Ga naar de inhoud

10 Beste bordspellen onder 15 euro – Kaartspellen te over!

  • 9 min read
  • door

Spellen hoeven absoluut niet duur te zijn. Voor een klein bedrag kun je al hele leuke spellen aan je collectie toevoegen of als cadeau geven. Voor nu hebben wij de grens op 15 euro gezet, dit betekend dat spellen altijd verkrijgbaar moeten zijn onder deze grens. Natuurlijk heb je soms aanbiedingen wat er voor zorgt dat andere spellen ook deze grens van 15 euro overschrijden.

Mocht uw budget iets duurdere spellen toelaten raden wij u aan een kijkje te nemen in de lijst met beste bordspellen onder de 25 euro.

Trouwens, dat je hier veel kaartspellen ziet staan betekent niet dat dit geen diepgaande spellen zijn. Enkele van deze spellen bieden een echte uitdaging voor de meest strategisch ingestelde volwassenen, maar zijn ook goed in staat de aandacht van de jongere gezinsleden vast te houden, kijk dus snel of er voor jou iets tussen staat!

De 10 beste goedkope bordspellen onder de 15 euro

10. Skip-Bo

skip-bo

Cijfer: 5,4
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1,23 / 5

In Skip-Bo krijgt elke speler een voorraad van 30 kaarten gedeeld. De winnaar zal degene zijn die als eerste zijn voorraad kan leegmaken. De kaarten worden op vier gedeelde bouwstapels in numerieke volgorde van 1 tot en met 12 gespeeld. Bij elke beurt trekt een speler tot hij vijf kaarten op hand heeft, en speelt dan kaarten uit: zijn hand, een bovenste kaart van zijn aflegstapel, of zijn voorraad. Aan het eind van hun beurt moet een speler op een van zijn vier persoonlijke aflegstapels afleggen.

9. Munchkin

munchkin deel 1 nederlands leukste kaartspel onder 15 euro

Cijfer: 5,9 
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 1,79 / 5

Munchkin is een satirisch kaartspel gebaseerd op de clichés en eigenaardigheden van Dungeons en Dragons en andere rollenspellen. Elke speler begint op niveau 1 en de winnaar is de eerste speler die niveau 10 bereikt. Spelers kunnen tijdens het spel bekende D&D-stijl karakter klassen krijgen die tot op zekere hoogte bepalen welke kaarten ze kunnen spelen.

8. Regenwormen

regenwormen

Cijfer: 6,5
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1,15 / 5

In regenwormen proberen twee tot zeven spelers van 8 jaar en ouder wormen voor hun kippen te bemachtigen, zodat ze geen honger krijgen. Natuurlijk kan iedereen die er niet in slaagt om een worm van de grill af te pakken, zichzelf helpen met de worm van zijn tegenstanders. Dit snelle spel van Reiner Knizia is een gokspel.

Lees ook:  Hoe speel je Nmbr 9? Speluitleg & Spelregels

7. Set!

Set kaartspel voorkant doos

Cijfer: 6,5
Aantal spelers: 2-20
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1,68 / 5

Bij SET bevat elke kaart 1-3 objecten, waarbij alle objecten op een kaart dezelfde kleur, vorm en arcering hebben, bijvoorbeeld twee paarse ovalen. Kleuren, vormen en arceringen zijn er in drie verschillende soorten.

Alle spelers strijden tegelijkertijd en proberen sets van kaarten te claimen in een enkele doorgang door het kaartspel. Een set bestaat uit drie kaarten die allemaal gelijk of allemaal verschillend zijn in elke eigenschap. Bijvoorbeeld, als alle drie de kaarten hetzelfde aantal objecten hebben, maar drie verschillende vormen, arceringen en kleuren, dan zijn die kaarten een set; als twee van de kaarten een gemeenschappelijke eigenschap hebben die niet gedeeld wordt door de derde, dan zijn ze geen set.

6. Qwixx

qwixx dobbelspel beste bordspel onder 15 euro

Cijfer: 6,9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1,13 / 5

Qwixx is een snel spel met dobbelstenen waarin iedereen continu meedoet, ongeacht wiens beurt het is. Elke speler heeft een scoreblad met de nummers 2 tot 12 in de rijen van rood en geel en de nummers 12 tot 2 in de rijen van groen en blauw. Om punten te scoren wil je zoveel mogelijk getallen aftekenen op je scorekaart. Maar let op! Je kunt een getal alleen wegkruisen als het rechts van alle aangekruiste getallen in dezelfde rij staat.

Lees ook onze uitgebreide Qwixx recensie!

5. The Mind

The Mind
Foto door: The Innocent

Cijfer: 7,0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1,08 / 5

The Mind is meer dan alleen een spel. Het is een experiment, een reis, een teamervaring waarin je geen informatie kunt uitwisselen, maar waarin je toch één wordt om alle levels van het spel te verslaan.

Je begint het spel met een aantal levens dat gelijk is aan het aantal spelers. Verlies je al je levens, dan verlies je het spel. Je begint ook met één shuriken, en als iedereen een shuriken wil gebruiken, gooit elke speler zijn laagste kaart met de beeldzijde naar boven, waardoor iedereen informatie krijgt en je dichter bij het voltooien van het level komt. Als je de levels voltooit, krijg je misschien een beloning van een shuriken of een extra leven. Voltooi alle levels, en je wint!

Lees ook:  Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen

4. Sushi Go

sushi go beste kaartspel onder 15 euro

Cijfer: 7,1 
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1,17 / 5

Sushi Go! neemt het spelidee van Fairy Tale en 7 Wonders en distilleert het tot een spel van twintig minuten dat iedereen kan spelen. De dynamiek van “kaarten trekken en doorgeven” wordt naar de voorgrond verschoven, terwijl de regels tot een minimum worden beperkt.

Bij het zien van de eerste paar kaarten moet je snel de samenstelling van de ronde beoordelen en beslissen voor welk type sushi je gaat. Vervolgens moet je bij elke beurt afwegen welke kaarten je moet houden en welke je gaat doorgeven. De verschillende scorecombinaties zorgen voor een aantal slimme zetten en vervelende blokkades door je tegenstanders. Van ronde tot ronde moet je ook rekening houden met het doel om aan het eind van het spel de meeste puddingkaarten te hebben!

 

3. Lost Cities: Het Kaartspel

lost cities kaartspel einde van het spel

Cijfer: 7,2
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1,51 / 5

Lost Cities is een kaartspel in de Kosmos serie voor twee spelers. Het spel bestond oorspronkelijk uit een enkel kaartspel met kaarten van rang 2-10 in vijf verschillende kleuren met drie speciale “handshakes” in elke kleur, maar vanaf 2019 bevat het spel nu zes kleuren, waarbij de zesde kleur optioneel is voor de gameplay. Een bord is inbegrepen om de afgedankte kaarten te organiseren en de spelers te helpen hun kaartencollecties te organiseren.

Het doel van het spel is om punten te verdienen door winstgevende archeologische expedities te organiseren naar de verschillende plaatsen die worden vertegenwoordigd door de gekleurde kleurschakeringen van de kaarten. Als een speler aan de beurt is, moet hij eerst een kaart uitspelen, hetzij naar een expeditie, hetzij door deze weg te gooien naar de bijpassende aflegstapel, en vervolgens een kaart trekken, hetzij van de stapel of van de bovenkant van een aflegstapel. Kaarten gespeeld voor expedities moeten in oplopende volgorde gespeeld worden, maar ze hoeven niet opeenvolgend te zijn. Handshakes worden beschouwd als lager dan een 2 en vertegenwoordigen investeringen in een expeditie. Dus, als je een rode 4 speelt, mag je in een volgende beurt een andere rode kaart hoger dan een 4 spelen, maar mag je niet langer een handdruk, de 2 of de 3, spelen.

Lees ook:  8 Leukste bordspellen voor Pubers en Tieners (en waarom!)

Lees ook onze volledige Lost Cities recensie!

2. Port Royal

Port Royal

Cijfer: 7,2
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 20-50 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1,60 / 5

De koopvaardijspelers in Port Royal proberen zoveel mogelijk te verdienen aan de Caribische Zee, maar als ze hun ambities te hoog stellen, eindigen ze misschien met helemaal niks.

Het 120-tallig kaartspel toont een muntstuk op de achterkant van elke kaart – met spelers die gedurende het spel munten verdienen en betalen – en verschillende items op de voorkant van de kaart. In een beurt kan een speler eerst zoveel kaarten trekken als hij wil, één voor één uit het kaartspel, en deze in de haven (een gebied bij het kaartspel) leggen.

 

1. Love Letter

Love Letter

Cijfer: 7,3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1,20 / 5

Love Letter is een spel van risico, deductie en geluk voor 2-4 spelers. Je doel is om je liefdesbrief in de handen van prinses Annette te krijgen terwijl je de brieven van concurrerende gegadigden probeert af te weren.

Uit een kaartspel met slechts zestien kaarten begint elke speler met slechts één kaart in de hand; één kaart wordt uit het spel gehaald. In een beurt trek je één kaart, en speel je één kaart, en probeer je anderen te ontmaskeren en uit het spel te gooien. Krachtige kaarten leiden tot vroege winsten, maar maken je tegelijkertijd tot een doelwit. Maar vertrouw je te lang op zwakkere kaarten dan kan je brief in het vuur belanden!

Ik hoop dat deze lijst u er van overtuigd heeft dat goede en leuke bord- of kaartspellen absoluut niet duur hoeven te zijn en dat u vanaf een bedrag van 15 euro al hele leuke spellen kunt kopen als aanvulling op uw collectie of om als cadeau te geven!