Ga naar de inhoud

Hoe speel je scrabble? Speluitleg & Spelregels

 • 4 min read
 • door

Scrabble is zowel een woord- als een bordspel. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten verzamelen met de woorden die je gemaakt hebt op het bord. Scrabble is één van de leerrijkste spellen op de markt. Je wordt zowel op kennis als op spelling van de woorden getest.

Scrabble is zo populair dat het vertaald is in 29 talen en het wordt gespeeld in minstens 121 landen. Ook staat scrabble op onze lijst met beste bordspellen voor buiten, lees het artikel om meer spellen zoals scrabble te vinden!

Hoe speel je scrabble?

Meestal wordt dit spel met twee personen gespeeld, maar je kan het ook met vier spelen. Soms wordt het spel zelfs in heuse teams gespeeld.

Benodigdheden voor Scrabble

 • het bord
 • een zakje met 121 letters (inclusief twee blanco letters die mogen worden gebruikt door de speler die ze trekt als een letter naar keuze)
 • een blad papier om de score te noteren en pet natuurlijk
 • de staanders waar je de letters op plaatst zonder dat je tegenstander ze kan zien
 • een woordenboek om de spelling of schrijfwijze van de woorden te checken

Speluitleg

Scrabble is een woordspel waarbij je punten krijgt bij het plaatsen van de juiste woorden en de schrijfwijze zoals in het woordenboek. Hoe langer je woord, hoe meer punten je krijgt. Gebruik je moeilijke letters? dan zijn die nog meer punten waard. Let wel op waar je de woorden op het bord neerlegt, want sommige vakjes geven een vermenigvuldelaar!

Het spel wordt gespeeld op het scrabblebord waar gekleurde vakjes op staan. Die vakjes hebben ook nog een speciale betekenis voor de scores.

Lees ook:  Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

De lichtblauwe vakjes laten je letterscore verdubbelen als je woord op dat vakje terecht komt.

Bij de donkerblauwe vakjes mag je zelf de letterscore maal drie doen.

Op de roze vakken verdubbel je de woordwaarde en op de rode vakken mag je dat zelfs maal drie doen.

Op alle letters staat een waarde vermeld die aangeeft hoeveel punten je krijgt bij gebruik van de letter. Hoe moeilijker de letter (zoals Q, Y of U) hoe hoger de waarde die op de letter staat. Moeilijkheid van een letter wordt in dit geval toegekend aan letters die minder in het Nederlandse woordenboek gebruikt worden, of alleen in lastig te maken combinaties (bijvoorbeeld in langere woorden)

scrabble letters

Spelregels

Voor de start van het spel:

Om te bepalen wie er mag beginnen wordt er eerst door alle spelers een letter uit het zakje getrokken. Wie A heeft of een letter zo dicht mogelijk bij A mag beginnen. Als je onmiddellijk een blanco letter trekt dan mag je zelfs eerst starten. Als twee spelers dezelfde letter trekken, dan dienen zij opnieuw een letter te nemen.

Iedere speler neemt 7 letters uit het zakje (zonder te kijken natuurlijk). Vervolgens plaatsen ze de letters op de bijhorende letterstaander.

De start van het spel:

 • je start je eerste woord op de rode ster
 • woorden kunnen alleen maar horizontaal of verticaal geplaatst worden
 • je mag ook letters ruilen, alleen als het jouw beurt is en dan mag je een niet onmiddellijk een woord plaatsen. Je dient een beurt af te wachten
 • kan je onmiddellijk alle 7 letters gebruiken voor één woord te vormen dan krijg je 50 punten extra
 • je mag letters toevoegen aan woorden van andere spelers om zo ook een nieuw woord te maken
 • bij onenigheid over de spelling van een woord, check het in de woordenboek!
Lees ook:  Hoe speel je 30 seconds? Speluitleg & Spelregels

Tijdens het spelen

De score van het woord dat je legt, dien je onmiddellijk te noteren om misverstanden te vermijden. Een andere speler kan gerust letters toevoegen aan jouw woord om een ander langer woord te maken.

Je moet steeds 7 letters hebben als je je beurt hebt gespeeld. Dus letters aanvullen per beurt als je een woord op tafel gelegt hebt, net zolang tot er geen letters meer zijn. Bij twijfel over de schrijfwijze van een woord, check de spelling in het woordenboek aub.

Einde van het spel

Het spel stopt als alle letters uitgedeeld zijn, als de spelers geen letters meer hebben of als ze geen woord meer kunnen vormen. Heb je nog letters over? Dan worden deze punten afgetrokken bij jouw score. Zijn al je letters op dan krijg jij de extra punten erbij geteld van de spelers die nog letters over hadden.

De winnaar van Scrabble wordt bepaald en de scores worden nog eens nagecheckt. De hoogste score wint uiteraard.