Ga naar de inhoud

Hoe speel je Dixit? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Dixit is een bordspel waarbij alles draait om 84 grote fotokaarten, die prachtig zijn vormgegeven en soms absurde, bijna surrealistische, motieven vertonen. Zo zie je een scheepsanker in de woestijn, een veer op een weegschaal, een jonge wandelaar die zeepbellen blaast die in planeten aan de hemel veranderen.

Deze surrealistische illustraties nodigen uit tot dromen en bieden veel ruimte voor interpretatie. Dixit werd in 2010 uitgeroepen tot Game of the Year.

Hoe speel je Dixit?

Dixit is een spel voor mensen met verbeeldingskracht. Jean-Louis Roubira heeft het spel bedacht. De tekeningen zijn van Marie Cardouat.

Elke kaart is op zichzelf een klein mysterie en kan heel anders worden geïnterpreteerd. Het gaat er in dit spel om wie op basis van zijn kaart fantasierijke verhalen, heldere en donkere droomwerelden en opwindende emoties kan vertellen.

En wie is de beste luisteraar die herkent welke kaart bedoeld wordt? Dixit is geschikt voor 3 – 6 personen vanaf 8 jaar en duurt het 30 min.

Dixit speluitleg

In elke ronde neemt iemand anders de rol van verteller op zich.

Voor de start van het spel kiest elke speler een kleur en ontvangt een scorefiche, die op het startveld van het scorespoor wordt geplaatst. Ook ontvangt iedereen nog genummerde tegels. De plaatjeskaarten worden geschud en er worden er zes aan elke speler gedeeld.

Als eerste speler neem je gedurende één ronde de rol van verteller op je. Hiervoor kijk je naar je kaarten en vertel je wat je op de kaart ziet door een verhaal, een zin of slechts een woord te noemen. Bij het beschrijven van de plaatjes is het de bedoeling ze zo te kiezen dat het niet al te gemakkelijk is om erachter te komen welke kaart bedoeld is, maar ook niet te moeilijk. Je kan je eigen woorden kiezen, maar ook citaten, gedichten, filmtitels, een songtekst of gebruik maken van geluiden zonder woordbetekenis.

Lees ook:  Hoe Speel je Blackjack? Speluitleg & Spelregels

Het is de kunst om niet te veel te onthullen, maar ook niet te weinig. Nadat je je beschrijving hebt gegeven, leg je een van je kaarten met de bewuste afbeelding naar beneden voor je op tafel. De andere spelers kiezen nu uit hun handkaarten een motief dat naar hun mening het beste bij jouw verhaal past en leggen ook een kaart omgekeerd voor zich neer. Als alle spelers de kaarten hebben neergelegd, pak je alle kaarten, inclusief de kaart waarover je hebt verteld. Je schud ze kort en legt ze open naast elkaar.

Nu proberen de spelers te raden welke kaart omschreven is, d.w.z. welke kaart eigenlijk past bij het verhaal. Iedere speler legt hiervoor een nummerplaat voor de positie van de fotokaart waarvan ze denken dat dit de juiste is.

Dixit

Puntentelling

Daarna onthul de eerste speler wat de juiste kaart is. De tegels worden samen onthuld en punten worden verdeeld. Dit gaat als volgt: er zijn drie punten voor een correcte herkenning van de kaart.

Als geen of alle spelers gelijk hebben, krijgt de spelleider geen punt. Hiervoor ontvangen de teamgenoten elk twee punten. Anders krijgt elke speler drie punten. Bovendien: de speler wiens kaart ten onrechte werd geraden, krijgt een extra punt. Daarna mag elke speler zijn konijn het aantal velden verplaatsen op het scorebord van 1 naar 30.

Zo snel gaat één ronde. Iedereen trekt weer een kaart en de volgende beschrijving volgt beurtelings. Het spel eindigt als het spel kaarten allemaal is uitgespeeld. Degene die de meeste punten kan verzamelen, wint.

Lees ook:  Hoe speel je Animal Party? Speluitleg & Spelregels

Het spel is liefdevol ontworpen. Het is geweldig en het leidt er echt toe dat alle spelers hun hersens moeten laten kraken en hun fantasie de vrije loop laten. Dus: probeer het gewoon eens. Geniet van de spannende en grappige beschrijvingen en krijg interessante inzichten in de gedachten van je medespelers.

Dixit is een van de weinige spellen die ik voor vrijwel iedereen kan aanbevelen, omdat de focus op je eigen fantasie ligt, je zelf de regels moeilijker kunt maken en zo langdurig plezier aan het spel kan beleven.