Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Yahtzee? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

‘Yahtzee!’ jouw favoriete dobbelspel

Stel, je gaat met je familie op vakantie. Voor velen onder ons is het inpakken al stressvol genoeg. Het hele huis hangt vol met to-do lijstjes met dingen die je absoluut niet mag vergeten. En dan nog de kinderen die allemaal bordspelletjes in je hand drukken. Maar die veel te grote bordspellen passen er echt niet meer bij, wat nu??

Het antwoord is simpel: yathzee! Een leuk dobbelspel dat met gemak in je broekzak past, ideaal toch! Zo neem je het spelletje overal mee naar toe.

Yahtzee is een spel waarbij je amper attributen nodig hebt. Het enige wat je in huis moet hebben is een scorelijstje, een pen, 5 dobbelstenen en een bekertje. Makkelijker kan haast niet! Maar hoe speel je yahtzee?

Yahtzee spelregels

Het spel yahtzee kent geen minimaal of maximaal aantal spelers. Je kunt dit spel alleen spelen, maar dus ook met de hele familie.

Iedere speler heeft een blaadje nodig van het scoreblok. Verder zijn er 5 dobbelstenen nodig om het spel te kunnen spelen, een gooi beker en een pen of potlood om de score mee op te kunnen schrijven.

Om te bepalen wie het spel mag beginnen, gooit iedere speler met de dobbelsteen. Degene met de hoogste worp, mag het spel beginnen en gaat zo verder met de klok mee.

Elke speler mag tijdens zijn/haar beurt met de daarvoor bestemde gooi beker maximaal 3 keer alle 5 de dobbelstenen gooien. Tijdens de eerste worp is het verplicht om alle 5 de dobbelstenen te gooien. Tijdens de tweede en derde worp mag je zelf bepalen met welke dobbelstenen je gooit en welke niet. Na de derde worp vul je de score in op het door jouw gekozen vakje.

Lees ook:  Hoe speel je Ganzenbord? Speluitleg & Spelregels

Doel van het spel

Het doel van het spel yahtzee is om na 13 rondes het hoogst aantal punten te behalen. Punten haal je door diverse dobbelsteen combinaties te maken, deze kun je terugvinden op het scoreblok. Elke beurt moet je je score invullen. Wat dus kan resulteren in dat je niet de juiste combinatie weet te maken en je als score 0 in moet vullen Het spel gaat dus niet alleen om het gooien van de hoogste ogen, maar ook om de tactiek achter welk vakje je deze score invult.

Speluitleg

De speler die begint mag dus maximaal 3 keer gooien met zijn 5 dobbelstenen, waarvan de eerste keer dus verplicht is om met alle 5 de dobbelstenen te gooien. Na de eerste worp kan de speler bepalen of hij/zij een aantal dobbelstenen apart wilt leggen om zo de door hem bedachte combinatie te creëren. Na de derde worp bekijkt de speler welke mogelijke combinaties er gemaakt zijn en de door hem gekozen combinatie vult hij/zij vervolgens in op de bijbehorende scorekaart.

Er moet elke beurt iets worden ingevuld op de scorekaart. Wanneer de scorekaart van iedereen volledig is ingevuld, kunnen alle punten bij elkaar worden opgeteld en wordt er aan de hand van de hoogst behaalde score bepaald wie de winnaar is. Het is hierbij belangrijk om niet de bonuspunten te vergeten!

Op een origineel yahtzee scorekaart zijn 5 rondes weergegeven waarvan een kolom dus een ronde is. Je kunt er dus ook voor kiezen om met je medespelers meerdere rondes te spelen of er een toernooi van te maken. Je bepaalt de winnaar dus aan de hand van het aantal gewonnen rondes of de hoogst behaalde score van een ronde.

Lees ook:  Hoe speel je Phase 10? Speluitleg & Spelregels

Puntentelling

De yahtzee puntentelling bestaat uit twee helften. De bovenste helft gaat van de een naar zes en de onderste helft zijn echt specifieke poker combinaties die je moet behalen.

Van enen naar zessen (bovenste helft): Gooi een of meer enen in maximaal drie worpen. Tel de punten bij elkaar op en vul de score in, in het speciale ‘enen-vakje’. Gooi een of meer tweeën, tel de punten bij elkaar op en vul de score in, in het ‘tweeën-vakje’, enzovoort. Bijvoorbeeld: 1, 1, 1, 3, 6. Noteer dan 3 in het vakje met enen.

Three of a kind: Gooi drie dezelfde nummers en twee willekeurige andere nummers en telt hiervan het totaal op als score. Bijvoorbeeld: 3, 3, 3, 4, en 5. Noteer dan 18 in het vakje ‘three of a kind’.

Carré: Gooi vier dezelfde nummers en een willekeurig ander nummer en tel het totaal aantal punten op als score. Bijvoorbeeld: 5, 5, 5, 5 en 2. Noteer dan 22 in het vakje ‘Carré’.

Full house: Gooi twee dezelfde en drie dezelfde nummers, bijvoorbeeld: 3,3,3,5 en 5. Noteer 25 punten als vaste score in het vakje ‘Full house’.

Kleine Straat: Gooi vier opeenvolgende nummers, bijvoorbeeld: 1, 2, 3, 4. Noteer 30 punten als vaste score in het vakje ‘Kleine Straat’.

Grote Straat: Gooi vijf opeenvolgende nummers, bijvoorbeeld: 2, 3, 4, 5, 6. Noteer 40 punten als vaste score in het vakje ‘Grote Straat’.

Yahtzee: Gooi vijf dezelfde nummers, bijvoorbeeld: 6, 6, 6, 6, 6. Noteer 50 punten als vaste score in het vakje ‘Yahtzee’.

Lees ook:  Hoe Speel je Backgammon? Speluitleg & Spelregels

Chance: Je gebruikt het chance vakje wanneer je een combinatie hebt gegooid die je al hebt genoteerd, of wanneer je geen ander beschikbaar vakje kunt gebruiken. Het totaal van de gegooide ogen schrijf je op als score.

Bonuspunten

Wanneer je 63 of meer punten scoort in de bovenste helft van je scorekaart dan verdien je een extra bonus van 35 punten. Noteer dit puntenaantal in het vakje ‘Bonus’.

Yahtzee bonus

Een Yahtzee bonus score (100 punten) verdien je wanneer je twee of meerdere keren Yahtzee gooit in een dezelfde ronde. De voorwaarde is dat de eerste yahtzee is genoteerd in het vakje ‘Yahtzee’ met een puntentotaal van 50 en geen 0.