Ga naar de inhoud

10 Beste bordspellen voor grote groepen (6 personen of meer)

 • 10 min read
 • door

Bordspellen die je in grote groepen kunt spelen is altijd vraag naar. Of het nu gaat om een gezellig avondje met vrienden of een familieweekend, een bordspel past vaak wel in het schema. Om jullie alvast op weg te helpen bij het kiezen van een leuk bordspel voor jullie volgende spelletjes avond / weekend met een grote groep, hier alvast onze 10 leukste bordspellen voor grote groepen.

Deze lijst is onderdeel van onze serie ‘leukste bordspellen naar aantal spelers‘, waarbij we voor elk spelersaantal de leukste bordspellen op een rij gezet hebben.

De 10 leukste bordspellen om met een grote groep te spelen

De spellen die hieronder behandeld worden zijn grofweg op te delen in twee categorieën. Denk daarbij aan ‘party games’ en serieuze spellen voor grote groepen. Bedenk dus van te voren goed met wat voor spelers je dit gaat spelen, want dit zal van groot belang zijn bij het kiezen van het juiste spel. De spellen hieronder met een hogere complexiteit zou ik afraden als partygame.

 • Dixit Odyssey
 • Deception Murder in Hong Kong
 • Mysterium
 • Charterstone
 • Captain Sonar
 • The Resistance: Avalon
 • A Game of Thrones: The Board Game (Second Edition)
 • Codenames
 • Eclipse
 • Twilight Imperium

Persoonlijk raad ik Codenames of Avalon aan voor mensen die minder vaak bordspellen spelen, of A game of Thrones voor de echte fanatiekelingen die zin hebben in een lange en uitdagende sessie!

10. Dixit Odyssey

Dixit Odyssey
Foto door: eklp fistronek

Dixit Odyssey is zowel een spel wat los gespeeld kan worden, als een uitbreiding voor het welbekende spel Dixit. Het is een spel zonder veel ingewikkelde regels en kan snel aan nieuwe speler uitgelegd worden, wat het een ideaal spel maakt voor grote groepen. Het spel kan vanaf 3 tot 12 spelers gespeeld worden, maar aan te raden is met niet minder dan 6 personen te spelen. Dit maakt het spel namelijk een stuk interessanter. Doordat het spel niet heel ingewikkeld is kan het al met kinderen vanaf 8 jaar gespeeld worden, leuk voor een familie weekend dus!

In Dixit Odyssey zijn spelers om de beurt de verhalenverteller, en beschrijven zij een kaart die zij in hun hand hebben, al dan niet een beetje vaag. Het is dan aan de andere spelers om een kaart uit hun hand aan de verhalenverteller te geven welke zij denken dat het beste bij de kaart past die de verhalenverteller zojuist omschreven heeft. De verhalenverteller legt daarna de kaarten op tafel, en de spelers stemmen dan op de kaart waarvan zij denken dat het beste bij de omschreven kaart past.

Lees ook:  Leukste Risk versie, de 8 beste speciale edities op een rij

9. Deception Murder in Hong Kong

Deception Murder Hong Kong

Deception Murder in Hong Kong is een spel van deductie (gevolgtrekking) en verraad voor 4 tot 12 spelers en kan in ongeveer 20 minuten gespeeld worden. Net als de nummer 10 op deze lijst is ook Deception niet een heel moeilijk spel wat het een ideaal spel voor grote groepen maakt. Iedereen kan een korte uitleg krijgen en direct meespelen. Echter is het spel wel iets complexer en is het aan te raden niet met kinderen jonger dan 12 jaar te spelen.

In het spel speel je als een van de onderzoekers in een moordzaak. Echter is één van de onderzoekers in werkelijkheid de moordenaar. Het spel kent 5 verschillende rollen, waaronder een forensisch wetenschapper, een ‘normale’ onderzoeker’ een ooggetuige, de moordenaar en zijn of haar handlanger. Het is aan de spelers om aan de hand van bewijsstukken te ontdekken wie de moordenaar werkelijk is.

8. Mysterium

Mysterium
Foto door Mário Ciríaco

Mysterium is een bordspel dat net in deze lijst thuishoort, omdat het al te spelen is vanaf 2 spelers, maar ook met een maximum van 7 spelers gespeeld kan worden. En hoewel het niet aan te raden is met 7 man te spelen, speelt Mysterium heel fijn met 5 of 6 spelers. Het spel ik makkelijk te leren voor beginners en kan vanaf een jaar of 8 goed gespeld worden. Reken op een speeltijd van 45 minuten tot een uur (met voorbereidingstijd).

In Mysterium speel je als één van de medium’s die in contact staat met een geest die delen van zijn geheugen kwijt is en jouw hulp nodig heeft om deze terug te vinden en het mysterie op te lossen. Elke ronde probeert het medium de hints van de geest te ontrafelen, welke aan het einde van elke ronde bevestigd of ontkracht kunnen worden. Als het uiteindelijk lukt om genoeg van het geheugen terug te krijgen kan het mysterie opgelost worden.

7. Charterstone

Charterstone
Foto door: W Eric Martin

Charterstone is een heel ander soort spel voor een grote groep dan de voorgaande spellen. Charterstone is namelijk een Legacy spel waarbij onderdelen van het spel slechts éénmaal gebruikt kunnen worden. Het spel is met 2 tot 6 spelers te spelen, maar omdat het maar één keer ervaren kan worden is het het leukste om ook echt met 6 personen te spelen. Let bij het kiezen van je groep wel goed op dat een legacy spel vaak meerdere avonden in beslag neemt. Charterstone bestaat uit 12 ‘spellen’ welke elkaar opvolgen, waarbij één spel al snel 45 tot 75 minuten kan duren.

Lees ook:  Leukste spellen als Ticket to Ride - Lets go!

6. Captain Sonar

Captain Sonar

Captain Sonar is een coöperatief spel voor 2 tot 8 spelers waarbij de spelers onderverdeeld zijn in teams. Elk team heeft de controle over een onderzeeër en probeert de onderzeeër van de andere teams te laten zinken voordat ze hetzelfde bij jou kunnen doen. Spelers hebben verschillende rollen in één team, en uiteindelijk beslist de kapitein wanneer er geschoten gaat worden. Het spel kan in twee verschillende stijlen gespeeld worden, namelijk beurt-na-beurt of tegelijk, waarbij alle teamleden tegelijkertijd acties ondernemen. Het spel is voor mensen met iets meer ervaring met spelletjes, maar zeker niet te ingewikkeld om snel te leren, en kan vanaf ongeveer 10 jaar gespeeld worden. Een potje duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur.

5. The Resistance: Avalon

The Resistance: Avalon

Avalon is een spel wat al meer dan 6 jaar meegaat en nog steeds één van de favoriete spellen is voor veel mensen om in grote groepen te spelen. Het spel kan vanaf 5 tot 10 spelers gespeeld worden, maar de rolverdeling is het leukste als je 7 of 8 spelers totaal hebt. Een ander voordeel is dat het spelverloop relatief snel is, en een potje 30 minuten duurt, en het makkelijk uit te leggen is aan nieuwe spelers.

The Resistance: Avalon kan losstaand gespeeld worden maar kan ook gecombineerd worden met The Resistance voor nog meer variëteit.

4. A Game of Thrones: The Board Game (Second Edition)

A Game of Thrones: The Board Game

Zin om met 6 personen tegelijk in het verhaal van Game of Thrones te duiken? Dan zit je met dit bordspel perfect. Neem er alleen wel even de tijd voor wat een potje kan al snel 3 uur of langer duren. En zoals het alles uit deze franchise betaamt, is ook het bordspel geen lichte kost. Het is aan te raden dit spel alleen te spelen met mensen die gewend zijn aan serieuze bordspellen en niet voor een uitdaging terugdeinzen. Het spel omvat veel regels en is redelijk complex om te leren. Daarnaast zal zelfs de meest doorgewinterde bordspel-fanaat het vaker moeten spelen om het onderste uit de kan te kunnen halen.

Echter als je daar niet voor terugdeinst dan heb je aan A Game of Thrones: The Board Game een heel leuk spel waarin je als speler de leiderschapsrol uit één van de grote huizen uit het verhaal op je kan nemen. En zoals je al verwacht, zit het spel vol met vluchtige allianties en verraad!

Lees ook:  Top 10 beste nieuwe bordspellen van 2018

3. Codenames

Codenames

Codenames is een snel en makkelijk te leren spel voor 2 tot 8 spelers wat in in ongeveer 15 minuten kunt spelen. In het spel spelen twee teams tegen elkaar waarbij twee spymasters proberen contact te maken met al hun agenten. Maar zei kennen deze agenten alleen bij hun ‘codenamen’. 

De spymasters geven hints bestaande uit één woord aan de hand waarvan de agenten moeten raden om welk woord op het speelbord het gaat, zonder de woorden van de tegenpartij te kiezen. Het team dat als eerste alle agenten weet te vinden wint.

2. Eclipse

Eclipse

Eclipse is een zeer goed ontvangen bordspel uit 2011 welke je met 2 tot 6 personen kunt spelen. Zoals sommige spelen op deze lijst meer ‘party games’ zijn is dat voor Eclipse zeker niet zo. Dit spel valt meer in de lijn van Game of Thrones, Charterstone en Mysterium en is bedoeld voor de meer serieuze groep spelers. Voor en spelletje Eclipse moet je al snel 2 tot 3 uur rekenen en betreft redelijk complexe regels.

In Eclipse heb je als speler de controle over een intergalactisch rijk en strijd je tegen andere beschavingen om uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen. Er zijn verschillende manieren om te winnen, dus let goed op je tegenspelers en de acties die zij ondernemen.

1. Twilight Imperium

Twilight Imperium
Foto door: Firepigeon

Het in 2017 uitgekomen Twilight Imperium heeft onder bordspel fans snel populariteit gewonnen en wordt graag in grote groepen gespeeld. Vergis je echter niet in de complexiteit van dit bordspel en breng alleen doorgewinterde spelers mee naar een avondje Twilight Imperium. Neem ook gelijk de rest van de avond maar vrij, want je bent als snel 4 tot 6 uur bezig met een spelletje, zeker met 6 spelers! Het is mede door de complexiteit en speelduur ook niet aan te raden het met kinderen jonger dan 14 jaar te spelen.

Geen spelletje Twilight Imperium is hetzelfde omdat het speelveld opbouwen een onderdeel van het spel is. Alle spelers krijgen aan het begin een deel van de 51 grondtegels welke zij om de beurt neerleggen en zo zelf vormgeven aan het universum, wat alles omvat van groene planten tot supernova’s.