Ga naar de inhoud

Catan Universe Recensie – De Klassieker voor Onderweg

  • 10 min read
  • door

Catan, wie heeft het niet gespeeld. Een bordspel wat bij menig Nederlander in de kast staat en regelmatig bij een gezellig avondje met het gezin op tafel komt.

Alleen de traditionele bordspel variant van het spel heeft een probleem, je hebt altijd anderen mensen nodig om het te spelen! Dat probleem is nu opgelost met Catan Universe van USM.

Catan Universe is een mobile app die op zowel Android als iOS te krijgen is en te spelen is op zowel mobiel als tablet.

In deze review duiken wij dieper deze app in en nemen we de verschillende onderdelen hiervan onder de loep.

Aankomst in Catan

Als je Catan Universe opstart wordt je ontvangen door een vriendelijke meneer die je aanbiedt te helpen leren spelen, dit wordt ‘Aankomst in Catan’ genoemd. Als je dit niet wilt omdat je de app of het het spel al goed kent, kan je dit gemakkelijk uitzetten.

Het spel begeleidt je door een tutorial heen waar de basisregels van het spel helder uitgelegd worden. Alles wordt duidelijk uitgelegd, hoewel sommige zaken zoals bepaalde app-instellingen hier (voor nu) overbodig zijn. Speluitleg wordt gecombineerd met app functionaliteiten, dit kan prima gescheiden als je het mij vraagt. Daarnaast is het Nederlands ook niet altijd op z’n best, het is niet fout, maar de woordkeuzes zijn soms apart.

Voor de beginnende speler zal deze tutorial zeker handig zijn, want de uitleg van de regels en mechanieken van het spel is helemaal in orde. Hoewel je als gevorderde speler hier ook wel opvallendheden in ziet, keuzes die je zelf misschien anders had gemaakt als je verder vooruit denkt. Het hele scenario is gescript. Met andere woorden alle uitkomsten van de dobbelstenen en zetten van de AI liggen vast. Dit moet wel om te garanderen dat je een nieuwe speler kennis kunt laten maken met alles, van het bouwen van een dorp, straat of stad, tot het verkrijgen van de langste handelsroute, het kopen van een ontwikkelingskaart en het verplaatsen van de Ridder.

Met de ‘Aankomst in Catan’ laten ze je zowel het basisspel als de uitbreidingen ervaren, Zeevaarders en Steden en Ridders. Nadat ik de tutorial van Steden en Ridders voltooid had, kwam er een leuke verrassing, het ‘oude’ Catan kaartspel zit ook in de app, en die laten ze je ook proberen. Hier had ik echter helaas te maken met een bug, de tutorial liep vast waardoor ik dit niet kon spelen. Hierna lukt het me ook niet om een nieuw potje van het kaartspel te starten. Jammer, maar geen ramp. Deze speel ik het liefst toch in het echt!

Meer weten over hoe je Catan precies speelt? Lees hier onze Catan speluitleg.

De spelervaring

Omdat je achter een virtuele tafel zit, zie je niet alleen het speelbord, maar ook de spelelementen die je bij het bordspel normaal voor je hebt liggen. Zo zie je echt het aantal dorpen, steden en straten wat je nog niet op het bord hebt liggen, voor je op tafel. Ook bijvoorbeeld het grondstoffenbord met alle aankoopkosten ligt hier, wat best handig kan zijn.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

Als je even niet meer weet hoeveel iets kost helpt het spel je ook. Stel je hebt 2 straten gebouwd en wilt een dorp bouwen. Dit kun je simpelweg doen door op de plek op het bord te klikken waar je dit wilt doen. Het spel laat je dan automatisch zien welke opties er voor bouwen open zijn, oftewel een dorp en de bijbehorende kosten. Maar als er meerdere bouwopties zijn, laat het spel dit ook zien. Denk bijvoorbeeld aan het ofwel upgraden of activeren van je ridder. Als je op een passieve ridder klikt, zie je rechts in het scherm de twee opties die je kunt uitvoeren, inclusief kosten.

Wel vond ik de snelheid van de handelingen die de tegenstanders uitvoerde soms lastig te volgen. Als ik even niet goed oplette was het mij niet helemaal duidelijk wat zij nu precies op het bord uitgevoerd hadden. Ik snap dat om de snelheid in het spel te houden dit noodzakelijk is, alleen iets meer visuele clues hadden hierbij mij zeker geholpen.

Catan Universe vs Catan Classic

Catan Universe is niet de eerste Catan app die je op mobiel en tablet kan spelen. Hiervoor was ook al Catan Classic beschikbaar. Een spel wat ik in het verleden heel veel gespeeld heb met mijn vriendin. Laten eens kijken naar de onderliggende verschillen.

De graphics bij Catan Classic spreken mij een stuk meer aan, maar dit is een kwestie van smaak (zie screenshot). Ik snap echter wel waarom ze over gestapt zijn naar een nieuwe app. Tegenwoordig is de mobilegaming community veel meer gericht op online, en daar was de ‘oude’ app niet op ingestoken.

Alle onderdelen die je van een moderne app kan verwachten zit in deze nieuwe versie, online multiplayer, random matchmaking, toernooien waar je aan mee kunt doen en zelfs een heuse ‘ELO’ ranking. Oftewel een ladder systeem waarin jij je omhoog kunt werken naarmate je meer potjes wint. De beste speler wereldwijd zal uiteindelijk de hoogste ELO-ranking krijgen (net als bijv. bij schaken). De vergelijking met schaken is hier overigens niet helemaal toevallig, in Catan Universe noemen ze namelijk ook de hoogste rank die je kunt behalen ‘Grandmaster’.

Als je voornamelijk Catan offline wilt spelen biedt deze app weinig nieuws over de voorgaanden. Opvallend is dat ik de lokale multiplayer optie niet in Catan Universe kon vinden. Ik zou graag met mijn vriendin op 1 tablet samen een potje Catan spelen met 1 of 2 AI-karakters. Of het zit helemaal niet in Catan Universe, of het zit goed verstopt waardoor ik het niet kon vinden. Dit spelen wij echter wel vaak op vakantie samen, hiervoor moet ik dus de ‘oude’ app blijven gebruiken.

Lees ook:  Qwixx Recensie - Leuk en snel spel voor tussendoor!

Graphics & performance – Mobiel vs Tablet

Ik heb Catan Universe zowel op mijn budget ‘gaming’ tablet gespeeld als op mijn redelijk nieuwe Samsung telefoon. Op beide apparaten speelt het spel uitstekend.

Wel merkte ik dat ik op mijn telefoon spelen minder prettig vond dan op mijn tablet. Het grotere scherm van een tablet is iets wat zeer fijn is bij Catan Universe. Niet gek ook, als je bedenkt dat het bordspel normaal je halve eettafel in beslag neemt!

Daarom heb ik voornamelijk op mijn tablet gespeeld met een tabletpen. Welke ik op tafel had staan in mijn gebruikelijke tabletstandaard. Omdat Catan ook niet een spelletje is wat je ‘even snel’ kan spelen als je op de bus wacht, heb ik het eigenlijk na het testen niet meer op mobiel gespeeld.

Als laatste heb ik de app nog op de PC geprobeerd via Bluestacks. Ook hier speelt de game prima.

Zoals ik in deze review als eerder noemde, ben ik alleen minder fan van de grafische stijl die voor de app gekozen is. De stijl van Catan Classic spreekt mij meer aan, maar aan de stijl van Catan Universe was ik ook redelijk snel gewend.

De resolutie of ‘scherpte’ van de graphics is wisselend. De onderdelen van het spel zijn allemaal prima, echter de speeltafel waar je op speelt was zo laag in resolutie dat het mij stoorde. Dit heb ik ‘opgelost’ door het spel simpelweg zo ver in te zoomen dat ik de speeltafel niet meer zag, jammer want overzicht in Catan is wel fijn.

Grafische stijl Catan Classic
Grafische stijl Catan Classic

Prijs & Verdienmodel

Een groot deel van de app is gratis te gebruiken. Zoals ik hierboven al beschreef, neemt de tutorial je mee door alle onderdelen van het spel zonder dat je deze hoeft aan te schaffen (van het basisspel tot aan Steden en Ridders). Nadat je de tutorial hebt afgerond kan je ook nog verschillende potjes spelen zonder iets te hoeven kopen.

Het aantal potjes die je als gratis speler kunt spelen is afhankelijk van ‘zonnen’. Deze vernieuwt elke dag, oftewel je kunt gratis 1 potje per dag spelen. Aangezien een potje Catan al snel een half uur tot uur kunt duren, zal dat voor veel mensen prima in orde zijn.

Mocht je wel meer willen spelen, dan kun je een of meerdere onderdelen van het bordspel aanschaffen.

Er zijn verschillende opties die je kunt aanschaffen, waaronder het basisspel, uitbreidingen en scenario’s. Hieronder een uitwerking van de kosten in ingame coins:

  • Basisspel 500
  • Zeevaarders 500
  • Steden en Ridders 500
  • Speciale scenario’s 300
  • Opkomst van de Inca’s 300
  • De rivalen van Catan 500

Dit kost in totaal 2600 coins.

Dit zou kunnen voor 2 pakketten Goud. Dit goud koop je in de app voor echt geld. Een pakket van 1700 coins kost 16,99 euro en een pakket voor 900 coins kost 8,99 euro. Dus ben je in totaal 25,98 euro kwijt en heb je alles uit de shop wat te koop is.

Lees ook:  Patchwork recensie - Het perfecte bordspel voor stelletjes?

Een beter optie is om het in bundels (pakketten genoemd) te kopen, bijvoorbeeld:

  • Startpakket (Basisspel, De Rivalen van Catan en Opkomst van de Inka’s) 800
  • Uitbreidingspakket (Steden & Ridders en Zeevaarders) 900
  • Rivalen van Catan (niet in een pakket inbegrepen) 500

Dan kost alles in de shop je totaal 2100 coins. Dit is de voordeligste optie om alles in Catan Univers aan te schaffen. Dit kan dan het beste met 2 coin pakketten. Een pakket van 1700 coins voor 16,99 euro en een van 500 coins voor 5,99 euro. Dan ben je in totaal dus 21,98 euro kwijt voor de compelete Catan ervaring. Je hoef natuurlijk niet alles in 1 keer te kopen, alleen het basisspel kan ook!

Je kunt ook alleen het spelbordpakket kopen (basisspel, Zeevaarders en Steden en Ridders) voor 1300 coins.

De prijsstelling en ingame coins zijn zoals we gewend zijn van mobile games zo dat je altijd net te veel coins koopt voor wat je wilt aanschaffen. Of dat je voor de iets duurdere optie moet gaan van 2 gecombineerde kleinere pakketten.

Mocht je dit niet erg vinden, dan kan je je overige coins natuurlijk uit geven aan allerlei cosmetics. Zoals een viking speelset en speelbord. Wat op zich als je de coins toch al hebt, best leuk is.

Al met al is het verdienmodel van Catan Universe niet heel agressief, we hebben veel erger gezien in Free To Play mobile games.

Conclusie

In totaal heb ik Catan Universe meerdere uren gespeeld en heb ik mij vermaakt met alle onderdelen. Op de kleine foutjes in het menu en de vertaling na werkt het spel top. De AI kan je echt uitdagen op momenten en ik heb zelfs een potje verloren.

Helaas is voor mij het leukste aan bordspellen om het samen te spelen, en het ontbreken van de lokale multiplayer is voor mij echt een gemis.

Wel biedt de app een hoop verbeterpunten over zijn voorganger, voornamelijk op het gebied van online gameplay. Dus als je Catan Classic nog niet bezit, of je speelt graag een potje online, dan is Catan Universe zeker aan te bevelen voor de liefhebbers.

Let wel op, je kunt met de gratis versie maar een spelletje per dag spelen, maar de kosten voor het aankopen van de volledige editie zijn absoluut redelijk.

*Voor deze review heb ik een promotiecode ontvangen van USM games. USM heeft geen invloed gehad op de uitkomst van deze review, onze mening is altijd die van onszelf!