Ga naar de inhoud

Het Kleurenmonster Recensie- Coöperatief Kinderspel Vol Emotie!

  • 7 min read
  • door

Voor jonge kinderen is het belangrijk om taal te kunnen geven aan hun emoties en gevoel. De reeks prentenboeken hebben hier een mooie vorm voor gevonden. En het goede nieuws is, er bestaat ook een prachtig bordspel van! 

Stap voor stap help je Het kleurenmonster zijn emoties te herkennen en te beschrijven. Wat voel jij? En waar voel jij dat? En wanneer voelde jij dat? Het bordspel geeft je als ouder of begeleider een mooie ingang om samen de binnenwereld van emoties en gevoelens woorden te geven.

In mijn Kleurenmonster recensie vertel ik je meer over mijn ervaringen, hoe ik Het Kleurenmonster inzet bij begeleiding, en de meningen van het beste panel: de kinderen zelf!

De materialen

Het bordspel ‘Het kleurenmonster’ is een spel vol emoties! Het kleurenmonster kan je met 2 tot 5 personen spelen, het is handig als een van hen een volwassene is. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en duurt ongeveer 20 minuten

Inhoud van het spel

  • 1 spelbord
  • 1 houten kleurenmonster
  • 1 houten meisje 
  • 1 dobbelsteen 
  • 8 potten om emoties in te stoppen
  • 2 schappen om de potten in te zetten
  • 5 verschillende emotie tokens
  • Een handleiding

In het spel zitten de emoties liefde, geluk, verdriet, boosheid, angst en kalmte. De makers hebben liefde gekoppeld aan de kleur roze. Geluk is gekoppeld aan de kleur geel, verdriet aan blauw. Boosheid is gekoppeld aan de kleur rood, angst aan de kleur zwart en grijs en tot slot is kalmte gekoppeld aan de kleur groen.

De potten hebben een neutrale voorkant en op de achterkant staan de kleuren van de verschillende emoties. Op de dobbelsteen staan de cijfers 1 en 2, een spiraal en een afbeelding van het meisje. 

De materialen zijn stevig en vrij grof en groot van formaat, zo kunnen jonge kinderen de materialen gemakkelijk hanteren. Het spelbord ziet er kleurrijk en vrolijk uit, het spreek kinderen erg aan. 

Lees ook:  Sushi Go Review: Snel en Leuk Kaartspelletje

De doos is vrij groot, maar het formaat van het spelbord zelf valt mee. Door de grote doos is het spel niet echt gemakkelijk om ergens mee naar toe te nemen. 

Het bordspel is uitgegeven door de Franse uitgever Asmodee. Zij hebben al een aantal mooie andere spellen op hun naam staan zoals Carcassonne, Pandemic en Ticket to Ride. Ze weten dus wel hoe een goed bordspel in elkaar zit!

Het spelverloop

Het spel begint met een kort inleidend verhaal, dat overeenkomt met het prentenboek van het Kleurenmonster. Door het spel in te leiden met een verhaal spreek je gelijk de belevingswereld van jonge kinderen aan. 

Het kleurenmonster wordt verward wakker, hij snapt niet zo goed wat er aan de hand is. Hij voelt alle emoties door elkaar heen en heeft hulp nodig om de gevoelens een eigen plekje te geven. Samen met zijn vriendinnetje help je het kleurenmonster stap voor stap de emoties te sorteren.

Het spelbord leg je op tafel, het kleurenmonster en het meisje starten bij de roze kleur. De potten schud je door elkaar en zet je in de schappen met de neutrale kant naar voren. 

Met behulp van de dobbelsteen verplaatsen het kleurenmonster en het meisje zich over het spelbord. Het doel van het bordspel is samen alle emotietokens in de juiste pot te krijgen. 

De plek waar het kleurenmonster eindigt is de kleur die je probeert op te ruimen. Dit doe je door een wat te vertellen over deze emotie. Dit mag een verhaal zijn, een herinnering of bijvoorbeeld een voorwerp. Vervolgens kies je een pot en draai je deze om. 

Heeft de achterkant dezelfde kleur? Dan mag je de token in de pot stoppen. Zo niet, dan leg je de token terug op het spelbord en plaats je de pot weer terug in het schap. Dit doe je met de neutrale zijde naar voren.

Lees ook:  Wat is de beste Kolonisten van Catan uitbreiding?

Naast het delen van ervaringen en het praten over emoties, heeft het spel dus ook een soort memorie element. Je probeert te onthouden op welke plek de emotie-potten staan om het kleurenmonster zo goed mogelijk te helpen.

Op een aantal potten zie je allemaal verschillende kleuren door elkaar. Op het moment dat je die pot omdraait, dan kies je twee andere potten en die wissel je van plek. De gemengde pot laat je met de kleurzijde in het schap staan. Op het moment dat het meisje zich bij het kleurenmonster voegt, dan mogen deze weer teruggedraaid worden.

Naarmate het spel vordert komen steeds meer tokens in hun pot. Komt het kleurenmonster op een lege plaats, dan vertel je alsnog iets over deze emotie. Het spel eindigt op het moment dat alle emotietokens in de juiste pot zitten voordat er drie meerkleurige potten zijn omgedraaid. 

Voor wie is dit bordspel geschikt?

Als leerkracht en kindercoach zet ik graag bord- en kaartspellen in. Dit bordspel heb ik aan verschillende groepen laten zien en met verschillende kinderen gespeeld. Ik merkte dat kinderen in groep 4 het spel een beetje ‘kinderachtig’ vonden, al was de oefening om te vertellen over de emoties wel zinvol.

Voor kinderen van 3 jaar duurde het spel wat te lang. Het spel vind ik zeer geschikt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar. De aanwezigheid van een volwassene is zeer gewenst om het spel te begeleiden. 

De rol van een volwassene is niet alleen belangrijk om het verloop van het spel uit te leggen, maar vooral om de kinderen te ondersteunen bij het verwoorden van emoties en jouw ervaringen te delen.

In een gezin zou je oudere kinderen kunnen vragen om het spel te spelen met hun jongere broer of zusje. Door te praten over ervaringen en emoties versterkt de relatie en het vertrouwen.

Lees ook:  Hoe speel je 30 seconds? Speluitleg & Spelregels

Het spel vind ik geschikt voor gezinnen, kindercoaches en kleuterleerkrachten. Het bordspel heb ik tijdens mijn begeleiding ingezet en zie dat de kinderen hier positief op reageren. Op een speelse manier kan je samen praten over de verschillende emoties.

Persoonlijk vind ik het een meerwaarde om eerst het prentenboek van het kleurenmonster voor te lezen. Op deze manier heb je de kinderen al meer taal gegeven om over de gevoelens te spreken. Zeker als de (emotionele) woordenschat laag is, is dat een fijne eerste stap voor de kinderen.

Door de grote doos is het spel minder geschikt voor kindercoaches, zoals ik, die op locatie begeleiding geven. Ik ga graag op de fiets naar de verschillende scholen toe, door het formaat van de doos neem ik het spel minder vaak mee dan ik eigenlijk zou willen.

Lees meer over mijn andere speltips voor in het onderwijs en kinderen! Bijvoorbeeld voor het oefenen van getalbegrip of meetkunde.

Conclusie

Ik ben fan van het spel! Het kleurenmonster bordspel is een toegankelijk bordspel voor jonge kinderen en hun leerkrachten, begeleiders of ouders. Het spel geeft inzicht in de verschillende emoties bij een ander en jezelf en helpt je emoties bespreekbaar te maken. Het is daarnaast perfect voor hooggevoelige kinderen Het spelverloop en vormgeving van het spel is simpel en krachtig. Voor de kindercoach die veel reist, zou een reisversie wel echt handig zijn!

Meer tips?

Wil je meer weten over het kleurenmonster spel of hoe je (bord)spellen leuk kunt inzetten als ouder of leerkracht? Lees dan mijn 9 Kleurenmonster tips op Breedweter.nl!