Ga naar de inhoud

Het Verboden Eiland review – Kunnen jullie ontsnappen?

  • 6 min read
  • door

Het Verboden Eiland is een coöperatief spel, ontworpen door Matt Leacock. Twee tot vier spelers nemen de rol aan van avonturiers die zich door een mysterieus eiland bewegen op zoek naar verloren schatten. Het eiland is niet stabiel en zinkt langzaam weg, dus de spelers moeten de schatten snel vinden en van het eiland zien te krijgen.

Introductie

Het eiland bestaat uit vierentwintig tegels. Deze worden willekeurig geplaatst, maar in een standaard patroon. Schudden is een beetje lastig omdat de tegels dubbelzijdig zijn. Zes willekeurige tegels worden aan het begin van het spel “overstroomd”, wat betekent dat ze met de beeldzijde naar beneden worden gedraaid.

Bij elke beurt kan een avonturier maximaal drie acties uitvoeren, waaronder verplaatsen, het omdraaien van tegels, een schatkaart geven aan een andere avonturier op dezelfde tegel, en schatkaarten omruilen voor schatten. Aan het eind van elke beurt trekt een speler twee schatkaarten en een aantal overstromingskaarten. Voor elke getrokken overstromingskaart wordt de bijbehorende tegel overstroomd (omgedraaid). Als die tegel al overstroomd is, zinkt hij en wordt hij uit het spel verwijderd.

Het is aan de spelers om alle vier de schatten van het eiland te bemachtigen en met de helikopter te vertrekken, voordat het gehele eiland gezonken is.

Inhoud van de doos + spelonderdelen

Onderdelen van het spel

De onderdelen van het spel zijn uitstekend. Er is veel werk gestoken in het mooi maken van dit spel, dat veel verder gaat dan wat de gameplay eigenlijk nodig heeft. Vooral de vier schatten zijn prachtig om te zien.

Lees ook:  Sushi Go Review: Snel en Leuk Kaartspelletje

De tegels zijn groot, dik en zeer duurzaam, wat belangrijk is omdat deze veel gebruikt zullen worden. De illustratie van de tegels zijn in een fantasiestijl die in overeenstemming is met het uitgangspunt van het spel.

De waterstandkaart die wordt gebruikt om je moeilijkheidsgraad bij te houden en hoe snel het eiland zal overstromen, gebruikt een losse clip die je hierop vastmaakt. Of dit duurzaam genoeg is als je het speel vaak speelt, durf ik nog niet te zeggen. Voor nu na enkel speelrondes lijkt dit weinig gebruikssporen na te laten.

Als laatste moet gezegd worden dat het spel niet in een kartonnen doos geleverd word maar in een tinnen blik. Dit ziet er eerlijk gezegd heel leuk uit en geeft het spel wat extra ‘flair’. Het heeft echter ook een nadeel. Als je veel spellen in huis hebt, wil je deze liever gestapeld of naast elkaar opbergen. Dan is eenzelfde type doos vaak handig (3-5 kartonnen dozen naast elkaar staat beter dan een rij met één metalen blik er tussen in). Dit is maar net hoe je hiernaar kijkt, voor sommigen zal dit een pluspunt, voor anderen een minpunt zijn.

Is het simpelweg Pandemic light?

Ja en nee. Ik weet vrij zeker dat mensen die niet van Pandemic houden, Het Verboden Eiland ook niet leuk gaan vinden.

Bij Pandemic heb je het spelmechanisme waarbij uit een stapel kaarten elke beurt kaarten omgedraaid worden die een negatief effect met zich meebrengen (Pandemic: ziekte uitbraken, Het Verboden Eiland: overstorming). Daarnaast kan het zijn dat deze kaarten terug op boven op de trekstapel kunnen komen waardoor je in 2-3 beurten een bepaalde regio meerdere keren achter elkaar raakt. Dit brengt bij beide spellen een gelukselement met zich mee, wat met een hoop pech je ook ronduit het spel kan laten verliezen. Als dit het onderdeel is wat jij niet leuk vond aan Pandemic, dan zal je Het Verboden Eiland ook niet leuk vinden.

Lees ook:  Leukste familie bordspellen, om met het hele gezin te spelen

Echter als jij dit een leuk spelelement vind, dan zal Het Verboden Eiland je genoeg nieuws brengen om het een aantrekkelijk spel voor je te maken.

Het Verboden Island vs. De Vergeten Stad

Ook al is dit een review van Het Verboden Eiland, toch moest dit onderdeel niet ontbreken. Veel mensen die op zoek zijn naar een leuk en snel samenwerkingsspel zullen uiteindelijk kiezen tussen Het Verboden Eiland en De Vergeten Stad. De spellen zijn redelijk vergelijkbaar, maar De Vergeten Stad is iets complexer.

Spelers nemen soortgelijke acties en hebben dezelfde rol in beide spellen, maar De Vergeten Stad heeft een extra spelelement waar locaties en zand door de woestijn wordt verplaatst als de storm zich verplaatst. Dit is een bijkomend aandachtspunt voor spelers om over na te denken. Oftewel, de complexiteit neemt iets toe.

In mijn optiek is Het verboden Eiland het spel wat je als beginner oppakt, en daarna als je wat meer ervaring hebt verder gaat met De Vergeten Stad.

Einde van het spel. Ontsnappen van het eiland

Wat maakt Het Verboden Eiland leuk?

  • Bijna iedereen kan in 10 minuten de regels van het Verboden Eiland leren, wat het een uitstekend spel maakt voor beginners en voor gezinnen.
  • Het Verboden Eiland is een overlevingsspel, en het doet goed werk bij het simuleren van een avontuur op een eiland.
  • Het spel gaat niet snel vervelen en kan vaak opnieuw gespeeld worden met nieuwe uitdagingen. De willekeurigheid van de skills en de locatie van de schatten maakt dat elk spel anders is.
  • Het willekeurige karakter van de tegels en personages zorgt er ook voor dat sommige spellen wat makkelijker zijn dan andere. Soms kom je onverwacht echt voor een uitdaging te staan. Wat ik zeker kan waarderen.
Lees ook:  Hoe speel je Caverna? Speluitleg & Spelregels

Conclusie

Het Verboden Eiland is een van de meest populaire coöperatieve spellen sinds het werd uitgebracht, en niet voor niets. Gezien de manier waarop het spel speelt, de prijs en de toegankelijkheid, denk ik echt dat elk gezin dit spel in zijn collectie zou moeten hebben.

Het Verboden Eiland is een prima spel voor beginners. Het is leuk, eenvoudig en thematisch goed uitgedacht – ik zou het sterk aanbevelen.