Ga naar de inhoud

Leukste spellen als Ticket to Ride – Lets go!

  • 6 min read
  • door

Ticket to Ride Alternatieven voor het hele gezin

Ben jij ook een frequente Ticket to Ride speler die maar niet genoeg kan krijgen van dit leuke familiespel? Dan is dit artikel voor jou.

In de hierna volgende alinea’s bespreek ik namelijk vijf vergelijkbaar met Ticket to Ride bordspellen, waardoor je wat variatie kan aanbrengen in jullie spelavonden. Alvorens dat te doen vertel ik je eerst waarom Ticket to Ride zo leuk is, zodat je weet waarop ik de alternatieve bordspellen geselecteerd heb. 

Vijf reden waarom Ticket to Ride zo leuk is 

Alvorens ik de vijf alternatieven voor Ticket to Ride met je bespreek, herrinner ik je graag waarom dit spel tot één van de top spellen van dit moment is gaan behoren. Ticket to Ride is zo leuk omdat:

  1. Het een familiespel is: dat je tegenwoordig als gezin vaker met zijn allen thuis bent, stelt dit spel je in de gelegenheid om samen leuke herinneringen te creëren. Samen een bordspel spelen geeft je als ouders niet alleen inzicht in elkaars karakter, maar ook in dat van je kinderen en hun vermogen om op een strategische manier problemen op te lossen.
  2. De spelregels zijn eenvoudig en begrijpelijk: Een bordspel waaraan zelfs een achtjarige kan meedoen, heeft beslist geen moeilijke spelregels toch? Dat is inderdaad het geval met Ticket to Ride.
  3. Het spel duurt niet te lang: de geschatte speeltijd ligt tussen een half uur tot een uur. Je kunt het dus zowel voor als na het avondeten spelen, of gewoon door de dag heen om de tijd te doden.
  4. Er zijn verschillende versies beschikbaar: indien het tijd wordt om het spel een beetje te variëren, kun je opties bijkopen of voor een versie van het spel met een ander land of continent kiezen. Hierdoor raken jullie nimmer uitgekeken op dit spel.
  5. Je kunt het ook online spelen: ook omdat er een digitale versie van dit spel bestaat, behoort het tot een geliefd spel onder velen. Je kunt jullie spelavond dus gewoon voortzetten als één van je gezinsleden niet thuis kan zijn. De online versie is ook goedkoper, waardoor je het als aanvulling van je speelplezier, kunt aanschaffen.
Lees ook:  Beste Kolonisten van Catan, spin-offs en speciale uitgaven in Nederland

Met het oog op deze eigenschappen, volgt nu dus een opsomming van vijf gezeldschapsspellen waarvan je tijdens het spelen beslist zal zeggen: “hey, dit spel lijkt op Ticket to Ride!

Vijf aanraders als alternatief voor Ticket to Ride   

Hieronder vijf Ticket to Ride achtige bordspellen die je als fan zeker gespeeld moet hebben:

Splendor

Splendor

Indien het je een uitdaging lijkt om diamanten te verhandelen, kun je met dit spel je verkoopstrategieën op je mede spelers uitproberen. Hoewel de setting van dit spel de Renaissance is, kun je door toepassing van moderne tactieken je bezit vergroten (bestaande uit mijnen, transportmiddelen en juwelen) en daarmee aanzien verwerven.

Splendor is een rollenspel die je met maximaal drie andere personen speelt.  Omdat de spelregels niet moeilijk zijn, is dit spel ook geschikt om met je kinderen vanaf tien jaar, te spelen. Wie weet ontdek je al heel vroeg hun ondernemerstalent! De speelduur is ongeveer een half uur.

7 Wonders

7 wonders

Het spel 7 Wonders is een ander bordspel dat je met je kinderen vanaf tien jaar kunt spelen. Samen zijn jullie een half uur bezig om één van de zeven beschavingen uit de oudheid, tot ontwikkeling te brengen. Het duurt wel even voordat een ieder de pictogrammen of de tekeningen op de kaarten begrijpt, maar omdat het een spel betreft dat jullie steeds weer zullen spelen, vormt dit geen groot obstakel.

Een van de hoofddoelen van dit spel is het bouwen van één van de architectonische wereld wonderen, zodat je naam blijft voortleven. Het is dus een strategisch spel waaraan jullie lang plezier van zullen hebben.

Lees ook:  Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen

Catan

catan

De Kolonisten van Catan laat je doorhebben hoe sociaalvaardig je gezinsleden zijn. Ook kan het je leren om economische wetmatigheden aan je kinderen te leren. Je speelt dit spel met twee tot vier spelers vanaf 10 jaar oud. De speelduur is 45 tot 90 minuten.

Jullie wonen op het eiland Catan, bouwt met de aanwezige materialen gebouwen en wegen. Heb je niet genoeg materialen dan kan je ruilhandel drijven met elkaar.

Agricola

Agricola bordspel

Heb je in het verleden Farm Ville gespeeld en het een leuke uitdaging gevonden? Dan is Agricola een leuk bordspel en een goed alternatief voor Ticket to Ride.

Je zet een boerderij op waarbij je je familie uitbreidt terwijl je je boerderij aan het ontwikkelen bent. Je plant gewassen en houdt vee waarmee je punten scoort. Hoe meer handelingen uit het spel door je medespelers zijn gepleegd, hoe moeilijker het wordt om je boerderij verder uit te breiden.

Dit gezelschapsspel is leuk om te spelen met je kinderen die van dieren houden of graag tijd doorbrengen op een boerderij.

Lords of waterdeep

lords of waterdeep

Heb je een uur tot twee te doden maar heb je geen zin om Ticket to Ride te spelen, dan kan je op een bordspel avontuur gaan in de stad Waterdeep in het bordspel Lords of Waterdeep. Je voert daartoe opdrachten uit waarmee je geld verdient. Ook zet je je natuurlijke hulpbronnen en andere materialen in om huizen te bouwen en je stad tot ontwikkeling te brengen.

Door bepaalde strategieën te bedenken en intriges te verzinnen kan je je medespelers saboteren of te slim af zijn, zodat je punten scoort. Samen met maximaal vier andere spelers kan je met dit spel je wanen in een compleet andete wereld

Lees ook:  Beste bordspellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en waarom!)

Tot slot

Er zijn dus voldoende alternatieven voor Ticket to Ride op de markt met een even groot aantal werelden waarin je je kunt inleven. Je speelt ze met meerdere personen en zo lang en vaak als je zelf wilt.

Met de verschillende uitbreidingsmogelijkheden van de meeste bordspellen en de variaties op de basis spellen, raak je vaak ook niet uitgespeeld.

De beste manier om de spelregels te leren is vaak door de spellen te spelen met iemand die al meer ervaring heeft met het desbetreffend bordspel.

Ik wens je veel speel plezier toe bij het spelen van een van voorgaande of andere Ticket to Ride, alternatieven!