Ga naar de inhoud

10 Beste griezel en horror spellen voor halloween

  • 9 min read
  • door

Iedereen houdt wel van een beetje griezel en horror op zijn tijd. Zeker als Halloween eraan zit te komen krijgt menig persoon zin in een lekker avondje griezelen. Om u alvast op weg te helpen hebben wij 11 leuke griezel en horror bordspellen op een rij gezet.

Deze lijst is onderdeel van ons overzicht van beste bordspellen per thema.

De 10 Leukste horror bordspellen

10. Elder Sign

Elder Sign

Cijfer: 6.8
Aantal spelers: 1-8
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.35 / 5
Uitgever: ARC LIGHT

In Elder Sign speel jij als één van de acht onderzoekers die proberen de terugkomst van ‘The Ancient One’ tegen te gaan. Speler spelen samen en gebruiken hun vaardigheden en uitrusting om de locatie van de Elder Signs te vinden. Deze Elder Signs zijn symbolen uit de oudheid die gebruikt zijn om the Ancient Ones veilig weg te stoppen.

Elder Sign past perfect in het Halloween thema door het verslaan van slechte geesten die dreigen terug te komen naar de wereld van de levende.

9. Last Night on Earth: The Zombie Game

Last Night on Earth

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.29 / 5
Uitgever: Enigma

Last Night on Earth: The Zombie Game is een horror bordspel waarbij een team van helden wordt geleid door een één groep spelers en de zombies worden geleid door 1 of 2 andere spelers. Elk karakter heeft zijn of haar eigen set aan vaardigheden.

Het bord is modulair, wat betekent dat de lay-out van het speelveld, het dorpje en de beginpositie van de spelers steeds veranderd. Last Night on Earth kent enkele scenario’s waaronder overleven, ontsnappen of iemand redden.

De grote verscheidenheid aan speelbare karakters en scenario’s geeft het spel een tactische element en verhoogd de herspeelbaarheid van het spel. Als bonus ontvang je een CD met soundtrack wat nog meer aan de horror sfeer van Last Night on Earth bijdraagt.

8. De Weerwolven van Wakkerdam

weerwolven van wakkerdam

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 8-47
Speelduur: 30-90 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.49 / 5
Uitgever: Bezier Games

In Weerwolven van Wakkerdam speel jij als een van de bloeddorstige weerwolven, dorpsbewoners of als ziener. Deze rollen worden aan het begin van het spil willekeurig toebedeeld. Het spel verandert van dag naar nacht, waarin een bemiddelaar of ‘god’ bepaald wanneer dit plaatsvindt. Dit is een speler die de controle houdt over het spel en zelf niet actief meespeelt.

Lees ook:  De leukste spellen zoals Weerwolven. 5 tips!

Elke nacht kiezen de weerwolven een bewoner uit het dorp om op te eten, maar overdag linchen de bewoners iemand die ze er van verdenken een weerwolf te zijn. Als uiteindelijk alle weerwolven dood zijn winnen de dorpelingen, zijn er evenveel weerwolven als dorpelingen over, dan winnen de weerwolven.

Als je Halloween met een grote groep viert is Weerwolven van Wakkerdam echt een aanrader!

7. Brieven uit Whitechapel

Brieven uit Whitechapel

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.68 / 5
Uitgever: 999 Games

In Brieven uit Whitechapel speelt één speler als de beruchte Jack the Ripper. Speel jij niet als Jack the Ripper dan ben je een detective die samen met de andere detectives de identiteit van Jack the Ripper moet ontdekken.

Als Jack the Ripper 5 slachtoffers weet te maken dan wint hij Brieven uit Whitechapel. Het speelveld is een afspiegeling van Whitechapel uit de periode dat Jack the Ripper daar actief was, dit zorgt er voor dat Brieven uit Whitechapel goed het gevoel van horror bordspel weet over te dragen.

6. Dead of Winter

Dead of Winter

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.01 / 5
Uitgever: Enigma

In Dead of Winter speel je een co-op bordspel gecombineerd met persoonlijke doelen. Dit betekend dat spelers samen werken om hun gezamenlijk doel te bereiken, maar individuele spelers ook hun persoonlijke overwinnings-doelstellingen nastreven. De persoonlijke doelstellingen kunnen ongevaarlijk zijn voor de rest van de medespelers of juist de gehele kolonie in gevaar brengen.

5. Zombicide

Zombicide

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 45-180 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.57 / 5
Uitgever: Enigma

In Zombicide speel je als overlevende van zombie apocalypse. Elk karakter dat je speelt heeft unieke vaardigheden. Zombies in dit spel zijn echt hersendood en vertonen voorspelbaar gedrag. Echter zijn ze nog steeds zeer dodelijk!

De zetten van de zombies worden bepaald door een aantal simpele regels en de kaarten die getrokken worden. De spelers zijn in Zombicide altijd in de minderheid en het is aan jou om nieuwe wapens te vinden en steeds meer zombies te vermoorden voor nieuwe vaardigheden.

Lees ook:  Leukste spellen als 30 Seconds - 6 beste opties

4. Betrayal at the House on the Hill

Betrayal at the House on the Hill
Foto door: Chris Barnard

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.37 / 5
Uitgever: Enigma

In Betrayal at the House on the Hill bouwen spelers door middel van tegels neer te leggen kamer voor kamer hun eigen spookhuis. Dit betekend dat geen enkel potje het zelfde is en het speelbord altijd anders is. Het spel is ontwikkeld voor 3 tot 6 spelers, iedere speler speelt één van de zes beschikbare karakters.

Een van de spelers zal de rest verraden, het is aan de overige spelers om de verrader te verslaan! Wat past er nou beter bij halloween dan een spookhuis! Daarom verdient Betrayal at the House on the Hill een plek in de lijst met beste horror bordspellen.

3. Mansions of Madness

Mansions of Madness bordspel

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120-180 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.65 / 5
Uitgever: Enigma

Mansions of Madness is echt horror bordspel. Het zit boordevol krankzinnigheid en mysterie.  Elk spel dat je speel speelt zich af in een van te voren vastgesteld verhaal op een unieke kaart. Monsters die je tegenkomt beschikken over verschillende vaardigheden die elk spel weer in andere afwisselende combinaties voorkomen.

Als onderzoeker bevecht je deze monsters en zoek je aanwijzingen om het verhaal te voltooien. Eén van de spelers is de ‘keeper’ en bepaalt de zetten van de monsters en andere krachten in het huis. De andere spelers zijn onderzoekers op zoek naar antwoorden en moeten proberen te overleven.

2. Fury of Dracula

Fury of Dracula
Foto door: Firepigeon

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 120-180 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.19 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Games

In Fury of Dracula is graaf Dracula terug! Hij heeft zijn zinnen gezet op heel Europa en heeft tot doel de totale macht over Europa te verkrijgen door een leger van vampieren. Hij gebruikt een deck met kaarten met locaties om in het geheim door Europa te reizen.

Dracula laat een spoor van vernietiging en aanwijzingen achter voor de jagers die achter hem aanzitten. De andere spelers zijn deze jagers die met de schaarse informatie die beschikbaar is proberen Dracula op te sporen en te vernietigen.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

1. Arkham Horror

Arkham horror

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-8
Speelduur: 120-360 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.55 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Games

Arkham Horror is een co-op spel die zich in het thema van de Cthulhu Mythos van H. P. Lovecraft afspeelt. Spelers kiezen 1 van de 16 onderzoekers om mee te spelen en de straten van Arkham te bewandelen.

Gedurende het spel maak je nieuwe allianties en koop je nieuwe wapens om je personage sterker te maken. Het is aan de onderzoekers om de straten van Arkham monster vrij te maken en de poorten naar andere andere werelden weer te sluiten.

Honorable mention: Potion Explosion

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30-45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.73 / 5
Uitgever: 999 Games

Hoewel Potion Explosion niet een sfeer neer zet van griezel en horror heeft het idee van drankjes mixen zoals heksen dat in de verhalen altijd doen wel zeker een Halloween achtige lading. Daarom vermelden wij de nominee voor spel van het jaar 2016 toch graag in deze lijst.

In Potion Explosion moet je het laatste examen behalen in de potion universiteit. De regels zijn altijd hetzelfde: neem een ingrediënt-knikker uit de dispenser en kijk hoe de anderen vallen. Als u knikkers van dezelfde kleur verbindt, exploderen ze en kunt u deze ook meenemen!

Voltooi je drankjes met de knikkers die je verzamelt en drink ze om hun magische kracht te ontdekken. Bedenk echter dat om de Student van het jaar prijs te winnen, snel zijn niet genoeg zal zijn: je moet ook de meest waardevolle drankjes brouwen in Potion Explosion!

Meer in de stemming voor zombies? Bekijk dan onze lijst met 9 zombie bordspellen! Alvast heel veel griezel plezier gewenst.