Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Bridge? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Een Bridge-spel heeft een standaard kaartspel van 52 kaarten (geen jokers) dat door vier personen wordt gespeeld. Elke speler tegenover elkaar vormt partnerschappen.

Het spel is verdeeld in drie delen: de veiling, waarbij de vier spelers bieden in een rotatie met de klok mee, het spel zelf, waarbij de partij die de biedende veiling wint, de slagen probeert te nemen die nodig zijn om hun contract te vervullen, en het scoren.

Bridge speluitleg van het bieden

Het woord bieden wordt gebruikt om te verwijzen naar de sterke en zwakke punten van de hand van elke speler naar zijn partner. Het kan een kaart zijn van (schoppen (♠), harten (♥), ruiten (♦), klaveren (♣) of geen troef (ook wel Sans Atout genoemd), waaraan een waarde wordt toegekend.

Zonder troef is de hoogste en klaveren de laagste. Bij het bieden, maakt de persoon links van de dealer de eerste roep, een pass of een bod, en de veiling gaat met de klok mee totdat drie opeenvolgende spelers pass zeggen. Het laatste bod wordt het contract. Dit betekent dat één paar een contract heeft gesloten om een bepaald aantal slagen (zes plus het aantal aangegeven in het bod) te behalen.

De persoon die het hoogste bod opgooit, wordt de leider. De persoon links van de leider legt de eerste kaart op tafel en de partner van de leider, de “dummy”, legt zijn gehele hand open op tafel. Op dit punt wordt de dummy een waarnemer, terwijl zijn partner, de “leider”, zowel zijn eigen kaarten als de hand van de dummy speelt.

Lees ook:  Hoe speel je Colt Express? Speluitleg & Spelregels

Verschillende soorten Bridge

Er zijn drie meest populaire vormen van Bridge, namelijk rubber, duplicaat en Chicago. Rubber Bridge, de originele en nog steeds meest populaire vorm, wordt gespeeld voor punten. Bij dubbele Bridge worden dezelfde handen meer dan eens gespeeld, waardoor een groot deel van het geluk van de deal wordt geëlimineerd. Chicago, beperkt tot vier deals, is een snellere Bridge die populair is in clubs en huizen.

Doubleren en redoubleren

Voordat het spel begint, doet iedereen mee aan een veiling voor het contract van de ronde en besluiten ze om al dan niet te bieden, te doubleren of te passen. Als iemand een bod biedt, moeten ze de troefkleur maken die ze voor de ronde wensen.

Het minimumbod is zeven slagen, het maximum 13. Als een speler bijvoorbeeld een hart biedt, verwacht hij zeven slagen te maken. Een bod van twee harten staat voor acht slagen, enzovoort. Als iemand besluit om een bod van het andere team te doubleren, laten ze hiermee weten dat ze niet geloven dat de andere partij het contract kan nakomen.

Door een bod te doubleren, verdubbelt de speler de straf als het aantal slagen niet wordt gehaald, maar verdubbelt ook de uitbetaling als het bod succesvol is. Als het gedoubleerde team besluit te redoubleren, verviervoudigt het de uitbetaling van het oorspronkelijke bod als het lukt en de boete als het niet lukt.

Bridge spelregels tijdens de rondes

De speler die het hoogste bod heeft uitgebracht, wordt de leider en zijn team wordt de aanvaller terwijl het andere team de verdedigers wordt. De teamgenoot van de leider wordt de dummy. De dummy legt zijn kaarten open, gegroepeerd in kleuren, zodat de spelers ze kunnen zien.

Lees ook:  Hoe speel je Mysterium? Speluitleg & Spelregels

De dummy doet niet mee aan de ronde. In plaats daarvan speelt de leider voor hen als het hun beurt is. Een speler mag alleen kaarten van dezelfde reeks spelen als de leidende kaart. Als ze geen kaarten van dezelfde soort hebben, mogen ze een van hun kaarten spelen in een poging de slag te winnen.

De winnaar van de slag plaatst de volgende kaart op tafel en het spel gaat door totdat alle kaarten zijn gedeeld. Gewonnen slagen moeten worden verzameld en met de afbeelding naar beneden aan de kant van het winnende team worden geplaatst.

Hoe win je Bridge?

Als je wilt scoren, moet je team bepaalde punten scoren om tot winnaar te worden uitgeroepen. Elke slag boven de zes slagen is een bepaald aantal punten waard, afhankelijk van de troefkleur. Een team wint een spel nadat het de meeste punten heeft behaald na 16 rondes.

Het scorebord voor Bridge is over het algemeen verdeeld in twee kolommen (één voor elk team) en twee rijen. De onderste rij is voor punten die zijn gewonnen door het maken van slagen, terwijl de bovenste rij voor bonus- en strafpunten is.