Ga naar de inhoud

Hoe speel je Trivial Pursuit? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Ben jij een wandelende encyclopedie en houd je van een quiz? Dan is Trivial Pursuit echt iets voor jou. Bij dit spel krijg je steeds een andere vraag voorgelegd en het is dan natuurlijk jouw taak om deze juist te beantwoorden.

Er zijn verschillende versies van Trivial Pursuit verkrijgbaar, maar de meest bekende versie is de allereerste die is verschenen in de jaren ’80! Deze vragen zijn voor jongvolwassenen echter vrij moeilijk. Daarom kun je vragensetjes ook los kopen! Je kunt deze gewoon gebruiken in combinatie met het traditionele speelbord. Lees altijd even de spelregels door als je een andere variant hebt dan de traditionele.

Hoe speel je Trivial Pursuit? Dat lees je in deze Trivial Pursuit speluitleg!

De voorbereidingen

Wanneer je de doos opent, zul je zien dat hier een speelbord in zit. Deze klap je uit en leg je op tafel, waar iedereen er goed bij kan. Daarnaast zijn er gekleurde speelstukken; dit zijn ronde ‘pionnen’ met ruimte voor zes puntjes. Deze puntjes vind je ook in de doos, in zes verschillende kleuren. Deze kleuren corresponderen met de categorieën van de vragen, die je ook op het speelbord en op de kaarten met vragen zult tegenkomen. De kaartjes waar de vragen op staan leg je klaar in het daarvoor bestemde doosje. Zet de speelstukken klaar in het midden van het bord.

Zorg er wel voor dat de kaarten met de vragen bovenop liggen, omdat de antwoorden op de achterkant te zien zijn. Let er natuurlijk ook een beetje op dat de vragen niet al te erg in het zicht liggen, want dan weet je al welke vraag er kan komen en dan is de lol er van af. De traditionele versie van Trivial Pursuit heeft zes categorieën, namelijk aardrijkskunde (blauw), amusement (roze), geschiedenis (geel), kunst en literatuur (bruin), wetenschap en natuur (groen) en sport en ontspanning (oranje).

Lees ook:  Hoe Speel je Liegen met Kaarten? Speluitleg & Spelregels

Het spelverloop

Je speelt dit spel in teams of alleen. Speel je Trivial Pursuit in teams van bijvoorbeeld twee personen per team, dan kun je met elkaar afspreken of je om en om een vraag beantwoordt of dat je binnen het team met elkaar mag overleggen. In het laatste geval is de kans natuurlijk groter dat de vraag goed wordt beantwoord, omdat je dubbel zoveel kennis in huis hebt!

Bepaal wie er mag beginnen en diegene mag met de dobbelsteen gooien. Dit kan de jongste speler zijn, de oudste, of bijvoorbeeld de speler die als eerste jarig is. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan hoeveel vakjes je je speelstuk mag verplaatsen op het speelbord. Je zult zien dat je op het speelbord meerdere richtingen kunt kiezen; vanuit het midden kun je zelfs zes kanten op. Het maakt niet uit welke richting je op gaat. Op de vakjes op het speelbord worden de categorieën met vragen aangegeven, dus zo kun je zelf een beetje bepalen welke kant je op gaat en welke categorie je het liefst speelt. Op het speelbord staan ook jokers waarbij je zelf de categorie van je vraag mag bepalen.

Je kunt ervoor kiezen dat één vaste persoon de vragen voorleest, maar gebruikelijk is het om af te spreken dat steeds de persoon links of rechts van de persoon die aan de beurt is, de vraag stelt.

Heb je een vraag goed? Dan mag je doorspelen en nogmaals gooien. Alleen als je een vraag goed beantwoordt waarbij je een puntje kunt verdienen van de betreffende categorie, eindigt de beurt na het verdienen van dit puntje. Je mag dan een puntje pakken van de kleur van de categorie en deze in je speelstuk plaatsen. Heb je een vraag fout beantwoord, dan is de beurt voorbij en is de speler links van je aan de beurt (je speelt dus met de klok mee).

Lees ook:  Hoe speel je Fluxx? Speluitleg & Spelregels

Het doel van het spel

Bij Trivial Pursuit is het de bedoeling dat jouw speelstuk vol komt met puntjes van de verschillende categorieën; dit zijn er dus zes. Maar, zoals hierboven al genoemd wordt, betekent dat niet dat je slechts zes vragen goed hoeft te beantwoorden. Er is namelijk van elke categorie maar één plek op het speelbord waarbij je het puntje van deze categorie kunt verdienen. Er zijn dus meerdere speelbeurten voor nodig om daar terecht te komen en alle zes de categorieën af te gaan. Wie dit als eerste lukt, heeft het spel gewonnen! Spreek met elkaar af of de overige spelers nog verder spelen of dat het spel meteen is afgelopen.

Trivial Pursuit is een veel gespeeld spel op feestjes. Vind je het dus een leuk spel, dan vind je wellicht meer leuke spellen op onze lijst met leukste party-games.