Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Jokeren? Speluitleg & Spelregels

 • 4 min read
 • door

Jokeren is een spannend kaartspel dat ook bekend staat onder de namen jokers, Amerikaans jokeren, veertigleggen of veertigen. Het spel is niet moeilijk om te leren en het leukst is het om het met drie of meer mensen te spelen. Dit gezelschapsspel wordt gespeeld met 104 kaarten en 4 jokers en er zijn verschillende spelvarianten.

Dit is een beginners Jokeren speluitleg. Als je bekend bent met Rummikub dan kun je de Jokeren spelregels makkelijk leren, omdat er veel overeenkomsten zijn tussen beide spellen.

Het doel van jokeren

Het doel van het spel is om al je kaarten (dus punten) kwijt te raken. Op het speelveld ontstaan rijtjes en of setjes kaarten.

Setjes kaarten

Een setje kan bestaan uit drie of vier kaarten van dezelfde waarde maar ze moeten wel van verschillende kleuren zijn (bijvoorbeeld een ruiten 4, een harten 4, een schoppen 4 en een klaver 4).

Rijtjes kaarten

Een rij begint met tenminste drie kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde (bijvoorbeeld een schoppen aas, een schoppen 2 en een schoppen 3. Maar een rijtje kaarten kan ook bijvoorbeeld een harten boer, harten vrouw en harten koning zijn.

Op het speelveld liggen de sets en rijen open op tafel.

Hoe speel je Jokeren?

Schud de twee pakjes kaarten goed en deel aan iedere speler 13 kaarten uit. Wat er overblijft aan kaarten leg je op een stapeltje met de afbeelding naar beneden. De eerste speler pakt een kaart. Daarna pakken de andere spelers ook allemaal een kaart, en legt iedereen weer een kaart terug op een weggooistapel. Iedereen heeft nu weer 13 kaarten. Als iedereen een kaart heeft gepakt en een kaart heeft teruggelegd, wordt de eerste ronde open op tafel gespeeld.

Lees ook:  Spel Recensie: Kolonisten van Catan basisspel. Beste beginners bordspel?

Nu kun je kijken welke setjes of rijtjes je kunt maken. Je speelt een reeks van zes potjes in deze Jokeren speluitleg. In het eerste potje worden alleen maar setjes gespeeld. Na jouw eigen eerste uitleg, mag je bij je tweede beurt aanleggen bij anderen of bij je eigen setje, als jouw kaart past.

Bij de tweede ronde moet je zowel drie opeenvolgende kaarten leggen als drie gelijken. Bij de derde ronde leg je vier dezelfde kaarten uit. Tijdens de vierde ronde moet je tenminste vier gelijke kaarten plus vier op een rij leggen, en zo loopt de moeilijkheidsgraad op. Bij de vijfde ronde moet je zeven kaarten op een rij opsparen voordat je uit kunt leggen. De zesde en laatste ronde is een superspannend potje alles of niets: Je moet ineens alles uitleggen.

Na ieder potje tel je de punten van de kaarten die je nog in je handen hebt nadat iemand gewonnen heeft. De winnaar heeft nul kaarten dus nul punten.

De waarde van de kaarten is als volgt:

 • Joker: 25 punten
 • Aas: 11 punten
 • Heer, vrouw en boer: 10 punten
 • 2 t/m 10: de op de kaart aangegeven punten

Tip

Lagere kaarten verzamelen is een goede strategie om je puntenstand zo laag mogelijk te houden. Een joker kun je beter niet te lang bewaren, omdat hij veel punten oplevert als je ermee blijft zitten.

Variaties

De regels zijn meestal zoals hierboven, maar er zijn ook andere vormen van jokeren met andere rondes. Hieronder staat een voorbeeld, maar je kunt natuurlijk zelf ook iets anders afspreken.

 • Ronde 1: speel 3 kaarten op een rij, of een setje van 3.
 • Ronde 2: minimaal 40 punten, anders mag je niet uitkomen (kies zelf set of rijtje)
 • Ronde 3: 4 kaarten op rij
 • Ronde 4: 5 kaarten op rij
 • Ronde 5: alles of niets, alle kaarten in de hand ineens uitspelen.
Lees ook:  Hoe speel je Love Letter? Speluitleg & Spelregels

De joker

Een joker mag je gebruiken als je een kaart mist en hij mag voor iedere kaart gebruikt worden. Je moet dan wel aangeven welke kaart jouw joker vervangt. Als je joker op tafel ligt, mag een andere speler hem omruilen voor de kaart die de joker representeerde. Maar dat mag alleen maar door een speler gedaan worden die al is uitgekomen.

Afsluiting

De eerste speler die al zijn kaarten heeft weggespeeld door middel van setjes, rijtjes of aanleggen, is winnaar, mits hij ook een kaart overhoudt voor de weggooistapel.

Puntentelling

Aan het einde van alle rondes tel je de punten van iedereen op. De winnaar van de ronde heeft geen kaarten in de hand en heeft dus nul punten. De persoon met de laagste puntenstand is de winnaar. Heel veel plezier na het lezen van deze Jokeren spelregels!