Ga naar de inhoud

Hoe speel je levensweg? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Het spel levensweg is een gezinsspel dat onder het type bordspellen valt, het is een spel dat parallel loopt met de activiteiten van ons dagelijkse leven. Tijdens het spel kunnen spelers kiezen tussen het maken van een carrière, gaan studeren, omgaan met leningen, aandelen, een huis kopen, belangrijke dingen die in het leven voorkomen zoals een huwelijk en kinderen hebben, pensioen, belastingen en als laatste salaris. De overeenkomsten die in het spel voorkomen vergeleken met het werkelijke “leven” zoals we het kennen is soms chaotisch.

Levensweg is leuk voor volwassenen en educatief voor kinderen. Het spelen van het spel is eenvoudig, maar vanwege de opzet en enigszins ingewikkeldheid van het spel, kan het een tijdje duren om de spelregels door te krijgen. Was het echte leven, maar zo simpel door te draaien aan het rad van fortuin. Het spel is in verschillende uitvoering op de markt gebracht, de standaard versie, junior editie en internet bankieren versie. Allen hebben dezelfde insteek, maar bij de internetversie werk je niet meer met papiergeld, maar met een “pinautomaat” te maken.

Doel van het spel

Om het bordspel levensweg te winnen, moeten spelers zoveel mogelijk levenstekens verzamelen en aan het einde van het spel eindigen als rijkste als iedereen gepensioneerd is. Het spel bevat: 1 spelbord, 3 bergen, 1 brug, 1 stickervel, 7 gebouwen, 1 rad van fortuin, 6 auto’s, 52 mensen pinnetjes, 25 levenstekens, 9 salariskaarten, 9 carrièkaarten, 9 aandelen, 9 eigendomsakten van huizen, geld, 14 verzekeringspolissen en 18 leningen van de bank.

Voorbereiding van het spel: Schut alle levenstekens en plaats ze met de juiste kant boven in de buurt van het spelbord als trekstapel. Verwijder er vier zonder ernaar te kijken met de goede kant omlaag en leg ze op de miljonairsvilla op het spelbord. Belangrijk: zorg dat deze geheim blijven tot iedereen met pensioen is.

Lees ook:  Hoe speel je Santorini? Speluitleg & Spelregels

Sorteer alle kaarten in vier stapeltjes: carrière, salaris, eigendomsaktes en aandelen. Plaats ze in de buurt van het spelbord met de juiste kant omlaag. Kies wie de bankier wordt en geef iedere speler 10.000 aan contant geld. Spelers kiezen vervolgens een kleur auto drukken er een pinnetje in die hen zelf vertegenwoordigd. En plaats deze voor je op tafel tot je aan de beurt bent. De speler die het oudste is, mag beginnen.

Hoe speel je levensweg?

Voordat er begonnen wordt, moet elke speler beslissen of hij-zij een carrière begint of eerst gaat studeren. Begin je eerst met de studie dan heb je meer salaris- en carrièremogelijkheden. Deze optie duurt langer en bij het bepalen van deze optie moet je ook 40.000 aan bankleningen opnemen voor je eerste draai. Plaats elke auto op de carrière- of universiteits- plek op het spelbord.

Kies je voor carrière, pak dan een willekeurige kaart van de stapel geschudde carrière kaarten welke niet zegt: “Universiteit vereist”, staat dat er wel op, stop hem dan terug en kies een andere. Doe hetzelfde met de salariskaarten. Plaats beide kaarten met de voorkant naar boven voor je.

Degenen die naar de universiteit gaan zullen hetzelfde doen. En spelers die een carrière hebben gekozen, zullen hetzelfde doen als ze op de vacature plek op het bord komen. Van de carrière- en salaris kaarten mogen ze er drie trekken en de beste hiervan uitkiezen, steek de rest terug in de stapel.

Houd in gedachten dat spelers ook geld verdienen als anderen over de hele linie op je carrière vakken terecht komen. Als je boekhouder bent en iemand belasting moet betalen, geven ze je het geld. Alle carrières kunnen alle kanten op, alles staat of valt met het “rad van fortuin”.

Lees ook:  Hoe speel je Sushi Go? Speluitleg & Spelregels

Speluitleg, hoe te beginnen.

De regel over wie het spel mag beginnen, kan zijn de oudste van de spelers of wie het hoogste nummer draait aan het rad van fortuin en daarna wordt het spel met de klok mee gespeeld. Verplaats je auto het aantal vakjes dat je draait met het rad, tenzij je een stopbord hebt bereikt. Volg de aanwijzingen op de ruimte waar je terecht bent gekomen en je beurt is voorbij.

Terwijl je je auto verplaatst, stop je op verschillende kleuren, die elk een eigen regel hebben:

  • Oranje: volg hier gewoon de aanwijzingen van,
  • Blauw: deze zijn optioneel en je ben niet verplicht om de aanwijzingen te volgen,
  • Groen: Salaris wanneer je op of over dit vakje gaat,
  • Rood: betekent, je moet stoppen met drie opties, werk, trouwen en huis kopen.

Kom je op een belasting vakje, dan moet je belasting betalen. Kom je op het vakje levensweg, dan krijg je een levensteken. Deze mag je niet omdraaien en moet geheim blijven. Met investeringen in bijvoorbeeld aandelen kun je geld verdienen en geld kun je ook besparen door het afsluiten van een auto- of een huisverzekering.

Eenmaal bij de finish aangekomen kies je waar je wilt leven na je pensioen. Tel je geld samen met de waarde van de levenstekens op en wie als rijkste eindigt, heeft gewonnen.