Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Liegen met Kaarten? Speluitleg & Spelregels

 • 4 min read
 • door

Liegen is een kaartspel dat je best met 3 tot 6 personen speelt en waarvoor je 52 speelkaarten nodig hebt. Je kan het spel ook met z’n tweeën of met meer dan 6 personen spelen maar dan is het net iets minder leuk.

Als je speelt met meer dan 6 spelers, gebruik je ook beter 104 speelkaarten. Het is zeker geen moeilijk spel zodat ook kinderen vanaf 6 jaar kunnen meespelen.

Liegen speluitleg

Liegen is een spel waarbij je, zoals de naam het zelf zegt, met een uitgestreken gezicht moet kunnen liegen. Het doel van het spel is om als eerste al je kaarten weg te spelen. Omdat je een kaart telkens met de achterkant naar boven op de aflegstapel moet leggen, kunnen je tegenspelers niet zien welke kaart je neerlegt.

Je kan de spelregels dus negeren en schaamteloos bluffen over de kaartkleur en de rangorde van je weggespeelde kaart. Maar let op, je kan ook ontmaskerd worden. Als dat gebeurt, moet je alle kaarten die al op de aflegstapel liggen in de hand nemen. Als het spel al wat gevorderd is, ben je dus echt wel de pineut want dan krijg je er ineens een flink stapeltje kaarten bij. Je kan dus maar beter je beste pokerface opzetten.

Ook een tegenspeler beschuldigen van een leugen doe je best doordacht want een ongegronde beschuldiging wordt ook bestraft met de aflegstapel.

Liegen spelregels

 • Duid eerst een deler aan die de kaarten moet verdelen onder de spelers. De deler geeft elke speler om de beurt telkens 2 kaarten net zolang tot alle kaarten, behalve de laatste, zijn uitgedeeld. Niet elke speler zal hierdoor altijd evenveel kaarten hebben. Dat is op zich geen probleem omdat er bij elke ronde iemand anders moet delen en er dus telkens een andere speler met meer kaarten moeten starten.
 • De laatste kaart wordt niet meer gedeeld maar wordt door de deler zichtbaar op tafel gelegd. Elke speler kan dus de kaartkleur (schoppen, ruiten, harten of klaveren) en de rangorde (aas, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw of heer) van de startkaart zien.
 • De speler links van de deler mag een eerste kaart, met de achterkant naar boven, bovenop deze startkaart leggen. Hierbij moet ofwel de kaartkleur ofwel de rangorde van de startkaart gevolgd worden.

  Bijvoorbeeld: Stel dat de startkaart klaveren boer is, dan mag de speler volgens de spelregels: harten boer, schoppen boer, ruiten boer of elke andere kaart met kaartkleur klaveren weggooien.

 • Het spel wordt verder gespeeld volgens de wijzers van de klok. Telkens moet ofwel de kaartkleur ofwel de rangorde van de laatst gelegde kaart worden gevolgd.
 • Indien je tijdens het spel geen juiste kaart kan neergooien, dan moet je liegen. Je gooit dan een willekeurige kaart maar je benoemt deze kaart wel als een kaart met een juiste kaartkleur of rangorde. De volgende speler kan hierna gewoon verder speler, dan ben je dus mooi met je leugen weggekomen. Maar de volgende speler kan je leugentje ook doorhebben en jou openlijk aanwijzen als een leugenaar.
 • Indien je wordt betrapt op een leugen of als je iemand onterecht beschuldigt, moet jij alle reeds gespeelde kaarten nemen.
 • Indien jij je laatste kaart gooit, mag je liegen en kan je niet meer ontmaskerd worden. Jij bent dan de winnaar. Indien een tegenspeler dus maar enkele kaarten meer over heeft, dan kan je best extra waakzaam zijn.
 • Vervolgens kan je opnieuw spelen. De speler links van de vorige deler, zal nu de kaarten uitdelen. Kies vooraf hoeveel rondes er zullen worden gespeeld. De grote winnaar is de speler die uiteindelijk de meeste rondes wint.

Alternatieve spelregels

Er zijn enkele verschillende alternatieve spelregels die je kunt gebruiken. Hieronder bespreken we we er 2.

Alternatief 1

Je kan ervoor kiezen om de rangorde te volgen. Een speler mag dan een kaart met 1 waarde hoger of lager of een kaart met dezelfde rangorde gooien. De kaartkleur is dan van geen belang.

Bijvoorbeeld: Stel dat de laatst geworpen kaart klaveren 10 is, dan mag de volgende speler volgens de spelregels: alle kaartkleuren 10, 9 of boer gooien.

Alternatief 2

Je kan ook de jokers in het spel houden. Hiermee kan je ongestraft liegen. Indien je een speler beticht van liegen en deze blijkt een joker te hebben geworpen, dan moet jij al de geworpen kaarten nemen.

Lees ook:  Hoe Speel je Hartenjagen? Speluitleg & Spelregels