Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Domino? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Het Domino spel is een eeuwenoud gezelschapsspel. Het wordt gezegd dat het spel al rond het jaar 960 in China is bedacht.

Er gaat zelfs een verhaal dat er al dominostenen in het graf van Toetanchamon zijn gevonden. Vroeger werden er echte stenen of ivoren stenen gebruikt om dit spel te spelen. Tegenwoordig gebruiken wij domino stenen van hout of plastic. Domino wordt gespeeld met 28 langwerpige stenen.

De spelstenen bevatten twee vierkante speelhelften met stipjes van nul tot en met zes. Het spel is gemaakt voor twee tot vier spelers. Iedereen kan dit spel spelen, met kinderen, het hele gezin of gezellig met je vrienden.

Een spel Domino duurt ongeveer 30 minuten en kan vanaf 6 jaar worden gespeeld.

Domino spelregels

Het klassieke Domino spel bestaat uit 4 rondes en een aantal spelregels die van belang zijn om het spel zo leuk en makkelijk mogelijk te laten verlopen. Speel met de klok mee. Het is de bedoeling dat je de stenen met hetzelfde aantal ‘ogen’ tegen elkaar aan legt. Stenen met het dubbele aantal ogen moeten horizontaal neer gelegd worden.

De spelers mogen, als zij geen passende steen hebben een steen uit de pot ‘kopen’ van de voorraad, maar hebben zij een steen die wel past, dan moet deze worden gespeeld. Wie als eerste zijn stenen kwijt is, heeft het spel gewonnen. De overige spelers tellen hun scores op. Hierbij is het zo dat na 4 speelrondes de persoon met de minste score wint.

Een variant waarbij de winnaar 100 punten bij elkaar moet scoren gaat als volgt. Het spel wordt op normale wijze gespeeld. Als niemand meer een steen aan kan leggen en de pot leeg is, dan telt iedereen zijn punten op die hij op dit moment in zijn hand heeft. De speler met de minste score wint deze rond en krijgt de punten van de andere spelers. Het spel eindigt als een speler 100 punten heeft behaald.

Lees ook:  Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen

Hoe speel je Domino

Het spelen van Domino is zeker niet moeilijk. Maar als je voor het eerst dit spel gaat spelen is het fijn om af en toe even terug te kunnen kijken hoe het ook al weer moet:

1) Leg alle 28 stenen met de ogen naar onderen op tafel en hussel deze goed door elkaar.

2) Pak 1 steen en leg deze in het midden van de tafel. Dit mag geen steen met hetzelfde aantal ogen aan beide kanten. Iedere speler krijgt 7 stenen, de rest van de stenen blijven op tafel of in de doos.

3) Bij 4 of 5 spelers krijg je 5 stenen.

4) Laat de stenen niet aan je tegenspelers zien.

5) De speler die het hoogste gooit met de dobbelsteen mag beginnen. Daarna gaan de beurten met de klok mee. Heb je geen dobbelsteen bij de hand, dan mag de speler beginnen die de hoogste dubbele steen heeft. Dus aan beide zijde hetzelfde aantal ogen. Zit deze niet in het spel, dan moeten alle spelers 7 nieuwe stenen pakken en de oude teruggeven.

6) Als je aan de beurt bent, ben je verplicht om een steen aan te leggen. Je mag niet passen. Ook niet als dit makkelijker lijkt om zo je tegenstander te verrassen. Je moet, als je een steen hebt die past, deze neerleggen.

7) De steen moet aan een van de andere stenen passen met hetzelfde aantal ogen erop. Heb je een steen met aan beide zijde dezelfde aantal ogen dan moet je deze steen dwars neerleggen, zodat er een aftakking kan ontstaan.

Lees ook:  Spel Recensie: Kolonisten van Catan basisspel. Beste beginners bordspel?

8) Ben je aan de beurt maar heb je geen passende steen, dan mag je een steen ‘kopen’. Na het kopen wacht je tot de andere zijn geweest, voordat jij weer aan de beurt bent.

9) Leg je steen tegen die van de ander aan, met hetzelfde aantal ogen aan die kant. De volgende speler moet hier weer een passende steen voor hebben.

10) Dit gaat door totdat niemand meer een steen aan kan leggen, en de pot leeg is.

11) Als niemand meer aan kan leggen worden de overige punten die je in je hand hebt opgeteld. De persoon met de minste aantal punten wint deze ronde.

12) Na 4 rondes weet je wie de uiteindelijke winnaar van het spel is, de persoon met de minste punten.
Speel je liever met het doel van 100 punten, dan eindigt het spel pas als een speler 100 punten heeft behaald aan het einde van 4 of meerdere rondes.