Meteen naar de inhoud

Hoe speel je Uno? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read

Het Amerikaanse kaartspel Uno van Mattel wordt ook in Nederland veel gespeeld. De kaarten hebben een eenvoudige voorstelling van punten. Je zou Uno ook online kunnen spelen.

Uno staat ook in onze lijst met leerzame kaartspellen voor kinderen, en aanraders onder de 10 euro!

Spelregels

Om het spel succesvol te spelen raden we je aan de spelregels goed door te nemen. Dan kun je daarna strategisch spelen. Je moet de kaarten eerst goed schudden, voordat ze uitgedeeld worden. Iedere speler krijgt 7 kaarten. De kaarten die niet uitgedeeld worden, moeten dicht (dus met de nummers naar beneden) op tafel worden gelegd. Dit wordt de stock genoemd. De bovenste kaart moet zichtbaar op de tafel zijn gelegd. De opengelegde kaart van de stock is het vertrekpunt van het spel. De deler is de persoon die de hoogste kaart trekt voordat je begint. Er zitten in het spel speciale kaarten. Is de omgedraaide kaart een speciale kaart dan gelden daarvoor ook specifieke regels bij het begin van het spel, lees hieronder er meer over.

De speler aan de linkerzijde van de deler gaat beginnen. Hij mag een kaart, die hij in zijn handen heeft met dezelfde kleur of symbool, op de opengelegde kaart leggen. Is de opengelegde kaart op de tafel bijvoorbeeld een rode 6, dan mag de speler er iedere rode kaart op leggen. Hij mag ook een andere kleur kaart met het nummer 6 op tafel leggen. Daarop zal de volgende speler weer verder moeten gaan in de kleur die zojuist is gelegd. Hij kan er zelfs een joker opleggen als hij dat zou willen. Kan de speler, die aan de beurt is er geen kaart opleggen, dan moet hij een nieuwe kaart pakken. De gepakte kaart mag hij direct uitspelen als hij dat zou kunnen. Kan hij niet verder dan is de speler, die naast hem zit, aan de beurt.

Lees ook:  Leukste Spellen als Cluedo - 5 Spannende Deductie Toppers!

Zodra je nog maar 1 kaart in je handen hebt, moet je dat aan je medespelers aangeven door duidelijk UNO te roepen. De andere spelers moeten kunnen horen dat je nog maar een kaart hebt. Wanneer je vergeet om UNO te roepen en een medespeler heeft dat in de gaten, zul je 2 strafkaarten van de stock moeten pakken.

Het is ook mogelijk dat een speler liever geen kaart speelt. Wanneer hij aan de beurt is, moet hij wel een kaart van de stock nemen. Deze mag hij weer direct uitspelen. Hij mag dan alleen de kaart uitspelen die hij van de stock gepakt heeft. Hij mag pas bij de volgende beurt helemaal (oftewel zijn laatste kaart) uitspelen als hij dat kan.

Speciale kaarten

In het spel zitten +2 kaarten. Wanneer de speler een +2 kaart op de omgedraaide kaarten legt, zal de speler die aan de beurt is 2 kaarten van de stock moeten pakken. Hij zal geen kaarten mogen wegleggen.

De keer om kaarten worden gebruikt wanneer je de speelrichting wil veranderen. Gaat men in eerste instantie rechtsom spelen, dan wordt daarna de richting linksom. Wordt een dergelijke kaart aan het begin van het spel van de stok omgedraaid, zal men linksom starten.

De joker geeft je de vrijheid om een ander kleur te kiezen wanneer je aan het spelen bent. Wordt met deze kaart gestart, dan mag de deler van het spel de kleur bepalen. Een joker mag altijd worden gebruikt. Je hoeft niet naar de kleur van het spel of symbool te kijken.

Lees ook:  Hoe Speel je Meppen? Speluitleg & Spelregels

De overslaan kaarten worden gespeeld als je wilt hebben dat de speler die na je aan de beurt is een beurt moet overslaan. Wordt met deze kaart aan het begin gestart, zal niet de speler naast de deler aan de beurt zijn, maar de volgende persoon.

De +4 kaarten kan een speler gebruiken als hij wil hebben dat de speler die na hem komt 4 kaarten moet pakken. Ook kan hij, die de +4 kaart gebruikt, een andere kleur kiezen. Deze kaart mag alleen worden gebruikt als de speler geen aansluitende kaart in zijn hand heeft. De persoon die de 4 kaarten moet pakken mag geen kaart wegleggen.

De persoon die nog maar één kaart in zijn hand heeft moet nooit vergeten om UNO te roepen anders loopt hij of zij het risico dat er 2 kaarten moeten worden gepakt. Wanneer de laatst gepeelde kaart een + kaart is, zal de volgende speler eerst nog het aantal kaarten moeten pakken die de kaart aangeeft. Pas daarna kan de puntentelling plaatsvinden.

Puntentelling

Alle kaarten hebben hun eigen waarde behalve de +2 kaarten, die hebben een waarde van 20 punten, de + 4 kaarten 50 punten, de joker 50 punten, sla een beurt over kaarten 20 punten en de keer om kaarten ook 20 punten.

Het spel UNO is een leuk spel waar je veel plezier aan kunt beleven. En het is zeker een aanrader om met kinderen te spelen omdat het zeer leerzaam is, of om mee op vakantie te nemen omdat het weinig ruimte in beslag neem.

Lees ook:  Hoe speel je saboteur? Speluitleg & Spelregels

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid