Ga naar de inhoud

Hoe speel je SET? Speluitleg en Spelregels

  • 4 min read
  • door

SET is een van de meest bekroonde spellen aller tijden! Het is een wedren om zoveel sets te vinden als je kunt, de speler met de meeste sets aan het einde van het spel wint!

Je kunt SET alleen spelen, maar ook met de hele familie of met een grotere groep vrienden! Speel je het alleen dan zal die vervelende reis die je dagelijks maakt opeens een stuk meer spanning en plezier brengen. Maar ook het reisje met de kinderen in de auto wordt een spannende tussenpauze. Het is een perfect spel voor reizen, feesten of als spelletje na het eten. Een snel denkspel dat ook nog eens leuk is.

SET is een spel dat past binnen alle familie bijeenkomsten of binnen een vrij uurtje op kantoor! Het spel heeft echter een nadeel, het kan verslavend worden, op een leuke manier!

Ook wordt het spel veelal aangeraden als educatief spel voor kinderen, lees hier meer over educatieve spellen voor kinderen.

SET speluitleg

Het doel van de SET is het uitzoeken van een set van 3 kaarten uit de 12 kaarten die op de tafel liggen. Elke kaart heeft vier kenmerken: vorm, kleur, getal en arcering. Door die vier kenmerken is het spel vier dimensionaal en ruimtelijk.

Kies op een willekeurige manier een deler. De deler schudt de kaarten en verdeelt 12 kaarten met de beeldzijde naar boven. De kaarten moeten worden georganiseerd in een rechthoek (3 × 4). Spelers nemen sets van 3 kaarten van de tafel.

Daarna controleren alle spelers elkaars sets. Als de set correct of acceptabel is, verdient die speler 1 punt en houdt hij de kaarten. De dealer deelt 3 kaarten naar de tafel om de ontbrekende kaarten te vervangen. Als een speler een set ziet, moet hij dit eerst declareren door SET te roepen voordat hij de set oppakt. Het is een spel zonder beurten of rangorde! De eerste speler die SET oproept, heeft de controle over de kaarten. Zodra ze SET horen kunnen andere spelers pas kaarten van tafel pakken als de afroeper klaar is met zijn set.

Lees ook:  Hoe speel je Agricola? Speluitleg & Spelregels

Spelers moeten hun set of sets onmiddellijk oppikken na het afroepen van SET. Als ze geen set hebben of als de set niet correct is, verliest de speler een punt en worden de kaarten weer op de tafel gelegd. De andere spelers kunnen nu kaarten pakken, tot iemand weer SET afroept.

Het spel gaat door totdat het deck is uitgeput. Er kunnen kaarten die geen set vormen overblijven nadat het spel is afgelopen.

SET werd ontwikkeld als een spelletje voor het plezier en voor tijdverdrijf, maar het resultaat heeft alle verwachtingen overtroffen en het heeft ook veel educatieve waarde. Leraren over de hele wereld maken het spel SET onderdeel van het onderwijsprogramma (lees hier meer over spellen voor het onderwijs). Met elkaar spelen gebeurt niet alleen op het schoolplein. SET is ook een perfect spel om je hersenen actief en gezond te houden.

Een set is drie kaarten waarvan elke functie, wanneer ze afzonderlijk wordt bekeken, ofwel allemaal gelijk is of juist allemaal verschillend zijn. Elke kaart bevat vier functies: kleur (rood, paars of groen), vorm (ovaal, kronkelend of ruitvormig), nummer (één, twee of drie) en arcering (effen, gestreept of omlijnd).

SET spelregels

SET is een snelheidsspel. De eerste die een set ziet, roept “SET” en neemt de drie kaarten op die de set maken. Er zijn geen beurten en het is geen geluksspel. Probeer zo veel mogelijk sets te vinden, sneller dan al je tegenspelers.

Je mag alle kaarten oppakken en gebruiken, maar kaarten die je niet nodig hebt moet je terugleggen. Als alle kaarten op zijn is de speler met de meeste sets de winnaar. Leuk en leerzaam, maar je moet vooral snel denken.

Lees ook:  Hoe speel je Take 5? Speluitleg & Spelregels

SET bouwt cognitieve, logische vaardigheid op en vaardigheid tot redeneren en ruimtelijk denken. Maar ook de visuele vaardigheden worden op de proef gesteld! Het spel is eenvoudig, maar heel logisch en spelers moeten direct de ruimtelijke orde van de patronen, kleuren en vormen en nummers toepassen. Daarbij wordt zowel de linker- als de rechter hersenhelft gebruikt.

SET is dus een oefening voor de hersenen! De strategie voor een speler is eenvoudig, maar door de meerdere dimensies wordt het toch een denkspel, ook voor jongere kinderen een echte uitdaging.