Ga naar de inhoud

Eventjes rust? 25 Leukste bordspellen voor 1 speler

 • 21 min read
 • door

Soms heb je gewoon zin om in je eentje een avondje een bord- of kaartspelletje te spelen en niet 5 vrienden uit te hoeven nodigen. Daarom hebben wij hier 25 bordspellen op een rij gezet die je heel goed alleen kan spelen. Het leuke aan de spellen in deze lijst is dat als je ze eenmaal in huis heb je niet verplicht bent ze met maar 1 speler te spelen. Deze lijst is onderdeel van ons overzicht van bordspellen naar spelersaantal.

Bijna alle spellen kunnen met meer dan 1 speler gespeeld worden, soms wel tot 8 spelers aan toe. Dus neem ze ook gerust mee naar een spelletjesavond met vrienden!

Heeft u haast? Dan sommen we voor u alvast de top 10 op. Lees anders gerust verder voor alle 25!

De 10 beste bordspellen voor 1 speler

 1. Mage Knight Board Game
 2. Scythe
 3. Terraforming Mars
 4. Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island
 5. Arkham Horror: The Card Game
 6. Lord of the Rings: The Card Game
 7. Gloomhaven
 8. Viticulture
 9. Vrijdag
 10. Onirim

Persoonlijk raad ik iedereen aan Vrijdag aan te schaffen. Voor rond de 10 euro heb je een klein, snel en super leuk spel wat je altijd kan spelen en overal mee naartoe kan nemen! Voor de serieuze speler blijft Mage Knight natuurlijk de onverslagen kampioen, maar met een prijskaartje van rond de 100 euro is dit niet voor iedereen weggelegd.

25 Beste bordspellen voor 1 speler om alleen te spelen

Of het nu gaat om korte, lange, RPG-achtige bordspellen of kaartspellen, voor iedere type bordspel speler is er wel een variant beschikbaar die prima alleen te spelen is. Hieronder behandelen wij 25 spellen die je in je eentje kan spelen en leggen we uit waarom deze met name leuk zijn voor 1 speler.

25. A Feast for Odin

A Feast for Odin bordspel

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.87 / 5
Uitgever: Z-Man Games

In A Feast for Odin moet je met behulp van het centrale bord jagen, basismaterialen verzamelen, die materialen verfijnen, je productie-gebouwen ontwikkelen, schepen bouwen en kopen en nederzettingen plunderen.

De resulterende inkomsten worden op het spelersbord geplaatst in het best mogelijke patroon om inkomsten en (latere) winstpunten te produceren.

24. Sentinels of the Multiverse

Sentinels of the Multiverse

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.50 / 5
Uitgever: Greater Than Games

Sentinels of the Multiverse is een coöperatieve kaartspel waarbij 10 helden vechten tegen 4 schurken in 4 verschillende en dynamische werelden. Elk van de Sentinels van het Multiversum heeft zijn unieke reeks vaardigheden om samen te staan tegen de duistere machten.

Elke speler speelt, nadat hij een van de helden heeft uitgekozen, een kaartspel van 40 kaarten tegen de slechterik of de omgevings-stapel, die zichzelf ‘spelen’. De speler pakt de bovenste kaart van het betreffende kaartspel in de beurt van de slechterik of de omgeving.

Tijdens de beurt van elke speler mogen ze een kaart uit hun hand spelen, een kracht gebruiken die op een van hun kaarten staat en een kaart van hun kaartspel trekken. Elke ronde begint met de beurt van de slechterik, draait met de klok mee rond de tafel en eindigt vervolgens met de verandering in de omgeving.

Elke slechterik heeft verschillende voordelen, zoals het starten met bepaalde kaarten in het spel, zoals gespecificeerd door de karakterkaart. Het spel gaat door totdat de helden de slechterik verlagen tot 0 of minder HP (Health Points of levenspunten), of totdat de slechterik de helden verslaat, hetzij via een overwinningsvoorwaarden te behalen of door alle helden te verlagen tot 0 of minder HP.

23. Elder Sign

Elder Sign

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 1-8
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.35 / 5
Uitgever: ARC LIGHT

In Elder Sign speel jij als één van de acht onderzoekers die proberen de terugkomst van ‘The Ancient One’ tegen te gaan. Speler spelen samen en gebruiken hun vaardigheden en uitrusting om de locatie van de Elder Signs te vinden. Deze Elder Signs zijn symbolen uit de oudheid die gebruikt zijn om the Ancient Ones veilig weg te stoppen.

Elder Sign past perfect in het Halloween thema door het verslaan van slechte geesten die dreigen terug te komen naar de wereld van de levende.

22. 7th Continent

7th continent bordspel
Foto door: ScottE

Cijfer: 8.7
Aantal spelers: 1-4 
Speelduur: 5-1000 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.86 / 5
Uitgever: Serious Poulp

The 7th Continent is een solo of coöperatief “maak je eigen avontuur” bordspel. Kies een personage en begin je avontuur op eigen kracht of met een team van andere ontdekkingsreizigers. Geïnspireerd door de boekenserie Fighting Fantasy ontdek je de omvang van dit wilde nieuwe land via een verscheidenheid aan terrein- en evenement kaarten. In een land vol gevaren en wonderen moet je tactiek gebruiken om te overleven en gereedschap en wapens ontwikkelen om je overlevingskans te vergroten.

In tegenstelling tot de meeste bordspellen kost het je vele VELE uren totdat je uiteindelijk ontdekt hoe je de vloek kunt verwijderen.  Of doodgaat en kunt opnieuw beginnen.

Lees ook:  Hoe speel je Triominos? Speluitleg & Spelregels

Het 7e continent heeft een eenvoudig “save systeem”, zodat je op elk moment kunt stoppen met spelen en je avontuur later kunt hervatten, net als in een videogame!

21. One Deck Dungeon

One Deck Dungeon

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 30-45 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.00 / 5
Uitgever: Asmadi Games

One Deck Dungeon is een kaartspel waarbij het spel een kerker is die elke keer anders is. De kerker is moeilijk te overleven en het personage bouw je elke keer helemaal opnieuw op. Elke kaart geeft echter zowel het te overwinnen obstakel als de potentiële beloningen weer mocht je succesvol zijn. Wanneer je een kaart verslaat claim je deze als een ervaring, dit kan een voorwerp of een vaardigheid zijn.

Hoe langer je speelt, hoe dieper je in de kerker komt en hoe moeilijker het word! Als je ver genoeg komt vecht je tegen de eindbaas. Overleef je de eindbaas dan win je het spel

One Deck Dungeon is ontworpen voor 1 of 2 spelers. Als je meerdere spellen hebt kan je echter meer spelers toevoegen.

20. Legendary: A Marvel Deck Building Game

Legendary A Marvel Deck Building Game

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.47 / 5
Uitgever: Upperdeck

Legendary: A Marvel Deck Building Game is de beste optie voor de fans van Marvel, Hulk, Spider man, Wolverine en al de hele reutemeteut. Het leuke aan Legendary is dat je zowel met de helden als de slechteriken kan spelen. Elke slechterik heeft zijn eigen actieplan. Dus je actie zou anders moeten zijn als je tegen een nieuwe slechterik speelt.

19. Nemo’s War

Nemo's War
Foto door: bgm1961

Cijfer:  8.2
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.80 / 5
Uitgever: Victory Point Games

Nemo’s War is gebaseerd op het boek 20.000 mijlen onder zee van auteur Jules Verne. In het jaar 1870 zet jij koers in de bijzondere onderzeeër de Nautilus. In Nemo’s War speel jij als kapitein Nemo en vaar je over de zeebodem op zoek naar wetenschappelijke vooruitgang en oorlog!

18. Pandemic

Pandemic Legacy- Season 1
Foto door: geigersplat

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.43 / 5
Uitgever: Z-Man Games

Pandemic is een van de beroemdste en meest gespeelde coöperatieve spellen die is ontwikkeld door Z-man Games. Als je het nog nooit hebt gespeeld, raad ik je het echt aan zo snel mogelijk te proberen. Het is snel, uitdagend en kan door vier mensen of minder worden gespeeld.

In Pandemic speel je als 1 van de mensen die de wereld kan redden van de infectie. Je speelt als een wetenschapper, een medicus, een onderzoeker, een dispatcher of een ingenieur. Probeer de reden van de uitbraak te vinden en te genezen, of help andere spelers om laboratoria te bouwen en chartervluchten te regelen. Elk personage heeft zijn eigen mogelijkheden.

De game heeft een aantal interessante uitbreidingen. Maar zelfs de standaardversie van Pandemic zal nooit saai zijn.

17. Shadowrun: Crossfire

Shadowrun CrossfireCijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-60
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.82 / 5
Uitgever: Catalyst Game Labs

Shadowrun: Crossfire is een coöperatieve deckbuilding spel maar kan ook goed alleen gespeeld worden. Crossfire speelt zich af in de cyberpunk fantasiewereld van Shadowrun. Speel een Shadowrunner voltooi moeilijke opdrachten zoals het beschermen van een klant die ten dode is opgeschreven.

In elk spel verbeter je je deck met een mix van strategieën, terwijl je Karma verdient om je karakter cyber upgrades, fysieke augmentations, magische initiaties, wapentraining en Edge te geven.

16. Too Many Bones

Too Many Bones
Foto door: W Eric Martin

Cijfer:  8.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 60-120
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.79 / 5
Uitgever: Chip Theory Games

Too Many Bones creëert een nieuw genre: een dobbelstenen-bouwer RPG. Deze game verandert alles wat je denkt te weten over dobbelstenen en geluk. Deze op fantasie gebaseerde RPG laat je in de huid kruipen van een nieuw ras en neemt je mee op een avontuur naar de noordelijke gebieden om vijandige troepen en natuurlijk de beruchte “slechterik” te verslaan. Werk samen of doe het alleen in een Co-op of Solo-campagne met 1 tot 4 spelers.

15. At the Gates of Loyang

At the Gates of Loyang

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 3.15 / 5
Uitgever: Tasty Minsrel Games

At The Gates of Loyang is een handelsspel waarin je goederen kunt produceren door ze te planten en ze later aan klanten te verkopen. Je kunt de mogelijkheden van sommige helpers gebruiken om je inkomen of productie te verhogen. Velden, klanten, helpers en diverse objecten worden weergegeven met kaarten. Elke speler ontvangt twee van deze kaarten per ronde.

14. Space Hulk: Death Angel

Space Hulk Death Angel

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.41 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Games

Space Hulk: Death Angel een coöperatief spel waarbij spelers proberen vijandige buitenaardse wezens uit een vervallen ruimteschip te verwijderen. Gevestigd in het universum van Warhammer 40.000 spelen spelers de rol van Space Marines  tegen hordes Genestealers.

Spelers kiezen uit zes verschillende gevechtsteams elk bestaande uit twee Space Marines met verschillende vaardigheden. Elke speler krijgt drie actiekaarten voor elk gevecht team. Nadat alle Space Marines in formatie zijn gezet bereid je je voor op de eerste golf Genestealers.

Het spel is snel en gemakkelijk te leren. Elk spel wordt gespeeld in een reeks rondes, opgesplitst in fasen. Tijdens de fase Kies Acties moet elke speler in het geheim bepalen welke van de actiekaarten hij of zij op zijn Space Marines wil spelen: Support, Attack of Move + Activate. Je kunt niet dezelfde actiekaart kiezen in de volgende ronde, dus kies verstandig.

13. Race for the Galaxy

Race for the Galaxy

Cijfer:  7.8
Aantal spelers:  1-4
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.97 / 5
Uitgever: Enigma

In het kaartspel Race for the Galaxy bouwen spelers galactische beschavingen door kaarten  te spelen die werelden of technische en maatschappelijke ontwikkelingen vertegenwoordigen. In sommige werelden kunnen spelers goederen produceren die later kunnen worden geconsumeerd om kaarten te winnen of overwinningspunten.

Lees ook:  Aaargghhh! 11 Bordspellen voor echte piraten fans

Aan het begin van elke ronde selecteren spelers in het geheim en tegelijkertijd een van de zeven rollen. Door een rol te selecteren, activeren spelers een fase voor de ronde waardoor elke speler de gelegenheid krijgt om de actie van die fase uit te voeren.

Als een speler bijvoorbeeld de settle-rol kiest heeft elke speler de mogelijkheid om één van de planeten uit hun hand te spelen. De speler die de rol heeft gekozen krijgt echter een bonus die alleen voor hem of haar geldt. Maar bonussen kunnen ook worden verkregen door ontwikkelingen, dus je moet weten wanneer een andere speler ook gebruik maakt van je rol keuze.

12. Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game

Legendary Encounters An Alien Deck Building Game

Cijfer:  7.8
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 17+
Niveau: 2.72 / 5
Uitgever: Upperdeck Entertainment

Legendary Encounters; An Alien Deck Building Game is gebaseerd op de vier Alien films en is een volledig coöperatief spel met originele art. Hoewel gebaseerd op de Marvel superhelden-versie van Legendary, zullen de twee games compatibel zijn maar niet volledig geïntegreerd kunnen worden.

Legendary Encounters is een spel voor het bouwen van een dek in dezelfde familie als Legendary: A Marvel Deck Building Game maar nu moeten spelers samenwerken om te overleven tegen hordes buitenaardse wezens. Met hoofdrolspelers als Ripley, Dallas, Bishop en Corporal Hicks nemen spelers om de beurt kaarten uit de centrale stapel om hun deck te verbeteren en Xenomorph-kaarten te verslaan die worden toegevoegd aan het centrale speelbord.

11. Eldritch Horror

Eldritch Horror
Foto door: haslo

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-8 
Speelduur: 120-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.31 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Games

Eldritch Horror is een coöperatieve bordspel en hierin ben je lid van een groep dappere mensen die het oude kwaad trachten te stoppen. Het spel speelt zich af in het setting van Lovecraft. Laat het kwaad onze planeet niet vernietigen! De meeste mensen vergelijken het met Arkham Horror (zie de beschrijving eerder op deze lijst).

Sommige mensen geven de voorkeur aan Arkham Horror en sommige mensen geven de voorkeur aan Eldritch Horror. Beide spellen zijn in mijn ogen aanraders. Eldritch Horror is wat gemakkelijker te begrijpen dus zou ik eerder aan minder ervaren spelers aanraden, bevalt het, koop dan ook Arkham Horror. Als je geen van deze spellen hebt gespeeld, raad ik je ook aan om met Eldritch Horror te beginnen

 10. Onirim

Onirim
Foto door: stadi

Cijfer:  7.3
Aantal spelers:  1-2 
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 1.60 / 5
Uitgever: Z-Man Games

Je bent een Dreamwalker, verdwaald in een mysterieus labyrint en je moet de Oneiric deuren vinden voordat je tijd om is – anders blijf je voor eeuwig gevangen!

Onirim is een solo / coöperatief kaartspel. Jij (en een partner, als je wilt) moet(en) (samen) tegen het spel werken om de acht deurkaarten te verzamelen voordat de stapel kaarten op is; je kunt die deurkaarten verkrijgen door kaarten van dezelfde kleur drie beurten achter elkaar te spelen, of door (onder specifieke omstandigheden) één van je krachtige sleutelkaarten weg te gooien. In beide gevallen zul je moeten beslissen over het beste gebruik van elke kaart in je hand en voorzichtig spelen om de nachtmerries te ontwijken. Die kaarten zijn verborgen in het spel en zullen pijnlijke dilemma’s veroorzaken wanneer ze worden getrokken.

9. Vrijdag

Friday

Cijfer:  7.2
Aantal spelers: 1
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd vanaf:  13+
Niveau: 2.13 / 5
Uitgever: 2F-Spiele

Vrijdag is het tweede spel in het Friedemann Friese Freitag-Project Het gaat over Robinson Crusoe en Friday (Vrijdag). Je speelt Friday en moet Robinson Crusoe helpen het eiland te overleven en hem voor te bereiden om de piraten te verslaan.

Vrijdag is een deck-building spel waarin je je kaarten optimaliseert om de gevaren van het eiland en twee piratenschepen te verslaan. Tijdens een beurt zal de speler proberen om gevaren te verslaan door vecht kaarten te spelen.  Uiteindelijk zal de speler zijn geoptimaliseerde vechtspel gebruiken om twee piratenschepen te verslaan waardoor Robinson Crusoë van het eiland kan ontsnappen!

8. Viticulture

Viticulture bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 45-90 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.94 / 5
Uitgever: Enigma

In Viticulture bevinden de spelers zich in de rol van mensen in het rustieke en historische Toscane. Je hebt een schamele wijngaarden geërfd. Bij de wijngaard heb je een paar percelen land, een kleine kelder en drie arbeiders. Ze hebben allemaal de droom om van hun wijnmakerij een echt succes te maken.

De spelers zijn in de positie om te bepalen hoe zij hun werknemers het hele jaar door willen toewijzen. Elk seizoen is anders op een wijngaard, dus de werknemers hebben verschillende taken die ze in de zomer en de winter kunnen uitvoeren. Er is concurrentie over die taken en vaak heeft de eerste werknemer die aan de slag gaat een voordeel ten opzichte van volgende werknemers.

Gelukkig voor de spelers, houden mensen ervan om wijnhuizen te bezoeken, en een extra bonus is dat veel van die bezoekers bereid zijn om in de wijngaard te helpen wanneer ze op bezoek zijn, zolang je maar een werknemer toewijst om voor hen te zorgen en hen de weg wijst. De bezoeken (in de vorm van kaarten) zijn kort maar kunnen zeer nuttig zijn.

Met behulp van deze werknemers en bezoekers kunnen spelers hun wijngaarden uitbreiden door te bouwen, wijnstokken aan te planten (wijnstok kaarten) en wijn bestellingen te vervullen (wijn-kaartjes). Het is om de meest succesvolle wijnmakerij in Toscane te krijgen.

Lees ook:  Vanavond een date? 6 Bord- en gezelschapsspellen voor een date avond

7. Gloomhaven

Gloomhaven board game

Cijfer: 8.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.78 / 5
Uitgever: Cephalofair Games

Gloomhaven is een spel vol tactische gevechten in een wereld met constant veranderende motieven. Spelers nemen de rol aan van een rondtrekkende avonturier met zijn eigen speciale vaardigheden en eigen redenen om naar deze donkere hoek van de wereld te reizen.

Spelers moeten uit noodzaak samenwerken om gevaarlijke kerkers en vergeten ruïnes schoon te ruimen. In dit proces zullen ze hun vaardigheden verbeteren met ervaring en buit, nieuwe locaties ontdekken om te verkennen en plunderen, en een steeds vertakkend verhaal uitbreiden dat wordt aangewakkerd door de beslissingen die ze nemen.

Gloomhaven is een voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Bekijk de pagina op Kickstarter hier.

6. Lord of the Rings: The Card Game

Lord of the Rings: The Card Game

Cijfer: 7.6
Aantal spelers:  1-2
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.14 / 5
Uitgever:  Fantasy Flight Games

Lord of the Rings: The Card Game is een coöperatief avonturenspel waarin de spelers proberen een scenario te voltooien, elk met drie helden van hun keuze en een stapel bondgenoten, evenementen en bijlagen om hen te ondersteunen. Elke ronde sturen spelers hun helden en bondgenoten op zoektocht of om te vechten met vijanden die hen aanvallen.

The Lord of the Rings: The Card Game is het basisspel van een Living Card Game waarvoor elke maand nieuwe avonturen pakketten worden uitgebracht. Het basisspel bevat drie scenario’s, twaalf beroemde personages uit de werken van J.R.R. Tolkien (inclusief Aragorn, Legolas, Gimli, Denethor en Eowyn) en vier vooraf samengestelde spelers decks.

Spelers kunnen een van deze decks gebruiken of hun eigen deck bouwen om hun kansen te vergroten om succesvol te zijn in de meer uitdagende scenario’s. De maandelijkse avonturen pakketten bevatten een nieuw scenario, een nieuwe held en nieuwe spelerskaarten die in hun kaartspel kunnen worden gebruikt. Het basisspel is voor 1-2 spelers, maar met een extra basisspel kunnen de scenario’s met maximaal vier spelers worden gespeeld.

Hoewel deze game zich afspeelt in het Middle Earth van Tolkien, vertegenwoordigen de scenario’s geen scènes uit de boeken, maar vinden ze plaats in de zeventien jaar na Bilbo’s 111e verjaardag totdat Frodo’s vertrek uit de Shire.

5. Arkham Horror: The Card Game

Arkham Horror the card game

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.17 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Inc

In Arkham Horror: The Card Game worden jij en je vriend (of maximaal drie vrienden met twee spellen) personages in de New England-stad Arkham. Je hebt je talenten, zeker, maar je hebt ook je gebreken. Misschien heb je wat te veel gestudeerd in de geschriften van het Necronomicon, en de woorden blijven je achtervolgen.

Misschien voel je je gedwongen om alle tekenen van buitenaards kwaad te verdoezelen, waardoor je eigen onderzoek wordt belemmerd om het vertrouwen van de grotere bevolking te beschermen. Misschien word je getekend door je ontmoetingen met een griezelige sekte.

4. Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island

Adventures on the Cursed Island
Foto door: Hilaryg

Cijfer:  7.9
Aantal spelers:  1-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.72 / 5
Uitgever: Portal Games

Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island is een spel van Portal. Je bouwt onder andere een schuilplaats, palissade, wapens en je maakt gereedschappen zoals bijlen, messen, tassen en je moet er alles aan doen om te overleven. Je zult voedsel moeten vinden, wilde beesten moeten verslaan en jezelf beschermen tegen de weersveranderingen.

Neem de rol aan van één van de vier personages van de bemanning (kok, timmerman, ontdekkingsreiziger of soldaat) en ga het avontuur aan. Gebruik je vastberadenheid om je teamgenoten te helpen, overleg met hen over je plan en breng het in de praktijk.

3. Terraforming Mars

Terraforming_mars_board_game

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.26 / 5
Uitgever: Stronghold Games

In de vijfentwintigste eeuw begint de mensheid de planeet Mars te ontginnen. Gigantische corporaties, gesponsord door de Wereldregering op Aarde, initiëren grote projecten om de temperatuur, het zuurstofniveau en de oceaan bedekking te verhogen totdat de omgeving bewoonbaar is.

In Terraforming Mars speel je een van die bedrijven en werk je samen in het proces van kolonisatie.

2. Scythe

Scythe board game

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 90-115 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.36 / 5
Uitgever: Stonemaier Games

Het is een tijd van onrust in Europa van de jaren twintig. De nasleep van de eerste wereldoorlog maakt de sneeuw nog donkerder. De kapitalistische stadstaat, die simpelweg bekend staat als ‘De Fabriek’, die de oorlog voedde met zwaar gepantserde mechs, heeft zijn deuren gesloten en trekt de aandacht van verschillende nabijgelegen landen.

Scythe is een game in een alternatieve geschiedenis in de periode van de jaren 1920. Het is een tijd van landbouw en oorlog, gebroken harten en verroeste tandwielen, innovatie en moed. In Scythe vertegenwoordigt elke speler een personage uit een van de vijf facties van Oost-Europa die proberen hun fortuin te verdienen en het aandeel van hun factie in het land rond de mysterieuze fabriek te claimen. Spelers veroveren gebieden, rekruteren nieuwe manschappen, oogsten goederen, verkrijgen nieuwe dorpelingen, bouwen en activeren monsterlijke mechs.

Scythe is voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Bekijk de campagne hier op Kickstarter.

1. Mage Knight Board Game

Mage Knight the Board Game
Foto door: culturemind

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 150 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.23 / 5
Uitgever: Wizkids

Mage Knight Board Game is een veelzijdig bordspel. Je kunt Mage Knight competitief, coöperatief en zelfs solo spelen als een held die het oude en mysterieuze Atlantische Imperium durft te betreden. Je kunt een held of een antiheld zijn, vertrouwen op magische spreuken of fysieke vaardigheden, alleen nieuwe gebieden en artefacten ontdekken of een krachtig leger werven: alles hangt van jou af. Als je van fantasie en mysteries houdt dan is Mage Knight echt iets voor jou.

En daarmee komen wij aan het einde van de 25 leukste bord- en kaartspelletjes om alleen te spelen. Speelt u liever samen? Misschien heeft u iets aan deze aanraders voor 2 spelers.