Ga naar de inhoud

Hoe speel je Vrijdag? Spelregels & Speluitleg

  • 5 min read
  • door

Hou jij ook zo van (bord)spellen, maar hebben je vrienden niet iedere keer zin om te spelen? Probeer dan eens het kaartspel Vrijdag, het kaartspel dat je in je eentje kunt spelen.

In dit spel ben je Vrijdag, bekend van het boek Robinson Crusoe. Je brengt je dagen door op een onbewoond eiland en geniet van de rust. Tot op een dag Robinson Crusoe aanspoelt en deze heerlijke rust verstoord wordt… Je wilt Robinson zo snel mogelijk van je eiland af hebben en om dit te realiseren moet je hem allerlei vaardigheden leren en gevaarlijke situaties het hoofd bieden.

Vrijdag is een spel bomvol strategie en avontuur, van de makers van 999 Games. Het is voor spelers vanaf 10 jaar. Er zijn vier verschillende moeilijkheidscategorieën, dus je kunt jezelf steeds wat meer uitdagen. Een spel duurt ongeveer 25 minuten. Speel je vaker alleen? Bekijk dan ook eens deze bord- en kaartpellen voor één persoon.

Kaartspel Vrijdag speluitleg – Versla jij de piraten?

Het doel van het spel is om Robinson van je eiland te krijgen, zodat je weer kunt genieten van je welverdiende rust. Om dit te doen zal Robinson uiteindelijk het gevecht aan moeten gaan met twee piraten zonder het loodje te leggen. Maar voordat het zover is moet hij, met hulp van jou (Vrijdag), allerlei gevaren het hoofd bieden.

Je speelt dit kaartspel solo. Er zijn verschillende soorten kaarten: niveaukaarten, gevechtskaarten (onderverdeeld in Robinsonstartkaarten, verouderingskaarten en gevaar/kenniskaarten) en piratenkaarten. De gevechtskaarten stellen Robinsons vaardigheden voor. Wanneer je begint met het spel kan Robinson nog vrijwel niets, maar is hij nog wel erg gezond en heeft hij veel levenspunten.

Lees ook:  Hoe speel je Splendor? Speluitleg & Spelregels

Jij, als zijnde Vrijdag, hebt twee opties om Robinson te helpen van het eiland te komen. Je kunt het gevecht aangaan met de gevaren die hij tegenkomt op zijn pad om zo extra gevechtskaarten (vaardigheden) te krijgen of je kiest ervoor om van bepaalde gevaren te verliezen. Dit kost je wel levenspunten, maar op die manier kun je ongewenste gevechtskaarten uit het spel verwijderen. Robinson krijgt steeds meer vaardigheden en kan steeds grotere gevaren het hoofd bieden. Het is aan jou om de levenspunten van Robinson zo in te zetten, zodat hij sterk en gezond genoeg is om de eindstrijd met de twee piraten aan te gaan.

Vrijdag spelregels

Je begint in het groene niveau met twintig levenspunten en vrij onschadelijke gevaren. De diverse kaarten verdeel je over drie tableaus. Iedere beurt strijdt je tegen één gevaar, bijvoorbeeld wilde dieren of het verkennen van het eiland.

Een beurt bestaat uit de volgende twee acties, uitgevoerd in deze volgorde:

  1. Je trekt twee gevarenkaarten
    Je pakt de twee bovenste kaarten van de gevaarstapel en bekijkt ze. Je kiest tegen welk gevaar Robinson gaat vechten en legt deze voor de Robinsonstapel. De andere kaart leg je op de gevaaraflegstapel.
  2. Vechten tegen het gevaar
    Op de gevarenkaart staat aan de linkerkant een wit hokje. Hierin staat het aantal gevarenkaarten dat je ‘gratis’ mag trekken om het gevecht aan te gaan. Je moet meer gevechtspunten hebben dan op de gevarenkaart in het groene gevechtswaarde vakje staat. Wanneer je je gratis kaarten hebt getrokken, maar nog onvoldoende gevechtspunten hebt om het gevaar te verslaan, dan kun je ervoor kiezen om gevarenkaarten bij te kopen (dit kost je een levenspunt per kaart) of je verlies te nemen. Voor ieder levenspunt dat je inlevert, mag je een gevechtskaart die je gespeeld hebt vernietigen.
Lees ook:  Hoe speel je Take 5? Speluitleg & Spelregels

Er zijn ook gevechtskaarten met speciale eigenschappen in het spel, waarmee je bijvoorbeeld kosteloos een extra gevechtskaart mag trekken of twee levenspunten cadeau krijgt. Tijdens een gevecht kun je deze speciale eigenschappen van de openliggende kaarten inzetten.

Zolang er nog minimaal twee gevarenkaarten op de stapel liggen, begin je opnieuw met het trekken van twee van deze kaarten en kies je weer welk gevecht je aangaat. Dit doe je totdat de stapel leeg is of er nog maar één kaart ligt. Wanneer er nog maar één kaart ligt, dan kun je ervoor kiezen om deze in het huidige (groene) niveau te spelen of deze op de aflegstapel te plaatsen en verder te gaan in het volgende, het gele niveau. Na het gele niveau volgt nog het rode niveau en daarna ga je vechten tegen de twee piraten met hopelijk een mooie eindoverwinning in het verschiet, zodat de rust wederkeert op het eiland van Vrijdag.

Het duizelt je nu waarschijnlijk een beetje door alle soorten kaarten en kleuren. Maar laat dat je niet tegenhouden om dit spel te gaan spelen. Andere spelers zijn namelijk erg enthousiast!

Tips om Vrijdag het kaartspel te spelen

  • Zet door! Als je het spel steeds meer door hebt, lukt het beter om een goede strategie uit te denken.
  • Bekijk in de eerste, groene ronde ook naar het aantal gevarenpunten van de gele en rode ronde. Neem dit vervolgens mee in de keuze of je wel of niet wil doorvechten tegen dit gevaar.