Ga naar de inhoud

Leukste Deck Building bordspellen voor liefhebbers en beginners

  • 7 min read
  • door

In 2008 bracht spelontwerper Donald X. Vaccarino een kaartspel uit genaamd Dominion. Deze doos met 500 kaarten introduceerde gamers wereldwijd in de “deck building ” mechaniek, en het is terecht om te zeggen dat de wereld er dol op was. Dominion won verschillende prijzen, waaronder de begeerde Spiel des Jahres in 2009. Er zijn sindsdien veel nieuwe spellen uitgekomen om hun kans te wagen in het deck bouw genre. Maar welk spel is het beste?

7 Beste Deck Building Bordspellen

Geen tijd om de hele lijst door te nemen? Dan zijn dit ze vast allemaal op een rij:

  1. Vrijdag
  2. Star Realms
  3. Legendary: Marvel Deck Building Game
  4. Shadowrun: Crossfire
  5. Mage Knight The Board Game
  6. Legendary: Alien Encounters
  7. Dominion

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke deckbuilders beschikbaar, maar we kunnen ze helaas niet allemaal behandelen. Laten we dus snel beginnen!

7. Vrijdag

Vrijdag solo play deck bouwer

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 1
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.13 / 5
Uitgever: Rio Grande Games

Een spel voor één, Vrijdag is een geweldig solo-kaartspel waarin de speler probeert te overleven op een onbewoond eiland. Spelers worden uitgedaagd om de confrontaties te overwinnen en wanneer ze dat doen, zullen ze vaardigheden leren die hen zullen helpen om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Vrijdag heeft een goed risico- versus beloningssysteem dat je voortdurend op je houden houdt om de beste beslissing te nemen. Er zijn niet veel solospellen die zo goed zijn als Vrijdag.

6. Star Realms

Star Realms

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 1.98 / 5
Uitgever: White Wizard Games

Als je Ascension gespeeld hebt, dan heb je een goed idee bij Star Realms. Dit spel neemt het Ascension-concept en voegt daar een SciFi gevoel en een direct conflict met je tegenstander aan toe. Ontworpen door twee Magic: The Gathering Hall of famers, dit leuke kaartspel is zowel gemakkelijk te leren als leuk om te spelen. Het beste aan Star Realms is dat een kaartspel van $15 het enige is dat nodig is om het spel met 2 spelers te spelen. Weinig reden om deze deckbuilder dus niet een kans te geven!

Lees ook:  Hoe speel je Zeeslag? Speluitleg & Spelregels

5. Legendary: Marvel Deck Building Game

Legendary A Marvel Deck Building Game

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.47 / 5
Uitgever: Upperdeck

Dit semi-coöperatieve kaartspel laat spelers de rol van S.H.I.I.E.L.D. agenten op zich nemen die een team van superhelden proberen samen te stellen om het kwaadaardige meesterbrein te verslaan. Legendary is semi-coöperatief, want terwijl alle spelers samenwerken om het meesterbrein te verslaan, is elke vijand die verslagen wordt, overwinningspunten waard voor de speler die hem uit de weg ruimt. Als het meesterbrein eenmaal verslagen is, wint alleen de speler met de meeste overwinningspunten. Natuurlijk, als het meesterbrein in zijn plan slaagt, dan verliest iedereen. Legendary is een geweldig spel voor iedereen die fan is van het Marvel Universum en dus zeker ook voor mij!

Marvel Legendary is een wat duurder spel op deze lijst, voor +-70 euro heb je een starterset in huis.

4. Shadowrun: Crossfire

Shadowrun Crossfire

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-60
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.82 / 5
Uitgever: Catalyst Game Labs

Dit coöperatieve kaartspel dat zich afspeelt in het fantastische Shadowrun-universum laat spelers een specifieke rol spelen in een team van runners die de opdracht van dit scenario proberen te volbrengen. Het spel is vrij moeilijk te winnen en vereist absoluut de medewerking van alle vier de spelers als je verwacht te overleven. Een van de beste dingen aan Shadowrun: Crossfire is dat spelers hun runners tussendoor kunnen “levelen” door de karma’s die ze verdienen uit te geven, waardoor ze net een beetje sterker worden. Als u op zoek bent naar een campagne-achtige kaartspel, is Shadowrun: Crossfire een geweldige keuze. Met de toevoeging van nieuwe uitbreidingen zie ik dit spel lange tijd een favoriet zijn onder deckbuilding enthousiasteling.

Lees ook:  Top 10 beste nieuwe bordspellen van 2018

3. Mage Knight The Board Game

Mage Knight the Board Game
Foto door: culturemind

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 150 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.23 / 5
Uitgever: Wizkids

Waarschijnlijk het moeilijkste spel op deze lijst, Mage Knight. In het bordspel nemen spelers hun Mage Knight mee door het onbekende land, ontdekken ze nieuwe plaatsen, vechten ze tegen vijanden en worden ze krachtiger door de deckbuilding. Als een Mage Knight ervaring opdoet, zullen ze krachtiger spreuken toevoegen aan hun kaartspel. Als u op zoek bent naar een fantasie-thema deckbuilder met een diepgaand spelverloop en een episch gevoel, dan is deze voor u. Trouwens, Mage Knight werkt zowel goed als een solospel als met meerdere spelers.

Mage Knight is geen goedkoop spel, maar voor rond de 100 euro heb je dan wel een echte topper in huis!

2. Legendary: Alien Encounters

Legendary Encounters An Alien Deck Building Game

Cijfer:  7.8
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 17+
Niveau: 2.72 / 5
Uitgever: Upperdeck Entertainment

Legendary: Alien Encounters neemt enkele van de bekende mechanica van Marvel Legendary en maakt er een vergelijkbaar, maar naar mijn mening beter spel van. Het spel is nu volledig coöperatief, maar er is ook een kans dat iemand tijdens het spel een verrader wordt. Als een speler geïnfecteerd raakt met een “facehugger” kaart en deze niet snel genoeg afhandelt, legt hij een “chest buster” kaart in zijn aflegstapel. Als die kaarten ooit getrokken worden, barsten ze uit elkaar en veranderen ze in een Alien speler (compleet met een eigen stapel Alien kaarten). Legendary: Alien Encounters is gemakkelijk te leren, zeer thematisch en ook moeilijk te winnen. Dit alles, gecombineerd met het feit dat er scenario’s zijn om de spelers door alle Aliens-films te laten spelen, zorgen ervoor dat Legendary: Alien Encounters een van de topspellen op deze lijst is.

1. Dominion

dominion
Foto door: mikehulsebus

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.37 / 5
Uitgever: 999 Games

Dominion, de grootvader van de deckbuilding games, is waar het allemaal mee begonnen is. Met meer uitbreidingen dan je ooit zou kunnen wensen, heeft Dominion genoeg variatie om je te vermaken op de lange termijn. Hoewel het thema duidelijk kan worden aangescherpt, is het spelspel ijzersterk, gemakkelijk te leren en kan het nog steeds dienen als een gateway game voor de andere deckbuilders op deze lijst. Als u op zoek bent naar een geweldige deck building game die iedereen aanspreekt, is Dominion dit. Voor mensen die nog nooit eerder een deckbuilder hebben gespeeld, is Dominion waarschijnlijk de beste plek om te beginnen. Nadat je een goed idee hebt van de werking van het spel, kun je op deze lijst naar boven scrollen en een thema zoeken dat je echt aanspreekt en daar met minimale inspanning aan beginnen. Maar omdat Dominion de meest flexibele, meest toegankelijke en aansprekende is, verdient het de top plaats in deze Top 10 Deck Builders lijst.

Lees ook:  Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

Dominion kost rond de 35 euro zonder uitbreidingen. Een zacht prijsje voor de absolute topper uit het deckbuilding genre als je het mij vraag!

En dat brengt ons aan het einde van onze lijst met beste Deck Builders. Deck building is een populair genre, dus het is geen verrassing dat er zoveel spellen zijn die er gebruik van maken, en er komen er steeds meer uit. Het leuke aan deze spellen is ook dat je vaak voor een klein bedrag kan instappen, en als het spel dan bevalt vele uitbreidingen kan kopen om eindeloos speelplezier te halen uit je favoriete spel!