Meteen naar de inhoud

De leukste kaartspellen voor op reis, 5 leuke kleine reisspellen!

  • 6 min read
Coloretto bordspel

De trend tegenwoord is dat bordspel dozen groot moeten zijn, heel groot. Zeker met alle spellen die tegenwoordig op kickstarter voorbij komen lijkt er geen bordspel doos te groot te zijn (behalve voor de pakketbezorgers natuurlijk). Vaak had de box ook best een stukje kleiner kunnen zijn, naar mijn idee.

Top 5 bordspellen met een kleine doos die je makkelijk mee kan nemen!

Gelukkig zijn er ook nog steeds spellen die niet al te veel ruimte in beslag nemen om (1) mee te nemen, en (2) om te spelen. Als het in de binnenzak van mijn jas past, ben ik tevreden (of misschien in de handtas van m’n vriendin). Hieronder bespreken we 5 zeer geschikte bordspellen die je makkelijk op deze manier mee kan meenemen.

Dobbelspellen zijn vaak ook klein en makkelijk mee te nemen, maar die hebben hun eigen top 5 met beste dobbelspellen gekregen. Vergeet die dus niet ook even te bekijken!

5. Coloretto

coloretto bordspel voorkant doos

Cijfer: 7,0
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1,29

Ook dit is een spel dat ik regelmatig meenemen naar een avondje met familie of vrienden. Het opstellen is eenvoudig en snel, het speelt fijn tot 5 spelers. Omdat de kaarten geen pictogrammen of woorden hebben, en je je sets voor je moet leggen, is het echt makkelijk om met wat meer tegenzin kaarten te trekken (en daarmee slechte stapels kaarten maken) dan met veel andere card-drafting spellen.

Lees ook:  De 5 meest populaire bord- en gezelschapsspellen in Nederland

Spel uitleg: Het spel Coloretto is eenvoudig: Je kunt een kaart trekken om op een rij te spelen, of een rij kaarten nemen om ze aan je verzameling toe te voegen. Een rij kan maximaal drie kaarten hebben, dus op een gegeven moment wordt iedereen gedwongen om een rij te nemen. Als alle rijen zijn geclaimd, beginnen de spelers aan een nieuwe ronde, kaarten trekken of opnieuw een rij pakken.

4. Deep Sea Adventure

Deep_sea_adventure_board_game

Cijfer: 7,1
Aantal spelers: 2-6 
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+ 
Niveau: 1,20

Dit kleine doosje zorgt voor tonnen speelplezier. Het is een geweldig spel om samen met je familie te spelen, zeker als zij moeite hebben met de regels van de wat zwaardere strategische spellen. Niets is grappiger dan te zien hoe iemand zich realiseert dat hij of zij niet terug kan naar de onderzeeër, waardoor hij of zij steeds dieper gaat duiken en iedereen met hem of haar mee de verdrinkingsdood inneemt.

Spel uitleg: Het spel vindt plaats in 3 ronden, en de speler die de meeste punten heeft behaald in deze 3 ronden is de winnaar. Om punten te verdienen moet je de meeste restanten terugbrengen naar de onderzeeër. Je kunt maar één keer per ronde terug naar de onderzeeër, en je kunt niet verder na terugkeer. Je kunt niet terugkeren naar de onderzeeër zonder ruïne-chips mee te nemen. Dit creëert een interessante dynamiek tussen de spelers.

3. For Sale

For Sale

Cijfer: 7,2 
Aantal spelers: 3-6 
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+ 
Niveau: 1,27

For Sale is een topper die bij veel families een geliefd spel is voor onderweg. Het is met het gehele gezin te spelen (3 tot 6 spelers) en kan in 30 minuten gespeeld worden. For Sale is makkelijk uit te leggen aan nieuwe spelers en heeft met zijn 2 verschillende speelfasen een luchtig vibe.

Lees ook:  De vijf beste bordspel uitbreidingen aller tijden

Spel uitleg: For Sale is een snel, leuk spel dat draait om het kopen en verkopen van onroerend goed. Tijdens de twee verschillende fases van het spel bieden de spelers eerst op meerdere gebouwen en vervolgens, nadat alle gebouwen zijn gekocht, verkopen ze de gebouwen voor de hoogst mogelijke winst.

2. Schotten Totten

Schotten Totten

Cijfer: 7,3
Aantal spelers: 2 
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+ 
Niveau: 1,73

Mensen die dit spel in hun collectie hebben, spelen het vaak graag. Ook omdat het een snel te spelen spel is voor twee spelers waarbij iedereen gelijke kansen heeft om te winnen. Daarnaast is het niet al te moeilijk en kan het dus ook goed uitgelegd worden aan nieuwe spelers. Dit is voor mij ook een belangrijke voorwaarde voor een spel dat makkelijk mee te nemen is. Je weet namelijk nooit zeker wie je tegen komt en ook zin heeft om en snel kaartspel te spelen!

Spel uitleg: In Schotten Totten liggen negen grensstenen tussen jou en je tegenstander. Voor elk van hen bouw je pokerachtige formaties van drie kaarten aan één kant. Wie de hogere formatie speelt wint de steen. En in een unieke draai kun je je logica gebruiken om een steen te claimen nog voordat je tegenstander alle drie zijn kaarten heeft gespeeld, door aan te tonen dat de steen voor hem onmogelijk is om te winnen. Eis met succes vijf stenen, of drie aangrenzende stenen, en je wint het spel.

1. The Fox in the Forest

The Fox in the Forest bordspel

Foto door: kalchio

Cijfer: 7,4
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+ 
Niveau: 1.57

Wie is er niet opgegroeid met verhalen over sprookjes in een bos? Dit spel past prefect in die fantasiewereld. De artwork op de kaarten ziet er fantastisch uit, het is snel te spelen en je kunt je strategie halverwege een potje nog makkelijk aanpassen als blijkt dat dat nodig is.

Lees ook:  Top 10 leukste puzzels met 1000 stukjes - uitdagend en educatief

Spel uitleg: The Fox in the Forest is een spel vol trucjes voor twee spelers. Naast de normale gerangschikte en passende kaarten die gebruikt worden om trucs te winnen, hebben sprookjesfiguren zoals de Fox en de Heks speciale vaardigheden waarmee je de troefkleur kunt veranderen, zelfs nadat je een truc hebt verloren.

Je scoort punten door meer trucs te winnen dan je tegenstander, maar wordt niet hebzuchtig! Win te veel trucs, en je zal eindigen als de schurk net als in die sprookjes.

Deze spellen zijn makkelijk om mee te nemen op bijvoorbeeld zomervakantie, maar vergeet niet ook onze aparte lijst met beste bordspellen voor de zomervakantie te bekijken voor andere leuke ideeën!

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid