Ga naar de inhoud

Beste Kolonisten van Catan, spin-offs en speciale uitgaven in Nederland

  • 14 min read
  • door

Door de jaren heen zijn er heel wat spin-offs en speciale edities van de Kolonisten van Catan uitgekomen. Het aanbod is ook zeer divers, van kaart- en reisspellen tot thematische en historische uitbreidingen.

Leukste Kolonisten van Catan spin-offs

Deze lijst is opgebouwd op basis van de score van het spel volgens BoardGameGeek.com. Wij hebben ook een uitgebreide review van het basisspel en een ‘best off’ van alle uitbreidingen op de website staan.

1. Kolonisten van Catan: Historische scenario’s 2 – Troje en de grote muur

Kolonisten van Catan: Historische scenario's 2 - Troje en de grote muur

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 4-6
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.40 / 5
Uitgever: 999 Games

Historische scenario’s II – Troje en de grote muur is een uitbreiding op het spel Kolonisten van Catan. Dit betekend dat je het niet kunt spelen als je niet het originele spel bezit. Daarnaast is het ook mogelijk te spelen met Catan voor 5 en 6 spelers.

Het historische scenario speelt zich af ten tijde van de grote muur in China en en ten tijde van de strijd om Troje. Deze tweede historische scenario gebruikt een vast bord zonder modulaire elementen. Daarnaast maakt het gebruik van basisonderdelen van zowel het basisspel als de uitbreiding voor 5 en 6 spelers. Het spel introduceert een aantal nieuwe spelelementen en een potje duurt gemiddeld 90 minuten.

2. De Kolonisten van Catan: Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers

chatten, Draken & Ontdekkingsreizigers

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.00 / 5
Uitgever: 999 Games

Schatten, draken en ontdekkingsreizigers is een scenario voor de uitbreidingen van Kolonisten van Catan. Deze scenario’s zijn bedoeld voor spelers die veel ervaring hebben met zowel de uitbreiding Zeevaarders als de uitbreiding Steden & Ridders.

In de doos zijn verschillende scenario’s meegeleverd waaronder “De woestijndraken”, “Groot Catan”, “Het grote kanaal” en “Vervloekt land. Deze scenario’s bieden veel diepgang en uitdaging zelfs voor de doorgewinterde speler. Voor spelers met iets minder ervaring zijn juist de scenario’s “de schateilanden” en Naar het onbekende” erg leuk. Ook is het mogelijk zelf scenario’s te maken doordat er in de doos veel extra materiaal meegeleverd wordt.

LET OP! Deze uitbreiding is alleen goed te combineren met de nieuwere ‘kunststof versie’ van het basisspel goed te combineren. Mensen die het spel al langer bezitten en houten onderdelen hebben kunnen hier lezen hoe ze deze uitbreiding kunnen combineren met de oudere versie van het basisspel.

3. Kolonisten van Catan Big Box editie

catan big box

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 75-90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 3.00 / 5
Uitgever: 999 Games

Catan Big Box is een verzameling van enkele kleine uitbreidingen die niet op een andere wijze in Nederland verkrijgbaar zijn, wat natuurlijk erg jammer is. Deze zijn wel in andere landen los te koop maar helaas niet hier. Als je goed online zoekt kun je wel via Amazon of Ebay deze lossen uitbreidingen kopen, dus mocht je het basisspel als bezitten hoef je ook deze niet te missen.

In deze kleine uitbreidingen ontmoet je enkele van de meest behulpzame en invloedrijke mensen op Catan, ze bieden hun hulp aan om je te helpen met je bouwplannen. Speel op twee nieuwe kaarten, Mallorca en New York en speel de Berlijnse Monumenten!

Lees ook:  Hoe speel je Boonanza? - Speluitleg & Spelregels

4. De Kolonisten van Catan: Het Oude Egypte

Catan: Het Oude Egypte

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 75 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.50 / 5
Uitgever: 999 Games

Met Catan: Het Oude Egypte heeft Klaus Teuber het traditionele spel omgetoverd naar een totaal nieuwe setting, tijd en locatie. Als speler leef je nu in het oude Egypte ten tijde van de machtige farao’s. Je gebruikt ossen om je karren te verplaatsen en bouwt tempels naar het ontwerp van de oude Egyptenaren.

Naast het ‘gewone’ Catan: Het oude Egypte zijn er ook twee varianten meegeleverd die je kunt uitproberen.

Hulp van de goden: deze variant voegt 10 god kaarten toe aan het spel welke spelers kunnen gebruiken. De krachten van deze god kaarten voegen een nieuwe laag van dynamisch spelelementen toe.

De grote piramide: Spelers hebben nu de mogelijkheid om boten over de Nijl te verplaatsen om de farao te helpen bij het bouwen van zijn grote piramide. Dit natuurlijk met als doel de gunst van de farao te verdienen.

5. De Kolonisten van Catan: Reiseditie

catan reiseditie

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 75 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.35 / 5
Uitgever: 999 Games

De Kolonisten van Catan: Reiseditie is een versie van het spel speciaal ontwikkeld voor onderweg. Het biedt echter wel wat beperkingen ten aanzien van het spel met name door het kleinere speelbord.

In deze reiseditie van het spel is niet elke grondstof tegel een individuele zeshoek maar is het bord opgedeeld in 6 vaste delen welke je wel op verschillende manieren neer kunt leggen. Dit beperkt de variatie in speelbord dus slechts minimaal. Daarnaast is er voor gezorgd dat de losse componenten in bakjes onder het spelbord passen, voor elke speler een apart bakje. Ook plaats je deze element niet los op het bord maar ‘prik’ je ze vast op het bord.

Leuk is dat De Kolonisten van Catan: Reiseditie ook met een twee speler variant komt. Het spel bevat bijvoorbeeld enkele nieuwe kaarten waarmee de ene speler de andere kan verplichten met hem te ruilen.

6. Catan: Star Trek

Star Trek: Catan

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 75 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.37 / 5
Uitgever: 999 Games

Star Trek: Catan is een mix van twee zeer bekende franchises. Hoewel het spel grotendeels vooral gewoon Kolonisten van Catan is met een Star Trek sausje eroverheen, is het wel een heel lekker sausje!

In Star Trek: Catan begin je net als bij het basisspel met twee nederzettingen, alleen dit maal op een kruispunt van 3 planeten. De grondstoffen zijn vervangen voor dilithium, tritanium, voedsel, zuurstof en water. Je nederzettingen worden in plaats van dorpen en steden ruimtestations genoemd.

In plaats van een piraat of struikrover heb je nu een Klingon schip die er voor zorgt dat je geen grondstoffen van een planeet kunt ontvangen en die grondstoffen van je komt afpakken als je er teveel hebt.

Star Trek: Catan verschilt voornamelijk van het normale spel op een punt, het voegt een aantal support kaarten toe die voorheen alleen in de Helpers van Catan scenario verkrijgbaar waren. Elke kaart heeft een speciale eigenschap en bevat een van de karakters: Kirk, Spock, McCoy, Sulu, Scott, Uhura, Chekov, Chapel, Rand of Sarek. Je kunt bijvoorbeeld met deze kaarten sommig acties beter maken zoals het upgraden van je nederzettingen goedkoper maken of het mogelijk maken van ruilen voor 2 staat tot 1. Ook heb je kaarten die meer verveld zijn voor de tegenstander. Zo kun je zijn bescherming van 7 of minder grondstoffen bij het Klingon schip teniet doen.

Elke speler krijgt een specifieke kaart aan het begin van het spel afhankelijk van de volgorde waarin de nederzettingen neergezet worden. Vaak komt dit neer op dat mensen die later een plek voor hun nederzetting mogen kiezen een betere kaart ontvangen. Als je je hulpkaart inzet mag je deze behouden voor een tweede keer of je mag hem inruilen voor een andere kaart naar keuze.

Lees ook:  Hoe speel je Dominion? Speluitleg & Spelregels

7. Game of Thrones: Catan

game of thrones catan

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 60-75 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.00 / 5
Uitgever: 999 Games

A game of Thrones : Catan is een spel gebaseerd op het basisspel van Kolonisten van Catan. Net als in het basisspel verzamel je hout, wol, stenen, hout en erts. Echter is in deze versie ook een grote wildernis (in de vorm van ijsvelden) aanwezig. Als speler ben jij een van de broeders van de Night’s Watch.

Elke speler zorgt naast het opbouwen van zijn nederzettingen ook voor de verdediging van de muur. Spelers sturen wachters naar de muur en op het moment dat de wildlings aanvallen moet het totaal aantal wachters sterker zijn dan de wildlings.

Net als bij de Helpers van Catan krijgt elke speler een speciale vaardigheid mee in de vorm van een Hero (of Held) karakter. Ook in A game of Thrones: Catan is de kracht van deze extra vaardigheid afhankelijk van de volgorde waarin spelers hun eerste nederzettingen hebben mogen kiezen.

Je kunt het spel op twee manieren winnen, en de titel Lord Commander te krijgen. De eerste is eigenlijk de ‘standaard’ manier door simpelweg 10 overwinningspunten te verdienen. De tweede is echter heel anders. Als de wildlings drie keer weten door de muur heen te breken eindigt het spel ook. De speler die op dat moment de meeste wachters bij de muur heeft wordt automatisch Lord Commander en wint het spel.

8. Vorsten van Catan

Vorsten van Catan

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2
Speelduur: 45-120 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.32 / 5
Uitgever: 999 Games

Vorsten van Catan is een vernieuwing of verbetering op het Kolonisten van Catan kaartspel. Het spel is uitgebracht op de 15de verjaardag van het kaartspel en voert wat veel gevraagde verbeteringen door op het traditionele kaartspel. Klaus Teuber geeft zelf aan dat het voornaamste doel hiermee was om het toegankelijker voor nieuwe spelers te maken.

Elke speler speelt als één van de prinsen van Catan, met een eigen provincie. In eerste instantie lijkt het spel veel op zijn voorganger. Je bouwt nog steeds wegen, dorpen en steden en kan deze uitbreiden met speciale kaarten. Ook verzamel je nog steeds grondstoffen door het rollen met de dobbelsteen elke beurt. Het voornaamste verschil zit hem in de sterk verminderde hoeveelheid kaarten. Ook is de sterkte van de kaarten verlaagd waardoor je niet als bij het origineel niet alle kaarten van het begin mag gebruiken.

Je kunt het spel ook op verschillende manieren spelen. De introductie versie is een versimpelde versie van het spel en zal je ongeveer 20 tot 25 minuten bezighouden. Als je meer uitdaging wilt kan je kiezen uit drie verschillende thematische spellen (of deze allemaal gecombineerd tegelijk spelen). Deze thema’s voegen nieuwe kaarten toe en verlengen de speelduur tot ongeveer 45 tot 60 minuten. Ook heb je de mogelijkheid (net als bij het origineel) om een toernooi versie te spelen waarbij je van te voren je kaarten bepaald.

Wat leuk is aan deze versie van het kaartspel is dat je niet meer ‘vast zit’ in de middeleeuwen. De drie thematische versies die je kan spelen gaan verder in de tijd, wat een zeer leuke toevoeging is.

9. Kolonisten van Catan: Het kaartspel voor 2 personen

Cijfer: 6.8
Aantal spelers: 2
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.45 / 5
Uitgever: 999 Games

Dit is de originele versie van het Kolonisten van Catan kaartspel en is inmiddels al meer dan 20 jaar oud. Voor mensen die nog nooit een kaartspel van Kolonisten van Catan gespeeld hebben raad ik ten zeerste aan de bovenstaande versie (Vorsten van Catan) te spelen.

Daarnaast is deze versie van het spel nog moeilijk te vinden en als je het kan vinden waarschijnlijk erg duur. Ook heeft het ook enkele grote nadelen, en kan het soms wat oneerlijk voelen.

Lees ook:  Hoe Speel je Duizenden? Speluitleg & Spelregels

10. De Kolonisten van Catan: Europa Ontwaakt

De Kolonisten van Catan Europa Ontwaakt

Cijfer: 6.8
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.43 / 5
Uitgever: 999 Games

In De Kolonisten van Catan: Europa Ontwaakt speel jij als een machtige handelaar. Aan het begin van het spel zet je drie handelsposten op in verschillende steden. Gedurende het spel zoek je nieuwe handelaren om nieuwe handelsposten en andere steden op te zetten. Je doet dit door handelsroutes op te zetten tussen verschillende plaatsen.

Europa Ontwaakt is een variatie op het in 2010 uitgebrachte spel Catan Histories: Settlers of America – Trails to Rails. In plaats van dat je op een vaste kaart van Amerika speelt en van oost naar west trekt speel je nu op een vaste kaart van Europa en verplaats je je vanuit centraal Duitsland over de rest van Europa.

11. Kolonisten van Catan: Cheops en Alexander de Grote

Cijfer: 6.6
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.54 / 5
Uitgever: 999 Games

Net als de eerder besproken historische scenario’s II is Cheops & Alexander de grote een historische scenario uitbreiding voor het basisspel van Kolonisten van Catan.

In het eerste scenario draait het hele spel om het bouwen van de piramides zoals je dat in een spel als Settles zou doen. Het tweede scenario gaat compleet over de uitbreiding van het rijk door Alexander de Grote.

Hoewel het een leuke uitbreiding is op het basisspel is de eerste historische scenario een stuk minder goed dan de tweede en zou ik iedereen die nog geen van beide heeft aanraden eerst de tweede scenario aan te schaffen. Mocht je de tweede echter al veel gespeeld hebben dan is deze variant met Cheops en Alexander de Grote zeker het proberen waard!

Let wel op, je hebt het basisspel nodig om deze uitbreiding te spelen!

12. De Kolonisten van Catan: De Val van Rome

De Kolonisten van Catan De Val van Rome

Cijfer: 6.5
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.55 / 5
Uitgever: 999 Games

De Kolonisten van Catan: De val van Rome is een nieuwe versie van het Kolonisten van Catan bordspel. Het spel heeft veel overeenkomsten met de historische scenario’s die al van het spel verschenen zijn.

Het speel bord is in De val van Rome vast en is een weergaven van Zuid-Europa ten tijden van het Romeinse rijk. De speler spelen als Germaanse stammen die het opnemen tegen het machtige Rome. Elke speler begint met twee legers die in de noordoostelijke hoek van het bord staan. Gedurende het spel beweeg je deze legers over het bord en plunder je steden voor grondstoffen.

13. Kolonisten van Catan Junior

catan junior

Cijfer: 6.4
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.61 / 5
Uitgever: 999 Games

Kolonisten van Catan Junior is zoals je waarschijnlijk al verwacht een versie van het basisspel speciaal ontwikkeld voor kinderen. Ook in deze versie verzamel je grondstoffen, bouw je dorpen en straten en scoor je overwinningspunten.

Echter is niet alles hetzelfde! In plaats van als kolonist speel je nu als piraat. De nederzettingen zijn vervangen door piraten warenhuizen en de grondstoffen vervangen voor hout, wol, rum, sabels en goud. Warenhuizen vervullen dezelfde rol als nederzettingen in het basisspel, echter kan je ze niet opwaarderen tot stad (er bestaat geen verbeterde vorm van een warenhuis in de junior editie).

Daarnaast speel je het spel met maar één dobbelsteen, kan je altijd met de bank ruilen en zijn er uitrustingskaarten die je met de bank kan ruilen (1 per beurt).

En dat brengt ons aan het einde van deze lijst. Voor zover bekend zijn dit alle spin-offs die in Nederland door de jaren heen verschenen zijn. Er zijn nog meer spin-offs welke nooit officieel in Nederland (of in het Nederlands) uitgebracht zijn. Als u over deze edities meer wilt weten verwijzen wij graag naar het artikel ‘nooit in Nederland verschenen edities‘ zijn.