Ga naar de inhoud

Beste space en ruimtevaart bordspellen – Ready for take-off?

  • 6 min read
  • door

Ruimte rijzen is lange tijd een fantasie geweest voor in de stripboeken en Hollywoodfilms. Maar tegenwoordig lijkt de kans steeds groter te worden dat wij enige vorm van commerciële ruimtevaart nog mee gaan maken in ons leven. Of dat op een manier zal zijn zoals in deze spellen betwijfel ik nog, maar als het aan Elon Musk ligt, komt het in ieder geval redelijk in de buurt!

Top 5 bordspellen met een ruimtevaart thema

Ruimtevaart spellen zijn er te over. Velen zijn ook erg goed, dus het was niet makkelijk de vijf beste op een rij te zetten. Er is niet alleen gelet op hoe goed een spel is (of hoe moeilijk, want de moeilijkheidsgraat van deze spellen is over het algemeen relatief hoog), maar ook zeker naar hoe goed deze in het thema past. Niet onbelangrijk natuurlijk!

En heb ik al gezegd dat de meeste van deze spelen goed zijn? Zo goed zelfs dat een aantal in de lijst met beste bordspellen aller tijden staan!

5. Galaxy Trucker

galaxy trucker
Foto door: garyjames

Cijfer: 7,4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+ 
Niveau: 2,32

De essentie van Galaxy Trucker is een ruimte ramp die continue op de loer ligt. Je weet dat het er aan zit te komen maar nog niet wanneer. Het speculeren hierover is misschien nog wel veel leuker dan de daadwerkelijke spelmechanismen die er in verwerkt zitten. En begrijp me niet verkeerd, Galaxy Trucker is een zeer goed spel! Maar zelfs als je het idee hebt ver voor te staan kan alles nog snel omdraaien, en voor je het weet is het voorbij. Net zulke grote risco’s als in de ruimte!

Lees ook:  Beste bordspellen met veel interactie tussen spelers

Speluitleg: Galaxy Trucker is een tegellegspel dat zich over twee fasen uitstrekt: bouwen en vliegen. Het doel is om aan het eind van het spel de meeste credits te hebben. Je kunt credits verdienen door goederen te leveren, piraten te verslaan, een efficiënt schip te bouwen, en aan het eind van de vliegfase het verst gereisd te hebben.

4. Space Alert

Space Alert

Cijfer: 7,5
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 2,94

Space Alert krijgt bij menig bordspel-fanaat veel speeltijd. Het is een perfect spel om de handleiding naast je te houden en stukje bij beetje mensen dieper in het spel mee te nemen. Tot op het laatste moment dat je erachter komt dat je dit ene kleine dingetje net verkeerd gedaan hebt, en iedereen dood is. Ruimte reizen blijft gevaarlijk!

Speluitleg: Space Alert is een coöperatief overlevingsspel voor teams. Spelers worden bemanningsleden van een klein ruimteschip dat gevaarlijke sectoren van het melkwegstelsel scant. De missies duren slechts 10 minuten in realtime (hyperspace jump, sector scan, hyperspace jump back) en de enige taak die de spelers hebben is om hun schip te beschermen.

3. Roll for the Galaxy

Roll for the galaxy bordspel

Cijfer: 7,7
Aantal spelers: 2-5 
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 2,76

Zeer goed spel met een ruimtevaart thema, kan wel wat lastig uit te leggen zijn aan minder ervaren bordspel spelers.

Speluitleg: Roll for the Galaxy is een dobbelspel waarin je een rijk bouwt voor 2-5 spelers. Uw dobbelstenen vertegenwoordigen uw bevolking, welke u helpen nieuwe technologieën te ontwikkelen, werelden te vestigen, en goederen te verschepen. De speler die het beste zijn arbeiders aanstuurt en het meest welvarende rijk bouwt, wint!

Lees ook:  Leukste familie bordspellen, om met het hele gezin te spelen

Deze dobbelversie van Race for the Galaxy neemt spelers mee op een nieuwe reis door de Galaxy, maar met het gevoel van het originele spel.

2. Terraforming Mars

Terraforming_mars_board_game

Cijfer: 8,4
Aantal spelers: 12+ 
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 3,23

Het koloniseren van Mars? Wat sluit er nu beter aan bij de hedendaagse fantasy? Denk even aan de plannen van Elon Musk, als het aan hem ligt wordt dit binnen elke jaren werkelijkheid. Nu kun je zelf alvast oefenen met het overleven en koloniseren van mars voordat je de reis straks in levende lijven gaat maken!

Speluitleg: In 2400 begint de mensheid de planeet Mars te bewerken. Grote bedrijven, gesponsord door de wereldregering op aarde, initiëren enorme projecten om de temperatuur, het zuurstofgehalte en de oceaan te verhogen totdat het milieu bewoonbaar is. In Terraforming Mars speel je één van die bedrijven en werk je samen in het terraformingsproces, maar tegelijkertijd strijdt je om overwinningspunten die niet alleen worden toegekend voor je bijdrage aan de opbouw van Mars, maar ook voor het bevorderen van de menselijke infrastructuur in het hele zonnestelsel.

1. Gaia Project

Cijfer: 8,6
Aantal spelers: 1-4  
Speelduur: 60-150 minuten
Leeftijd vanaf: 14+ 
Niveau: 4,30

Als je van Terra Mystica houdt dan ga je zeker Gaia Project leuk vinden. Het is geen makkelijk spel en ook niet goedkoop, maar als je van de eindeloze mogelijkheden van de ruimte houdt en de technologische vooruitgang die hiermee gepaard gaat dan is Gaia Project een echte must-have!

Lees ook:  10 Beste bordspellen voor grote groepen (6 personen of meer)

Speluitleg: Gaia Project is een nieuw spel in de stijl van Terra Mystica. Net als in het originele Terra Mystica leven veertien verschillende facties op zeven verschillende soorten planeten, en elke factie is gebonden aan hun eigen thuisplaneet, maar om te ontwikkelen en te groeien, moeten ze aangrenzende planeten in hun thuisomgeving integreren. Daarnaast kunnen Gaia-planeten door alle fracties gebruikt worden voor kolonisatie en kunnen Transdimensionale planeten veranderd worden in Gaia-planeten.

Op zoek naar spellen met een ander thema? Bekijk dan onze complete overzicht van bordspel aanraders naar thema!