Ga naar de inhoud

Leukste bordspellen die je op tablet en mobiel kan spelen (IOS en Android)

  • 12 min read
  • door

Dat bordspellen weer helemaal terug zijn zal niemand onopgemerkt gebleven zijn. Zo staan ook de verschillende App Stores boordevol met spellen welke van origine eerst alleen als bordspel of kaartspel beschikbaar waren. Door de jaren heen heb ik er veel getest. Hieronder bespreek ik de, in mijn ogen, beste bordspellen welke digitaal in de App Store verkrijgbaar zijn. 

Toch liever een spelletje aan tafel spelen? Lees dan mijn artikel met beste bordspellen voor het hele gezin eens door. Hier staan leuke aanraders die zowel jonge als oudere kinderen leuk vinden, en nog steeds uitdagend zijn voor ouders!

Bordspellen kan je zowel op Ipad als Iphone spelen!

Het maakt niet uit of je op je telefoon of op je tablets speelt, want veel van deze spellen zijn zowel verkrijgbaar op windows-, android of apple telefoons en tablets!

De 19 beste bordspel applicaties:

Het is onmogelijk om iedereen het eens te laten zijn met deze lijst, omdat mensen nu eenmaal andere voorkeuren hebben bij het spelen van bordspellen. Er zijn zoveel meer bordspellen verkrijgbaar, dus als een spel op deze lijst staat kunt u er vanuit gaan dat het in ieder geval een goed spel is. Welke uiteindelijk het beste bij u past moet u zelf kiezen.

19. Friday

Friday is een kaartspel wat je alleen speelt. In het spel heb je een stapel kaarten welke je elke beurt omdraait. Gedurende je beurt pak je een gevarenkaart die je moet verslaan. De gevarenkaart geeft zelf aan hoeveel hulp kaarten je mag trekken om deze gevarenkaart te verslaan. Je kan het spel moeilijker maken door betere gevarenkaarten in het deck te stoppen of zelf met minder leven te beginnen.

Bij de app zit ook een tutorial die met name voor spelers die Friday nog nooit gespeeld hebben handig zal zijn.

Friday is beschikbaar op IOS (Apple App Store) voor €4.49 en op Android (Google Play) voor €3.99.

18. Lords of Waterdeep

Lords of Waterdeep is een bordspel in de stijl van Dungeon & Dragons. In dit spel verzamel je blokjes om speciale quests te volbrengen. Er zijn verschillende soorten blokken welke in je in specifieke combinaties nodig hebt om deze quests te volbrengen. Je kunt ook gebouwen bouwen en ‘intrigue’ kaarten spelen die het je tegenstander moeilijker maken. Ook de Lords of Waterdeep app komt met een uitgebreide tutorial en je kan door middel van de in-app aankopen ook nog twee uitbreidingen kopen

Lords of Waterdeep is beschikbaar op IOS (Apple App Store €8.99) en Android (Google Play €10.99)

17. Lost Cities

De Lost Cities applicatie is alleen beschikbaar in de Apple App Store, wat jammer is want het is een heel leuk spel. Als je tegen de computer als tegenstander speelt kan het zijn dat je wat uitdaging mist, maar gelukkig kan je ook tegen echte tegenstanders spelen.

In Lost cities probeer je setjes compleet te maken door kaarten te spelen in bepaalde rijen (kleuren). Als je eenmaal een kaart met een waarde gespeeld hebt in zo’n rij kan je niet meer een kaart met een lagere waarden spelen in die rij. Het doel is om de totaal waarde van een rij boven te 20 te krijgen.

Lees ook:  10 Leukste Oude & Klassieke Bordspellen van Vroeger

Lost Cities is beschikbaar op IOS (Apple App Store €4.49)

16. San Juan

San Juan is de kaartspel variant van het spel Puerto Rico. Als app speelt dit spel vlot, alles werkt soepel en wat andere spelers doen in hun beurt is goed te volgen.

In het spel trek je kaarten welke je tijdens je beurt kan spelen als gebouwen. Deze gebouwen zorgen er voor dat je in volgende beurten meer dingen tijdens jouw beurt mag doen. Je betaalt voor het bouwen van deze gebouwen met kaarten, maar de gebouwen leveren zelf ook weer punten op.

San Juan is beschikbaar op IOS (Apple App Store €4.99) en Android (Google Play €4.99)

15. Brass

Brass is een klassieker onder de economische handel spellen. Als applicatie op de tablet of telefoons speelt Brass goed. Het spel speelt zich af tijdens de industriële revolutie in Engeland. Gedurende het spel bouw je fabrieken die je gebruikt om grondstoffen te produceren en schepen te bouwen om deze grondstoffen te verschepen. Echter heb je aan het begin niet genoeg geld om dit allemaal te financieren en dus zul je dit moeten lenen. In eerdere edities van het spel speelde het wat te makkelijk maar gelukkig hebben de ontwikkelaars intussen moeilijkere computergestuurde tegenstanders aan de app toegevoegd.

Brass is beschikbaar op IOS (Apple App Store €6.99) en Android (Google Play €4.29)

14. Coup

Coup mobiel bordspel ios en android

Coup is één van de gratis apps op deze lijst. Alleen zit er wel één nadeel aan vast, je kan het spel niet alleen spelen. Tijdens het spel speel je tegen een andere speler welke net als jij een verborgen rol heeft. Het doel van het spel ik proberen te raden wat de rol van de tegenstander is zonder dat hij of zij die van jou raadt.

Coup is gratis beschikbaar op IOS (Apple App Store gratis) en Android (Google Play gratis)

13. Tokaido

In Tokaido beweeg je over het bord over de East Sea Road (Tokaido) tussen Kyoto en Tokyo. Tijdens je reis kun je op allerlei plekken stoppen waar je punten kunt verdienen. De manieren waarop je punten verdient lopen erg uiteen. Over het algemeen probeer je gewoon overal te stoppen om de punten te verzamelen en je tegenstander ervan te weerhouden daar te kunnen stoppen. Tokaido is een van de mooiste bordspel applicaties die momenteel beschikbaar is.

Tokaido is beschikbaar op IOS (Apple App Store €2.29) en Android (Google Play €2.29)

12. Patchwork The Game

Patchwork is een inmiddels zeer bekend bordspel waarin je probeert een lappendeken te maken. Dit doe je door verschillende kleinere stukjes lappen aan elkaar vast te maken. Het is jammer dat de graphics in de applicatie niks op die van het bordspel lijken.

Patchwork is beschikbaar op IOS (Apple App Store €3.49) en Android (Google Play €2.99)

11. Lanterns: The Harvest Festival

Lanterns: The Harvest Festival is ook weer als app een zeer mooi spel. In het spel leg je tegels aansluitend aan andere tegels neer. Door het leggen van tegels bepaal je ook wat je nieuwe tegel wordt die je krijgt. Je krijgt namelijk de kleur die richting jou wijst (van de tegel die je zojuist hebt neergelegd). Echter krijgen je tegenstanders ook tegels van de kleur die richting hun wijst. Dit betekend dus dat je elke beurt nieuwe tegels krijgt (ja ook tijdens de beurt van je tegenstanders). Je tactiek verandert dus elke keer snel wat het spel erg afwisselend maakt.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

Lanterns: The Harvest Festival is beschikbaar op IOS (Apple App Store €5.49) en Android (Google Play €4.99)

10. Jaipur

Jaipur is een tweepersoonsspel waarin je kaarten ruilt met de ‘bank’ (de kaarten op de tafel). In het midden van de tafel liggen altijd 5 kaarten waarvan jij er tijdens je beurt twee mag pakken. Leuk is dat de makers aan de applicatie ook een campagne modus toegevoegd hebben wat de regels aanpast en waardoor je het alleen kunt spelen.

Jaipur is beschikbaar op IOS (Apple App Store €3.49) en Android (Google Play €2.99)

9. Splendor: The Board Game

Het populaire en makkelijk te leren spel splendor was en succes overnacht. Dit alles gebeurd in 2014 en al snel volgde de app. In 2017 werd aan de app ook nog de online modus toegevoegd waarbij je tegen elkaar kan spelen. In Splendor verzamel je tokens waarmee je edelsteen kaarten kunt kopen. Kaarten verschillen in  prijs en een duurdere kaart is waarschijnlijk meer punten waard. Je kunt ook specifieke combinaties van kaarten verzamelen voor extra punten. De speler die als eerste 15 punten behaald zorgt ervoor dat het spel de volgende ronde eindigt. De speler met de meeste punten wint uiteraard.

Splendor is beschikbaar op IOS (Apple App Store €5.49) en Android (Google Play €3.99)

8. Pandemic: The Board Game

Pandemic is een coöperatief spel dus als je dit op je mobiel speelt betekent dit dat je je apparaat doorgeven moet. Je kan het spel ook alleen spelen en dan speel je elke rol zelf. In Pandemic verspreidde zich vier dodelijke ziekte over de wereld en het is aan jou om deze te remmen in hun vooruitgang en uiteindelijk te stoppen. Als in totaal 8 verschillende uitbraken van een ziekte plaatsvinden of je eindigt zonder kaarten in je stapel dan verlies je het spel. Lukt het je om voor die tijd alle ziekten te verslaan of genezen dan win je het spel. Het leuke aan de applicatie is dat je de moeilijkheidsgraad aan kan passen. Er is ook een uitbreiding beschikbaar in de App Store.

Pandemic is beschikbaar op IOS (Apple App Store €4.49) en Android (Google Play €3.99)

7. Agricola

Agricola is een zeer vredelievend spel die draait om het voeden van je familie.  In het spel groei je gewassen, zorg je voor je dieren, maak je brood en ander Voedsel en bouw je een huis. Het is ook mogelijk om een beroep te leren. Dit klinkt misschien saai maar Agricola is eigenlijk heel leuk om te spelen. Het spelelement zit hem in het balanceren tussen alles wat je nodig hebt en te zorgen dat je genoeg voedsel voor je familie hebt.

Agricola is beschikbaar op IOS (Apple App Store €7.99)

6. Race for the Galaxy

Race for the Galaxy is een perfect voorbeeld van hoe een spel overgezet moet worden naar een applicatie. De computer speelt slim en alle informatie die je nodig hebt is makkelijk terug te vinden zelfs op een klein scherm. Dit zorgt ervoor dat alles wat er gebeurt tijdens de ronde van je tegenstander ook duidelijk is. In mijn ogen speelt het spel het allerbeste op een tablet

Race for the Galaxy is beschikbaar op IOS (Apple App Store €7.99) en Android (Google Play €7.99)

Lees ook:  Hoe speel je Jaipur? Speluitleg & Spelregels

5. Through the Ages

Through the Ages is één van de langste durende spellen op deze lijst. Een potje kan makkelijk 20 minuten duren. Het spel is zeer goed opgebouwd als applicatie. Het beeld is een soort van nep 3D effect wat ervoor zorgt dat er heel veel informatie op het scherm getoond kan worden. Daarnaast is de applicatie makkelijker gemaakt dan het originele bordspel. Dit is gedaan door bijvoorbeeld veel van de administratieve taken uit handen te nemen en een aantal waarschuwingen in te bouwen voor mocht het fout gaan. In het spel probeer je je eigen samenleving op te bouwen, probeer je wonders te bouwen, je regering te verbeteren en je tegenstanders te verslaan.

Through the Ages is beschikbaar op IOS (Apple App Store €10.99) en Android (Google Play €9.99)

4. Ticket to Ride

Ticket to Ride is een van de beste voorbeelden hoe een bordspel omgezet moeten worden naar een app. Het spel bestaat ook al heel lang als applicatie en heeft recent een facelift gehad. Het spel heeft een goede tutorial, mooie animations, goed uitziende graphics en een interface die makkelijk te gebruiken is. Daarnaast is in de App Store ook de kinder variant van Ticket to Ride, Ticket to Ride First Journey, verkrijgbaar.

Ticket to Ride is beschikbaar op IOS (Apple App Store €9.99) en Android (Google Play €9.99)

3. 7 Wonders

Seven Wonders heeft eindelijk na veel vertragingen ook een digitale variant gekregen.  Gelukkig was het het wachten meer dan waard. In het spel vinden de beurten van verschillende spelers tegelijk plaats, dit maakt het soms moeilijk om alles wat je tegenspelers doen goed te volgen. Dit is zo wel waar voor computergestuurde spelers als echte spelers, met namen als je met meer dan 3 speler speelt. Recent hebben de uitgevers ook de eerste uitbreiding aan de App Store toegevoegd.

7 Wonders is beschikbaar op IOS (Apple App Store €5.49) en Android (Google Play €5.49)

2. Carcassonne

Carcassonne is van veel mensen het favoriete bordspel aller tijden. het spel is makkelijk te leren je hoeft weinig te wachten tussen beurten en het geeft nog steeds ruimte genoeg voor strategisch spel. Hetzelfde is waar voor de iOS versie. Dit is het schoolvoorbeeld van hoe een poort gedaan moet worden. Aan de app is een goede AI toegevoegd met verschillende moeilijkheidsgraden. Daarnaast is er goede muziek toegevoegd en zijn er een aantal solo scenario’s beschikbaar. Als laatste hebben de makers ook heel veel uitbreidingen in de store beschikbaar gesteld. Let wel, dit spel is een van de duurdere in deze lijst. 

Carcassonne is beschikbaar op IOS (Apple App Store €10.99) en Android (Google Play €7.99)

1. Kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan tablet bordspel ios en android

Kolonisten van Catan is misschien wel het meest bekende bordspel ter wereld. Dit van origine Duitse spel heeft intussen talloze heruitgave en speciale edities gekregen, zo ook een app versie. Net als bij het spel Carcassonne zijn ook hier handigheidjes aan toegevoegd die het voornamelijk heel leuk maken om alleen te spelen. Zo kan je verschillende scenario’s uitspelen in een soort van verhaalvorm. Daarnaast biedt ook Kolonisten van Catan een makkelijk te gebruiken Interface, mooie Graphics en goede muziek.

Kolonisten van Catan is beschikbaar op IOS (Apple App Store €5.49) en Android (Google Play €4.99)

Dit brengt ons aan het einde van deze lange lijst. Ik hoop dat u in ieder geval één leuk bordspel applicatie hiertussen gevonden heeft welke u nu voortaan zeer makkelijk mee kan nemen voor op reis of simpelweg voor onderweg naar het werk.