Ga naar de inhoud

Hoe speel je Pandemic? Speluitleg & Spelregels

 • 5 min read
 • door

Hoe speel je Pandemic?

Pandemic is een geweldig bordspel voor het hele gezin. In dit spel wordt de wereld bedreigd met een dodelijke ziekte. Jij en je team moeten goed samenwerken om de wereld te bevrijden van deze ziekte. Het lot van de hele wereld ligt in je handen.

Onderdelen van het spel zijn de plastic figuren die karakters uitbeelden, de petri schaaltjes en grote kaarten. Kan jij de wereld redden van deze ziektes?

Pandemic heeft zowel onze lijst met beste coöperatieve bordspellen als beste bordspellen aller tijden gered. Oftewel een echte topper dus. Bekijk deze pagina’s ook voor meer leuke spellen zoals Pandemic

Pandemic spelregels

Voor dit spel is het de bedoeling om de mensheid te redden. Dit spel wordt gespeeld met een grote landkaart en verschillende speelkaarten.

 • Als eerste klap je het speelbord open en kiest iedereen een personage. Zet alle spelers op Atlanta (dit is de thuisbasis voor de ziektebestrijding.) Leg de Petri schaaltjes naast het speelbord en plaats bij Atlanta een onderzoekstation.
 • Vervolgens leg je de uitbraaksteen, infectiegraad en medicijnstenen op het bord.
 • Schud de kaarten en pak de bovenste drie van de stapel. Op de plaatsnamen leg je een ziektesteen neer in de kleur die op het kaartje staat. Dit doe je drie keer om de ziektestenen te verplaatsen over de hele kaart (wereld).
 • Dan krijgt elke speler een eigen karakterkaart met een eigen figuurtje. De kleur van het karakter is dezelfde kleur als de onderkant van het poppetje. Vervolgens schud je de speelkaarten met de gebeurtenis en stadkaarten. Iedere speler krijgt dan een aantal speelkaarten. Speel je met 2 spelers dan krijgt iedereen 4 kaarten, speel je met 3 spelers dan krijgt iedereen 3 kaarten en speel je met vier spelers dan krijgt iedereen 2 kaarten.
 • Voor dat je het spel begint, bepaal je de moeilijkheidsgraad. Als het de eerste keer is dat je pandemie speelt, dan is het beter om te beginnen met 4 epidemie kaarten. Heb je het spel al eerder gespeeld dan kan je wel 5 of 6 epidemie kaarten gebruiken.
 • Dan bekijken de spelers de stadskaarten. De speler met het hoogst aantal inwoners begint het spel.
Lees ook:  Vanavond een date? 6 Bord- en gezelschapsspellen voor een date avond

pandemic actie kaarten

Pandemic speluitleg

Elke speelbeurt bestaat uit 4 acties, 3 stappen en het pakken van 2 speelkaarten. Elke ronde infecteert de speler een stad. Nadat de speler klaar is met het infecteren van een stad is de speler links van hem aan de beurt. Je speelt in teams (Pandemie is een co-op spel), dus overleggen over je stappen is altijd mogelijk.

De speler die aan de beurt is bepaald altijd wat hij gaat doen. Je hebt altijd stadskaarten om medicijnen te ontdekken en gebeurteniskaarten in je hand. De gebeurteniskaarten mogen altijd gespeeld worden, ook als je niet aan de beurt bent.

Elke speler mag tijdens zijn beurt vier dingen doen. De volgende acties mag je uitvoeren per ronde:

 • Verplaats naar een dichtbij zijnde stad, deze moet wel verbonden zijn via een lijn
 • Gooi een stadskaart op en vlucht naar deze plek.
 • Leg de stadkaart neer waar je op dat moment verblijft en verplaats je naar een stad naar keuze
 • Wissel van stad door je te verplaatsen van het ene onderzoeksstation naar het andere onderzoeksstation.
 • Bouw een onderzoekstation in de stad waar je verblijft, gooi hiervoor de stadskaart van deze stad op.
 • Verwijder een ziektesteen uit een stad en leg deze weer terug in de petrischaal. Heb je het medicijn voor deze kleur ontdekt dan mag je alle ziektestenen voor deze kleur weghalen.
 • Sta je samen in dezelfde stad dan kan je de stadkaart aan een andere speler geven.
 • Als je vijf stadskaarten van dezelfde kleur verzameld dan kan je bij een willekeurig onderzoekstation op zoek gaan naar het medicijn voor deze stad en kleur.
Lees ook:  Hoe speel je Camel Up? Speluitleg & Spelregels

Er zijn dus verschillende acties uit te voeren, maar het is altijd slim om te overleggen met je teamgenoot of teamgenoten.

Wanneer eindigt het spel?

Pandemic is een spel wat je altijd samen speelt. Je speelt in teams om de mensheid te redden. Winnen of verliezen doe je dan ook als team. Elke speler kiest een karakter uit met speciale eigenschappen. Elk karakter kan weer helpen om een ziekte tegen te gaan. Zie hieronder een overzicht van de verschillende rollen.

pandemic beroepen rollen kaarten

Het is nodig dat je met je team de medicijnen ontdekt van de vier verschillende ziektes. Je verliest het spel bij acht uitbraken van verschillende ziektes. Dan zijn er niet voldoende ziektestenen over om de mensheid te redden. Ook verlies je als er onvoldoende speelkaarten over zijn en er geen tijd meer is om te spelen.

Pandemic spel is een geweldig spel om te spelen met het hele gezin.