Ga naar de inhoud

Hoe speel je Phase 10? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Het kaartspel Phase 10 is een echte klassieker en bestseller. Het is een uitdagend en spannend spel en leuk om te spelen voor jong en oud. Het spel kan vanaf 2 tot en met 6 personen gespeeld worden vanaf 7 jaar. Om Phase 10 te kunnen spelen heb je enkel de speelkaarten, een pen en papier nodig. Wie slaagt er als eerste in om fase 10 te bereiken en zo de andere spelers te verslaan? In dit artikel vind je mijn Phase 10 speluitleg!

Vind je Phase 10 een leuk spel? De maker Mattel Games hebben ook andere kaartspellen uitgebracht zoals Skip-bo en Uno, deze spellen kan ik je ook zeker aanraden! Opzoek naar andere interessante spellen om met kinderen te spelen? Lees dan mijn artikel over de beste educatieve kaartspellen.

Het kaartspel Phase 10 – behaal als eerst de 10 fasen!

Voor het spel begint krijgt iedere speler een overzichtskaart. Op deze kaart staan de 10 fasen die een speler moet doorlopen om het spel te winnen. Iedere fase omvat een bepaalde combinatie van kaarten. De eerste fase is nog relatief gemakkelijk: een speler moet 2 drielingen (drie dezelfde kaarten) verzamelen. Hoe hoger de fase, hoe moeilijker deze wordt tot aan fase 10. De speler die als eerste alle fasen doorloopt wint het spel.

Hoe verloopt een speelronde?

Aan het begin van een ronde krijgt iedere speler 10 kaarten. De overige kaarten worden op een stapel op tafel neergelegd. Wanneer een speler aan de beurt is moet hij of zij een kaart pakken. Een speler kan een kaart pakken van de gedekte stapel of ervoor kiezen om de bovenste kaart van de aflegstapel te pakken. Na het pakken van een kaart kan een speler zijn fase afleggen op tafel. Vervolgens eindigt de beurt van een speler met het wegleggen van een kaart. Het aantal kaarten van een speler moet altijd 10 blijven

Lees ook:  Leukste spellen als Pandemic - Als je van co-op houdt!

Een speler probeert tijdens de speelbeurt de juiste combinatie kaarten te verzamelen om zo een fase af te leggen. Een fase mag niet in delen afgelegd worden maar moet in één keer compleet op tafel worden gelegd. Wanneer een speler een fase heeft afgelegd moet hij zijn of haar overige kaarten kwijtraken door deze aan te leggen bij de fases die op tafel liggen. Ligt er bijvoorbeeld een reeks zessen op tafel, dan mag een speler zijn of haar zes hierbij leggen.

De speelkaarten van Phase 10

In het spel wordt gespeeld met de waarden 1 tot en met 12 in vier verschillende kleuren. Iedere kaart uit deze reeks komt twee keer voor in het spel. Daarnaast zijn er nog een aantal speciale kaarten in het spel

De “beurt-overslaan“kaart kan een speler voor een andere medespeler leggen. Deze speler moet vervolgens één ronde de beurt overslaan. Deze kaart komt niet op de aflegstapel te liggen.

De joker kan door spelers gebruikt worden om iedere willekeurige kaart te vervangen om zo een fase compleet te maken. Ook kan een joker worden gebruikt om aan te leggen bij een reeds afgelegde fase op tafel.

Het einde van een speelronde

Wanneer een speler erin slaagt om een fase af te leggen en zijn of haar overige kaarten kwijt te raken eindigt de speelronde. Hebben de overige spelers hun fase nog niet afgelegd op tafel? Dan moeten deze spelers in de volgende ronde opnieuw proberen deze fase af te leggen. Het kan dus zijn dat een speler meerdere rondes doet over één fase.

Lees ook:  Leukste spellen als Codenames - Speel je deze al?

Bij het einde van een ronde tellen de spelers de punten van de resterende kaarten die zij nog in hun hand hebben. De kaarten hebben allemaal een bepaalde waarde. De puntentelling werkt als volgt:

  • de kaarten van 1 tot en met 9 zijn 5 punten waard
  • de kaarten van 10 tot en met 12 zijn 10 punten waard
  • een beurt overslaan kaart is 15 punten waard
  • een jokers is 20 punten waard

De puntentelling wordt gedurende het hele spel bijgehouden. Houd op dit papier ook bij in welke fase de verschillende spelers zich bevinden. De puntentelling is belangrijk op het moment dat meerdere spelers in dezelfde speelronde fase 10 afleggen. Wanneer dit voorkomt, wint de speler met het minste aantal punten uit de vorige rondes het spel. Het is dit erg belangrijk dat je zo snel mogelijk al je kaarten kwijtraakt nadat je een fase afgelegd hebt.

Dit waren alle Phase 10 spelregels. Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken over Phase 10. Het is zeker de moeite waard om eens te spelen. Veel speelplezier!