Ga naar de inhoud

Hoe speel je Betoverde Doolhof? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Het bordspel Ravensburger Betoverende Doolhof is ontworpen door Max. J. Kobbert. Het spel is uitgegeven door Ravensburger in 1986. Het bordspel is erg leuk gezelschapsspel voor het gezin. Je kunt het spel spelen met 2 tot 4 personen. Het Betoverde Doolhof is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar. De doos is voorzien van het bord, 4 pionnetjes, 34 doolhof kaarten en ook 24 schatkaarten.

In het bordspel Betoverde Doolhof ga je op zoek naar een schat. Je kunt gangen verschuiven, zodat jij jouw schat te kunnen pakken. Wie het eerst alle voorwerpen heeft kunnen vinden heeft gewonnen, maar je moet wel eerst terug naar het begin zien te komen. Lukt dit, dan ben jij klaar en tevens ook de winnaar van het Betoverende Doolhof.

Het Betoverde Doolhof is een bordspel waarbij je het ruimtelijk inzicht vergroot. Ontzettend goed om met kinderen te spelen! Benieuwd welke spellen die dit nog meer stimuleren? Bekijk dan de beste spellen voor het oefenen van meetkunde.

Betoverde Doolhof speluitleg – Kan jij jouw schat vinden?

De Betoverde Doolhof spelregels zijn heel erg makkelijk te begrijpen en te onthouden, vandaar dat het spel ook te spelen is met spelers vanaf 8 jaar oud. Wanneer je de doos hebt uitgepakt, kun je beginnen door het spelbord neer te leggen op tafel.

Doolhof kaarten en schatkaarten

De doolhof kaarten, waar 34 van zijn, moeten goed door elkaar worden geschud. Je legt deze dan op de vrije velden die op het spelbord staan. Op het spelbord zie je ook vakjes die je kunt schuiven en vakken die niet verschuifbaar zijn. De vakken die wel verschuifbaar zijn kunnen worden gebruikt om een weg te banen naar jouw schat.

Lees ook:  Hoe speel je Het Dorp? Speluitleg & Spelregels

Door het verschuiven van al deze verschuifbare gangen, zal er een doolhof ontstaan, vandaar ook de naam “De Betoverende Doolhof”. Je zult tijdens het spelen van het spel merken dat er altijd een doolhof kaart is dat overblijft, dat is de bedoeling. Ook zijn er de 24 kaarten met tekeningen van schatten. Dit zijn de schatkaarten. Zo weet je naar welke schat je op zoek moet.

Verloop van het Betoverde Doolhof

De schatkaarten moeten eveneens worden geschud. Deze worden dan onder de spelers verdeeld. De schatkaarten leg je neer, bedenkt op tafel neer. Dus met het logo omhoog. Bij het Betoverende Doolhof zijn er geen regels zoals: gooi 6, dan mag je beginnen. Bij Betoverende Doolhof is het zo dat de jongste speler mag beginnen met spelen.

De jongste speler zal dan van de stapel schatkaarten de eerste kaart pakken, om zo op zoek te gaan naar de schat die op de kaart staat afgebeeld. Na het bekijken van de schatkaart, moet de speler de kaart weer neerleggen zonder dat de medespelers te zien krijgen wat er op de kaart is. Nu moet de speler zijn schat zien te bereiken. Dit zal niet gemakkelijk zijn, omdat de gangen verschuifbaar zijn. Elke keer zal de doolhof blijven veranderen. Hierdoor zal ook de pion van plaats moeten veranderen.

De Betoverende Doolhof blijft elke keer veranderen. De eerstvolgende speler, zal nu de doolhof kaart dat over is gebleven nemen en aan de zijkant van het spelbord schuiven. Op deze manier wordt er aan de andere kant weer een kaart vrijgegeven. Deze vrijgegeven kaart moet dan weer aan een van de zijkanten van het bord worden gelegd door de volgende speler.

Lees ook:  Hoe speel je Berenpark? Speluitleg en Spelregels

De plaatsen waar de doolhof kaarten komen te liggen kunnen mogelijk ook worden verschoven. De kaart die opnieuw is vrijgegeven, is dan voor de nieuwe speler en die schuift het dan weer aan. De doolhof kaart mag niet op dezelfde plek worden terug geschoven. Zo zou je een bepaalde verschuiving gelijk weer terug kunnen draaien en dit mag niet.

Zodra een speler zijn schat heeft kunnen pakken, dan moet het doolhof worden veranderd. Dit kan door een pion met een doolhof kaart van het bord te schuiven en de pion aan de andere kant van het bord er weer op te zetten. Wanneer de doolhof kaart al is gebruikt, mag de pion van plaats worden veranderd.

De pion heeft geen beperkt aantal stappen. Je kunt de pion verplaatsen totdat je niet meer kunt. Je hebt ook de optie om ergens rond te blijven hangen, als jij denkt dat dat dit strategisch gezien het beste is voor jouw kansen om te winnen. Ook mogen er meer pionnen op een kaart komen te staan.

Zodra jij jouw schat hebt, kun je de kaart aan de medespelers laten zien en de kaart op een andere stapel leggen. Deze stapel is dan de stapel met schatten die jij al hebt gevonden. Zodra de speler weer aan de beurt is, pakt hij een nieuwe schatkaart en gaat hij op een nieuwe zoektocht naar een nieuwe schat.

Het spel wordt beëindigd zodra een speler alle schatkaarten heeft kunnen omdraaien, omdat hij al zijn schatten heeft gevonden. De pion moet dan weer naar het begin worden gebracht. Zodra dit gelukt is, dan heeft de speler ook echt gewonnen.

Lees ook:  Hoe speel je Dixit? Speluitleg & Spelregels

*Omslag foto door: Kilroy_locke