Ga naar de inhoud

Aaargghhh! 11 Bordspellen voor echte piraten fans

  • 9 min read
  • door

Elk kind (en elke volwassene) droomt er op enig moment in zijn leven van de tropische zeeën te bevaren op zoek naar avontuur en onvoorstelbare schatten. Gelukkig hoeven wij niet langer ons leven te wagen om dit te beleven maar kunnen wij in gezelschap met een paar vrienden of vriendinnen van het piraten leven genieten door het spelen van bordspellen.

Beste bordspellen met een piraten thema

Wij hebben voor u de ’top 13 piraten spellen’ op een rijtje gezet zodat u snel kunt beginnen, Aaaaarggghhhhh!

13. Loot

Loot
Foto door: binraix

Cijfer: 6.3
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.38 / 5
Uitgever: Gamewright

Loot is een bordspel vol humor en typische karakterituren. Het spel bevat echter wat simpele mechanismen. Je hebt 4 kaarttypen, Koopvaardijschepen, piratenschepen, piraten kapiteins en admiraal kaarten. De speler die de koopvaardijschip kaart speelt moet deze verdedigen met andere kaart terwijl zijn medespelers hem proberen te beroven met hun ‘piraten’ kaarten. Een zeer leuk spel om met 3 of 4 spelers te spelen.

12. Black Fleet

Black Fleet

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 1.95 / 5
Uitgever: Space Cowboys

In Black Fleet speel je als kapitein van een handelaars-, piraten- of marineschip. Het is aan jou om je schip te verdedigen tegen de piraten als handelaar, of juist met je schip aan te vallen als piraat. Je verdient punten door het afleveren van je goederen, door het beroven van anderen of door het tot zinken brengen van piratenschepen. Met ontwikkelingskaarten verbeter je je schepen zodat je beter deze doelstellingen kan behalen.

11. Piraten Baai

Pirate's Cove

Cijfer: 6.6
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.00 / 5
Uitgever: Days of Wonder

Piratenbaai is één van de toevluchtsoorden van de piraten met grote schatten. In dit spel speel jij om een van de meest gevreesde piraten van de 7 zeeën te worden. In de 12 ronden van het spel besluit je in het geheim één van de 6 eilanden te bezoeken. Als er meerdere piraten op één eiland landen begint het gevecht. Daarnaast zijn er schateilanden waar je je goederen kunt verstoppen en herbergen waar je aan je populariteit kunt werken. Ook varen er legendarische piraten als Blackbeard rond die je het leven flink zuur kunnen maken.

10. Jamaica

Jamaica
Foto door: zapata131

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.64 / 5
Uitgever: Enigma

Geen lijst met piraten bordspellen zou compleet zijn zonder Jamaica. In het jaar 1675 is kapitein Henry Morgan aangesteld als gouverneur van Jamaica en heeft de opdracht gekregen alle piraten in de Caribbean uit te roeien. Echter is het rustige gouverneurs leven niks voor Henry Morgan, hij stelt een grote wedstrijd voor.

Lees ook:  Hoe speel je Koehandel (Master)? Speluitleg en Spelregels

De winnaar wordt bepaald door de hoeveelheid veroverde buit. Alles aan dit spel schreeuwt piraten! De doos waarin het spel bewaard wordt is een schatkist en de kaart met spelregels een schatkaart. De grondstoffen die je verzameld zijn goud, voedsel en buskruit. Voedsel wordt gebruik om te reizen over de kaart, goud wordt in de havens uitgegeven en buskruit gebruik je tijdens gevechten.

Als je het gevecht wint mag je de buit van de tegenstander houden. De kaarten in je hand, grondstoffen en de uitslag van de dobbelsteen bepaalt de winnaar van het gevecht en de ronde. Wordt jij de winnaar van de grote wedstrijd van gouverneur Henry Morgan?

9. Libertalia

Libertalia

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.24 / 5
Uitgever: Asmodee

Libertalia is een bordspel waarin 4 ambitieuze piraten kapiteins de strijd met elkaar aangaan. Door dezelfde schepen als jou aan te vallen proberen ze de buit voor je neus weg te stelen. Alleen de beste piraat zal aan het einde van het spel met pensioen kunnen op een vredig eiland terwijl de andere op de bodem van de zee wegrotten.

8. Merchants and Marauders

Merchants and Marauders

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 180 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.23 / 5
Uitgever: Z-Man Games

In Merchants and Marauders speel je als rijke koopvaarder of als kwaadaardige piraat. In dit spel wordt je niet alleen opgejaagd door je medespeler maar ook door het spel zelf. Het leuke aan Merchants and Marauders is dat als een speler uitgeschakeld wordt het niet einde spel voor hem is.

Met een kleine ‘straf’ kan je verder spelen als één van de andere karakters. Merchants and Marauders biedt een goede drie uur speelplezier en is een echte top aanrader.

7. Cartagena

Cartagena

Cijfer: 6.6
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30-45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.60 / 5
Uitgever: White Goblin Games

In Cartagena ben jij een van de piraten die probeert uit de gevangenis te ontsnappen. De gevangenis bevindt zich in het oude fort genaamd Cartagena. Door het spelen van kaarten beweeg je jou piraten langzamerhand richting de reddingssloepen. Heb je één piraat bij de sloep gekregen, dan wacht deze op de volgende.

Lees ook:  11 Beste bordspellen voor mensen die kleurenblind zijn

Een spel voor 2 tot 5 spelers, wat niet meer dan een uurtje in beslag neemt. Een aanrader voor piraten liefhebbers die graag een snel bordspelletje spelen.

6. Port Royal

Port Royal

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 20-50 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.59 / 5
Uitgever: 999 Games

Port Royal is een vlot kaartspel vol risico en tactiek. Verzamel gouden munten met behulp van verschillende schepen. Die worden één voor één van de gedekte stapel getrokken. Maar komt de tweede van een kleur op tafel te liggen, dan is je beurt voorbij!

Verschillende karakters geven permanente voordelen tijdens het spel. Daarnaast leveren ze, net als expedities, overwinningspunten op, die naar de winst in Port Royal kunnen leiden. In dit kaartspel moet je voortdurend kiezen tussen risico nemen of stoppen en met minder tevreden zijn. Zeer geschikt voor zowel families als gevorderde spelers.

5. Pirate Fluxx

Pirate Fluxx
Foto door: mikehulsebus

Cijfer: 6.2
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 10-40 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.42 / 5
Uitgever: Ingram International Inc

Pirate Fluxx is een van de vele adaptaties op het bekende spel Fluxx. In dit kaartspel veranderen de regels en doelstellingen snel. Spelers trekken kaarten uit de midden-stapel en passen hun tactiek aan aan deze veranderende regels en doelen.

Net als de andere Fluxx spellen is het niet heel moeilijk, wat het leuk maakt om met jongere kinderen of beginnende spelers te spelen. Daarnaast duren potjes niet heel lang.

4. Walk the Plank

Walk the Plank
Foto door: bongoHerman

Cijfer: 6.6
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.25 / 5
Uitgever: Mayday Games

In Walk the Plank ben jij een van de noodlottige die net als vele afvalligen uit de geschiedenis kans maakt zijn einde te vinden in de mond van een haai.

Vroeger werden zeelui die niet waardig genoeg waren aan boord te blijven gedwongen over de plank te lopen en de duik in het diepe te maken, waar zij opgewacht werden door hongerige haaien. Echter maak je nu kans deze piraten bruutheid te ontkomen door als een van de laatste twee spelers over te blijven. Lukt het jou?

3. Francis Drake

Francis Drake

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: 90-120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.92 / 5
Uitgever: Eagle & Gryphon Games

Francis Drake is een legendarische kapitein die een groep kapiteins richting onbekend gebied leidt. Er zijn drie zeer gevaarlijke reizen mogelijk met grote hoeveelheden goud als beloning. Je eindbestemming hangt sterk af van de keuzes die je vroeg in het spel maakt, denk dus strategisch na!

Lees ook:  Leukste spellen als Carcassonne: 5 goede tips

Een van de grote voordelen van het spel is de grote mate van herspeelbaarheid.

2. Rum and Bones

Rum and Bones

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30-75 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.86 / 5
Uitgever: Cool Mini Or Not

Rum and Bones is een spel voor twee spelers waarin je tegen elkaar strijd om de alleenheerser van de zeeën te worden. Je zult er alles aan moeten doen om de andere spelers te slim af te zijn en uiteindelijk al hun buit in te kunnen pikken en rijk te worden.

1. Dead Men Tell No Tales

Dead Men Tell No Tales

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 60-75 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.43 / 5
Uitgever: Minion Games

In Dead Man Tell no Tales bevind je je op een verlaten schip dat snel zal zinken naar de bodem van de zee. Het is aan jou om de lastige zombies van hun buit te ontdoen en de winnaar van het spel te worden.

Honorable mention: Pina Pirata

Pina Pirata

Cijfer: 6.1
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 7+
Niveau: 1.27 / 5
Uitgever: IELLO

Pina pirata is een zeer kleurrijk en tactvol kaartspel. Als kapitein van piraten is het aan jou om de meest ongelooflijke schat ooit te vinden. De kaart die je naar deze schat kan leiden is lang geleden verscheurd in verschillende stukken en begraven op eilander over het hele Caribische gebied.

Om als winnaar uit de bus te komen moet je de andere piraten die ook opzoek zijn naar de schat verslaan. Speel je kaarten op het juiste moment en wordt een legendarische piraat!

Mis jij een spel op deze lijst? Laat ons weten wat jouw favoriete piraten spellen zijn en waarom!

Deze lijst is een onderdeel van ons overzicht van de beste bordspellen per thema.