Ga naar de inhoud

Hoe speel je Het Dorp? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Vandaag behandelen we het spel Het Dorp, in Nederland uitgegeven door 999 games. Je bent er als speler Hoe speel je Het Dorp? Speluitleg & spelregels van je tijd aan kwijt.

In het dorp krijgt iedere speler de beschikking over een familie, deze moet zo gunstig mogelijk worden ingezet. Het is een worker placement spel waarbij punten en faam moeten worden behaalt.

Uiteindelijk zullen familieleden overlijden, en de jongere generaties zullen het overnemen. Wanneer een familielid op het juiste moment overlijdt, dan komt deze in de kronieken, en dan zal hij voor eeuwig herinnerd worden. Heeft hij pech? Dan gaat hij richting een naamloos graf.

Het is een leuk spel voor jong en oud, maar er komt wel een hoop strategie bij kijken. In dit artikel nemen we de Het Dorp spelregels uitgebreid met je door.

Wat vindt je in de doos?

Uiteraard, de spelregels. Ze zijn uitermate overzichtelijk, en ze zijn ook vrij simpel te begrijpen. Uiteraard, het speelbord met het dorp erop afgebeeld met de verschillende acties en speelmogelijkheden van dien.

Voor elke speler, een familieboerderij, set-up kaartjes, goederen speelstukken en uiteraard de familieleden met markers.

Hoe wordt Het Dorp gespeeld?

Een speler doet in zijn beurt twee acties. Een speler kan een blokje pakken, en vervolgens kan er voor gekozen worden om de bijbehorende actie te doen.

Een gekleurd blokje kan worden neergelegd op de boerderij, en daarvan mag een speler er zo veel hebben als hij wil. Daarna mag de speler de bijbehorende acties uitvoeren.

Wanneer een speler een zwart blokje van een van de gekleurde plekken op het bord pakt dan moet de tijdmarker twee stappen vooruit. Deze wil je uiteraard liever niet, maar soms heb je ook niet echt een keus.

Lees ook:  Hoe speel je Exploding Kittens? Speluitleg & Spelregels

Wanneer je het blokje bijvoorbeeld van het gele vlak pakt, dan mag je wel alsnog de bijbehorende actie uitvoeren.

Een speler heeft altijd de mogelijkheid om een actie niet uit te voeren, maar niet als er wordt gekozen voor de marktactie. Deze moet altijd worden uitgevoerd.

Er zijn diverse acties die je kunt uitvoeren, afhankelijk van waar op het bord je een blokje wegpakt. Het oogsten van graan bijvoorbeeld, wanneer je bij dit actieveld een blokje wegpakt, dan mag je graan oogsten, wanneer je familie hebt op de boerderij.

Trouwen is de volgende actie, dit is simpel het uitbreiden van het gezin. Je neemt een gezinslid uit de voorraad met het laagste nummer. Daarnaast mag je ook in plaats daarvan een familielid terughalen wat ergens in het dorp aan het werk is.

De craft actie behoort ook tot de mogelijkheid. Wanneer je in een van de gebouwen in dit gedeelte van het dorp een familielid plaatst, dan is het mogelijk om bepaalde dingen te verkrijgen die voordeel op kunnen leveren, je moet hier echter wel iets voor inleveren.

In enkele gevallen kan worden betaald met tijd, in andere gevallen kan worden betaald met goederen blokjes.

Hoewel er enkel één afbeelding staat bij deze gebouwen, mogen er zo veel familieleden bij deze gebouwen worden geplaatst als je wilt. Het enige ding is, er mag maar één speler tegelijk plaatsnemen bij een gebouw, daarom dat deze afbeelding is gebruikt.

We hebben ook de markt, wanneer je een blokje pakt dan is het houden van een marktdag verplicht. Een speler kiest een van de klanten op de markt.

Lees ook:  Hoe Speel je Freecell? Speluitleg & Spelregels

De klanten die geplaatst zijn op de vakjes met een blauwe rand vragen naar bepaalde goederen, de rest is de wachtrij. Deze klanten kunnen niet worden geserveerd. Klanten vragen naar goederen, wanneer een klant kan worden geholpen kan het fiche worden gepakt en dan mogen de rest van de spelers ook met de klok mee een klant serveren.

Echter, de speler die de markt als eerst op gaat mag het gratis doen, de rest zal moeten betalen.

Wanneer je een blokje pakt van het reisgebied, dan mag er worden gerezen. Reizen kost telkens tijd, of goederenblokjes. Hoe verder je komt, hoe meer overwinningspunten er kunnen worden binnengehaald.

Bij het raadhuis kunnen spelers worden geplaatst en dan zijn er diverse opties, voordelen en kosten die bijkomend zijn wanneer een speler hier een pion plaatst.

Zodra het tijdspoor onder de brug doorgaat moet er een familielid worden gedood. Er wordt altijd aangevangen bij de oudste generatie. Er mogen familieleden worden gekozen in heel het dorp.

Een familielid gaat naar de kronieken zodra daar nog ruimte is. Ieder gebied in het dorp is gekoppeld aan een kleur in de kronieken, het raadhuis bijvoorbeeld aan het rode schild.

Wanneer er op de bladzijde met het rode schild nog ruimte is, zal het familielid in de kronieken komen. Wanneer er geen ruimte meer is, dan gaat het familielid een naamloos graf in.

Het spel is afgelopen wanneer de naamloze graven vol zijn, of wanneer de kronieken vol zijn.

Wanneer dit het geval is dan worden alle overige factoren voor spelers die nog overwinningspunten waard zijn opgeteld bij het aantal punten dat de spelers op het scorespoor al hebben verzameld, en de speler met de meeste punten in zijn totaliteit is de winnaar van Het Dorp.