10 Beste bordspellen onder 15 euro

Bordspellen onder de 15 euro

Spellen hoeven absoluut niet duur te zijn. Voor een klein bedrag kun je al hele leuke spellen aan je collectie toevoegen of als cadeau geven. Voor nu hebben wij de grens op 15 euro gezet, dit betekend dat spellen altijd verkrijgbaar moeten zijn onder deze grens. Natuurlijk heb je soms aanbiedingen wat er voor zorgt dat andere spellen ook deze grens van 15 euro overschrijden.

Mocht uw budget iets duurdere spellen toelaten raden wij u aan een kijkje te nemen in de lijst met beste bordspellen onder de 25 euro.

Trouwens, dat je hier veel kaartspellen ziet staan betekent niet dat dit geen diepgaande spellen zijn. Enkele van deze spellen bieden een echte uitdaging voor de meest strategisch ingestelde volwassenen, maar zijn ook goed in staat de aandacht van de jongere gezinsleden vast te houden, kijk dus snel of er voor jou iets tussen staat!

De 10 beste goedkope bordspellen onder de 15 euro

Honorable mention: Munchkin

munchkin deel 1 nederlands leukste kaartspel onder 15 euro

Cijfer: 5.9 
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 1.79 / 5

Munchkin is een satirisch kaartspel gebaseerd op de clichés en eigenaardigheden van Dungeons en Dragons en andere rollenspellen. Elke speler begint op niveau 1 en de winnaar is de eerste speler die niveau 10 bereikt. Spelers kunnen tijdens het spel bekende D&D-stijl karakter klassen krijgen die tot op zekere hoogte bepalen welke kaarten ze kunnen spelen.

9. Saboteur

Saboteur

Cijfer: 6.6
Aantal spelers: 3-10
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.33 / 5

In saboteur nemen spelers de rol van dwergen op zich. Als mijnwerkers zijn ze in een mijn op jacht naar goud. Plotseling zwaait een bijl naar beneden en verbrijzelt de mijnlamp. De saboteur heeft toegeslagen. Maar welke van de spelers zijn saboteurs? Vind je het goud, of leiden de duivelse acties van de saboteurs hen er als eerste naartoe? Na drie ronden is de speler met het meeste goud de winnaar.

Met behulp van dwerg kaarten krijgen de spelers hun rol toebedeeld: mijnwerker of saboteur. De rollen worden geheim gehouden – ze worden pas aan het eind van de ronde onthuld.

 

8. Machi Koro

machi koro kaartspel

Cijfer: 6.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.55 / 5

Machi Koro is een snel spel voor 2-4 spelers. Elke speler wil de stad op zijn eigen voorwaarden ontwikkelen om alle bezienswaardigheden in aanbouw sneller te voltooien dan zijn rivalen.

Op hun beurt gooit elke speler een of twee dobbelstenen. Als de som van de gegooide dobbelstenen overeenkomt met het aantal van een gebouw dat een speler bezit, krijgt hij het effect van dat gebouw; in sommige gevallen zullen de tegenstanders ook profiteren van je dobbelsteenworp (net zoals je van hun worpen kunt profiteren).

Dan kan een speler met geld een bezienswaardigheid of een nieuw gebouw bouwen, en zo de rijkdom van zijn stad bij toekomstige beurten vergroten. De eerste speler die al zijn bezienswaardigheden bouwt wint!

 

7. De Kolonisten van Catan Het Snelle Kaartspel

catan het snelle kaartspel

Cijfer: 6.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.67 / 5

Net als in het originele bordspel ‘De kolonisten van Catan’ moeten spelers in het snelle kaartspel hun grondstoffen beheren om nederzettingen, wegen, steden, stadsverbeteringen en ridders te bouwen, die allemaal overwinningspunten of speciale vaardigheden toekennen.

De controle over wegen en ridders kan tijdens het spel van eigenaar veranderen, dus ga er niet van uit dat wat van jou is, van jou blijft. Stadsverbeteringen zijn duur, maar ze leveren je extra overwinningspunten op en andere bonussen, dus streef ernaar om je steden uit te breiden! De eerste speler met tien overwinningspunten wint het spel.

 

6. Weerwolven van Wakkerdam

weerwolven van wakkerdam

Cijfer: 6.8 
Aantal spelers: 8-18
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.32 / 5

Weerwolven van Wakkerdam is een spel dat zich afspeelt in een klein dorp dat wordt geplaagd door weerwolven. Elke speler krijgt in het geheim een rol toebedeeld – weerwolf, gewone stadsbewoners, of een speciaal personage zoals de heks of de waarzegster. Er is ook een gespreksleider (of ‘god’) die de regie voert over de gang van zaken in het spel.

Het spel wisselt tussen dag- en nachtfasen. s’Nachts kiezen de Weerwolven stiekem een dorpeling om op te eten. Overdag wordt de gedode dorpeling onthuld en legt deze uit het spel. De overige dorpelingen (zowel de gewone als de speciale dorpelingen) stemmen dan op een speler waarvan ze vermoeden dat het een weerwolf is. De gekozen speler wordt “gelyncht”, onthult zijn/haar rol en ligt ook uit het spel.

 

5. Qwixx

qwixx dobbelspel beste bordspel onder 15 euro

Cijfer: 6.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.13 / 5

Qwixx is een snel spel met dobbelstenen waarin iedereen continu meedoet, ongeacht wiens beurt het is. Elke speler heeft een scoreblad met de nummers 2 tot 12 in de rijen van rood en geel en de nummers 12 tot 2 in de rijen van groen en blauw. Om punten te scoren wil je zoveel mogelijk getallen aftekenen op je scorekaart. Maar let op! Je kunt een getal alleen wegkruisen als het rechts van alle aangekruiste getallen in dezelfde rij staat.

 

4. Sushi Go

sushi go beste kaartspel onder 15 euro

Cijfer: 7.1 
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.17 / 5

Sushi Go! neemt het spelidee van Fairy Tale en 7 Wonders en distilleert het tot een spel van twintig minuten dat iedereen kan spelen. De dynamiek van “kaarten trekken en doorgeven” wordt naar de voorgrond verschoven, terwijl de regels tot een minimum worden beperkt.

Bij het zien van de eerste paar kaarten moet je snel de samenstelling van de ronde beoordelen en beslissen voor welk type sushi je gaat. Vervolgens moet je bij elke beurt afwegen welke kaarten je moet houden en welke je gaat doorgeven. De verschillende scorecombinaties zorgen voor een aantal slimme zetten en vervelende blokkades door je tegenstanders. Van ronde tot ronde moet je ook rekening houden met het doel om aan het eind van het spel de meeste puddingkaarten te hebben!

 

3. Machiavelli

machiavelli leukste bordspel onder 15 euro

Cijfer: 7.1 
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.48 / 5

In Machiavelli nemen spelers elke ronde een nieuwe rol op zich om personages te vertegenwoordigen die ze inhuren om hen te helpen goud te verwerven en gebouwen op te richten. Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin een speler zijn achtste gebouw neerzet. De spelers tellen dan hun punten, en de speler met de hoogste score wint.

De spelers beginnen met een aantal bouwkaarten in de hand; gebouwen zijn er in vijf kleuren, waarbij de paarse gebouwen meestal een speciale vaardigheid hebben en de andere gekleurde gebouwen een voordeel bieden als je bepaalde personages speelt. Aan het begin van elke ronde kiest elke speler in het geheim een van de acht personages.

Elk personage heeft een speciale vaardigheid, en het nut van elk personage hangt af van je situatie, en die van je tegenstanders. De personages voeren dan hun acties uit in numerieke volgorde.

Lees hier ook onze review.

 

2. Port Royal

Port Royal

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 20-50 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.60 / 5

De koopvaardijspelers in Port Royal proberen zoveel mogelijk te verdienen aan de Caribische Zee, maar als ze hun ambities te hoog stellen, eindigen ze misschien met helemaal niks.

Het 120-tallig kaartspel toont een muntstuk op de achterkant van elke kaart – met spelers die gedurende het spel munten verdienen en betalen – en verschillende items op de voorkant van de kaart. In een beurt kan een speler eerst zoveel kaarten trekken als hij wil, één voor één uit het kaartspel, en deze in de haven (een gebied bij het kaartspel) leggen.

 

1. Love Letter

Love Letter

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.20 / 5

Love Letter is een spel van risico, deductie en geluk voor 2-4 spelers. Je doel is om je liefdesbrief in de handen van prinses Annette te krijgen terwijl je de brieven van concurrerende gegadigden probeert af te weren.

Uit een kaartspel met slechts zestien kaarten begint elke speler met slechts één kaart in de hand; één kaart wordt uit het spel gehaald. In een beurt trek je één kaart, en speel je één kaart, en probeer je anderen te ontmaskeren en uit het spel te gooien. Krachtige kaarten leiden tot vroege winsten, maar maken je tegelijkertijd tot een doelwit. Maar vertrouw je te lang op zwakkere kaarten dan kan je brief in het vuur belanden!

 
Ik hoop dat deze lijst u er van overtuigd heeft dat goede en leuke bord- of kaartspellen absoluut niet duur hoeven te zijn en dat u vanaf een bedrag van 15 euro al hele leuke spellen kunt kopen als aanvulling op uw collectie of om als cadeau te geven!