Ga naar de inhoud

Leukste spellen als Dixit – eindeloos speelplezier!

  • 7 min read
  • door

Dixit is tot op heden nog steeds een van de meest bekende spellen. Dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met de mooie kaarten die bij het spel zitten, maar juist ook met het plezier wat elke keer anders is bij Dixit.

Waarbij je bij veel spellen steeds hetzelfde moet doen, verandert Dixit vooral door de verschillende spelers die het spel spelen.

In deze tekst gaan we dan ook kijken naar spellen zoals Dixit, zodat jij je spelcollectie kan uitbreiden met andere spellen die net zo leuk zijn.

Wat is Dixit?

Bij Dixit is het de bedoeling dat iemand, de verteller, een kaart omschrijft in zijn hand. Het is niet zo dat dit een precieze omschrijving moet zijn van wat er op de kaart afgebeeld wordt, maar iets waar hij aan moet denken bij het zien van de kaart bijvoorbeeld. Alle andere spelers nemen een kaart uit hun hand die zij vinden passen bij de uitspraak van de verteller.

Vervolgens raden alle spelers welke kaart van de verteller is. De spelers die de goede kaart hebben geraden krijgen een punt en de verteller krijgt juist een punt wanneer niemand zijn kaart heeft geraden.

Ook krijgen de spelers waarvan er gestemd is op hun kaart een punt. Het spel haalt dus een hoop creativiteit bij mensen naar boven en dat is waar we dan ook op zoek naar gaan bij een alternatief voor Dixit.

Leukste spellen als Dixit

7. Mysterium

Mysterium
Foto door: Mário Ciríaco

Bij Mysterium is er een moord gepleegd in een verlaten landhuis. Het slachtoffer, de verteller van het spel, wil graag dat de moord opgelost wordt, zodat hij eindelijk vrede heeft. Hiervoor moeten de andere spelers raden hoe hij vermoord is.

Lees ook:  Hoe Speel je Kwartet? Speluitleg & Spelregels

Hij kan hun dit niet zomaar vertellen, maar gebruikt hiervoor visioenen die hij kan tonen door prachtige afbeeldingen te laten zien. De spelers raden op hun beurt wat er precies gebeurt is met het slachtoffer.

Het is een spel wat gezamenlijk gespeeld moet worden om de moord op te lossen zodat het slachtoffer eindelijk zijn rust kan nemen.

Het is vergelijkbaar met Dixit omdat het spel werkt met mooie kaarten met daarop prachtige afbeeldingen. Deze moeten gebruikt worden om verder te komen in het spel net zoals dit bij Dixit gebeurt.

6. 30 Seconds

30 seconds partyspel

30 Seconds is wellicht een van de bekendste spellen in dit rijtje, maar ook zeker een spel wat te vergelijken is met Dixit.

Spelers spelen in teams van 2 en moeten binnen 30 seconden raden wat er op de kaarten staat. Elke goede punt betekent een zet verder op het bord met als doel om als eerste de finish te halen.

Op de kaarten staan 5 begrippen welke dus binnen 30 seconden geraden moeten worden om 5 stappen te mogen zetten.

Het spel is te vergelijken met Dixit omdat het ook gaat om het raden van de kaarten. Wellicht gebeurt het in een omgekeerde formule, maar verder is het zeker met elkaar te vergelijken.

5. Shit Happens

Shit Happens is een spel voor de volwassenen onder ons.

Bij het spel is het de bedoeling dat mensen rangschikken. Je krijgt namelijk altijd drie verschillende kaarten. Deze variëren van getallen tussen de 0 (helemaal niet erg) en 100 (heel erg).

De drie kaarten legt de speler gerangschikt voor zich. De speler rechts van hem leest vervolgens een nieuwe kaart voor. De speler moet raden waar de kaart hoort. Helemaal links, rechts of juist ergens tussenin.

Lees ook:  Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

Wanneer hij het goed raadt, mag hij de kaart houden en de speler die het eerste tien kaarten heeft, heeft gewonnen.

Het spel is vergelijkbaar met Dixit door het raden van de juiste omschrijving bij de kaarten.

4. Black Stories

Bij Black Stories moet er een moord opgelost worden. Er wordt een korte omschrijving gegeven over de misdaad die gepleegd is en vervolgens is het de beurt aan de spelers om dit op te lossen. Hiervoor moeten zij ja/nee vragen stellen aan de spelleider welke in elke beurt dus gekozen wordt.

Door het stellen van de vragen komen zij steeds dichterbij de oplossing van de moord.

Het spel lijkt op Dixit doordat er een spelleider is in elke beurt welke een situatie schetst. Hiervoor kan hij zijn creativiteit gebruiken zodat het spel elke keer weer een ander gevoel krijgt.

3. Codenames Duet

Codenemas duet
Foto door: The Innocent

Het is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om een groepje bij elkaar te krijgen om te spelen. Daarom is er van Codenames (nummer 2 op deze lijst!) een andere versie. Namelijk Codenames Duet.

In Codenames Duet speel je in principe hetzelfde spel, maar dan met zijn tweeën.

Je geeft elkaar aanwijzingen zodat je gezamenlijk de spionnen kan raden. Jij weet de spionnen van de medespeler en je medespeler weet de spionnen die jij moet raden. Het is dus belangrijk dat er bij Codenames ook met elkaar gespeeld wordt om te winnen.

Codenames Duet werkt in principe hetzelfde als zijn voorganger wat betreft het lijken op Dixit. Het gaat om de associatie die gemaakt wordt met de woorden die op de kaart staan.

2. Codenames

Codenames

In Codenames hebben twee rivaliserende geheime diensten 25 spionnen in dienst. Om te winnen moeten zij contact leggen met hun spionnen, maar tegelijkertijd uitkijken dat zij niet contact zoeken met de spionnen van hun tegenstander.

Lees ook:  Hoe speel je Jaipur? Speluitleg & Spelregels

Dit wordt gedaan door het noemen van woorden door het hoofd van de geheime dienst. Het woord wat hij noemt heeft betrekking op een van de 25 woorden die op tafel liggen. De teamgenoten van dit hoofd proberen te raden welk woord dit is en als dit lukt, hebben zij dus contact met hun spion.

Het vergelijkbare tussen Codenames en Dixit is natuurlijk dat er associaties gemaakt moeten worden met dingen die op tafel liggen. Bij Dixit betreft het de afbeelding van de verteller waarbij het bij Codenames gaat om het woord wat hij ziet en wat dus betrekking heeft op zijn spion.

1. Uitbreidingen

Zoals we al aangaven kan Dixit boeiend blijven omdat andere mensen nou eenmaal andere dingen zien in de kaarten die zij gebruiken als verteller. Dit wordt natuurlijk nog veel leuker wanneer je andere kaarten aan het basisspel kan toevoegen.

Hoe meer kaarten er in het spel zitten, hoe lastiger het wordt om dezelfde kaart te pakken wanneer je het spel gaat spelen. Er zijn inmiddels zo’n acht uitbreidingen (bekijk ze allemaal hier) die het spel dus weer een nieuw leven inblazen.

Wij raden je aan om met revalations te beginnen, deze geeft wat ons betreft het meeste vernieuwing aan het spel mee. Let wel op je hebt Dixit of Dixit odyssey nodig om dit te spelen!