Ga naar de inhoud

10 Beste bordspellen voor 5 personen

 • 10 min read
 • door

Als jij je ook wel eens afgevraagd hebt: “Wat is het beste bordspel voor 5 personen?”. Dan ben je nu op de juiste plek op het internet aangekomen!

Laatst hadden wij een spelletjes avond gepland, en we wisten van te voren dat we met totaal 5 personen zouden zijn. We hadden geen zin in standaard spellen die al in onze kast stonden, dus zijn wij opzoek gegaan naar de leukste bordspellen voor 5 spelers. Het resultaat leest u hieronder!

Deze lijst is onderdeel van onze serie ‘beste bordspellen per spelersaantal‘.

De 10 leukste bordspellen voor 5 spelers

Waarom 10? Omdat een keuze maken al moeilijk genoeg is, dus meer is niet altijd beter. Als jij tussen deze 10 spellen niet een geschikt spel voor jouw spelletjes avond kunt vinden, bestaat het spel gewoon nog niet!

 • Hansa Teutonica
 • Cosmic Encounter
 • Railways of the World
 • Descent: Journeys in the Dark
 • Kemet
 • Battlestar Galactica: The Board Game
 • El Grande
 • Rising Sun
 • Power Grid
 • Star Wars – Imperial Assault

Mijn persoonlijke aanrader uit deze lijst is Power Grid (Hoogspanning). Het spel is niet al te moeilijk uit te leggen aan nieuwe spelers, duurt niet te lang en kost rond de 30 euro (bekijk de prijs bij bol.com).

Of als u voor een serieuze Role playing group opzoek bent naar een uitdaging, Descent: Journeys in the Dark.

Lees hieronder meer over deze spellen.

10. Hansa Teutonica

Hansa Teutonica

Hans Teutonica is een strategiespel voor 2 tot 5 spelers, maar speelt het beste met het maximale aantal spelers. Een potje duurt gemiddeld tussen de 45 tot 90 minuten en is te spelen vanaf 12 jaar. Let wel, het is een spel voor de meer ervaren bordspel speler en is redelijk complex.

In het spel speel jij een handelaar die handelsroutes tussen verschillende Duitse steden probeert op te zetten. Dit geeft jou als speler controle over deze steden. Het is de bedoeling dat je al spelende je ‘skill’ als handelaar vergroot.

Het spel is in eerste instantie verschenen als ‘Wettstreit der Handler‘ in een Duitse competitie. Het spel heeft in 2010 de ‘Golden Geek Best Stategy Board Game Award’ gewonnen en in 2011 is het de winnaar geworden van de ‘Nederlandse Spellenprijs’. Geen slechte keus dus voor een spelletjes avond vol met strategie!

Lees ook:  Leukste spellen als Pandemic - Als je van co-op houdt!

9. Cosmic Encounter

Cosmic Encounter
Foto door: endou_kenji

Cosmic Encounter is ook een strategie spel voor 3-5 spelers die het leukste is om met 5 spelers te spelen. Een potje Cosmic Encouter duurt gemiddeld iets langer dan Hansa Teutonica, reken op 1 tot 2 uur speeltijd. Hoewel het spel aangeraden wordt vanaf 12 jaar is het makkelijker dan de nummer 10 op deze lijst, dus een goede keus als je met minder ervaren spelers speelt.

In Cosmic Encouter is iedere speler een leider van een buitenaards ras. Het doel van het spel is om koloniën op te zetten in sterrenstelsels van tegenspelers. De winnaar van het spel is degene die als eerste 5 koloniën gesticht heeft buiten zijn eigen sterrenstelsel. Je bereikt dit door middel van ‘hyperspace gates’ te gebruiken om zo van stelsel naar stelsel te reizen.

8. Railways of the World

Railways of the World
Foto door: Firepigeon

Railways of the world is een spel voor 2 tot 6 spelers en kan gespeeld worden vanaf ongeveer 10 jaar. Het valt midden tussen spellen voor gemiddeld en ervaren spelers, dus wees hiervan bewust. Net als alle spellen op deze lijst biedt het spelen met 5 spelers het meeste plezier en uitdaging bij het spelen

In het spel begin jij met de eerste trein die ooit in Amerika gereden heeft, de John Bull. Met deze trein, een een doel voor ogen om de grootste trein magnaat van het land te worden begin je het spel. Het doel is om een zo groot en sterk mogelijk spoorwegennet op te bouwen en zo veel mogelijk geld te verzamelen om betere treinen te ontwikkelen.

7. Descent: Journeys in the Dark

Descent: Journeys in the Dark
Foto door: Interociter

Descent: Journeys in the Dark is een stuk moeilijker om te spelen dan de voorgaande 3 op deze lijst en wordt dan ook aangeraden om te spelen vanaf een jaar of 14. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers en duurt gemiddeld 2 uur.

In het spel neemt één speler de rol aan van kwaadaardige heerser, de andere spelers spelen helden in het verhaal en hebben als taak verschillende quests te volbrengen. Om de balans in het spel perfect te hebben is het het leukste om met 5 personen te spelen zodat je met vier spelers gezamenlijk tegen de overheerser speelt.

Het spel is zeer dynamische door het modulaire bord, de verschillende combinatie die je kunt maken met je mannetjes en hun vaardigheden. Het is aan te raden de tweede editie van dit spel te komen, deze voert namelijk wat zeer welkome verbeteringen door op het origineel.

Lees ook:  Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

6. Kemet

Kemet

Kemet is een uitdagend strategiespel voor 2 tot 5 speler, is een goed overgangsspel voor beginners naar meer ervaren spelers en wordt aangeraden voor spelers vanaf ongeveer 13 jaar. Reken wel op een speeltijd van anderhalf tot twee uur.

Zoals de naam al doet vermoeden, speelt Kemet zich af in het oude Egypte. Als speler stuur je manschappen eropuit, tezamen met de krachten en manschappen van de Egyptische goden om rijke gebieden binnen te vallen. Het spel speelt zich af in twee cycli van dag en nacht, welke beide een compleet andere speelervaring meebrengen.

5. Battlestar Galactica: The Board Game

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica is een semi-cooperative bordspel voor 3 tot 6 speler. Een potje duurt redelijk lijk (reken op een gemiddelde tijd van 2 tot 3 uur). Zelf geven de makers aan dat het gespeeld kan worden vanaf 10 jaar maar het spel is redelijk complex en ik raad je aan het niet met jonger dan 14 jarige te spelen.

Het spel is gebaseerd op de welbekende science fiction serie, en als speler neem je dan ook een van de 10 beschikbare rollen aan die elk herkenbaar zullen zijn als je de serie ooit gekeken hebt. Het is aan de spelers om er voor te zorgen dat ze voldoende voedsel, brandstof, moraal onder de bemanning en überhaupt mensen aan boord houden onderweg terug naar de aarde. Dit alles gebeurt onder constante aanval van de cyclon.

4. El Grande

El Grande

El Grande is al een wat ouder spel en stamt uit het jaar 1995. Het spel kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers, maar is aan te raden om toch echt met 5 spelers te spelen. Het spel is te spelen vanaf 10 jaar en is misschien voor de minder ervaren speler iets te lastig om aan deel te nemen. Een potje El Grande kan gespeeld worden in één tot twee uur tijd.

Als speler neem je de rol aan van ‘Grandes’ in Spanje in de middeleeuwen. Grandes zijn in feite rijke heren die vechten om controle over de map nu de macht van de koning aan het afnemen is. Dit doe je door ridders te verzamelen en gebieden over te nemen in een totaal van 9 rondes.

El grande heeft in 1996 de prestigieuze prijs van ‘Spiel des Jahres’ gewonnen.

3. Rising Sun

Rising Sun
Foto door: The Innocent

Aangekomen bij de top 3 beste spellen om met 5 spelers te spelen, beginnen we met een favoriet uit het Oosten. Rising Sun is een complex strategie spel welke met 3 tot 5 spelers gespeeld kan worden in anderhalf tot twee uur tijd.

Lees ook:  De vijf beste bordspel uitbreidingen aller tijden

Rising Sun is de opvolger van het welbekende Blood Rage, en heeft de zelfde ontwerper, studie en beeldhouwer.

In het spel draait alles om eer, onderhandelen, oorlogvoeren en dat allemaal in het feodale Japen. Wat wil je nu nog meer? Het spel kent een ontwikkelingspad die jouw eer aangeeft, en deze zal toe- of afnemen aan de hand van de acties die jij als speler onderneemt.

Daarnaast zie het er spel met zijn beeldhouwwerkjes ook nog eens fantastisch uit!

2. Power Grid

Power Grid
Foto door: virre

Power Grid (of Hoogspanning) is een minder bekend spel in Nederland wat misschien wel afhankelijk is van het minder interessante thema en/of naam. Echter doet dit niet af aan hoe goed het spel in werkelijkheid is.

In Power Grid speel je met 2 tot 6 spelers in 2 uur tijd een zeer goed ontworpen spel. Vergis je echter niet in de simpele naam, het spel is redelijk lastig! Aan te raden is dan ook om het niet met jonger dan 12 jarige kinderen te spelen.

Het spel is in 2004 uitgekomen en is de opvolger van Funkenschlag welke in 2001 uitgekomen is.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk steden van energie te voorzien. Dit doe je door energiecentrales aan te kopen. Maar let wel, als je centrales koopt heb je minder geld over om nieuwe ontwikkelingen door te voeren en grondstoffen aan te kopen. Het is aan de spelers om hier de perfecte balans tussen te vinden.

1. Star Wars – Imperial Assault

Star Wars Imperial Assault bordspel
Foto door: haslo

En de nummer één op deze lijst is afkomstig uit de beroemde serie Star Wars. In Star Wars- Imperial Assault speel je met 2 tot 5 spelers in één a twee uur een scenario uit deze franchise.

Het spel kent twee verschillende spelvormen, namelijk ‘campaign’ en ‘skirmish’. In de campagne speel je door een verhaal waarin één speler de Galactic Empire speelt en de andere spelers de Rebellion. Waarom dit spel zo leuks is met 5 spelers is om omdat zeg nauw zelf, wat is leuk dan met vier vrienden de Galactic Empire een kopje kleiner maken?

Gedurende het spel krijg je nieuwe ervaringen en vaardigheden, waardoor de karakters zich verder ontwikkelen en het verhaal zich verder ontwikkeld.

En hiermee zijn we aan het einde gekomen van de lijst met beste bordspellen om met 5 spelers te spelen. Niet kunnen vinden wat u zocht? Neem dan eens een kijken in onze lijst met beste bordspellen ooit.