Ga naar de inhoud

De leukste spellen als De Legenden van Andor

  • 7 min read
  • door

Vind je De Legenden van Andor leuk? Probeer dan eens deze alternatieven.

De Legenden van Andor is fantasierijk, avontuurlijk en een uitdagend bordspel. Het valt onder de role-playing game’s (RPG). Met andere woorden betekent dat je jezelf verplaatst in een karakter. Vanuit die persoon beleef en speel je het spel.

De spelers in Andor zijn helden die het fantasieland moeten verdedigen tegen verschillende monsters. Je kunt het spel spelen als tovenaar, dwerg, krijger of boogschutter. Ieder personage heeft unieke eigenschappen, hierdoor moeten ze hun krachten samenbundelen om van elkaars sterke punten gebruik te maken en de monsters te verslaan.

Het spel bevat 5 verschillende verhalen in de vorm van legenden. Elke legende heeft instructies over de doelen die je met z’n allen moet behalen. Tijdens het spelen lees je telkens een nieuwe kaart die het verhaal verder vertelt. Het is belangrijk om te overleggen en strategieën te bedenken, want er kunnen zomaar onvoorspelbare gebeurtenissen voorvallen. Het verhaal kan alleen uitgespeeld worden door goed samen te werken.

Andor is geschikt voor iedereen boven de 10 jaar. Je kunt het spelen met minimaal 2 personen en maximaal 4. Per legende kun je kiezen voor makkelijk of normaal. Dit is ideaal voor kinderen en onervaren spelers.

Heb je alle 5 legenden uitgespeeld? Wees niet getreurd, want je kunt onder andere online extra uitbreidingen downloaden. Dat betekent nog meer spelplezier.

Maar ook als je je op zoek bent naar andere spellen zoals Andor is er genoeg keuze? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

5. Dungeons & Dragons: Castle Ravenloft

Het laatste spel van deze lijst is Dungeons & Dragons: Castle Ravenloft. Een RPG waarbij , samenwerken, monsters verslaan en strategieën bedenken essentieel is. Dungeons & Dragons is zeker vergelijkbaar met Andor. Het bevat vrijwel alle elementen van andor, behalve dat het een ander verhaal is.

Lees ook:  Beste spellen voor het oefenen van getalbegrip bij kinderen

Het speelt zich af in een kasteel. Elke speler kiest een held uit. Denk aan een tovenaar of een krijger. Je speelt met z’n allen tegen het spel. Gezamenlijk ga je het kasteel ontdekken, maar onderweg komen er diverse monsters op het pad. Dungeons & Dragons biedt verschillende scenario’s aan.

Ook in dit spel speel je een scenario. Het verloop van een scenario is iedere keer weer anders, omdat er onderweg nieuwe tegels aan kunnen worden gelegd. Hierdoor komt het speelbord iedere keer er weer anders uit te zien. De vaardigheden van de helden kunnen verbeterd worden door monsters te doden. Dit levert schatten en ervaringspunten op. Iedereen moet samenwerken om in leven te blijven, de monsters te overmeesteren en het doel te halen.

Het spel speel je met 1 tot 5 spelers. De kaarten zijn verdeeld in twee stapels: beginners en gevorderden. Voor beginners is dit uiteraard erg handig om in het spel te komen.

4. Munchkin

munchkin deel 1 nederlands

Munchkin is een versimpeld RPG spel. Het doel van het spel is om je karakter als eerste naar niveau 10 te brengen. Je kunt items verzamelen en je karakter versterken door te vechten tegen monsters. Hiervoor kun je bijvoorbeeld assistentie vragen van een andere speler, als je het monster niet aankunt. Alleen je moet wel hiervoor afspraken maken en voldoen aan de voorwaarden van de overeenkomst. Tijdens het spel wordt er tegen elkaar gestreden, maar ook samengewerkt. Jij en je medespelers komen vast en zeker voor verrassingen te staan.

Bij Andor werk je als één team continu samen om het spel te winnen. Bij Munchkin kun je dus af en toe samenwerken, maar uiteindelijk is het doel om zelf te winnen (het is dus niet een volledig coöperatief spel, en er kan maar 1 winnaar zijn). Je maakt op een simpele manier kennis met RPG, karakters en samenwerking.

Lees ook:  De leukste spellen zoals Weerwolven. 5 tips!

Munchkin wordt gespeeld met 3 tot 6 spelers. Net als Mice & Mystics is dit spel ook uitstekend voor beginners en voor kinderen vanaf 10 jaar. Er zit veel humor in en is makkelijk te spelen door de niet al te moeilijke regels.

3. Mice & Mystics

Mice and Mystics

Mice & Mystics lijkt op Andor doordat het een coöperatief avonturenspel (lees hier onze top co-op spellen) is met een interessant rollenspel. Samen met de andere spelers probeer je het koninkrijk te redden. Alle spelers zijn naar muizen veranderd. De muizen willen de koning redden en komen verschillende tegenstanders tegen, zoals ratten en spinnen.

Tijdens deze spannende reis kun je bijvoorbeeld stukjes kaas verzamelen. Samenwerken en heldere tactiek besprekingen zijn nodig om het spel te winnen.

Mice & Mystics kun je met 2 tot 4 spelers spelen. Het is ook geschikt voor gezinnen met kinderen en om mensen wegwijs te maken met RPG. Al vanaf de leeftijd van 7 jaar kun je meedoen. Ben je nog niet uitgespeeld? Dan is het mogelijk om te kiezen voor uitbreidingssets.

2. Descent: Journeys in the Dark

Descent: Journeys in the Dark
Foto door: Interociter

Descent: Journeys in the Dark is een spel wat iets anders gaat dan Andor, maar wel overeenkomsten heeft qua samenwerken en monsters overmeesteren. Eén speler is Overlord en de overige spelers verplaatsen zich in de rol van helden met diverse vaardigheden. Wanneer je Overlord speelt, ben je in principe dus de baas over het spel. Je moet hiervoor de regels het beste kennen.

Het verhaal speelt zich af in een kerker. De helden gaan op avontuur. Ze gaan op zoek naar schatten en moeten ondertussen monsters verslaan. Overlord heeft de beschikking om onder andere valstrikken en vijanden in te zetten. Hij/zij heeft alles er voor over om de helden te verslaan. Tijdens het spel kunnen ze hun vaardigheden verbeteren, versnellen of sterker worden. Het doel van de helden is om samen te werken, zodat ze hun doelen kunnen halen en uiteindelijk winnen.

Lees ook:  Hoe speel je Dixit? Speluitleg & Spelregels

Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Je bent hiermee nog wel even zoet, want de gemiddelde speelduur is maar liefst 2 uur. Naast het basisspel zijn er ook nog enkele uitbreidingen.

1. Eldritch Horror

Eldritch Horror
Foto door: haslo

Eldritch Horror is een leuk alternatief voor Andor. In dit spel ga je samen met je teamgenoten de hele wereld over om het kwaad te bestrijden. Je komt tegenover monsters te staan en daarnaast los je met z’n allen mysteries op, zodat je voorkomt dat de Ancient One ontwaakt.

Eldritch Horror is een soort vervolg op Arkham Horror. Het verschil is dat Arkham in één stad afspeelt, terwijl Eldritch over de hele wereld afspeelt. Het heeft meer verhaalontwikkeling en geeft de onderzoekers meer kans op interactie. Daarom raden wij Eldritch Horror hier in deze lijst aan.

Net als bij Andor is dit ook één groot strategisch avontuur. Er moet goed worden samengewerkt om te winnen. Er kunnen vele mensen mee doen, want het is beschikbaar voor 1 tot 8 spelers. Het bevat 12 unieke onderzoekers, 250 tokens en meer dan 300 kaarten. De kaarten worden onderscheiden door moeilijkheidsgraad. Dit maakt het mogelijk om het spel moeilijker of makkelijker te maken. Tevens zijn er kleine en grote uitbreidingen beschikbaar voor eindeloos speelplezier.