Ga naar de inhoud

11 Beste bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen

 • 12 min read
 • door

Bordspellen zijn een geweldige manier om je avond door te brengen, alleen heb je niet altijd uren de tijd om te spelen. Daarom hebben wij de leukste bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen op een rij gezet. Let wel, veel bordspellen kun je in minder dan 2 uur spelen, maar kunnen vaak ook veel langer duren, soms wel tot 5 of 6 uur lang.

Daarom hebben we voor deze lijst uitsluitend gekeken naar bordspellen die in meer dan 90% van de gevallen niet langer dan 2 uur (kunnen) duren. Ook zijn voor deze lijst bordspellen uitgesloten die in 90% van de gevallen in minder dan 1 uur te spelen zijn omdat we daar een aparte lijst voor opgesteld hebben.

Deze lijst is onderdeel van onze bordspel aanraders op basis speelduur. U kunt het volledige overzicht hier bekijken.

Beste bordspellen om binnen 2 uur te spelen

Voor als u haast heeft hebben wij alvast de 11 beste bordspellen voor 3 personen opgesomd: 

 • Orléans
 • Concordia
 • Star Wars: Imperial Assault
 • Mechs vs. Minions
 • Viticulture
 • Blood Rage
 • Arkham Horror: The Card Game
 • The Castles of Burgundy
 • Scythe
 • Terraforming Mars
 • Gloomhaven

Wilt u meer weten over deze bordspellen? Lees dan hieronder in meer detail waar de spellen over gaan en waarom juist deze spellen in deze lijst staan.

11. Orléans

orleans bordspel
Foto door: LouisSparda

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.11 / 5
Uitgever: White Goblin Games

Tijdens de rumoerige middeleeuwse tijden in Orléans moet je een aanhang van boeren, kooplieden, ridders en monniken verzamelen om de overhand te verkrijgen door handel, bouw en wetenschap in het middeleeuwse Frankrijk.

In de stad Orléans, en het gebied rond de Loire, kunt u handelsreizen maken naar andere steden om felbegeerde goederen te verwerven en handelsposten te bouwen. Je hebt je volgelingen en hun unieke capaciteiten nodig om je macht uit te breiden door ze aan het werk te zetten als handelaren, bouwers en wetenschappers.

Ridders breiden uw actieradius uit en beveiligen uw handelsexpedities. Ambachtslieden bouwen handels stations en gereedschappen om het werk te vergemakkelijken. Geleerden maken vorderingen in de wetenschap, en last but not least kan het geen kwaad om actief te worden in de kloosters omdat met monniken aan jouw zijde je veel minder snel ten prooi valt aan het lot.

In Orléans wil je altijd meer acties ondernemen dan mogelijk is en er zijn heel veel wegen naar de overwinning. De uitdaging is om alle elementen zo goed mogelijk te combineren met uw strategie. Daarnaast is Orléans met een gemiddelde speelduur van 90 minuten ruim binnen de 2 uur spelen.

10. Concordia

Concordia bordspel
Foto door: kilroy_locke

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 100 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.12 / 5
Uitgever: 999 Games

Tweeduizend jaar geleden regeerde het Romeinse rijk de landen rond de Middellandse Zee. Met vrede aan de grenzen, harmonie binnen de provincies, uniforme wetgeving en een gemeenschappelijke munt, bloeide de economie op. Dit gaf een voetbodem voor machtige Romeinse dynastieën toen ze zich verspreidde in de talloze steden. Leid één van deze dynastieën en zend kolonisten naar de afgelegen delen van het rijk; ontwikkel uw handelsnetwerk; en eer de oude goden voor hun gunst.

Concordia is een vredig strategiespel van economische ontwikkeling in de Romeinse tijd voor 2 tot 5 spelers voor 13 jaar en ouder. In plaats van afhankelijk te zijn van het geluk van dobbelstenen of kaarten, moeten spelers vertrouwen op hun strategische vaardigheden. Zorg ervoor dat je je rivalen in de gaten houdt om te bepalen welke doelen zij nastreven en waar je ze kunt overtreffen!

Lees ook:  De 10 leukste Co-Op spellen - Ideaal voor stelletjes

In het spel worden kolonisten uit Rome gestuurd om zich te vestigen in steden die stenen, voedsel, gereedschap, wijn en kleding produceren. Elke speler begint met een identieke set speelkaarten en krijgt tijdens het spel meer kaarten. De gemiddelde speelduur van Concordia is 100 minuten en is daarom ook goed binnen twee uur te spelen.

9. Star Wars: Imperial Assault

Star Wars Imperial Assault bordspel
Foto door: haslo

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur:  60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.28 / 5
Uitgever: Enigma

Star Wars: Imperial Assault is een strategisch bordspel met tactische gevechten en missies voor twee tot vijf spelers. Star Wars: Imperial Assault biedt twee verschillende games van gevechten en avonturen in het Star Wars-universum!

Imperial Assault plaatst je in het midden van de Galactische Burgeroorlog tussen de Rebellenalliantie en het Galactische Rijk na de vernietiging van de Death Star boven Yavin 4. In dit spel kunnen jij en je vrienden deelnemen aan twee afzonderlijke campagnes. Het campagne spel plaats de onbevreesde troepen en middelen van het Galactische rijk tegen een team van elite Rebel-agenten, terwijl ze ernaar streven de grip van het rijk op de Melkweg te doorbreken.  Met een maximale speelduur van 120 minuten valt ook Imperial Assault net binnen de 2 uur en past daarom ook op deze lijst.

8. Mechs vs. Minions

Mechs vs. Minions bordspel
Foto door: Dorhan

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.46 / 5
Uitgever: Riot Games

Mechs vs. Minions is een coöperatieve spel voor 2 tot 4 spelers. In de wereld Runeterra spelen spelers de rol van vier onverschrokken Yordles: Corki, Tristana, Heimerdinger en Ziggs. In Mechs vs. Minions bundelen jullie je krachten en besturen jullie je nieuw ontworpen mechs tegen een leger plunderaars. Met modulaire borden, programmatische opdrachtregels en een verhaal gestuurde campagne, is elke missie uniek, waardoor je teamwerk en programmeer- en piloot vaardigheden op de proef gesteld worden.

7. Viticulture

Viticulture bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 45-90 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.94 / 5
Uitgever: Enigma

In Viticulture bevinden de spelers zich in de rol van mensen in het rustieke en historische Toscane. Je hebt een schamele wijngaarden geërfd. Bij de wijngaard heb je een paar percelen land, een kleine kelder en drie arbeiders. Elke speller heeft de de droom om van hun wijnmakerij een echt succes te maken.

De spelers zijn in de positie om te bepalen hoe zij hun werknemers het hele jaar door willen toewijzen. Elk seizoen is anders op een wijngaard, dus de werknemers hebben verschillende taken die ze in de zomer en de winter kunnen uitvoeren. Er is concurrentie over die taken en vaak heeft de eerste werknemer die aan de slag gaat een voordeel ten opzichte van volgende werknemers.

Gelukkig voor de spelers, houden mensen ervan om wijnhuizen te bezoeken, en een extra bonus is dat veel van die bezoekers bereid zijn om in de wijngaard te helpen wanneer ze op bezoek zijn, zolang je maar een werknemer toewijst om voor hen te zorgen en hen de weg wijst. De bezoeken (in de vorm van kaarten) zijn kort maar kunnen zeer nuttig zijn.

Lees ook:  10 Reden om Catan Niet te Spelen - Maar Wat Dan?

Met behulp van deze werknemers en bezoekers kunnen spelers hun wijngaarden uitbreiden door te bouwen, wijnstokken aan te planten (wijnstok kaarten) en wijn bestellingen te vervullen (wijn kaartjes). Het doel is om de meest succesvolle wijnmakerij in Toscane te krijgen. Viticulture is een spel wat gemiddeld tussen de 45 en 90 minuten duurt.

6. Blood Rage

Blood Rage bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.89 / 5
Uitgever: Guillotine Games

In Blood Rage bestuurt elke speler de krijgers, leider en het schip van zijn eigen Viking-clan. Ragnarök is gekomen en het is het einde van de wereld! Het is de laatste kans van de Vikings om heroïsch te sterven en hun plaats in Valhalla aan de kant van Odin zeker te stellen! Voor een Viking zijn er vele wegen naar glorie.

Je kunt een land binnenvallen en plunderen voor haar beloningen, je tegenstanders verpletteren in epische veldslagen, opdrachten vervullen, de statistieken van je clan verhogen, of zelfs glorieus sterven in de strijd. Blood Rage speels redelijk snel en is ook goed binnen een speelduur van 2 uur te spelen.

5. Arkham Horror: The Card Game

Arkham Horror the card game

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.17 / 5
Uitgever: Fantasy Flight Inc

In Arkham Horror: The Card Game worden jij en je vriend / vriendin (of maximaal drie vrienden / vriendinnen met twee spellen) personages in de New England-stad Arkham.

Je hebt je talenten, zeker, maar je hebt ook je gebreken. Misschien heb je wat te veel gestudeerd in de geschriften van het Necronomicon, en de woorden blijven je achtervolgen. Misschien voel je je gedwongen om alle tekenen van buitenaards kwaad te verdoezelen, waardoor je eigen onderzoek wordt belemmerd om het vertrouwen van de grotere bevolking te beschermen. Misschien word je getekend door je ontmoetingen met een griezelige sekte. Wie weet wat de uitkomst is. Je komt er alleen achter door deze game te spelen!

4. The Castles of Burgundy

The_castles_of_burgundy_bordspel

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30-90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.03 / 5
Uitgever: Ravensburger

The Castles of Burgundy speelt zich af in de regio Bourgogne van het middeleeuwse Frankrijk. Elke speler neemt de rol aan van een aristocraat, die oorspronkelijk een klein prinsdom bestuurt. Tijdens het spelen wil je nederzettingen en machtige kastelen bouwen, handel drijven langs de rivier, zilvermijnen exploiteren en de kennis van reizigers gebruiken.

Het spel gaat over spelers die nederzetting tegels van het speelbord nemen en ze in hun princedom plaatsen, wat wordt weergegeven door het spelersbord. Elke tegel heeft een functie die begint wanneer de tegel in het prinsdom wordt geplaatst. Het vorstendom zelf bestaat uit verschillende regio’s, die elk een eigen type nederzetting tegel vereisen. Burgundy kan soms al binnen 30 minuten afgelopen zijn en is dus een ideaal spel voor als je niet veel tijd hebt.

3. Scythe

Scythe board game

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 90-115 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.36 / 5
Uitgever: Stonemaier Games

Het is een tijd van onrust in Europa van de jaren twintig. De nasleep van de eerste wereldoorlog maakt de sneeuw nog donkerder. De kapitalistische stadstaat, die simpelweg bekend staat als ‘De Fabriek’, die de oorlog voedde met zwaar gepantserde mechs, heeft zijn deuren gesloten en trekt de aandacht van verschillende nabijgelegen landen.

Lees ook:  Eventjes rust? 25 Leukste bordspellen voor 1 speler

Scythe is een game in een alternatieve geschiedenis in de periode van de jaren 1920. Het is een tijd van landbouw en oorlog, gebroken harten en verroeste tandwielen, innovatie en moed. In Scythe vertegenwoordigt elke speler een personage uit een van de vijf facties van Oost-Europa die proberen hun fortuin te verdienen en het aandeel van hun factie in het land rond de mysterieuze fabriek te claimen. Spelers veroveren gebieden, rekruteren nieuwe manschappen, oogsten goederen, verkrijgen nieuwe dorpelingen, bouwen en activeren monsterlijke mechs.

Scythe is voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Bekijk de campagne hier op Kickstarter.

2. Terraforming Mars

Cijfer: 8.2
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.26 / 5
Uitgever: Stronghold Games

In de vijfentwintigste eeuw begint de mensheid de planeet Mars te ontginnen. Gigantische corporaties, gesponsord door de wereldregering op aarde, initiëren grote projecten om de temperatuur, het zuurstofniveau en de oceaan bedekking te verhogen totdat de omgeving bewoonbaar is.

In Terraforming Mars speel je een van die bedrijven en werk je samen in het proces van kolonisatie. Met een gemiddelde speelduur van 2 uur valt Terraforming Mars net binnen de maximale speelduur die voor deze lijst toegestaan is. Let wel op, het spel kan ook langer dan twee uur duren.

1. Gloomhaven

Gloomhaven board game

Cijfer: 8.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.78 / 5
Uitgever: Cephalofair Games

Gloomhaven is een spel vol tactische gevechten in een wereld met constant veranderende motieven. Spelers nemen de rol aan van een rondtrekkende avonturier met zijn eigen speciale vaardigheden en eigen redenen om naar deze donkere hoek van de wereld te reizen.

Spelers moeten uit noodzaak samenwerken om gevaarlijke kerkers en vergeten ruïnes schoon te ruimen. In dit proces zullen ze hun vaardigheden verbeteren met ervaring en buit, nieuwe locaties ontdekken om te verkennen en plunderen, en een steeds vertakkend verhaal uitbreiden dat wordt aangewakkerd door de beslissingen die ze nemen.

Gloomhaven is één van de beste spellen aller tijden en siert daarom ook deze lijst met beste bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen.

Gloomhaven is een voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Bekijk de pagina op Kickstarter hier.

En dat brengt deze lijst met bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen ten einde. Maakt de speeltijd u niet zoveel uit maar bent u opzoek naar de beste spellen voor een bepaald aantal spelers? Bekijk dan onze aanraders op basis van spelersaantal!