Ga naar de inhoud

Leukste spellen als 30 Seconds – 6 beste opties

  • 7 min read
  • door

Vind je 30 seconds leuk? Dan zijn deze spellen ook een aanrader!

30 seconds is een spel dat onmisbaar is bij een spelletjesavond met een grote groep. Het spel is geschikt voor iedereen boven de 12 jaar en is ook nog eens leerzaam, want jouw algemene kennis wordt getest.

Dit spel is perfect voor kleine en grote groepen (meer tips voor grote groepen) en voor een feestje. Aangezien het een eenvoudig spel is ben je ook niet uren bezig met uitleggen hoe het spel werkt, dus je kunt snel beginnen met spelen.

30 seconds is een bordspel waarbij het doel is dat je bij de finish komt. Dit kun je bereiken door de goede antwoorden te raden op de kaartjes. Er zijn namelijk veel verschillende kaartjes met namen, plaatsen en andere algemene kennis onderwerpen.

Jouw teamgenoot moet proberen deze goed uit te leggen zonder het woord te zeggen. Doordat je zo’n korte tijd hebt, giert de adrenaline door je lichaam!

Dit spel kan ervoor zorgen dat de mensen op jouw feestje niet in aparte groepjes staan, maar dat het een grote groep wordt. Daarnaast is het ook nog eens super spannend wie er gaat winnen en zijn de meeste teams altijd heel erg fanatiek!

Vind je 30 seconds heel leuk? En heb je de uitbreidingsset en Everyday Life variant al grijs gespeeld?! Goed nieuws, er zijn meer spellen zoals 30 seconds! Wij zullen die hieronder voor je gaan uitleggen! Zo kun je verschillende spelletjes spelen en raak je ze nooit zat!

1. Party & Co

Party & Co

Party & Co is echt een klassieker en bestaat al heel lang! Toch is het nog steeds populair, want het is een van de eerste partygames op de markt. Dit spel is ook super geschikt voor grote groepen.

Dit spel is eigenlijk een combinatie van verschillende partyspellen en heeft vijf verschillende categorieën: liplezen, quiz, verboden woord, tekenen en gebaren. Zo moet je dus samenwerken en een woord uitbeelden of tekenen!

Lees ook:  Hoe Speel je Patience / Solitaire? Speluitleg & Spelregels

Het spel lijkt op 30 seconds, want ook bij dit spel heb je een zandloper van 30 seconden, waardoor je onder tijdsdruk moet presteren! Ook bij Party& Co is het doel dat je zo snel mogelijk bij de finish komt!

Het spel is dus erg vergelijkbaar met 30 seconds, want ook hierbij moet je de antwoorden raden binnen een bepaalde tijd. Dit spel is ook geschikt voor grote groepen tot wel 20 personen.

Er zijn ondertussen ook meerdere versies beschikbaar waaronder een Junior versie, waardoor je dit spel ook met kinderen kunt spelen, en een Familie editie, leuk voor het hele gezin! Bij beide hoeven mensen minder grote algemene kennis te hebben en kunnen de kinderen eerlijk meespelen!

2. Rapidough

Rapidough hoort ook tussen het rijtje vergelijkbare spellen, omdat je bij dit spel ook moet gaan raden met jouw team. Dit spel kun je met 50 mensen spelen! Het is daarnaast een superleuk spel waarbij je creatief moet zijn.

Je hebt twee of drie teams in dit spel die allemaal beginnen met een gelijke hoeveelheid klei. Er is steeds iemand van het team aan de beurt die moet gaan kleien.

De teams spelen tegelijkertijd en moeten vaak hetzelfde dier of voorwerp gaan kleien. Bij dit spel is er geen zandloper, maar gaat het erom dat jouw team het snelste raad wat jij probeert te kleien. Je krijgt er ook enkele tools bij, dus je kunt zo creatief zijn als je maar wilt!

Als je hebt gewonnen, mag je een hap klei uit de bol van de tegenstander halen. Dit leg je dan apart, want ze mogen het niet meer gebruiken. Zo krijg je dus steeds een kleinere hoeveelheid klei en wordt het moeilijker om iets na te maken. Je wint wanneer de tegenstander geen klei meer over heeft.

Lees ook:  10 Beste griezel en horror spellen voor halloween

Rapidough is ook een super leuk spel met groepen en kinderen, dus hoort zeker in dit rijtje thuis! Bekijk ook onze andere aanraders voor kinderen.

3. Pictionary

Pictionary is eigenlijk Rapidough, maar dan moet je tekenen in plaats van kleien. Dit kun je dus bijvoorbeeld ook doen op een groot whiteboard in de klas of gewoon met een kladblok op tafel.

Beide teams moeten beslissen wie er gaat tekenen. Deze twee personen hebben 5 seconden om na te denken en moeten dan zo snel mogelijk tekenen. Hun teams moeten raden wat er getekend wordt en hier hebben zij 1 minuut voor.

Als je als team het antwoord als eerste hebt geraden, hebben jullie de controle over de dobbelsteen. Het doel is om zo snel mogelijk bij de finish te komen!

4. Ik hou van Holland

Ik hou van Holland is natuurlijk een tv-programma, maar heeft ook een vergelijkbaar spel uitgebracht. Dit spel is een alternatief voor 30 seconds, omdat ook hier de kennis van de groep op de proef wordt gesteld. Je hebt bij dit spel twee teams: team oranje en team rood-wit-blauw.

Er zijn kaartjes met verschillende opdrachten. Een bekende opdracht uit de tv-show is geen ja, nee of uh. Die zit ook in dit bordspel, dus je kunt het goed naspelen!

Een ander voorbeeld van een opdracht is dat je als team een top 10 moet opnoemen van een bepaald onderwerp. Jullie moeten als team zelf inschatten hoeveel jullie er kunnen raden.

Het spel is afgelopen als alle kaartjes op zijn. Op dat moment ga je tellen hoeveel guldens elk team heeft en het team met de meeste punten heeft gewonnen! De guldens win je door de opdrachten correct uit te voeren.

5. Het logo bordspel

Het logo bordspel is ook een erg leuk spel! Dit spel is zeker vergelijkbaar met 30 seconds, maar gaat alleen maar over logo’s. Dit zijn logo’s van alles wat je maar kunt bedenken: eten, kleding, auto’s, winkels enzovoorts! Op deze manier leer je dus ook nog eens over de logo’s.

Lees ook:  Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen

Je speelt dit spel in twee teams, bijvoorbeeld mannen tegen de vrouwen. Vervolgens moet een team vragen beantwoorden die gerelateerd zijn aan een logo. Afhankelijk van hoe goed het team het heeft gedaan, mogen ze een stap naar voren op het bord. Het doel is om bij de finish te komen.

Dit spel is misschien iets minder stressvol dan 30 seconds, maar is ook een hele leuke manier om meer kennis op te doen! Daarnaast zul je je misschien wel verbazen hoeveel je weet over sommige logo’s!

6. Weerwolven

weerwolven van wakkerdam

Weerwolven lijkt misschien iets minder op 30 seconds, maar is ook perfect voor grote groepen! Het is een spel waarbij je goed moet kunnen liegen en waarbij er veel spannende momenten zullen zijn.

Iedereen uit de groep krijgt een kaart die niemand anders mag zien. Het doel van het spel is om alle wolven uit het spel te krijgen en de burgers te laten overleven. Als wolf moet je je dus net voordoen als burger, zodat je niet gepakt wordt.

Er zijn steeds rondes waarbij er iemand wordt gekozen om “te doden”. Op deze manier hoop je dus alle wolven eruit te halen, maar dat gaat niet zo makkelijk als het lijkt!

Dit spel is super leuk voor grote groepen en kan echt veel spanning en grappige momenten met zich meebrengen!