Ga naar de inhoud

Hoe speel je Animal Party? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Boe, knor, kukeluku! Wat een herrie op de boerderij. Probeer de dieren bij jou tot rust te laten komen door handig met de dobbelstenen om te springen. Dat is ruw omschreven wat het doel is van Animal Party, een leuk dobbelspel voor spelers van 4 tot 10 jaar. Het spel kan in principe met een onbeperkt aantal personen gespeeld worden, maar is het leukst met 2 tot 6 spelers.

In wat volgt vind je een verduidelijkende Animal Party speluitleg.

Inhoud van de speldoos

In de speldoos zitten 36 spelkaarten en 5 speciale dobbelstenen.

Op de spelkaarten staan combinaties van de 6 diersoorten die de boerderij bevolken: honden, katten, varkens, koeien en schapen.

De combinaties op de kaarten bestaan uit 2 tot 5 dieren, waarbij een dier ook meer dan 1 keer kan voorkomen! De dieren staan afgebeeld op een mooi boerderijtafereel, maar je herkent ze ook aan de icoontjes op de linkerkant van de kaart. Jonge kinderen leren zo ook het verband leggen tussen de twee. Dit spelletje is dus niet alleen leuk maar ook leerrijk!

De 5 dobbelstenen zijn niet de klassieke stenen met ogen, maar hebben op elke zijde 1 van de 6 boerderijdieren afgebeeld. Die afbeeldingen stemmen overeen met de icoontjes die ook op de kaarten te vinden zijn. Dat maakt het makkelijk om de link te leggen tussen de dobbelstenen en de kaarten, en dat heb je nodig hebt om dit spel te spelen.

Begin van het spel

Bij het begin van het spel worden alle spelkaarten in het midden en omgekeerd op tafel gelegd. De bovenste kaart wordt omgedraaid. De spelers spelen elk om beurt. In principe mag de jongste speler beginnen of net zo goed kan je afspreken dat de winnaar van het vorige spelletje het eerst mag gooien.

Lees ook:  Hoe Speel je 21'en met Kaarten? Speluitleg & Spelregels

Spelverloop

Het doel van het spel is om met de dobbelstenen de combinaties te gooien die op de kaarten afgebeeld staan. De kans dat dit in 1 keer lukt is natuurlijk niet zo groot, daarom krijg je meerdere beurten om in je opzet te slagen.

De officiële spelregels voorzien in 3 beurten per speler, maar om het spannender of net makkelijker te maken, houdt niks je tegen dit aantal aan te passen.

Hoe kom je nu tot het gewenste resultaat? Vergelijk na je eerste worp de dobbelstenen met de dieren op je spelkaart. Alle dobbelstenen die overeenkomen met 1 van de dieren op de kaart leg je opzij. Per afgebeeld dier mag je dus 1 passende dobbelsteen opzijhouden.

Voor de volgende beurt gebruik je nu enkel die dobbelstenen die je niet opzij gelegd hebt. Let op, na maximaal 3 beurten moet er wel voor elk dier op de kaart een passende dobbelsteen zijn! Is dat gelukt, dan mag je de kaart houden en gaat de beurt naar de volgende speler.

Maar opgepast, lukte het je niet om voor alle dieren op de kaart een dobbelsteen te gooien, dan gaat de volgende speler gewoon verder waar jij moest afhaken. Die zou het dus wel heel makkelijk kunnen krijgen om een kaart te scoren.

Des te frustrerender voor jou, maar het zorgt wel voor het nodige animo tijdens het spel! Wie als eerste 4 kaarten verzamelt, mag zich de winnaar van dit spelletje noemen.

Variaties

Zoals hierboven al aangegeven zijn er heel wat variaties op de standaard spelregels mogelijk.

Lees ook:  Beste Kolonisten van Catan, spin-offs en speciale uitgaven in Nederland

Zo kan je het aantal te winnen kaarten variëren om het spelletje korter of langer te maken. Of je kunt de moeilijkste kaarten (die met de combinaties met vijf dieren) uit het spel houden. Zo vermijd je dat de jongsten al snel afhaken.

Of je past het aantal dobbelbeurten per speler aan. Mogelijkheden zat!

Tijd en moeilijkheidsgraad

1 rondje Animal Party neemt al gauw enkele minuten in beslag. Maar het spel gaat gelukkig ook niet snel vervelen.

De Animal Party spelregels zijn eenvoudig. Het spelletje is dan ook ideaal om jonge kinderen op een speelse en boeiende manier te laten kennismaken met gevorderde dobbelspellen.

Je kan ook al wat strategisch inzicht gebruiken om de juiste dobbelstenen te houden of om net niet te veel te laten liggen voor de volgende speler.

Animal Party is helemaal niet duur en biedt voor die kleine prijs heel wat uurtjes ‘boerderij-spelplezier’ voor jong en oud. Let the party begin!