Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Canasta? Speluitleg & Spelregels

  • 3 min read
  • door

Canasta is een kaartspel dat over het algemeen wordt gespeeld met vier personen verdeeld over twee teams. De canasta speluitleg is niet erg ingewikkeld. Het spel bestaat uit in totaal 54 kaarten: 52 gewone kaarten en 2 jokerkaarten.

Om te winnen met Canasta, moeten spelers zoveel mogelijk punten verzamelen. Er zijn in totaal minimaal 5000 punten vereist.

Canasta is één van de meest populaire bordspellen die over de hele wereld populair zijn. Canasta is een kaartspel waarmee de spelers een leuk moment beleven met familie en/of vrienden. Om dit spel met succes te winnen, moeten spelers de regels en basisprincipes van dit spel kennen.

Principe en regels van het spel

Hoe speel je canasta? Het doel van het spel is om al je kaarten kwijt te raken door combinaties van kaarten van hetzelfde niveau (drie boeren, vier 10en, …) te leggen, met telkens minstens drie kaarten en combinaties van 7 kaarten te vormen (de canastas). De combinaties worden gedeeld tussen spelers van hetzelfde team, dus iedereen neemt hier deel aan.

Speciale kaarten

Met jokers en 2s kun je elke kaart vervangen om combinaties te maken. Ze worden vliegende kaarten genoemd. De rode 3 kaarten geven een bonus. Zwarte 3 kaarten zijn stopkaarten.

Gewone kaarten

Een combinatie die alleen gewone kaarten bevat, is puur (voorbeeld: klaveren 4 / schoppen 4 / harten 4). Een combinatie die één of meer speciale kaarten bevat, wordt onzuiver genoemd (bijvoorbeeld: klaveren 4 / harten 2 / harten 4). Zo’n combinatie moet minimaal 2 gewone kaarten bevatten.

Lees ook:  Hoe Speel je Freecell? Speluitleg & Spelregels

De berekening van de punten

Eerst tellen we de waarden van de combinaties van elke speler. Hieraan voegen we de waarde van elk van de canasta’s toe (in three-of-a-kind of in een combinatie van 7 kaarten). Dit levert 300 punten op voor een canasta die één of meer jokers bevat, 500 voor een combinatie die er geen heeft, 100 voor een serie van rode 3, 800 voor een serie van rode 4, 100 als een speler de tafel verlaat.

Strafpunten

De spelers kunnen ook strafpunten krijgen, namelijk 100 punten minder voor degenen die geen combinatie maken, 100 punten minder als een rode 3 in de hand niet is aangegeven, 800 punten minder als vier rode 3 kaarten niet worden aangegeven.

Het spel beginnen

Als het uitdelen is gedaan dan kan het spel met de klok mee beginnen. Spelers trekken één kaart tegelijk van de stapel. Een kaart getrokken van deze stapel moet een combinatie of een set vormen. De kaarten moeten dezelfde waarde hebben en de speler moet er minimaal 3 leggen.

Je kan slechts één joker gebruiken om de combinatie compleet te maken. 7 kaarten van hetzelfde niveau vormen een canasta, zoals al verteld. Vervolgens moet de speler één van zijn kaarten in het spel leggen, tenzij hij geen kaarten meer heeft. Als hij zijn laatste kaart neerlegt, is het spel afgelopen.

En de winnaar is…

Om het spel te winnen, moet het team canasta’s verzamelen om 5.000 punten te behalen. Hiervoor wordt de waarde van de kaarten opgeteld bij de waarde van de canasta’s en kan een bonus van 100 punten worden toegekend aan het team dat de eerste speler telt die geen kaarten meer in de hand heeft. Meer gedetailleerde canasta spelregels kan je vinden op internet of sommige applicaties. Veel plezier!!