Meteen naar de inhoud

Educatieve bord- en kaartspellen voor kinderen – Speel met het hele gezin

  • 14 min read

Veel ouders weten al lang dat het enige wat kinderen van je willen, je tijd is. Alleen is het soms moeilijk om het in zowel je eigen drukke leven als dat van je kind in te passen. Een perfecte manier om tijd met elkaar door te brengen en tegelijkertijd je kinderen uit te dagen kritische, logisch en snel na te denken zijn kaartspellen.

Tegenwoordig is er een heel scala aan beschikbare spellen, alleen zijn ze niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Het hoeven geen academische hoogstandjes te zijn om leerzaam voor je kind te zijn, maar ze moeten wel aan enige voorwaarden voldoen. Om u alvast op weg te helpen met het kiezen van een leuk en leerzaam spel hebben wij onderstaande lijst samengesteld.

Wat is precies het voordeel van kaartspellen voor kinderen denkt u misschien?

Door alleen al te spelen leren kinderen communicatieve vaardigheden, leren ze om te delen, om op hun beurt te wachten en anderen eerst te laten gaan en gewoonweg met elkaar om te gaan. Daarnaast leren ze cruciale vaardigheden als hun aandacht te richten op 1 taak totdat deze volbracht is zowel als het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en niet te snel opgeven. Het leuke aan spelletje is dat het soms lijkt alsof je mijlenver achter staat, maar dan veranderd de situatie opeens en ben je aan de winnende hand, ook dit is zeer leerzaam voor kinderen. Daarnaast is het voor zowel jong als oud belangrijk om te leren zowel een goede verliezer als een goede winnaar te zijn!

Een van de grote voordelen van kaartspellen voor kinderen is dat ze relatief goedkoop zijn ten opzichte van veel van het hedendaagse speelgoed. Je kunt dus voor relatief weinig geld een hoop educatief en leuk materiaal voor je kind verzamelen. Hieronder een aantal van onze favorieten.

Leukste educatieve spellen voor kinderen

LET OP! De aangeraden leeftijd op deze pagina kan soms afwijken van die aangegeven door de uitgever. Onze leeftijd is gebaseerd op de ervaring van duizenden gebruikers wereldwijd die op BoardGameGeak hun mening hebben gegeven over de leeftijd waar vanaf het spel gespeeld kan worden. 

14. UNO

Aantal spelers: 2-10
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.13 / 5

In Uno proberen Spelers om als eerste hun hand leeg te spelen zodat tegenstanders met kaarten in hun hand blijven zitten die als strafpunten tellen. Om beurten proberen spelers een kaart te spelen door de kleur, het nummer of het woord aan te passen aan de bovenste kaart op de aflegstapel. Als ze niet kunnen spelen, trekken spelers een kaart van de trekstapel en als ze nog steeds niet kunnen spelen geven ze hun beurt door. Speciale kaarten maken het spannend.

UNO is een commerciële versie van het spel Crazy Eights, een kaartspel uit het openbaar domein dat wordt gespeeld met een standaard kaartspel met speelkaarten.

13. SET

Set kaartspel voorkant doos

Aantal spelers: 2-20
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.70 / 5

In SET elke kaart bevat 1-3 objecten, waarbij alle objecten op een kaart dezelfde kleur, vorm en vulling hebben, bijvoorbeeld twee paars gearceerde ovalen. Kleuren, vormen en vullingen zijn er in drie verschillende soorten: groen, paars en rood; ovaal, ruitvormig en kronkelend; en vet, gearceerd en geschetst.

Alle spelers spelen tegelijkertijd en proberen kaartensets op te eisen in 1 enkele ronde van het spel. Een set bestaat uit drie kaarten die allemaal hetzelfde of allemaal verschillend zijn in elk attribuut weergegeven op de kaart. Als alle drie kaarten bijvoorbeeld hetzelfde aantal objecten hebben, maar drie verschillende vormen, arcering en kleuren, dan zijn die kaarten een verzameling; als twee van de kaarten een gemeenschappelijk kenmerk hebben dat niet door de derde wordt gedeeld, zijn ze geen set.

Lees ook:  Wat zijn Party Games? En welke zijn het leukst om te spelen?

Om te spelen neemt een persoon het kaartspel en legt twaalf kaarten open neer. De eerste persoon die een set ziet, pakt die drie kaarten; als de speler zich vergist, kan deze speler pas een set claimen nadat een andere speler dat heeft gedaan. Nadat iemand een set heeft geclaimd, legt de kaarthouder drie nieuwe kaarten uit (Op het moment dat alle spelers het erover eens zijn dat er geen sets geclaimd kunnen worden, legt de kaarthouder nog drie kaarten uit. Deze kaarten worden niet vervangen nadat iemand een set claimt). Wie de meeste sets claimt, wint!

12. Beverbende

Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 10 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.12 / 5

In Beverbende gaan tactiek en geheugen hand in hand. Je hebt 4 kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers. Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde.

11. Vlotte Geesten

Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.14 / 5

Vlotte Geesten is het bliksemsnelle vorm- en kleur herkenningsspel dat de reflexen van kinderen, gezinnen en gamers teste. In Vlotte Geesten leg je vijf houten voorwerpen op de tafel om te worden gepakt: een witte geest, een groene fles, een schattige grijze muis, een blauw boek en een comfortabele rode stoel. Elke kaart in het kaartspel toont afbeeldingen van twee objecten, waarbij een of beide objecten op de verkeerde manier zijn ingekleurd. Terwijl alle spelers tegelijkertijd spelen, onthult iemand een kaart, dan grijpen spelers naar het “juiste” object – maar welk object is het juiste?

De eerste speler die het juiste voorwerp pakt, houdt de kaart bij zich en onthult vervolgens de volgende kaart van het kaartspel. Als een speler het verkeerde voorwerp grijpt, moet hij of zij een eerder verzamelde kaart weggooien. Zodra het kaartdek leeg is, eindigt het spel en wie de meeste kaarten heeft verzameld, wint!

10. Saboteur: Het Duel

Saboteur het duel

Aantal spelers: 1-2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.36 / 5

Saboteur: Het Duel is een op zichzelf staande versie van het beroemde kaartspel Saboteur voor één en twee spelers. Als je alleen speelt, wil je zoveel mogelijk goud verzamelen door nieuwe tunnels in de mijn te graven; wanneer je met een tegenstander speelt, wil je simpelweg meer dan de andere speler verzamelen, maar natuurlijk zal je tegenstander proberen je voortgang op alle mogelijke manieren te blokkeren.

In dit kaartspel speel je pad/weg- of actiekaarten. De pad kaarten vormen een doolhof in de richting van de zes doelkaarten, die een wisselend aantal gouden stenen bevatten. De actiekaarten worden gebruikt om tegenstander te hinderen of om u te helpen bij het repareren van je voorwerpen. Een hebzuchtige trol sluimert ook in de mijn en je zult hem moeten betalen om verder te komen.

9. Halli Galli

Halli Galli

Aantal spelers: 2-6 
Speelduur: 10 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.01 / 5

Halli Galli is een snelheidsspel met veel actie waarin spelers zoeken naar sets van precies vijf vruchten. Het kaartspel bevat 56 speelkaarten met vier soorten fruit in aantallen van 1 tot 5 en een bel zoals bij de balies van klassieke hotels.

Het kaartspel wordt gelijkmatig verdeeld tussen de spelers. Alle spelers houden hun kaartspel bedekt naar beneden en leggen om beurten één kaart open voor zich uit. Om de beurt onthult een speler zijn of haar volgende kaart, zodra je in totaal vijf van één soort fruit op tafel ziet, druk je op de bel. Als je gelijk hebt, pak je alle gespeelde kaarten op en leg je ze in jou stapel; als je ongelijk hebt, betaal je de andere spelers 1 kaart per stuk. Als je geen kaarten meer hebt, ben je af. Als twee spelers over zijn, spelen ze nog 1 ronde totdat de bel opnieuw wordt geslagen, waarna het spel eindigt en het hoogste dek wint.

Lees ook:  Hoe Speel je Yahtzee? Speluitleg & Spelregels

Houd er rekening mee dat een combinatie kan voorkomen, zowel wanneer kaarten worden onthuld als wanneer ze worden gedekt. Als er bijvoorbeeld kaarten met 3, 1 en 4 bananen op tafel liggen en de 3 wordt bedekt met een kaart zonder banaan, dan zijn er plotseling vijf bananen en kan iemand op de bel slaan.

8. Take 5!

take5

Aantal spelers: 2-10
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.22 / 5

Take 5! kent vele namen waaronder 6 nimmt! en Categorie 5 en vele andere namen. Het spel draait er om dat je zo weinig mogelijk punten scoort.

Om het spel te spelen, schud je de 104 kaarten, leg je vier kaarten open neer om de vier rijen te beginnen en deel je vervolgens tien kaarten uit aan elke speler. Elke beurt kiezen spelers tegelijkertijd een kaart uit hun hand en onthullen ze deze, daarna voegen ze de kaarten toe aan 1 van de rijen, waarbij de kaarten worden geplaatst in oplopende volgorde op basis van hun nummer. Wanneer de zesde kaart op een rij wordt geplaatst, claimt de eigenaar van die kaart de andere vijf kaarten en wordt de zesde kaart de eerste kaart in een nieuwe rij.

Naast een nummer van 1 tot 104 heeft elke kaart een puntwaarde. Na het voltooien van tien rondes tellen spelers hun score en zien ze of het spel eindigt. (Categorie 5 eindigt wanneer een speler bijvoorbeeld een score van meer dan 74 heeft, terwijl 6 nimmt! Eindigt wanneer iemand boven de 66 uitkomt.) Wanneer dit gebeurt, wint de speler met de minste punten!

6 nimmt! werkt met 2-10 spelers, en de dynamiek van het spel verandert hoe meer spelers je hebt. In één variant van het spel moet je 34 kaarten, 44 kaarten of 54 kaarten gebruiken (in plaats van alle 104 kaarten) als je drie, vier, vijf, etc. aantal spelers hebt. Met deze wijziging is het mogelijk te weten welke kaarten er in het spel zijn, waardoor je kunt bijhouden welke kaarten zijn gespeeld en (theoretisch) betere keuzes kunt maken over welke kaart(en) je wilt spelen.

7. Sushi Go!

Sushi go kaarten

Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.17 / 5

In het supersnelle sushi-kaartspel Sushi Go!, eet je in een sushi-restaurant en probeer je de beste combinatie van sushi-gerechten te krijgen terwijl ze voorbij vliegen. Je scoort punten door het verzamelen van de meeste sushi rollen of het maken van een volledige set sashimi. Doop je favoriete nigiri in wasabi om de waarde ervan te verdrievoudigen! Als je het allemaal hebt opgegeten, maak je je maaltijd af met alle pudding die je hebt! Maar wees voorzichtig welke sushi je je vrienden toestaat te pakken; misschien is het precies wat ze nodig hebben om je te verslaan!

Sushi Go! is een twintig minuten durende game die iedereen kan spelen. De dynamiek van “kaarten trekken en passen” werkt goed, terwijl de regels tot een minimum worden beperkt. Terwijl je de eerste paar kaarten ziet, moet je snel beslissen voor welk type sushi je gaat. Vervolgens moet u bij elke beurt afwegen welke kaarten u wilt behouden en welke u wilt doorgeven. De verschillende score combinaties zorgen voor een aantal slimme mogelijkheden en vervelende pesterijen voor je medespelers. Elke ronde moet je ook het doel in het oog houden van de meeste pudding-kaarten aan het einde van het spel! Anders kan zomaar je tegenspeler er met de winst vandoor gaan.

6. Koehandel

koehandel

Aantal spelers: 3-5
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.62 / 5

Koehandel is een klassiek spel van bieden en bluffen. Het dek bestaat uit sets van boerderijdieren, 4 kaarten per dier. Spelers veilen het bovenste dier van het kaartspel of proberen hun set te voltooien door met een andere speler te handelen. De hoogste bieder wint, maar de veilingmeester heeft altijd de keuze om het dier te kopen voor dezelfde prijs als het hoogste bod.
Handelen is een blind biedsysteem: beide spelers plaatsen hun bod met de voorkant naar beneden op de tafel en onthullen deze gelijktijdig aan elkaar. De hoogste bieder wint het dier van de andere speler. In Koehandel is het het beste om iets meer te bieden dan je tegenstander, maar hoeveel heeft hij precies geboden?

Lees ook:  Leukste familie bordspellen, om met het hele gezin te spelen

5. Phase 10

Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.31 / 5

Phase 10 is een rummy-achtig kaartspel waarbij spelers strijden om als eerste alle tien de fasen te voltooien. Het spel bestaat al sinds 1982. Fasen omvatten het verzamelen van aantallen nummers, het verzamelen van een bepaald aantal van een bepaalde kleur enz. De eerste speler die klaar is met het voltooien van de 10e fase wint. In het geval van gelijkspel wint de speler met het minste aantal punten.

4. Five Crowns

Five Crowns

Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.26 / 5

Een all-time klassieker en winnaar van ‘Best Game Awards’, Five Crowns is een kaartspel gespeeld in snelle rondes. Dit leuke kaartspel bevat vijf figuren waaronder sterren, ruiten, klaveren, harten en schoppen, waarmee elke speler meerdere opties heeft om zijn hand te rangschikken. De ‘wilde’ kaart verandert elke ronde en dat maakt het zo leuk. Het doel van het spel is om ’til the Kings Go Wild’ te spelen.

3. Exploding Kittens

exploding kittens

Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 7+
Niveau: 1.07 / 5

Om Exploding Kittens het beste uit te leggen, moet je het beschouwen als een zeer strategische, kitty-gevoede versie van Russisch roulette. Het idee is dat spelers kaarten trekken totdat iemand een exploderend kat pakt, wat (logischerwijs) betekent dat ze ontploffen en sterven, tenzij …

2. Pim Pam Pet

pim pam pet

Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.00 / 5

Pim Pam Pet is het bekende vraag- en antwoordspel dat iedereen kent. Draai aan de schijf en pak een vragenkaartje. De eerste persoon die een antwoord op de vraag weet dat begint met de gedraaide letter wint het kaartje. De speler die aan het eind van het spel de meeste kaartjes heeft verzameld heeft gewonnen. Het spel kan ook in teams gespeeld worden

1. Skip-Bo

Skip-Bo

Foto door: Der Das

Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.24 / 5

In Skip-Bo krijgt elke speler een voorraad van 30 kaarten. De winnaar is degene die het eerst zijn voorraad weet af te leggen. Kaarten worden op vier gedeelde aflegstapels in numerieke volgorde van 1 tot 12 gespeeld. Bij elke draai trekt een speler totdat ze vijf kaarten in de hand hebben en speelt dan kaarten uit: hun hand, een bovenste kaart van hun aflegstapels, of hun voorraad. Aan het einde van hun beurt moet een speler zijn hand afleggen op een van hun vier persoonlijke aflegstapels. Strategie houdt het organiseren van kaarten in de aflegstapels in, zorg ervoor dat je de volgende speler niet in de hand speelt, weten wanneer te spelen en wanneer niet, en vooral de timing van het spelen van een waardevol “Skip-bo” wildcard.

Hopelijk heeft u wat leuke spellen gezien voor zowel kinderen als uzelf. Heeft u nog vragen over een van deze spellen of een aanrader die wij vergeten zijn? Laat dan een berichtje achter!

Zijn of worden uw kinderen al wat ouder en bent u toe aan serieuzere bordspellen? neem dan eens een kijkje op onze lijst met leukste bordspellen voor beginners om de overgang te maken naar de volwassen spellen!.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid