Ga naar de inhoud

Vlotte Geesten Recensie – Test je reactiesnelheid!

  • 4 min read
  • door

Als je op vakantie bent met vrienden en familie, is het altijd leuk om aan gezelschapsspellen te doen. Je bevordert zo het sociaal contact. Dit is des te meer noodzakelijk tegenwoordig, omdat iedereen steeds meer het contact met anderen via social media opzoekt in plaats van de keukentafel. Je kunt bijvoorbeeld het spel Vlotte Geesten aanschaffen om zo wat meer tijd met elkaar door te brengen tijdens een gezellige spelletjes sessie.

Het spel Vlotte Geesten kaartspel is gecreëerd door het Nederlands bedrijf 999 Games die gespecialiseerd is in het ontwerpen van bordspellen en kaartspellen. Kijk ook hier naar de andere leuke kaartspellen die wij aanraden!

Vlotte Geesten – spoken en foto’s!

Het kaartenspel Vlotte Geesten is ontworpen door designer Jacques Zeimet. Het verhaal achter dit gezinsspel heeft alles te doen met een spookhuis en spoken. Dit is uiteraard direct zichtbaar. Op de verpakking is dan ook een spook afgebeeld. Deze zie je ook op de kaarten terug. Een van de andere elementen die erin voorkomen, is bijvoorbeeld een behekst fototoestel.

Wanneer het spook foto’s aan het maken is, wordt vaak verkeerd beeld uitgebracht. De kleuren zijn daarom verkeerd aangegeven op de kaarten, die de foto’s voorstellen. Het spook tovert op de koop toe, de voorwerpen weg. Hierdoor ontbreken dan ook steeds afbeeldingen op de kaarten die de foto’s moeten voorstellen.

Hoe speel je Vlotte Geesten?

Het speelmateriaal bestaat uit een stapel kaarten en vijf kleine voorwerpen, waaronder een wit spook, een groene fles, een blauw boek een grijze muis en een rode stoel. Voor het spelen worden alle voorwerpen bij elkaar op tafel gezet, zodat iedereen erbij kan. Hierna worden de kaarten geschud en netjes op een stapel naast de voorwerpen gelegd. Aan dit kaartspel kunnen tot wel acht personen meedoen.

Lees ook:  Het Verboden Eiland review - Kunnen jullie ontsnappen?

Bij elke ronde wordt de bovenste kaart omgedraaid. Wordt er een kaartje omgedraaid waarvan het voorwerp niet in de juiste kleur is afgebeeld, dan moeten de spelers zich haasten om het voorwerp te pakken dat niet op de kaart is afgebeeld. Dit geldt voor de voorwerpen én de kleur. Vanuit jouw natuurlijke instinct wil je in alle snelheid het voorwerpje van de tafel pakken dat juist wel in de juiste kleur op de kaart is afgebeeld. Dit maakt het spel spannend en hilarisch. Je zult heel snel moeten denken en handelen.

Wie dit het snelst en juist doet, wint de kaart. Wie het fout doet, door een verkeerd voorwerp te pakken, betaalt één van zijn kaarten aan de winnaar. De winnaar draait de volgende kaart van de stapel om. Het is belangrijk om te weten dat niemand meer dan één voorwerp mag oppakken. Als de stapel kaarten helemaal op is, is het spel afgelopen.

Degene, die aan het eind van het spel de meeste kaarten heeft, is de winnaar. Het spel kan dan opnieuw beginnen. Maar er zijn ook varianten van het Vlotte Geesten spel voor gevorderden. Is er bijvoorbeeld een boek op de kaart aangegeven, dan zullen de spelers dit moeten roepen en niet een voorwerp pakken. Wie het eerst “boek” geroepen heeft, heeft gewonnen.

Er zijn inmiddels verschillende vormen met net andere spelregels uitgekomen. Doorgaans zijn dit verbeteringen op de speelervaring. Kijk hier voor Vlotte Geesten 2.0 of Vlotte Geesten Junior.

Leeftijdsklasse en populariteit

Dit kaartenspel kunnen kinderen al vanaf zes jaar spelen. Vaak wordt dit door kinderen onderling gespeeld, maar soms doen er ook ouderen aan mee. Onder de tieners wordt het spel ook nog wel gespeeld, echter zijn er leukere spellen voor tieners aan te raden. Het wordt op vele forums betiteld als spannend en gezellig, waarbij je als speler gedwongen wordt een snelle reactie te geven, wil je als winnaar uit de bus komen. Veel mensen geven aan dat het een kleine adrenaline rush veroorzaakt.

Lees ook:  Footballastic Recensie - Het Kaartspel voor Voetballers

Dit spel is ook zeer geschikt voor kinderen die meer uitdaging zoeken, omdat het kaartspel een beroep doet op het analytisch denken. Je moet bij dit spel namelijk rekening houden met verschillende elementen (vorm en kleur). Samen met de snelheid waarmee dit spel gespeeld wordt, kunnen kinderen die meer- en hoogbegaafd zijn genieten! Voor meer afwisseling zijn er genoeg andere uitdagende en analytische kaart- en borspellen.