepaalde kaarten in het spel, zoals gespecificeerd door de karakterkaart. Het spel gaat door totdat de helden de slechterik verlagen tot 0 of minder HP (Health Points of levenspunten), of totdat de slechterik de helden verslaat, hetzij via een overwinningsdoel te behalen of door alle helden te verlagen tot 0 of minder HP.

3. Eldritch Horror

Eldritch Horror
Foto door: haslo

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-8 
Speelduur: 120-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.31 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Games

Eldritch Horror is een coöperatieve bordspel en hierin ben je lid van een groep dappere mensen die het oude kwaad trachten te stoppen. Het spel speelt zich af in het setting van Lovecraft. Laat het kwaad onze planeet niet vernietigen! De meeste mensen vergelijken het met Arkham Horror (zie de beschrijving eerder op deze lijst).

Lees ook:  10 Beste bordspellen voor grote groepen (6 personen of meer)

Sommige mensen geven de voorkeur aan Arkham Horror en sommige mensen geven de voorkeur aan Eldritch Horror. Beide spellen zijn in mijn ogen aanraders. Eldritch Horror is wat gemakkelijker te begrijpen dus zou ik eerder aan minder ervaren spelers aanraden, bevalt het, koop dan ook Arkham Horror. Als je geen van deze spellen hebt gespeeld, raad ik je ook aan om met Eldritch Horror te beginnen.

2. Flash Point: Fire Rescue

flash point fire rescue

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.21 / 5
Uitgever: Indie Boards & Cards

Heb je jezelf ooit voorgesteld als een held die het brandende huis binnen rent om mensen te redden? Flash Point: Fire Rescue biedt je de mogelijkheid om te spelen in 1 van de brandbestrijding ploegen die het vuur in hetzelfde gebouw blussen!

Jullie moeten allemaal een onvoorspelbare en behendige vijand tegemoet treden: het vuur. Drie verschillende moeilijkheidsgraden maken dit spel interessant voor alle leeftijden, inclusief kinderen. Twee regelsets en vijf uitbreidingen met nieuwe kaarten zijn daarnaast ook beschikbaar. Genoeg speelplezier voor iedereen dus!

1. Mage Knight Board Game

Mage Knight the Board Game
Foto door: culturemind

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 150 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.23 / 5
Uitgever: Wizkids

Mage Knight The Board Game is een universeel bordspel. Je kunt Mage Knight competitief, coöperatief en zelfs solo spelen als een held die het oude en mysterieuze Atlantische Imperium durft te betreden. Je kunt een held of een antiheld zijn, vertrouwen op magische spreuken of fysieke vaardigheden, alleen nieuwe gebieden en artefacten ontdekken of een krachtig leger werven: alles hangt van jou af. Als je van fantasie en mysteries houdt dan is Mage Knight echt iets voor jou.

Wij hopen dat wij een een aantal leuke co-op of simpelweg tweepersoons spellen hebben kunnen laten zien die u nog niet kende. Zat er iets voor u bij, of hebben wij er 1 gemist? Bekijk dan ook eens de andere aanraders op deze website, zoals de lijst met spellen met veel spelersinteractie.

De lijst met coöperatieve bordspellen is onderdeel van ons overzicht van spellen naar spelersaantal. Bekijk hier de lijsten voor andere spelers aantallen.