Ga naar de inhoud

Weinig tijd? Snelle bord- en gezelschapsspellen die je in minder dan 30 minuten kunt spelen

  • 18 min read
  • door

Bord- en gezelschapsspellen spelen is natuurlijk heel leuk, maar je hebt niet altijd zin om uren te besteden aan één spel. Gelukkig zijn niet alle spellen gemaakt om lang te duren. Hieronder treft u de 24 best gewaardeerde bord- en gezelschapsspellen die gemiddeld minder dan 30 minuten duren.

Leukste snelle bord- en kaartspellen

Deze lijst met bordspellen die u binnen 30 minuten kunt spelen is onderdeel van ons overzicht van bordspellen naar speelduur.

24. Camel Up

Camel Up

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 20-30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.49 / 5
Uitgever: 999 Games

In Camel Up gokken maximaal acht spelers op vijf racende kamelen in een snelle race rond de piramide. Hoe eerder u uw weddenschap plaatst, hoe meer u kunt winnen – als u het goed raad, natuurlijk. Kamelen rennen niet netjes, maar landen soms op een andere kameel en worden zo naar de finish gedragen. Wie gaat er rennen en wanneer? Dat hangt allemaal af van hoe de dobbelstenen uit de piramide-dobbelbeker komen.

23. Coup

Coup

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 9+
Niveau: 1.43 / 5
Uitgever: Indie Boards & Cards

In Coup bent u het hoofd van een familie in een Italiaanse stadstaat, een stad gerund door een zwak en corrupt hof. Je moet je weg naar macht manipuleren, bluffen en kopen. Uw doel is om de invloed van alle andere families te vernietigen en hen in ballingschap te dwingen. Slechts één familie zal overleven.

In Coup wil je de laatste speler zijn met invloed in het spel, waarbij de invloed wordt weergegeven door persoonskaart die gesloten op je speelveld liggen.

22. Magic Maze

Magic Maze
Foto door: The Innocent

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 1-8
Speelduur: 3-15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.77 / 5
Uitgever: Sit Down!

Magic Maze is een real-time coöperatief spel. Elke speler kan elke held besturen om ervoor te zorgen dat die held een specifieke actie uitvoert, waartoe de andere spelers geen toegang hebben: naar het noorden gaan, een nieuw gebied verkennen, een roltrap rijden. Dit alles vereist een strikte samenwerking tussen de spelers om erin te slagen de helden veilig te verplaatsen.

U mag echter alleen gedurende korte perioden communiceren tijdens het spel de rest van de tijd moet je spelen zonder te communiceren. Als alle helden erin slagen om het winkelcentrum te verlaten in de tijd die is toegewezen aan het spel, waarbij elke speler een specifiek item heeft gestolen, dan wint je gezamenlijk het spel.

Aan het begin van het spel heb je slechts drie minuten om acties te ondernemen. Zandloperruimtes die je onderweg tegenkomt, geven je meer tijd. Als de zandloper helemaal op is verliezen alle spelers het spel.

21. Vrijdag

Friday

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 1
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.13 / 5
Uitgever: Rio Grande Games

Vrijdag is het tweede spel in het Friedemann Friese Freitag-Project Het gaat over Robinson Crusoe en Friday (Vrijdag). Je speelt Friday en moet Robinson Crusoe helpen het eiland te overleven en hem voor te bereiden om de piraten te verslaan.

Vrijdag is een deck-building spel waarin je je kaarten optimaliseert om de gevaren van het eiland en twee piratenschepen te verslaan. Tijdens een beurt zal de speler proberen om gevaren te verslaan door vecht kaarten te spelen.  Uiteindelijk zal de speler zijn geoptimaliseerde vechtspel gebruiken om twee piratenschepen te verslaan waardoor Robinson Crusoe van het eiland kan ontsnappen!

20. Lost Cities

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.51 / 5
Uitgever: Thames & Kosmos

Lost Cities is een kaartspel in de Kosmos-serie voor twee spelers. Het spel bestaat uit een kaartspel met kaarten variërend van  2-10 waarde in 5 verschillende kleuren en met 3 speciale “handdrukken” in elke reeks. Games duren ongeveer 15 minuten. Dit wordt over het algemeen als een goed “koppels spel” beschouwd en wordt vaak aanbevolen voor mensen met geliefden die niet zo van spelletjes houden.

19. Hanabi

Hanabi

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.71 / 5
Uitgever: Cocktail Games

Hanabi vernoemd naar het Japanse woord voor ‘vuurwerk’, is een coöperatief spel waarin spelers proberen de perfecte vuurwerkshow te maken door de kaarten in de juiste volgorde op tafel te leggen. (In het Japans wordt hanabi geschreven als 花火; dit zijn respectievelijk de ideogrammen bloem en vuur.)

Lees ook:  Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

Het kaartspel bestaat uit vijf verschillende kleuren kaarten, genummerd van 1 tot 5 in elke kleur. Voor elke kleur proberen de spelers een rij in de juiste volgorde van 1 tot 5 te plaatsen. Klinkt eenvoudig, toch? Nou, niet helemaal, omdat je in dit spel je kaarten vasthoudt zodat ze alleen zichtbaar zijn voor andere spelers.

Om andere spelers te helpen een kaart te spelen, moet u hen hints geven over de cijfers of de kleuren van hun kaarten. Spelers moeten optreden als een team om fouten te voorkomen en het vuurwerk af te maken voordat ze zonder kaarten komen te zitten.

18. For Sale

For Sale
Foto door: Gambiteer

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.28 / 5
Uitgever: Brain Games

For Sale is een snel en leuk spel. het gaat over het kopen en verkopen van onroerend goed. Tijdens de twee verschillende fasen van het spel brengen spelers eerst een bod uit op verschillende gebouwen en verkopen ze vervolgens, nadat alle gebouwen zijn gekocht, de gebouwen voor de grootst mogelijke winst.

17. King of Tokyo

King of Tokyo

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.51 / 5
Uitgever: Enigma

In King of Tokyo speel je als gemuteerde monsters, gigantische robots en vreemde buitenaardse wezens – die allemaal Tokio vernietigen en elkaar mishandelen om de enige echte koning van Tokio te worden.

Aan het begin van elke beurt gooi je zes dobbelstenen, die één van de volgende zes symbolen kunnen weergeven: 1, 2 of 3 overwinningspunten, energie, genezing en aanval. In drie opeenvolgende beurten kies je welke dobbelsteen je wilt behouden of weggooien om overwinningspunten te winnen, energie te vergaren, gezondheid te herstellen of andere spelers aan te vallen.

De beste speler zal Tokyo bezetten en extra overwinningspunten verdienen, maar die speler kan niet genezen en moet alle andere monsters in zijn eentje onder ogen zien! Vul dit aan met speciale kaarten gekocht met energie die een permanent of tijdelijk effect hebben, zoals het laten groeien van een tweede kop die je een extra dobbelsteen geeft, kogelvrije vesten, nova death rays en nog vele andere mogelijkheden.

Om het spel te winnen, moet je Tokyo vernietigen door 20 overwinningspunten te verzamelen, of het enige overlevende monster zijn als de gevechten zijn geëindigd. Benieuwd naar dit spel? Lees onze volledige review.

16. Love Letter

Love Letter

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.20 / 5
Uitgever: 999 Games

Love Letter is een spel vol risico, verleiding en geluk voor 2 tot 4 spelers. Je doel is om je liefdesbrief in de handen van prinses Annette te krijgen terwijl je de brieven van concurrenten verhindert. Van een kaartspel met slechts zestien kaarten begint elke speler met slechts één kaart in de hand; één kaart is uit het spel verwijderd.

Tijdens een beurt trek je een kaart en speel je een kaart om te proberen anderen te ontmaskeren en ze uit het spel te werken. Krachtige kaarten leiden tot snelle voorsprong maar maken van jou een doelwit. Reken echter te lang op zwakkere kaarten en uw brief kan in het vuur worden gegooid!

15. Dixit

Dixit doos

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.25 / 5
Uitgever: Enigma

Dixit is winnaar van het 2010 Spiel des Jahres.

Eén speler is de verteller voor de beurt en kijkt naar de afbeeldingen op de 6 kaarten in haar hand. Van een van deze maakt hij of zij een zin en zegt het hardop (zonder de kaart aan de andere spelers te tonen).

Elke andere speler selecteert de kaart in zijn of haar eigen handen die het best overeenkomt met de zin en geeft de geselecteerde kaart aan de verteller, zonder deze aan de anderen te laten zien.De verteller schudt zijn of haar eigen kaart met alle ontvangen kaarten. Alle kaarten worden met de afbeelding naar boven getoond en elke speler moet gokken over welke kaart de verhalenverteller vertelde.

Als niemand of iedereen de juiste kaart vindt, scoort de verteller 0 punten, elk van de andere spelers scoort 2 punten. In alle andere gevallen scoren de verteller en degene die het goede antwoord heeft gevonden 3 punten.  Het spel eindigt als het kaartspel leeg is of als een speler 30 punten scoort. In beide gevallen wint de speler met de meeste punten het spel.

Het basisspel en alle uitbreidingen hebben elk 84 kaarten.

14. Kingdomino

Kingdomino
Foto door: saksi

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15-20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.19/ 5
Uitgever: White Goblin Games

In Kingdomino bent u een Heer die op zoek is naar nieuwe landen om uw koninkrijk uit te breiden. Je moet alle landen, korenvelden, meren en bergen verkennen om de beste kavels te vinden. Maar pas op want sommige andere Lords begeren hetzelfde stuk land.

Lees ook:  Leukste spellen als Dixit - eindeloos speelplezier!

Telkens wanneer je aan de beurt bent verbind je een nieuwe dominosteen met je bestaande koninkrijk waarbij je ervoor zorgt dat ten minste één van zijn zijden verbonden is met een passend terreintype dat al in het spel is. De game-mechanica voor het verkrijgen van de tegels is slim: de volgorde van wie als eerste kiest, hangt af van welke tegel eerder is gekozen.

Zorg ervoor dat je tegels met kronen beveiligt- deze koninklijke schatten helpen de waarde van je koninkrijk te vermenigvuldigen aan het einde van het spel! Het spel eindigt wanneer elke speler een 5×5 raster heeft voltooid. Is het zover? Dan worden de punten geteld op basis van het aantal verbonden tegels en het aantal verzamelde kronen.

13. Onitama

Onitama
Foto door: mattridding

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.67 / 5
Uitgever: Conception

Onitama is een abstract spel voor twee spelers en een willekeurige startopstelling. Op een 5×5 bord beginnen beide spelers met vijf pionnen aan hun kant van het veld. De hoofdpion begint in het midden.

Elke speler heeft twee open kaarten die elk een mogelijke zet voor een van zijn stukken weergeven. Er is een vijfde kaart die door geen van beide spelers kan worden gebruikt. Als een speler aan de beurt is kiest hij een van zijn kaarten, verplaatst een van zijn stukken volgens de gekozen kaart en verruilt vervolgens de kaart met de ‘extra’ vijfde kaart. De andere speler kiest vervolgens een van zijn kaarten, beweegt zijn stukken hoe de kaart aangeeft en ruilt zijn kaart in met de vijfde kaart – wat natuurlijk de kaart is die de eerste speler zojuist gebruikte.

12. The Resistance

The Resistance

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 5-10
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 1.63 / 5
Uitgever: The Resistance

Het rijk moet vallen. Jou missie moet slagen. Door belangrijkste nederzettingen te vernietigen zullen we de macht van de keizer tenietdoen en onze mensen bevrijden. Toch hebben spionnen onze ranken geïnfiltreerd en bereiden ze zich voor om ons te saboteren. We moeten ze ontmaskeren. In vijf nachten veranderen we het lot. Wij zijn het verzet!

The Resistance is een partyspel. Het is ontworpen voor vijf tot tien spelers, duurt ongeveer 30 minuten en heeft geen speler-eliminatie. The Resistance is geïnspireerd door Mafia / Werewolf, maar het is uniek in de kern mechanismen.

11. Sushi Go Party!

Sushi Go Party!
Foto door: W Eric Martin

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.31 / 5
Uitgever: White Goblin Games

Sushi Go Party! is een uitgebreide versie van het bestverkochte kaartspel Sushi Go! Het is een feestschotel van mega maki, super sashimi en eindeloze edamame. Je verdient nog steeds punten door het kiezen van winnende sushi-combo’s, maar nu kun je elke game aanpassen door à la carte te kiezen uit een menu met meer dan twintig verrukkelijke gerechten.

Nu kunnen maximaal acht spelers meedoen op het sushi-feest. Laat de goede tijden rollen! Een spel voor echte sushi-fans!

10. Space Alert

Space Alert

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.94 / 5
Uitgever: Czech Games Edition 

Space Alert is een co-op overlevingsspel. Spelers zijn bemanningsleden van een klein ruimteschip dat gevaarlijke delen van de melkweg afreist. De missies duren slechts 10 minuten en de enige taak die de spelers hebben is hun schip beschermen.

9. Splendor

Splendor

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.83 / 5
Uitgever: Enigma

Splendor is een spel waarin je munten verzamelt en kaarten ontwikkeld. Spelers zijn handelaren in het tijdperk van de Renaissance en ze proberen edelsteenmijnen, transportmiddelen en winkels te kopen – allemaal om de meeste prestigepunten te verwerven. Als je rijk genoeg bent, kun je op een gegeven moment een bezoek van een edelman ontvangen, wat je prestige verder zal vergroten.

8. Jaipur

Jaipur

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 1.53 / 5
Uitgever: Enigma

Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan en jij bent een van de twee machtigste handelaars in de stad. Maar dat is niet genoeg voor je omdat alleen de handelaar met twee zegels van uitmuntendheid het voorrecht heeft om te worden uitgenodigd voor het hof van de Maharaja.

Je zult je directe concurrent moeten verslaan door te kopen, handelen en verkopen tegen betere prijzen dan hem. Een kaartspel voor twee doorgewinterde handelaren!

Jaipur is een snel kaartspel, een mix van tactieken, risico en geluk.

7. Star Realms

Star Realms

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 1.98 / 5
Uitgever: White Wizard Games

Star Realms is een snel kaartspel over ruimte oorlogen. Het combineert het plezier van een deck building game met de interactiviteit van gevechten in Trading Card Games. Terwijl je speelt maak je gebruik van handel om nieuwe schepen en nederzettingen te verwerven.

Lees ook:  Hoe speel je Mysterium? Speluitleg & Spelregels

Je gebruikt de schepen en nederzettingen die je verkrijgt om meer handel te genereren of om strijdkrachten te rekruteren om je tegenstander en hun nederzettingen aan te vallen. Wanneer je de score van je tegenstander tot nul terugbrengt, win je!

Meerdere decks van Star Realms en / of Star Realms: Colony Wars, één voor elke twee personen, laat maximaal zes spelers verschillende scenario’s spelen.

6. The Resistance: Avalon

The Resistance: Avalon

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 5-10
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 1.78 / 5
Uitgever: Indie Boards & Cards

The Resistance: Avalon zet de krachten van Goed en Kwaad tegenover elkaar in een strijd om de toekomst van de beschaving. Arthur vertegenwoordigt de toekomst van Groot-Brittannië, een belofte van welvaart en eer, maar verborgen tussen zijn dappere strijders zijn Mordred’s gewetenloze handlangers.

Deze krachten van het kwaad zijn klein in aantal maar hebben blijven verborgen voor alles behalve één van Arthurs dienstknechten. Merlijn alleen kent de agenten van het kwaad, maar hij moet hierover alleen in raadsels spreken. Als zijn ware identiteit wordt ontdekt, zal alles verloren zijn.

The Resistance: Avalon is een op zichzelf staand spel en hoewel The Resistance niet nodig is om te spelen, zijn de spellen wel compatibel en kunnen ze gecombineerd worden.

5. Santorini

Santorini
Foto door: zapata131

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.76 / 5
Uitgever: Spin Master

Santorini is een heruitgaven van het origineel uit 2004. Sinds de oorspronkelijke oprichting meer dan 30 jaar geleden, is Santorini voortdurend ontwikkeld, verbeterd en verfijnd door ontwerper Gordon Hamilton.

Santorini is een toegankelijke strategiespel, eenvoudig genoeg voor een basisschoolklas, terwijl het ernaar streeft om genoeg diepte en inhoud te bieden voor hardcore gamers. De regels zijn eenvoudig. Elke beurt bestaat uit 2 stappen.

Verplaats een van je bouwers naar een aangrenzende ruimte. Bouw vervolgens een verdieping op het gebouw naast de bouwer die je zojuist hebt verplaatst. Wanneer je bovenop de derde verdieping bouwt, plaats je een koepel en verwijder je die ruimte uit het spel.

4. Dominion

dominion
Foto door: mikehulsebus

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.37 / 5
Uitgever: 999 Games

In Dominion begint elke speler met een identiek en kleine set kaarten. In het midden van de tafel staat een stapel andere kaarten die de spelers kunnen “kopen” als ze zich dat kunnen veroorloven. Door nauwkeurig te kiezen  wat te kopen kaarten en hoe hoe je hand te spelen bouw je je eigen unieke kaarten set.

3. Patchwork

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.71 / 5
Uitgever: 999 Games

In Patchwork strijden twee spelers om de meest mooie (en hoog scorende) lappendeken te bouwen op een persoonlijk 9×9-speelbord. Om te beginnen met spelen, leg je alle patches willekeurig in een cirkel en plaats je een marker direct met de klok mee van de 2-1 patch. Elke speler neemt vijf knoppen – de valuta / punten in het spel – en dan kies je een startspeler.

Lees ook onze volledige review!

2. Codenames

Codenames

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 1.34 / 5
Uitgever: White Goblin Games

Twee rivaliserende spionnen kennen de geheime identiteiten van 25 agenten. Hun teamgenoten kennen de agenten alleen door hun CODENAMES.

In Codenames concurreren twee teams om te zien wie als eerste contact kan maken met al hun agenten. Spymasters geven aanwijzingen voor één woord die kunnen verwijzen naar meerdere woorden op het bord. Hun teamgenoten proberen woorden van de juiste kleur te raden en vermijden die van het andere team. Daarnaast wil iedereen wil de huurmoordenaar vermijden.

1. 7 Wonders Duel

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.25 / 5
Uitgever: Enigma

In veel opzichten lijkt 7 Wonders Duel op het oorspronkelijke spel 7 Wonders. Spelers spelen in drie eeuwen, kopen kaarten die middelen verschaffen of hun militaire of wetenschappelijke ontwikkeling bevorderen om een beschaving te ontwikkelen en wonderen te voltooien.

Wat er anders is aan 7 Wonders Duel is dat, zoals de titel suggereert, het spel uitsluitend voor twee spelers is, waarbij de spelers niet tegelijkertijd kaarten pakken en wegspelen. Een speler kan alleen een kaart nemen als deze niet door anderen wordt bedekt, dus de timing is belangrijk. Net als in het originele spel kan elke kaart die je koopt worden gebouwd, worden weggegooid voor munten of worden gebruikt om een wonder te construeren

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van de lijst met snelle bord- en gezelschapsspellen die je in minder dan 30 minuten kunt spelen. Heeft u meer tijd? Neem dan eens een kijkje op de lijst met beste bordspellen aller tijden. Een aantal uit deze lijst komen ook voor in de beste aller tijden!